Læsetid: 8 min.

Landsbyen, hvor de demente har det sjovt

Hvordan skal Europas grånende velfærdssamfund tage sig af det stadig stigende antal ældre mennesker med demens? Et nyt konceptplejehjem nær Amsterdam har muligvis svaret: en landsby med velkendte rammer
Landsbyen med 152 demente ’indbyggere’ – ikke patienter – De Hogeweyk i Weesp ved Amsterdam er blevet et tilløbsstykke for hele verden. De demente er trygge og har ikke pludselige stemningsskift, fordi de er trygge. Til venstre beboeren Antje Roijter og plejeren Petra van Eijk.

Landsbyen med 152 demente ’indbyggere’ – ikke patienter – De Hogeweyk i Weesp ved Amsterdam er blevet et tilløbsstykke for hele verden. De demente er trygge og har ikke pludselige stemningsskift, fordi de er trygge. Til venstre beboeren Antje Roijter og plejeren Petra van Eijk.

Anita Edridge

26. oktober 2012

Jo Verhoeff stråler af glæde. Der findes ikke noget andet ord for det. Hun hopper ivrigt op fra sin sofa og tager imod min fremstrakte hånd.

»Velkommen«, siger hun.

»Der er rart her, du vil kunne lide det. Folk er venlige. Og der er så meget, man kan foretag sig: købe ind, madlavning, bingo, klubben for klassisk musik. Så det er et rart sted at komme forbi og besøge en gang imellem.«

Jo kommer her ret tit, når hun ikke er på arbejde. Hun er sekretær på et kontor, forklarer hun. I Amsterdam. Selv bor hun sammen med sine forældre i Diemen, ikke så langt fra byen. Hendes far er bogholder.

Bortset fra … vent nu lige. Hun har da en mand, ikke? Og to børn, stadig ganske små. De er så søde, begge. Hvordan kan hun overkomme det hele? Især – nu hun kommer til at tænke på det – fordi hun faktisk sover her. Nogle gange. Gør hun ikke? Hun spiser her i al fald ret tit. Det smager for resten rigtig dejligt.

Men pyt nu med det.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Carsten Pedersen
Carsten Pedersen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Ingen ser ud til at genkalde sig udgangspunktet for udviklingen her ved begyndelsen af den 2. Moderne – at den afgørende retning af ”fremskridtet” er kendetegnet ved forringelse, reduktion, minimering og negativ formalisering af menneskers livsbetingelser og omgangstone – verden bliver påstået bedre end den er, mens vi leverer mindre human kapital, dog altid i overensstemmelse med konsekvenserne af den fordummende og katastrofale neo-liberale dødsmærkede filosofi – mere larm, mere kold masse, mere hysteri og mere urin – ikke al udvikling er som bekendt fremskridt …

Denne kærlige solstrålehistorie fra Holland kan imidlertid ikke dække over, at også herhjemme konstateres der adskillige tilfælde af demens blandt ronkedorer – der dog ikke bliver kærligt omtalt, men snarere forsøgt hængt ud i visse dagblades debatspalter af debatricer, hvis bibeskæftigelse åbenbart er urinproduktion …

”A woman may very well form a friendship with a man, but for this to endure,
it must be assisted by a little physical antipathy.” – frit efter Friedrich Nietzsche …

Og?

Det er da fint at man også i Holland opbygger dette koncept, som har haft i Danmark i mange, mange år.

Man har bl.a. i Esbjerg bygget et nyt plejehjem efter de samme principper som dem i Holland, for 4-6 år siden.

Ellers en dejlig og livsbekræftende artikel..

Jens Overgaard Bjerre

Er plejehjemmet privat? Skal beboerne selv betale? Der er flere af beboerne, som har haft tjenere, står der i artiklen. Det lyder som om klientellet er formuende. Det har man sprunget let og uelegant over i hapiness-artiklen.