Analyse
Læsetid: 3 min.

Camerons hovedpine er EU’s hovedpine

Den britiske premierminister er under pres fra flere fronter derhjemme for at skærpe sin allerede kompromisløse holdning til EU’s budget for 2014-2020
Udland
31. oktober 2012

Et nyt sammenstød mellem briterne, og det, de ynder at kalde ’Europa’, er under opsejling. Storbritanniens konservative premierminister, David Cameron, har – igen – truet med at nedlægge veto, hvis ikke EU-kollegerne accepterer hans forslag om kun at lade Unionens budget for 2014-2020 stige i takt med inflationen. Den ultimative udmelding har skabt irritation i det øvrige EU, der i forvejen i stigende grad ser briterne som egoistiske i en tid, hvor Unionen er i krise. Begivenheder på den britiske hjemmefront i dag kan imidlertid resultere i, ikke kun en alvorlig hovedpine for Cameron, men også for EU.

Problemet er, at Camerons kompromisløse forslag ikke er nok for hans EU-skeptiske parti. Det vil have en hårdere kurs – ikke kun en fastfrysning af budgettet, men reelle nedskæringer. Og for at tvinge synspunktet igennem har en konservativ parlamentsgruppe fremsat forslag – og en vejledende afstemning – i Underhuset i dag om det skærpede krav. Hvad der gør dagens afstemning endnu værre for Cameron er, at Labour har meddelt, at partiet nu også støtter en reel besparelse på EU’s budget, hvilket betyder, at regeringen risikerer at lide nederlag.

Politisk overlevelse

At EU splitter det konservative parti er ikke nyt. Cameron er ikke den første konservative premierminister, der har måttet afveje partiets og landets interesser på bedste vis – vel vidende at hans eget politiske liv afhænger af, om han finder den rette balance.

Dagens afstemning viser, at han indtil videre ikke er sluppet særlig godt fra denne balanceakt. Hans største fejltagelse var hans tro på, at han kunne dysse EU-skeptikerne ned ved at give dem en godbid en gang imellem. Sidste år resulterede det i hans veto med finanspagten. Siden har han lovet genforhandling af briternes medlemskab af EU og en folkeafstemning engang i fremtiden.

Frem for at falde mætte og veltilpasse i søvn oven på godbidderne, har de EU-skeptiske parlamentarikere imidlertid lugtet blod. Selv om de afviser Labours nedskæringskrav som opportunisme, underkender de ikke, hvad resultatet af en tværpolitisk afstemning kan føre til. Som det konservative medlem af Europa-Parlamentet Daniel Hannan skriver i The Daily Telegraph: »De kan have sat gang i noget, der er større, end de havde i sinde. Disse taktiske spil har det med at tage magten fra dem.«

Et nederlag i dagens afstemning vil – på trods af at det ikke er bindende – være en kolossal hovedpine for premierministeren, der stædigt har holdt fast i sit krav. Et krav, som er skrappere end det tyske kompromis på én procents stigning i budgettet, mens Kommissionen har foreslået en stigning på fem procent. Yderligere pres på Cameron vil derfor gøre det endnu vanskeligere for EU’s stats- og regeringschefer at nå frem til et kompromis, idet Camerons udgangsposition allerede vil være dømt utilstrækkelig i den hjemlige presse.

Mere alvorligt er det, at den opsplitning af EU, der har fundet sted over de seneste år, vil blive yderligere styrket uanset udfaldet af forhandlingerne. Gennemtrumfer Cameron en fastfrysning under trussel om et veto – eller hvis han bruger vetoet – vil det vække yderligere vrede blandt de øvrige lande. Accepterer han et kompromis, vil knivene komme frem af ærmerne derhjemme.

Slagsmålet om EU’s næste langsigtede budget – kun tre uger før det EU-topmøde, hvor eurolandene skal tale om bankunion og politisk integration – kan meget vel blive udslagsgivende for Storbritanniens fremtid i EU og dermed også EU’s fremtid.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her