Nyhed
Læsetid: 1 min.

USA: Tørken dræber væksterne og bremser væksten

Efter tre måneder med tørke og med et stadig voksende tørkeramt område begynder effekten nu at kunne ses på det amerikanske BNP
Udland
29. september 2012

USA’s regering har nedvurderet sin opgørelse af væksten i det amerikanske bruttonationalprodukt, BNP, for årets andet kvartal. Fra en forventet vækstrate på 1,7 pct. i forhold til første kvartal, lyder regeringens bud nu på mere beskedne 1,3 pct. i andet kvartal. Væksten er dermed også mindre end i første kvartal, der viste en vækstrate på to pct.

Analysevirksomheden IHS Global Insight anfører, at »den største enkeltrevision gjaldt landbrugets lageropgørelser, i takt med at statistikerne er begyndt at indregne virkningerne af tørken i Midtvesten.«

Landmændenes tab som følge af den ekstreme tørke er således ansvarlig for 0,2 pct. af faldet i andet-kvartals-væksten.

»Tørken vil gøre ondt på BNP-væksten i år, men den virkning vil fortage sig i 2013, hvis man antager, at vejret bliver bedre næste år,« skriver IHS Global Insight, der forudser en amerikansk vækst i dette års tredje kvartal på 1,5 pct.

Det statslige tørkeovervågningssystem, US Drought Monitor, skriver i en pressemeddelelse:

»Kortet for ugen, der sluttede den 18. september, viser få ændringer fra ugen før, om end det totale areal i nationen, som er ramt af moderat eller værre tørke, ekspanderede til endnu en højderekord i de 12 år, der er US Drought Monitor-data for.«

»Statistik offentliggjort samtidig med kortet viser, at 54,25 pct. af nationen er udsat for moderat eller værre tørke, den største procentandel der hidtil er registreret på dette niveau.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Det er rigtig skidt for USA, ligesom det er trist at høre om Sydeuropas problemer med tørke.

Klimaændringerne vil jo nok tage til - efter hvad eksperterne siger. Vi er heldige her i vores land med rigelig nedbør og sjældent katastrofale vejrforhold.

Det kan jo så muligvis give lille Danmark et tiltrængt pusterum i forhold til landbruget.

Hvis vi kan hjælpe vores nødlidende landmænd og hvis vi er åbne over for nye afgrøder, så kan vi måske få et nyt landbrugs eksport eventyr af høj kvalitets fødevarer og høj kvalitets frugt og grønt,

Det kan også være interessant i forhold til Kina, som jo allerede har problemer med forurening af luft,vand og land, og snart vil blive stor importører af miljøteknologi og af fødevarer.

Måske skulle vi støve andelsbevægelsen af og sørge for finansiering til nye tiltag i landbrug og gartneri, og frugtavl.

Vi har klimaet, og vi er rent faktisk dygtige til det.

Så måske ligger vores fremtid på landet - også med arbejdskrævende jobs, så vi kan se en flytning fra by til land. Hvis altså vi kan styre overenskomster og finansiering igennem, så det bliver jobs til danske arbejdere.

Det er rigtig skidt for USA, ligesom det er trist at høre om Sydeuropas problemer med tørke.

Klimaændringerne vil jo nok tage til - efter hvad eksperterne siger. Vi er heldige her i vores land med rigelig nedbør og sjældent katastrofale vejrforhold.

Det kan jo så muligvis give lille Danmark et tiltrængt pusterum i forhold til landbruget.

Hvis vi kan hjælpe vores nødlidende landmænd og hvis vi er åbne over for nye afgrøder, så kan vi måske få et nyt landbrugs eksport eventyr af høj kvalitets fødevarer og høj kvalitets frugt og grønt,

Det kan også være interessant i forhold til Kina, som jo allerede har problemer med forurening af luft,vand og land, og snart vil blive stor importører af miljøteknologi og af fødevarer.

Måske skulle vi støve andelsbevægelsen af og sørge for finansiering til nye tiltag i landbrug og gartneri, og frugtavl.

Vi har klimaet, og vi er rent faktisk dygtige til det.

Så måske ligger vores fremtid på landet - også med arbejdskrævende jobs, så vi kan se en flytning fra by til land. Hvis altså vi kan styre overenskomster og finansiering igennem, så det bliver jobs til danske arbejdere.

For få dage siden udkom en rapport udarbejdet til de højst placerede Demokratiske medlemmer af Committee on Natural Resources og Committee on Energy and Commerce. Rapporten hedder

Going to Extremes:
Climate Change and the Increasing Risk of Weather Disasters.

Den giver et overblik over især det opvarmede klimas udslag i USA, men berører også verden generelt. Følgende uddrag viser hvor omfattende konsekvenserne er.

Extreme Water Levels and Temperatures:
• Drought in the Mississippi watershed has caused near-record low river levels in places, reducing vital barge transportation and harming aquatic life. Water levels barely reach 5 feet in some parts of the river, making it difficult for some barges to reach their destinations. Some barge companies have reduced their loads by 25% due to the low water levels, making it far more expensive to ship products along the river...
• Heat and low water are also causing tens of thousands of fish to die in Midwestern rivers and lakes. So many fish died in one Illinois lake that the carcasses clogged an intake screen near a power plant, lowering water levels to the point that the station had to shut down one of its generators.
• In July, water temperatures in the Great Lakes reached temperatures typically seen in late August or early September with three buoys recording temperatures of 60 and 65°F, more than 10-degrees warmer than the same time last year. In fact, Lake Superior which is the northernmost, coldest, and deepest of the five Great Lakes, was the warmest it has been in July in at least a century.
• Satellite photos show that only about 5% of the Great Lakes surface froze this winter, compared to the average 40% that is covered by ice in a typical winter.57 (Figure 7) Ice cover on the Great Lakes has declined 71% since 1973...
• During the first six months of 2012, sea surface temperatures in the northeastern Atlantic were the highest ever, breaking a record that goes back to 1854.

2012 U.S. Weather Disasters Costs
Although the total costs of 2012 extreme events are not yet known, they are expected to be significant and may rival the record-breaking $55 billion from 2011. According to Aon Benfield, a global reinsurance company, insured losses associated with natural disasters have preliminarily totaled over $22 billion through August 2012 with more than 220 deaths. These losses do not include all of the summer’s wildfires and the drought, which are expected to add billions of dollars more to the total.
As the drought of 2012 continues, farmers and ranchers are feeling the heat while the drought’s impacts begin to ripple through the economy as crop prices rise. An agricultural economist at Wells Fargo, the largest commercial agriculture lender in the country, has suggested that the drought could cost the economy $50 billion over the next year. The drought is also exacerbating the damage from wildfires in the Southwest, West, and Southeast. For example, the Waldo Canyon Fire in the Colorado Springs vicinity became the most damaging blaze in Colorado state history, destroying 347 homes that had with a combined housing market value of $110 million and damaging an additional 50.
Extreme weather, specifically extreme heat and flooding, is also taxing the nation’s aging infrastructure. Record heat events are changing the pattern of electricity use, raising peak demand higher than ever while violent storms and forest fires affect water quality and water use. Concrete and steel that support much of the U.S. transportation infrastructure has been stressed to the point of failure and in many cases requiring expenses repairs. Low water levels and warm water temperatures are also impacting the production of electricity from hydroelectric dams and coal and nuclear power plants that use river or coastal water to cool critical equipment.
democrats.naturalresources.house.gov/.../2012-09-25_ExtremeWeather_.pdf