Læsetid: 3 min.

Cubakrisen dag for dag: Verden venter på Khrusjtjov

Tirsdag den 23. oktober 1962 – dagen efter præsident Kennedy varsler en flådeblokade af Cuba – bliver lang og usikker. Med spænding afventer verden, om de sovjetiske skibe med kurs mod Cuba vil vende om, eller om de vil bryde amerikanernes blokade
23. oktober 2012

23. oktober 1962

Tirsdag den 23. oktober 1962 underskriver præsident Kennedy den proklamation, der sætter gang i flådeblokaden af Cuba. Fra næste dag vil alle skibe på vej til Cuba med offensive våben blive afvist med magt.

Mens dele af den amerikanske befolkning begynder at hamstre fødevarer, drøfter Kennedys særlige komite, ExComm, udviklingen fra time til time. Et stort og uafklaret spørgsmål er, hvordan amerikanerne rent praktisk skal stoppe sovjetiske skibe, uden at det fører til atomkrig. Et af problemerne er, at amerikanerne ikke klart har meldt ud, præcis hvor blokaden trækkes. Et andet problem er kompetencestridigheder mellem den politiske ledelse og militærets chefer.

»I komiteen har forsvarsminister Robert McNamara et sammenstød med en admiral, der ligesom andre højtstående officerer forventer, at fra nu af skal de væbnede styrker nok selv bestemme, hvad der videre skal ske. Men McNamara fastholder, at det er en politisk beslutning,« siger historikeren Regin Schmidt fra Saxo-instituttet på Københavns Universitet.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu