Læsetid: 7 min.

Selverkendelsen er nået til Indonesien

Den nye film ‘The Act of Killing’, som behandler det indonesiske folkedrab på mindst en halv million mennesker fra 1965-66, har medført voldsomme reaktioner og rippet op i det sår, som skal tømmes for puds, før Indonesien kan heles
Filmen ’The Act of Killing’ har skabt stor debat om folkemordet i 1960’erne i Indonesien.

Filmen ’The Act of Killing’ har skabt stor debat om folkemordet i 1960’erne i Indonesien.

Fra filmen

23. oktober 2012

En gammel mand med gråt hår, hvide bukser og hawaiiskjorte danser rundt på en tagterrasse. Indonesiske Anwar Congo lukker øjnene og nynner rytmisk ordene »ícha cha chaí«. Han danser for at glemme. For 47 år siden brugte han meget tid på tagterrassen. Dengang ikke på at danse, men på at slå ihjel. Et mislykket militærkup i Indonesien fik militær og civile til at slå de mennesker ihjel, som de mistænkte for at være kommunister. Anwar Congo er blevet hyldet som en helt af sine landsmænd lige siden. Tv-stationer er fascinerede af de metoder, han bruger til at slå ihjel, som er inspireret af amerikanske gangsterfilm, og ofrenes efterladte er så skræmte, at de ikke tør gøre andet end at indprente sig Anwars forestilling om mordene i deres bevidsthed.

En ny film gør nu op med Anwar Congos og resten af Indonesiens forestillinger om, hvad der egentligt skete i 60’erne. Filmen The Act of Killing har bragt stærke følelser op til overfladen i landet. En minister har nægtet, at folkedrabet fandt sted, og medierne går nu for første gang kritisk til gerningerne fra 1965-66.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Efter Suhartos fald i 1998 prøvede parlamentet at sætte en Truth and Reconcilliation Commision op, men Højesteret forbød det.

Sukarno havde støttet sin magt ved en balancegang mellem kommunister, hæren og muslimer, hvor de to sidste i forening i 1965 fandt, at kommunisterne havde fået for meget magt.

Indonesien er islamisk og hæren har, trods en form for demokrati, stadig stor magt bag kulisserne. Ikke underligt, at de ikke ønsker, at der skal rippes op i dette folkemord.