Læsetid: 2 min.

Bahrains falske facade

Manipulation af søgemaskiner, falske artikler og trusler er blandt de metoder, der er blevet anvendt af pr-bureauer til at påvirke meningsdannelsen uden for Bahrain
Manipulation af søgemaskiner, falske artikler og trusler er blandt de metoder, der er blevet anvendt af pr-bureauer til at påvirke meningsdannelsen uden for Bahrain
10. oktober 2012

Bahrain er et af de lande, hvor der er kommet relativt meget frem om pr-kampagnernes karakter. Men også her er mange ting, der stadig står uklart, understreger John Horne fra organisationen Bahrain Watch, der søger at øge opmærksomheden om oprøret i landet.

»Bahrians pr-arbejde blev varetaget af firmaet Bell-Pottinger, men efter at der er rettet et kritisk lys på dem, har de valgt at uddelegere opgaven til en række mindre selskaber, som er sværere at følge,« forklarer han.

En orkestreret strategi

Bell-Pottinger er inden da blevet afsløret i at prale med, hvordan de kan manipulere søgemaskiner på nettet, og redigere i Wikipedia-opslag, ligesom selskabets bestyrelsesformand, lord Bell, har skrevet en række indlæg til støtte for Bahrains styre uden at afsløre sin forbindelse, firmaet har tilbudt at sætte udvalgte parlamentsmedlemmer til at kritisere kritiske medier.

På samme måde er ansatte hos en underleverandør til det amerikanske pr-bureau Qorvis, som overtog kontrakten, blevet afsløret i at skrive kritisk om oppositionsbevægelsen i Huffington Post uden at afsløre, at de i virkeligheden arbejdede for styret.

Samtidig er en række kritiske journalister og deres redaktører blevet ringet op af ansatte fra Qorvis, der har truet dem med sagsanlæg, hvis de fortsatte med at skrive kritiske historier.

Truer kritisk presse

Det er ikke mindst tilfældet med CNN-journalisten Amber Lyons. Hun rejste i foråret 2011 til Bahrain for at lave en prisbelønnet dokumentar om opstandens aktivister, som var den dyreste og højst prioriterede af CNN’s produktioner.

Alligevel har den endnu ikke har været vist på internationalt CNN, og kun en enkelt gang på amerikansk CNN. En praksis som insidere har beskrevet som »højst usædvanlig«.

Samtidig har anonyme ansatte også kunnet berette om en storm af henvendelser fra Bahrains regeringsapparat og Qorvis specifikt målrettet Amber Lyons.

Journalisten er siden blevet afskediget fra CNN i en angiveligt urelateret omstrukturering og truet med at få fjernet sin aftrædelsesløn, hvis hun udtaler sig kritisk om CNN’s beslutning.

Men det måske mest kuriøse eksempel på fordrejning er den arabisk-amerikanske blogger og journalist Liliane Khalil.

Khalil præsenterede sig som journalist, der støttede Det Arabiske Forår, men vakte opmærksomhed i Bahrain ved at skrive overordentligt kritisk om demonstranterne. Granskning af hende viste, at hendes akkreditiver var opfundet, at hun skrev under en række forskellige aliasser, og at tidligere artikler om de andre oprør var oversættelser af artikler fra Reuters.

De kritiske artikler om Bahrains opposition var hendes eneste reelle produktion, og mens hun hævdede at være uafhængig, tilbød hun samtidig på styrets vegne redaktøren for et website, der bragte hendes artikler, en sponsoreret rejse til Bahrain.

Efterhånden som alt blev afsløret, endte hun ud i en række modstridende forklaringer, før hun endelig opgav sin sine forskellige elektroniske platforme og forsvandt sporløst.

Inden da nåede hun dog at give et hav af modstridende forklaringer i et interview med en kritisk blogger, som alle endte med en henvisning til en person ved navn Reem Zain, chef for pr-bureauet Task Consultancy og tilknyttet Bahrains informationsministerium.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jeg kan forestille mig at der har været et lille opkald fra det hvide hus også,som har bedt CNN holde materialet tilbage, da det ville betyde sansynligtvis at USA ville miste sin mulighed for at benytte Bahrain som havn/base for sin enorme flåde-deling placeret netop der, og en sådan bøn tror jeg CNN ikke har villet gå imod, da USA smidt ud af området der, ville betyde en enorm ændring af verdens magtkonstellationer og ikke nødvendigtvis til noget bedre for nogensomhelst, heller ikke de desværre forfærdeligt undertrykte Bahrainere som er Shia-muslimer som I Iran. Det handler om adgangen til olie, for hele verden, men især USAs og Europas, men det handler også om hver mange døde en totalkrig I området vil koste, fremfor en overmagtsposition som holder status quo. PERSONLIGT synes jeg både Saudi Arabien og Barhrain skulle skabe fuldt demokrati, men det sker åbenbart ikke foreløbigt.

MED DEN ENORME TENSION SOM IRAN SYRIEN I ØJEBLIKKET SKABER, ER TOP PRIORITETEN FOR USA AT HOLDE SÅ MANGE ØVRIGE MEDSPILLERE I RO OG KONTROL,SÅ VERDENSMAGTEN IKKE RYGER FLØJTEN TIL FORDEL FOR ET TOTAL OG MORDERISK RAGNAROK.

Med hensyn til den falske facade, vi ved jo alle at der reelt set er diktatur I Bahrain, et meget over for os venligt diktatur, ja vesterlændinge kan gå I shorts og med udslået hår I Bahrains gader uden at blive shikaneret ,selv om de fleste arabiske kvinder der er påklædt til tænderne. Men de Shia muslimer der er I Bahrain får ikke et ben til jorden og har ikke reelt set demokrati, de tilhører samme religiøse overbevisning som Iran, og lige hvorfor der fortsat er et enormt fjendskab mellem de to retninger også her I nutiden så de ikke kan leve ordentligt integreret aner jeg ikke.
Bahrain er jo tydeligtvis fornærmede og fortørnede over det statustab de har lidt I Omdømme siden de vil bruge så mange midler på at prøve at genvinde deres mere positive image,men den kamp kan kun vindes gennem reele positive forandringer, for mainstream-befolkningen I vesten har svært ved at se hvorfor, man ikke har ret til at bo I et rigtigt demokrati, alene fordi man er araber og / eller shia-muslim, det lader sig gøre med meget besvær at oplyse mennesker, men det er temmeligt umuligt igen at fjerne denne viden man nu I vesten har om Bahrain, og det bør de rige Bahrainere nok skrive sig bag øret.