Læsetid: 3 min.

Cubakrisen dag for dag: Khrustsjov trækker raketterne hjem

Efter en uge, hvor spændingen er steget og steget, kan verden trække vejret igen: Søndag den 28. oktober 1962 proklamerer Khrustsjov, at han nu vil demontere de sovjetiske raketter på Cuba. Samtidig viser danske soldater under en mobiliseringsøvelse på Sjælland deres høje kvalitet
Søndag den 28. oktober 1962 proklamerer Khrustsjov, at han nu vil demontere de sovjetiske raketter på Cuba.

Søndag den 28. oktober 1962 proklamerer Khrustsjov, at han nu vil demontere de sovjetiske raketter på Cuba.

29. oktober 2012

28. oktober

Atomkrig eller ydmygelse over for hele verden …

Natten til søndag den 28. oktober 1962 moskvatid overvejer Khrustsjov sine muligheder. Han har indkaldt Den Øverste Sovjets Præsidium til møde ved middagstid i Novo-Ogarijevo-datjaen i det idylliske landskab uden for Moskva. Khustsjov er nu fast indstillet på at trække raketterne hjem »for at redde sovjetmagten«. Han erkender senere, at USSR ikke er tilstrækkeligt forberedt til at angribe USA, hvis amerikanerne starter en krig.

»Derfor vil russerne være tvunget til at starte en krig i Europa. Og så vil en verdenskrig jo begynde, som Khrustsjov skriver i sine erindringer,« fortæller historiker og leder af Koldkrigsmuseet på Langeland Peer Henrik Hansen. Ikke alle medlemmer af præsidiet er enige, men under mødet får Khrustsjov underretning om det tilsagn, den sovjetiske ambassadør i Washington Dobrynin nogle timer tidligere under hånden har fået fra Kennedys bror, Robert. Amerikanerne er indstillet på at fjerne Jupiter-raketterne fra baserne i Tyrkiet som en del af aftalen, bare det ikke kommer offentligt frem. Det gør udslaget.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu