Nyhed
Læsetid: 3 min.

Sydafrikas rebel truer ANC

Myndighederne frygter, at minestrejken spreder sig til andre sektorer – blandt andet militæret. Og de frygter manden bag de strejkende: Julius Malema
Myndighederne frygter, at minestrejken spreder sig til andre sektorer – blandt andet militæret. Og de frygter manden bag de strejkende: Julius Malema
Udland
17. september 2012

Minestrejken, der nu har varet i præcis en måned, og som har lagt store dele af den sydafrikanske minesektor ned, var torsdag i sidste uge truende nær ved at brede sig til det sydafrikanske militær. Årsag: Den unge rebel Julius Malema, der er tidligere ungdomsleder i regeringspartiet ANC, udfordrede myndighederne ved at afholde et møde med utilfredse soldater om deres ringe arbejds- og lønforhold.

Det fik den sydafrikanske forsvarsminister Nosiviwe Mapisa-Nqakula til – for første gang siden afskaffelsen af apartheid i 1994 – at sætte militæret i højeste beredskab, da Malema nægtede at aflyse mødet med soldaterne.

»Intet kan forhindre, at mødet med de væbnede styrker finder sted. Det vil forløbe som planlagt. Ingen overgivelse, ingen tilbagetrækning,« lød det i en twitter-meddelelse fra Julius Malema torsdag inden mødet.

Og umiddelbart efter sendte Julius Malema følgende besked ud på sin twitter-profil: »Forsvarsministeren og præsident Zuma kan afblæse alarmberedskabet. Vi er færdige med mødet og der er ingen mytteri eller forsøg på statskup.«

Ung, uerfaren og magtfuld

Men hvem er Julius Malema, der leger med ilden og myndighederne i Sydafrika?

Allerede som 14-årig blev Malema valgt ind i ANC´s ungdomsafdeling, hvor han under kyndig oplæring fra Nielson Mandelas senere korruptionsdømte ekskone, Winnie Mandela, lærte om magtens cirkler og det politiske system i Sydafrika. I en alder af 28 år blev Malema leder af ANC’s samlede ungdomsafdeling, indtil han sidste år blev bortvist for at opfordre til vold under flere demonstrationer.

Den irske journalist og forfatter Fiona Forde, der igennem en årrække har dækket ANC’s mange korruptionsskandaler for det sydafrikanske dagblad Mail & Guardian, udgav i 2011 den foreløbigt eneste biografi om Malema, An Inconvenient Youth. I den anledning gav hun følgende karakteristik af ungdomslederen, alle taler om:

»Han er mentalt stabil, og han er helt afgjort ikke på kanten af at være tosset. Men det faktum, at han har meget lidt livserfaring og alt for meget magt, det er dødbringende miks, der fuldstændig har steget ham til hans kun 30-årige hoved.«

Nogenlunde samme karakteristik giver antropolog og professor ved Witwatersrand Universitet i Johannesburg, Andries Bezuidenhout, der over for Information beskriver Julius Malema som »en meget talentfuld politiker, man ikke skal undervurdere.« Han er derfor ikke i tvivl om, at myndighederne reelt frygter, at Julius Malema er i stand til at destabilisere landet, da han har haft held til at gøre sig selv til fortaler for den meget store gruppe af fattige sorte i Sydafrika.

»Ingen nationale politikere, ingen hverken fra ANC eller fagforeningerne, har kunnet komme tæt på minearbejderne. Kun Malema. Han er den eneste person, de har tillid til,« siger Andries Bezuidenhout, der beskriver, hvordan Julius Malema dygtigt udstiller distancen mellem den almindelige befolkning og eliten i Sydafrika.

»Han formår at præsentere sig selv som folkets mand, og den strategi forsøger han nu over for militærets ansatte, der ligesom minearbejderne tjener en meget ringe løn,« siger Andries Bezuidenhout. Men ét er, hvad Malema står for. Noget andet er de forhold i og omkring ANC, der gør, at Malemas overhovedet har succes med sit forehavende. At Sydafrika efter apartheid ifølge Verdensbanken er blevet til verdens mest ulige samfund, hvor knap 40 procent af befolkningen til trods for landets økonomiske vækst fortsat lever under fattigdomsgrænsen. »Malema er dygtig til at finde de her konfrontationslinjer i samfundet og udstille dem. På en meget klog måde bruger han situationen til at forstærke sit mandat som de fattiges fortaler – men også til at eskalere krisen,« siger Andries Bezuidenhout, der dog ikke mener, at Julius Malema ønsker at ødelægge ANC, men at det snarere er et forsøg på at positionere sig selv og eventuelle udfordrere til præsident Jacob Zuma, når ANC til november skal finde partiets præsidentkandidat til valget i 2014.

»Konventet i november er sandsynligvis hans mål med det hele. Han ser sin egen fremtid i ANC, men det kræver et lederskifte – at præsident Zuma tvinges fra magten.«

Om Julius Malema er fremtidens mand, er dog langtfra sikkert. Sidste år blev han frataget posten som formand for ANC Youth League på grund af en række hadefulde bemærkninger over for hvide, hvilket han benægter. Over for CNN forklarede han således i sidste uge, at han ikke har opfordret til at dræbe (kill) men at kysse (kiss) i sine smædesange vendt mod hvide.

Derudover undersøger myndighederne en række sager om korruption og bedrag mod Julius Malema, der trods sin forholdsvis beskedne løn som ungdomspolitiker i dag er god for millioner af dollar i fast ejendom.

Spørgsmålet er, om Malema formår at ryste anklagerne af sig. Og om han fortsat vil forsøge at fremprovokere yderligere kaos.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

" Og de (myndigheter) frygter manden bag de strejkende: Julius Malema"

Dette er absolut tull (Norsk for "nonsens")! Malema er en høyre opportunistisk rik ANC-"tenderpreneur" som tar sine politiske muligheter - det er IKKE HAN som er bak strieker og "uroligheter" på gruvdrift i Marikana/ Rustenberg!

Herr JESPER LØVENBALK HANSEN har ingen eget analyse, ingen historisk overblikk eller neutrale synspunkter .... han bare återge "massemedienes" dom on situationen - overfladisk og misvisande.

Bedre links er: http://links.org.au/node/3022
http://links.org.au/node/3014
http://links.org.au/node/3009

og min blogg: http://www.scoop.it/t/is-south-africa-becoming-a-one-party-police-state-...

Ha det, Selim

Pressemeddelelse: Forsvare retten til at strejke!
 
 I lyset af den Demokratiske Venstre Front (DLF), repræsenterer overgrebene af soldater og politi i Marikana en alvorlig optrapning af autoritær undertrykkelse af arbejderklassen, som ANC-regeringen.

Det har erklæret en de facto undtagelsestilstand i minesektoren.

 Udtalelser fra Zuma torsdag den 13. september og siden af ​​andre ministre og ANC ledere truer med at stoppe "ulovlige forsamlinger, tilskyndelse og trusler om vold". Mantashe taler om eksistensen af ​​"anarki".

Vi får at vide, at den "fulde magt af loven" vil blive brugt til at dæmme op for yderligere uro.

Den yderligere anvendelse af skarp ammunition er ikke blevet afkræftet af politiet talsmænd. Der er tale om "ulovlige strejker", når ingen strejker er ulovlige i Sydafrika.

De er simpelthen beskyttet eller ubeskyttet. Foredraget yderligere delegitimizes ubeskyttede strejker.

ANC-regeringen taler nu som den forhadte apartheidstyre. Det er åbenlyst erklærer sig anti-arbejderklasse.

Det ønsker i stedet at beskytte interesserne for udenlandske minedrift bosser som dem i Lonmin i den brutale udnyttelse af billig arbejdskraft-mæglet arbejdskraft.

Det er den samme beskyttelse for udenlandske investorer, der står bag afgørelsen til forundersøgelse fracking i Karoo at gå videre, uden nogen tilstrækkelig videnskabelig begrundelse.

ANC-regeringen, sat til magten ved stemmer arbejdende folk, truer retten til at strejke, en absolut ret vundet af arbejderne i vores kamp for demokrati og et anstændigt liv for alle.

Snak om "ulovlige forsamlinger" er en trussel mod forsamlingsfriheden. Politiet er fejlagtig fortolkning af de beføjelser givet dem i § 9 i lov 205 af 1995, som ikke er beregnet til at forbyde forsamlinger, men for at forhindre alvorlig skade, når en indsamling har fundet sted.

Under denne regering, er tjenestemænd i de nationale, provinsielle og lokale statslige beskidte med korruption.

Men ANC-regeringen har ikke sat politiet til at udrydde dette. I stedet tolererer korruption, og kræver, at politiet angriber arbejderklassen.

 Zuma angriber mennesker, der "anstifter minearbejdere at operere på en bestemt måde".

Dette næppe tilslørede angreb på Julius Malema er en praktisk måde at true nogen, der understøtter de krav, som minearbejderne i strejke i Marikana og andre steder.

ANC overgreb underminerer overenskomstforhandlinger.

Den går på tværs begyndelsen af ​​fremskridtene på forhandlingerne front, hvor Lonmin er begyndt at gøre tilbud om lønstigninger (ynkelige endnu) til de strejkende arbejdere.

Vil arbejderne have lov til at mødes for at beslutte om de vil acceptere tilbud til dem af de mineselskaberne?

Det påhviler arbejderklassen og alle demokrater til at forsvare retten til at strejke! ANC-regeringen ønsker at føre minearbejdere tilbage til arbejde uden at vinde deres krav.

Men de vil ikke lykkes! Styrken af ​​arbejderklassen vil triumfere over den autoritære ANC-regeringen!

 Som DLF kræver vi:

· Ring militæret tilbage til kasernerne!

- Træk politiet fra platin bælte!

· Anhold alle politimæssige involveret i mordet på Marikana arbejdere!

· Slip og frafalde alle anklager mod arresteret minearbejdere!

· R12, 500 løn for minearbejdere!

· En ende på statens intimidering og chikane af Marikana arbejdere, deres familier og lokalsamfund;

· Levering af boliger og offentlige tjenester til de Marikana samfund og alle minedrift samfund i Sydafrika;

· Kompensation til arbejderne for vold udholdt i hænderne på politiet.

fra: DEMOCRATIC LEFT FRONT (DLF) @
www.democraticleft.za.net