Nyhed
Læsetid: 2 min.

Klimamål glider ud af EU’s budget for 2014-20

EU-Kommissionens ambition om at bruge mindst 20 pct. af unionens budget på at fremme grøn omstilling er droppet i budgetforslaget for 2014-20. Danmark kritiseres for at have undladt at kæmpe for at få målene med i budgettet
Udland
31. oktober 2012

Rige EU-landes kamp for at beskære det fælles EU-budget kommer efter alt at dømme til at koste prioriteringen af klimaindsatsens i EU’s økonomiske ramme for perioden 2014-20.

I EU-Kommissionens oprindelige oplæg til langtidsbudget hed det, at mindst 20 pct. af budgettets udgiftsside skulle være klimarelateret. Det vil sige, at klimabeskyttelse skulle tænkes ind i EU’s landbrugsstøtte, strukturfonde, forsknings- og innovationsprogrammer og alle andre budgetområder, så sammenlagt 20 pct. af pengene gik til at fremme en grøn omstilling af EU.

Men i det seneste oplæg til budgetformulering – fremlagt i går af det cypriotiske EU-formandskab – er de 20 pct. ikke nævnt. Og det er de ikke, fordi de fra start blev udeladt, da det daværende danske formandsskab i foråret formulerede første udgave af teksten.

»Vi spurgte Danmark hvorfor, og svaret var, at der ikke var nogen medlemslande, der havde rejst det,« siger EU’s klimakommissær, Connie Hedegaard.

I dag kritiserer flere europæiske ngo’er Danmark for ikke at have udvist tilstrækkeligt lederskab.

»Danmark spillede under formandskabet rollen som uvildig mægler med den omkostning, at Danmark ikke var lige så progressiv på klimaområdet, som man kunne have været,« siger miljøfaglig medarbejder i WWF Christian Hald-Mortensen.

»Efter formandskabet kunne Danmark have påtaget sig en grønnere rolle, men det er ikke rigtig sket. Der har ikke været den store interesse for det i regeringen.«

Europaminister Nicolai Wammen (S) skriver i en mail til Information, at »vi har været så ambitiøse, som forhandlingssituationen tillod«. Han mener, at den bløde formulering uden tal, som Danmark i maj skrev ind i budgetudkastet, sikrer »det håndtag, der betyder, at vi fremadrettet kan arbejde for de nødvendige ændringer i de konkrete sektortakster og dermed opnå reelle resultater på anvendelsen af EU’s budget«.

»I lyset af forhandlingssituationen finder jeg det mere tvivlsomt, at henvisningen til 20 pct. kommer til at fremgå eksplicit,« medgiver europaministeren.

Connie Hedegaard har dog ikke opgivet 20 pct.-målet: »Nu er man fremme ved snorene. Nogle af de lande, der som Danmark normalt har klimaet og det grønne på deres dosmerseddel, må sørge for, at det ikke falder ud.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Niels-Holger Nielsen

Så er spørgsmålet, hvor sørgeligt det er, at EU ikke øremærker 20% af budgettet til klimatiltag. Måske er det relativt ligegyldigt, når man tager den konkrete politik, de økonomiske virkemidler og den halvrådne strategi i betragtning?

Niels-Holger Nielsen

Tilsyneladende er der ikke nogen, som det kommer bag på, at EU tjener andre interesser end almenvellets. Alt er som forventet.