Nyhed
Læsetid: 3 min.

Kammeraterne er blevet rige

I Kina går vejen til rigdom via kommunistpartiet. Afsløringer af toppolitikernes familiers formuer er politisk sprængfarlige
Udland
29. oktober 2012
Forskellen mellem rig og fattig i Kina øges. Og nogle top-politikeres familier bliver forbløffende rige.

Forskellen mellem rig og fattig i Kina øges. Og nogle top-politikeres familier bliver forbløffende rige.

Carlos Barria/Ritzau Scanpix

Hvis en mand opnår guddommelig indsigt, så vil hele hans familie og sågar hans haner og hunde stige til himmels. Sådan lyder et kinesisk ordsprog, som engang hyldede en stræben efter spirituel oplysning. For nutidens kinesere har mundheldet dog en helt anden og mere kynisk betydning: Hvis blot ét familiemedlem er kommunistkadre, så vil hele familien blive forgyldt.

»Medlemskab af kommunistpartiet eller stærke kontakter til partiet, er den sikreste vej til rigdom i Kina i dag,« siger John Lee fra Sydney University.

Og som de berømte ord fra den tidligere kinesiske leder Deng Xiaoping lyder: »At blive rig er glorværdigt.« Den glorværdighed er der rigtig mange partimedlemmer og deres familier, som har opnået under præsident Hu Jintaos styre det seneste årti ved at udnytte deres politiske forbindelser. Ifølge Hurun Report, der undersøger velstand i Kina, belæder en tredjedel af de 50 rigeste mennesker i landet politiske stillinger – blandt de 10 rigeste er det halvdelen. »Jo rigere, de er, jo flere politiske stillinger har de,« skriver Hurun Report.

Symbiosen mellem politik og penge strækker sig langt ind i Kinas lovgivende forsamling, Den Nationale Folkekongres, hvor de 70 rigeste delegerede tilsammen er gode for lige under 500 mia. kr. – et håndgribeligt tegn på, at politisk magt og velstand i Kina går hånd i hånd. Andre undersøgelser viser, at mere end 90 procent af de 10.000 rigeste i Kina er medlemmer af kommunistpartiet.

Familieformuen

Den voldsomme velstand i kommunistpartiets rækker har længe været politisk sprængfarlig, da kineserne i stigende grad klager over voksende økonomisk ulighed. Premierminister Wen Jiabao har erklæret, at indkomstfordelingen i Kina ikke er retfærdig. Men i sidste uge kunne The New York Times afsløre, at også premierministerens familie har tjent styrtende med penge, mens han har været ved magten. F.eks. kontrollerer hans kone, søn, lillebror og svoger en samlet formue på over 15 mia. kr., som i vid udstrækning lader til at være skabt ved at udnytte forbindelsen til Wen Jiabao og de muligheder, der er opstået, som resultat af de politiske beslutninger, regeringen har taget under hans ledelse. Premierministerens lillebrors firma fik i 2003 en regeringskontrakt på 172 mio. kr. for at håndtere hospitalsaffald i nogle af Kinas største byer – kort efter Wen Jiabao netop havde beordret skrappere regler angående hospitalsaffald. Premierministerens 90-årige mor, en pensioneret skolelærer, har investeringer i sit navn for lige under 700 mio. kr. i et forsikringsselskab, der har oplevet en gigantisk økonomisk fremgang i løbet af Wen Jiabaos økonomiske styring af landet. Rapporten fra The New York Times kommer på et yderst pinagtigt tidspunkt for styret, da den kort før det store lederskifte ved partikongressen næste måned understreger uligheden i velstand og magt i Kina. Det kan intensivere offentlighedens dybe skepsis over for partiets og regeringens kadrer. Afsløringer af partimedlemmers og deres familiers ekstravagante livsstil med Ferrari-biler, luksusure og enorme villaer har skabt betydelig vrede.

Bagvasker Kina

Kinas kommende leder, Xi Jinping, har tidligere opfordret sine kommunistiske kammerater til at »lægge en dæmper på« deres familiemedlemmer, og »love ikke at bruge magt til personlig vinding«. I juni kunne nyhedsbureauet Bloomberg dog afsløre, at Xi Jinpings familie og personer omkring ham har investeringer i firmaer for over to mia. kroner.

Kommunistpartiet har gentagne gange understreget, at korruption og nepotisme er nogle af de største trusler mod styret, men afsløringer af toplederens familiers rigdom er ikke velkomne. Bloombergs hjemmeside har været blokeret i Kina siden bureauet bragte sin historie i juni. Tilsvarende blev The New York Times’ afsløring af Wen Jiabaos families velstand censureret. Beijing har reageret med raseri på rapporten i den amerikanske avis og beskriver den som et forsøg på at »bagvaske« Kina.

Der har været megen fokus på korruption i det øverste kinesiske lederskab siden foråret, da den tidligere politiske stjerne Bo Xilai blev fældet. Hans familie havde via hans politiske magt skabt en formue på mindst 800 mio. kr. Bo Xilai, der ellers var favorit til en stilling i det nye toplederskab, er nu smidt ud af partiet og parlamentet og ventes at blive idømt en lang fængselsstraf for bl.a. korruption og magtmisbrug.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Niels Jørgensen

What's new?
Menneskets natur kombineret med magtarrogance parret med systemsat menneskeforagt taler for sig selv.

@Niels-Holger: denne artikel er nu tre døgn gammel.