Læsetid: 5 min.

Hoffmeyer: Det værst tænkelige er sket

På et eller andet tidspunkt vil væksten løje af, og det kan man godt indrette sig på, siger Danmarks nationalbankdirektør gennem tre årtier, Erik Hoffmeyer. Men måden, det netop nu foregår på i Sydeuropa, er rystende. Euro-projektet er en fejl, og hvis nogen vil ud, bør de have det gyldne håndtryk, mener han
’Det er ikke nødvendigt, at der er vækst. Der har været meget lav vækst gennem et par tusind år af menneskehedens historie, og det kan man sagtens indrette sig på,’ siger Erik Hoffmeyer.

’Det er ikke nødvendigt, at der er vækst. Der har været meget lav vækst gennem et par tusind år af menneskehedens historie, og det kan man sagtens indrette sig på,’ siger Erik Hoffmeyer.

Sigrid Nygaard

11. oktober 2012

Træerne vokser jo ikke ind i himlen.« Fra sin lyse stue har Erik Hoffmeyer udsigt til haven, hvor en japansk ahorn lyser brændende rødt mellem det stedsegrønne.

Samtalen handler om væksten, der p.t. er blevet væk i store dele af Europa, og som for i-landene som helhed synes at have været for nedadgående gennem det meste af 50 år.

Hoffmeyer, i dag 87 år, var lille dreng, da depressionen ramte USA og de vestlige økonomier hårdt i 1929. Han var ung mand under Anden Verdenskrig, fik sin kandidatgrad som nationaløkonom, da væksten begyndte at få fodfæste ved 1950’ernes begyndelse, og vogtede i 30 år – fra 1965 til 1994 – over den danske økonomi som direktør for Nationalbanken. Hans navnetræk på mange millioner danske pengesedler er i dag efterhånden ude af cirkulation – selv følger han fortsat i sit otium de dramatiske begivenheder i den danske og internationale økonomi. Uden at være sikker på, hvor det bærer hen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Carsten Mortensen
Carsten Mortensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Niels-Holger Nielsen

Undskyldninger for kapitalismens sammenbrud, er der sandelig ikke mangel på. Det spørgsmål, man med rette bør stille sig er, om det kunne være gået anderledes. Og skulle vi så ikke se at få ryddet op? Produktionsapparatet er det samme som før 2008, så vi har, hvad vi skal bruge til den store omstilling. Kapitalen vil ikke investere i arbejdspladser, og så kan forbruget jo ikke trække gang i beskæftigelsen. Hvad vi er vidner til er kapitalens krig mod velstanden og nye måder at gøre tingene på. Kapitalen tager samfundet som gidsel i sin overlevelseskamp. Det kan nok så meget snak ikke skjule. Den vil ikke helme før det eventuelt er lykkedes den at smadre det meste af velfærden.

Nej nej, EU og euroen er fikspunkter der ikke kan røres ved, alt andet må bøjes efter dem, ligegyldigt hvor forkerte de er. Det er ikke arbejdspladser og velstand der skal reddes, det er et forfejlet politisk projekt.

Steffen Gliese

Kunne vi ikke få Hoffmeyer tilbage? Alt synes at være gået noget skævt, siden han stoppede - selvom Nyboe-Andersen vel egentlig var en god afløser. Først med udnævnelsen af en embedsmand fra statsministeriet gik det helt ad H til.

Professor, dr. polit. Hoffmeyer er Bilderberger. Det glemmer pressen som sædvanligt at nævne. Hoffmeyer har oplevet hele perioden med Keynes og Milton Friedman

Han har været lærer for en del nationaløkonomer, som har været forbilleder for andre nationaløkonomer, som vi møder i offentligheden i dag, og som har råbt op til fordel for euroen.

Nogle af hans elever, som Ellemann og Lykketoft, meddeler endnu i oktober 2012 at de af hjertet er europæere. Skal disse kludremikler ifølge Hoffmeyer da have et gyldent håndtryk?

Kristian Rikard

Hoffmeyer siger vel intet imod Euroen som sådan?
Det er vist nærmest den politiske implementering og deltagerantallet han har advaret imod?

"Euro-projektet er en fejl, og hvis nogen vil ud, bør de have det gyldne håndtryk" ??!!

Manden har vist vaeret for laenge i bankverdenen. I den virkelige verden bliver man vel naeppe beloennet for at have lavet lort i den :o/

Manden siger, at man har inviteret for mange lande med ind i hans europrojekt.

Listen over disse lande kan vise sig at blive meget lang.

Skal de have gyldne håndtryk allesammen, så må nationalbankerne til at trykke flere pengesedler. Nationalbankdirektørerne må til at drysse penge ud over alle lande.

Akkurat som Ben Bernanke gør i Amerika.

Akkurat som Milton Friedman foreskriver.

Ingen af de fortrædeligheder, der opstår ved at fastholde samarbejdet om Euroen forsvinder ved at lade Euroen bryde sammen - tvært imod sætter det yderligere skub i forarmelsen af Europa.

I øvrigt er - som Hoffmeyer siger det: " ... en udtømning af råstoffer... ikke er det, der er slået igennem." - noget sludder.

Europa har klodens største importkvote og den største befolkningsmasse samlet på verdens mest råstoffattige landarealer - mon ikke kapitalisterne efter de har fået Europas industriproduktion flyttet til Asian, skal forstå at klemme luften ud af verdens dyreste lønarbejdere.

Karsten Olesen

Problemet er jo så stort, at det ikke kan dækkes ved bare at trykke flere Euro-obligationer.

Ikke mindst siden det indre marked i 1992 har man - gennem grænseoverskridende fusioner og dannelse af tværeuropæiske koncerner - koncentreret industrien i den "blå banan" og afindust6rialiseret yderområderne.

Derved forringes yderområdernes betalingsbalance - et problem der ikke kan løses ved nye kreditter og lån.

Denne problematik er gammelkendt fra tidligere årtier, f. eks. mellem Danmark og Tyskland.

EU-strukturprogrammerne dækker for det meste kun infrastruktur, og ikke produktionsindustri.

Hvis man skal vende tilbage til en ligelig byrdefordeling kan det kun ske ved at arbejdet fordeles ligeligt på provinserne i forhold til indbyggertallet.

Dette kræver igen investeringer - som nogen skal betale - hvilket forudsætter at de erkender deres fejl.

Når de borgerlige liberalister kan fremture så længe i deres overtro bunder det i sidste evne i deres manglende kendskab til det virkelige produktionslivs problemer.

Nyliberalismen er økonomernes opium - en substitut for virkelighedserkendelse.

Det er denne manglende virkelighedserkendelse man nu får regningen for.

Niels-Holger Nielsen

'Dette kræver igen investeringer - som nogen skal betale - hvilket forudsætter at de erkender deres fejl.'

Nej, men det forudsætter demokratisk planøkonomi.

Kapitalens 'løsninger' vil aldrig blive tilfredsstillende. EU-bureaukratiet er stor- og monopolkapitalens (Informations stavekontrol nægter stadig indædt at ordet eksisterer;-) drøm om en udemokratisk regering.

Michael Kongstad Nielsen

Danmarks nationalbankdirektør gennem tre årtier siger:
"Euro-projektet er en fejl,..."

Ja, derfor stemte Danmarks befolkning også nej til det, og vi er ikke med i det. Det eneste problem er, at danske regeringer lader som om, vi er med alligevel. De anerkender ikke nej-et.

Uanset hvad der sker af ændringer med nationaløkonomierne, så er en rolig omstillingsproces til gavn for dem i de nederste samfundslag ...

... undtagen hvis der er tale om en revolution besluttet nedefra.

At håbe på det store sammenbrud er kun forundt kapitalister og så de der besidder borgerskabets ulidelige overfladiskhed...

I EU-27 (27 lande) var der i august 2012 i alt 25.466.000 arbejdsløse (10,5% af hele den europæiske arbejdsstyrke) (Eurostat) og i Danmark 229.000 arbejdsløse (8,0%) (Danmarks Statistik, AKU-ledigheden, 2. kvt. 2012 / Eurostat).

-----

End This Depression Now!

A call-to-arms from Nobel Prize–winning economist and best-selling author Paul Krugman. The Great Recession is more than four years old—and counting.

http://www.amazon.com/End-This-Depression-Paul-Krugman/dp/0393088774

-----

http://www.information.dk/telegram/313541

http://epp.eurostat.ec.europa.eu/statistics_explained/index.php/Unemploy...

http://epp.eurostat.ec.europa.eu/tgm/table.do?tab=table&language=en&pcod...

http://www.dst.dk/da/Statistik/nyt/Emneopdelt.aspx?psi=125

Negative renter ........57

Anders Jørgensen, Handelsafdelingen og Lars Risbjerg, Økonomisk Afdeling

Nationalbanken nedsatte i begyndelsen af juli 2012 sine pengepolitiske renter til
historisk lave niveauer. Indskudsbevisrenten blev nedsat til -0,20 pct. Dermed betaler
de pengepolitiske modparter for at have kronelikviditet placeret i indskudsbeviser
hos Nationalbanken. Det er første gang i Nationalbankens næsten
200-årige historie, at en af bankens rentesatser er negativ. Negative pengepolitiske
renter er også enestående i et internationalt perspektiv. I artiklen beskrives
baggrunden for negativ pengepolitisk rente, tilpasningen af de pengepolitiske
instrumenter og transmissionen til markedet.

Steffen Gliese

Problemet er og bliver, at ingen vil se virkeligheden i øjnene: der er ikke brug for mere produktion, end vi har, måske endog mindre!
Det, vi hidtil har produceret og eksporteret, bliver i højere grad produceret i de lande, hvor det skal forbruges, og den nyhedsfaktor, man hidtil har kunnet benytte som løftestand for nye produkter, er i realiteten afløst af en udbredt undren over, at det pågældende ikke allerede forlængst var opdaget og i produktion. Der vil givetvis hele tiden komme forbedringer af eksisterende produkter, men måske vil effekten være fald i væksten snarere end stigning.
Som der åbenbart tænkes blandt politikere, så skal det som business as usual føre til ny beskæftigelse, at produktiviteten stiger i kraft af automatisering - fordi tilstrækkelig vareproduktion med stadigt mindre behov for menneskelig deltagelse ligger udenfor politikernes forestillingsverden. Vi kan med andre ord iagttage, at mens menneskelig arbejdskraft i vores del af verden bliver mindre og mindre nødvendig, så satser politikerne mere og mere på at finde noget at sætte folk til. Årsagen fortaber sig i det dunkle og kan vel i virkeligheden tilskrives noget så banalt som gammeldags moralske forestillinger om arbejdets sunde opdragende virkning. Men det er næppe rigtigt, da det jo til andre tider klart har været ikke-arbejdet, der stod som den sande moral i forhold til dem, der var så nedrige, at de måtte sælge deres arbejdskraft.

"Europe’s Austerity Madness
By PAUL KRUGMAN
Published: September 27, 2012

So much for complacency. Just a few days ago, the conventional wisdom was that Europe finally had things under control. The European Central Bank, by promising to buy the bonds of troubled governments if necessary, had soothed markets. All that debtor nations had to do, the story went, was agree to more and deeper austerity — the condition for central bank loans — and all would be well."

http://www.nytimes.com/2012/09/28/opinion/krugman-europes-austerity-madn...

Paul Lafarque 1883.
3-4 timers arbejde om dagen må være nok, resten af dagen skulle bruges til intellektuel arbejde og fysisk nydelse. ( fra bogen "Retten til dovenskab")

Alan Strandbygaard

Der er jo arbejdskraft nok, og der er efterspørgsel nok.

Problemet er måden at ville gøre tingene på, for at tjene lette penge og have stor fortjeneste.

Vi har alle sammen et behov for de daglige fornødenheder, et sted at bo, og gerne en smule ferie ind i mellem.
Jeg vil gerne købe dine kartofler. Så kan jeg lave din bil. Min kone kan passe dine børn, og din kone kan forsyne dem med tøj.

Hvorledes kan det være at kapitalen får lov til at være så grådig, at den sætter hele verden på vågeblus, og alt går i stå?

Jeg ser kun et eneste problem: Kapitalen har fået lov til at eksistere uden egentlige grænser, fordi vi alle er lige forhippede på at have det samme bras som naboen har - også selv om vi ikke har brug for det.

Flemming Andersen

Det er forfærdeligt at der skal en olding ,som Hoffmeyer til, bare at turde sige hele koret af neoliberale imod den gænse økonomiske vanetænkning.
Selvfølgeligt komer denne gamling ikke med nye ideer, det ville næsten være for flovt, men han tør i det mindst sætte spørgsmålstegn ved og medicinen, vore tåbelige middelmådigheder af politikere går og venter på, i det hele taget findes mere.
Vækst er ikke i syne i denne del af verden i al den tid vi kan se fremover og at vi har bundet os til EU og mindsket vor manøvredygtighed for at vinde kortsigtede fordele, vil sikkert først trænge ind i regeringskontorerne om nogle årtier.
Lad dog lille Danmark få nogle personer der kan og tør regere ikke bare efterabe resten, med det stensikre resultat at blive kopier.
Danmark skal ikke være en klon af EU.

olivier goulin

"Typisk har man efter en af de store krige oplevet opsving efterfulgt af udfladning og så stagnation, hvorefter man venter på, at et nyt opsving indledes."

Altså - venter på en ny krig?

/O

Europas import inkl. råvare svare til 500.000 kr. pr. arbejdsløs...

...det er da et stykke af vejen. og så spares der olie og CO2.

Insource now...

randi christiansen

Hvorfor skal miljø-og socioøkonomisk bæredygtighed absolut sættes ind i en EU konstruktion, som på afgørende parametre er mangelfuld og derfor ikke funktionel ? Det ligner hug en hæl og klip en tå - og her ville det være en god ide at finde en sko, der passer i stedet for at vente på fantasy prinsessen.

Man siger, at EU er fredens projekt, og prisen er blevet betalt, af de, der har mindst råd til det. Følg pengene og se hvem der har profiteret, og spørg så dig selv, hvor tillidsvækkende projektet egentlig er. Hvem har det gavnet, og hvem skal nu betale ? Det ser ikke kønt ud.

Med alderen kommer visdommen - og angeren over alt det lort, man har været med til at lave i sin embedstid.

Minder lidt om McNamarra der som 85-årig hulkede over hvad han havde udrettet i Vietnam.

Det lader til, at være en del af mandarin-kulturen, at angre når man ikke mere har nogen indflydelse på tingenes tilstand.

Den eneste (?), der ikke har angret offentligt, er krigsforbryderen og modtagereen af Nobels fredspris Henry Kissinger.

Kunne visdommen og angeren dog bare sætte ind noget tidligere, mens Hoffmeyer og ligesindede stadig var i funktion, så gik det nok heller ikke så galt.

Bjarne Falk Rangård

For at sige det meget kort
Projektet med at samle alle valutaer fra D-Mark til gylden med videre i en Lire-kasse det går ikke.
Dertil er forskellen mellem landendes produktivitet for stor.
Der er ikke tale om dovne indbyggere i Middelhavszonen eller ekstra flittige i norden.
Der er tale om at en valuta kræver en total og udemokratisk kultur harmonisering, hvilket de europæiske befolkninger heldigvis ikke vil være med til. USA er heller ikke harmonisk i økonomisk henseende selv om de har haft fælles valuta i hele nationens historie. Så spændetrøjen fælles valuta kan kun føre til indre spændinger a la USA mellem rig og fattig.

John Vedsegaard

Egentlig er det utroligt, alle har altid vidst at træerne ikke gror ind i himlen, alligevel lader politikerne som om de ikke aner det forholder sig sådan.