Læsetid: 3 min.

Cubakrisen dag for dag: ’Til Helvede fryser til is’

Torsdag den 25. oktober 1962 drøfter FN’s Sikkerhedsråd i New York for første gang den stadig mere spændte situation. I Kreml indser Khrustsjov, at Sovjetunionen ikke vil kunne stå distancen ved en altomfattende krig
25. oktober 2012

25. oktober 1962

Tidligt om morgenen amerikansk tid torsdag den 25. oktober 1962 prajer den amerikanske flåde det sovjetiske tankskib Bukarest. Tankeren er det første skib, der krydser den usynlige blokadelinje, amerikanerne dagen før har etableret i en halvcirkel i farvandet rundt om Cuba.

Destroyeren Gearing sejler tæt på tankeren og fotograferer skibet, og da analytikere kl. 09.30 er overbeviste om, at skibet ikke medfører kontrabande, dvs. offensive våben, får Bukarest lov at genoptage sin sejlads til Cuba.

Det er også dagen, hvor de to supermagter verbalt tørner sammen i FN’s Sikkerhedsråd. Her fremlægger den amerikanske FN-ambassadør Adlai Stevenson en række fotografier, som de højtflyvende U2-spionfly har taget af sovjetiske raketstandpladser på Cuba.

Russeren Valerian Zorin afviser pure de amerikanske anklager: »De nu af USA rejste beskyldninger med adresse til Sovjetunionen, nemlig at Sovjetunionen skulle have anbragt offensive våben på Cuba, er åbenlyst falske fra begyndelse til ende,« fastholder den sovjetiske FN-ambassadør.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Peter Pedersen

Spliid

"Så hvorfor var det mon så vigtigt at overbevise om at russerne kunne komme fisende hvert øjeblik? "

Tjah, måske fordi det var den skindbarlige sandhed, at risikoen var overhængende. Prøv fx at spørge ungarere, og checkere, der oplevede Sovjetinvasionerne i 1956 og 1968, om en krig med Sovjetunionen var en teoretisk myte. De østtyske arkiver har som bekendt også afsløret grydeklare krigsplaner om Warzawapagt-invasion af Danmark incl. brug af atomare våben.

Desuden fremgår det jo også af artiklen, at Sovjet også havde kampklare konventionelle styrker klar på Cuba :

"Nu kan amerikanerne så konstatere, at der er mange flere regulære sovjetiske kamptropper, end de hidtil har forestillet sig. Ligeledes ses, at rækker af jagerfly, som russerne i de seneste måneder har fragtet til Cuba, er ved at blive flyveklare."

Det er udokumenteret vås, at Danmark reelt skulle have frygtet et ensidigt russisk angreb - eller at hele Vesteuropa var i fare. Men det er korrekt at både Sovjet og USA havde "forsvarsplaner" liggende. Disse inkluderede brug af atomvåben også på dansk område uden at spørge først, både fra Øst og fra Vest. Men indtil den forventede gensidige globale konflikt holdt begge alliancer sig sædvanligvis pænt inden for grænserne i Jalta-aftalen.

Tilsvarende atomplaner arbejdede også danske officerer med. Forsvaret af Sydsjælland skulle ske med vore egne "taktiske atomvåben" affyret på dansk jord, "hvor koncentriske angreb [kan] presse de fjendtlige styrker sammen, og gøre dem til et atommål", som der stod i en plan. At nøjes med at nævne den ene parts skuffeplaner er samme manipulation, som vi er alt for vant til.

Så synd...dette er jo tydeligt den usanske udgave af kubakrisen, hvilket vel afspejler den sædvanlige ensidige og fordummende universitetslærdom, som angiveligt opgis som "artiklens" ophav.

Niels Jespersen

Som supplement er her en amerikansk artikel

The Most Dangerous Moment in Human History
JFK’s Lunatic Priorities During the Cuban Missile Crisis

om emnet, som bringer nyt fra de (først nyligt deklassificerede) båndoptagelser, som Kennedy lavede af møderne i regeringen - før og under Cubakrisen.

http://www.counterpunch.org/2012/10/26/jfks-lunatic-priorities-during-th...

Det fremgår af referaterne af samtalerne at atomraketterene ikke betød nogen ændring af magtbalancen efter amerikanernes opfattelse - men at man var totalt fokuseret på at det ville se ud som om Cuba kunne opføre sig som om USA ikke var så mægtig som den gerne ville tage sig ud i verdens øjne.

Cuba havde forud været under kærlig amerikansk behandling med invasion udefra (Svinebugten) og efterfølgende sabotage og subversiv amerikansk virksomhed .

Dette betød en trussel mod landets eksistens og man var derfor - meget rationelt - blevet meget tæt aliierede med Sovjet og ønskede atomvåben udstationeret på cubansk område for at for hindre amerikansk invasion/indblanding igen.

Det var ikke amerikanerne som holdt hovedet koldt ser det d til - tværtimod ville derisikere Atomkrig på gr. a. "prestige"!!

Det var jo nær gået galt da man brugte rigtige dybvandsbomber mod en ubåd, som man ikke vidtse havde atombevæbnede torpedoer. Takket være en koldblodig næstkommenderende på ubåden blev torpedoerne ikke affyret...

Dette er kun et eksempel på mange nye fakat som er kommet for dagen.

Man skal til at skrive historiebøgerne om - næsten alt det vi blev fortalt dengang og senere viser sig at være forkert ser det ud til.

Man skal aldrig tro ledere er så intelligente og strategiske som de gerne giver udtryk for.

Det er snarerer prestige det drejer sig kan man lære af dette dokumenterede eksempel når det går løs - uden at nogen i magtens cirkler for alvor kan gøre noget ved det når tankegangene er styret af den slags ret barnlige tanker - uden at man evner at bruge diplomati i kulisserne ser det ud til!

Peter Pedersen

Paamand

Det er fint nok, du gerne vil forsvare dine gamle allierede i Sovjetunionen men det er ganske enkelt usandt, at påstå, at danske officerer reelt arbejdede med planer "egne" taktiske atomvåben" i forsvaret af Sydsjælland.

"...taktiske atomvåben” affyret på dansk jord, “hvor koncentriske angreb [kan] presse de fjendtlige styrker sammen, og gøre dem til et atommål”, som der stod i en plan."

Du "glemte" vist her at nævne, at dette citat stammer fra en Warzawa-pagt-plan.

Peter dog! Man blir helt nostalgisk af at gense disse gamle koldkriger-kneb, hvor en hver kritik af vore "allieredes" planer naturligvis skyldes, at vi helst så Stalin som statsminister. Derfor gider jeg normalt slet ikke forholde mig til Peters vås, for jeg er ret ligeglad hvad farve eller type våben diverse krigsmagter overvejer at smide i hovedet på mig - jeg er imod dem alle.

Jeg er lige så meget imod den del af krigsforberedelserne, der består af ensidig propaganda, så naturligvis brokker jeg mig - i alle retninger. Mine citater om danske planer om brug af atomvåben stammer fra et foredrag på Forsvarsakademiet fra september 1953, som jeg tilfældigvis har liggende i mine arkiver, om "KVG samvirke med andre våben". Andre interesserede kan sikkert finde kopier af dette og meget tilsvarende i Forsvarsakademiets bibliotek.

For vi skal da helst glemme alt om, at også USA udstationerede og trænede brugen af atomvåben til lokalt brug i Vesteuropa, oven i købet i versioner, der kun kunne affyres på få kilometers afstand. Og at brugen af taktiske atomvåben naturligvis også blev planlagt og trænet af danske officerer. Læs fx den (Pravda-inspirerede?) historie i Berlingske Tidende om da danske jagerfly "trænede i at levere taktiske atomvåben"...