Nyhed
Læsetid: 1 min.

Ingen hiphop – kongen er død

Cambodjas tidligere konge Norodom Sihanouk afgik i går ved døden. Nationen er i landesorg og forbyder derfor tv at vise hiphop og »sexede shows«
Udland
16. oktober 2012

»Vi er alle så kede af, at vi har mistet vores Fader Konge, men hvorfor har MYTV stadigvæk sjove programmer og koreanske videoer?«

Sådan lød en af reaktionerne på morgenens nyhed om, at Norodom Sihanouk, Cambodjas konge gennem 60 år, var afgået ved døden natten til mandag.

Beskeden blev slået op på Cambodjas Informationsminister, Hans Excellence Khieu Kanhariths, Facebook-profil mandag morgen. Flere andre cambodjanske Facebook-brugere udtrykte sympati for ideen – og ministeren valgte at reagere prompte:

»Vi har bedt alle radio og tv-kanaler om at undgå hiphop og sexede shows i deres underholdningsprogrammer. Der er et regeringsdirektiv under forberedelse,« uddyber Khieu Kanharith over for Information. Forbuddet gælder indtil sørgeperioden slutterden 23. oktober.

Kong Norodom Sihanouk blev konge i 1941, og selvom han ville være fyldt 90 år i denne måned, har hans bortgang ramt landet hårdt.

»Fader Konge Sihanouk var symbolet på fred i Cambodja. Det er et utroligt stort tab forCambodja,« siger Kay Kimsong, chefredaktør på avisen The Phnom Penh Post.

Kontroversiel konge

Trods den enorme popularitet i befolkningen er det en kontroversiel statsleder, Cambodja nu tager afsked med. Cambodja er et konstitutionelt monarki, og gennem de 60 år, Sihanouk har været ved magten, har han været både statsoverhoved, premierminister og konge af to omgange. Hans styreform har været enerådig og udspekuleret, og hans beslutninger har ikke altid været lige populære i Vesten – blandt andet støttede han i lange perioder De Røde Khmerer, der dog satte ham i husarrest, da de kom til magten og påbegyndte deres folkemorderiske revolution i årene 1975-79.

Samtidig var han arkitekten bag Cambodjas uafhængighed i 1953, hvilket blot er et af mange eksempler på Sihanouks ubestridelige talent som diplomat og politiker.

Hans måske største bedrift som statsleder var at holde Cambodja neutral langt ind i Vietnamkrigen uden at støtte hverken USA eller Vietnam.

I 2004 abdicerede han og overlod tronen til sønnen, Norodom Sihamoni.

Norodom Sihanouk begraves i Det Kongelige Palads i hovedstaden Phnom Penh i denne uge.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her