Læsetid: 4 min.

Unge amerikanere kræver debat frem for stammekrig

Op til tv-debatten i aften mellem Joe Biden og Paul Ryan fortæller unge demokrater og republikanere på værtsuniversitetet i Kentucky om deres samarbejde og respekt for hinanden
På universitetet Centre College i Danville, Kentucky lægges sidste hånd på forberedelserne til tv-debatten mellem de to vicepræsidentkandidater, Paul Ryan og Joe Biden.

På universitetet Centre College i Danville, Kentucky lægges sidste hånd på forberedelserne til tv-debatten mellem de to vicepræsidentkandidater, Paul Ryan og Joe Biden.

Getty Images

11. oktober 2012

Der var engang, hvor demokrater og republikanere efter en lang dags politisk strid i Kongressen gik arm i arm til en bar og delte en flaske Kentucky-bourbon.

»Man kunne godt ønske sig de dage tilbage,« smiler Luke Wetton, leder af de unge republikanere på universitetet Centre College, hvor den med spænding imødesete debat mellem de to vicepræsidentkandidater, Joe Biden og Paul Ryan, finder sted i aften amerikansk tid.

»Indtil 1970’erne boede medlemmer af Kongressen og Senatet fast i Washington. Demokrater og republikanere gik ofte til middag og fest sammen,« forklarer den unge republikaner, som læser politisk filosofi på andet år.

»I dag flyver de folkevalgte hver weekend hjem til deres familier, og i løbet af ugen har de ikke tid til selskabelighed. De lever næsten totalt adskilt fra politikere i det andet parti.«

Amerikanerne er betagede af denne politiske sæsons tv-dueller mellem de fire kandidater til præsident og vicepræsident, men de er samtidig dødtrætte af alt det politiske kævl i landets hovedstad, hvor uenighed mellem præsident Barack Obama og republikanere er gået i hårdknude. Kun 10-12 pct. af befolkningen giver Kongressen en god karakter.

»Vi unge demokrater og republikanere er enige om en ting. Det er på tide, at de to partier hører op med at føre stammekrig i Washington, og at vi får skabt et bedre politisk klima,« siger Caroline Anderegg, 19, som læser statskundskab på Centre College.

På det lille universitet i den lille by Danville midt i Kentucky – som ifølge et populært motto er kendt for sine »yndige piger, hurtige heste og forbandede politik« – prøver de politisk engagerede studerende at efterleve Carolines ønske.

Lederen af de unge demokrater på Centre College, David Miller, siger:

»Vores venskab med de unge republikanere er vigtigere end vores politiske uenigheder. Vi hjalp dem faktisk med alt det praktiske, da de for to år siden besluttede at danne en klub. Vi demokrater synes, det er vigtigt, at unge republikanere ikke føler sig sat udenfor, at de har et sted at mødes.«

Ryans debut

I løbet af i dag vil studerende og andre politisk engagerede fra hele Kentucky samles i den smukke universitetspark på Centre College og afholde en debate festival, hvor meninger fra hele det politiske spektrum kan blive luftet. Herefter starter duellen mellem Barack Obamas væbner, vicepræsident Joe Biden, og Mitt Romneys ideologiske makker, kongresmedlem Paul Ryan, i en teatersal med plads til kun et par hundrede VIP-gæster.

Det er første gang, at 42-årige Ryan skal afprøve sine debatevner på nationalt plan med mulighed for et seertal på 40-50 mio. mennesker.

»Paul Ryan var et virkelig godt valg. Han udstråler energi og ved en hel masse om dette valgs vigtigste emne – forbundsstatens voksende budgetunderskud,« siger Steve Robertson, formand for Det Republikanske Parti i Kentucky.

Robertson tager imod i et fornemt indrettet hovedkvarter på en smuk allé, som fører op til Capitol i Kentuckys hovedstad Frankfort.

»Ryan sprudler af ideer. Jeg håber virkelig, at han forbliver sine konservative ideer tro. Vælgerne er rede til at skifte hest; Romney gjorde klogt i at fremlægge sin plan for at skabe balance i budgettet og flere job i den første debat. Der er behov for en landsdækkende diskussion om disse emner,« mener republikaneren.

I kontakt med folkedybet

Vicepræsident Joe Biden, 65, er en mere erfaren politiker på den nationale scene. Han stillede op og tabte til præsidentvalgene i 1988 og 2008. For fire år siden udpegede Obama ham til sin makker, og Biden klarede sig godt i en debat mod den republikanske vicepræsidentkandidat Sarah Palin fra Alaska.

Han har høstet ros i amerikanske medier – også fra nogle republikanere – for sine ihærdige bestræbelser på at skabe tværpolitisk samarbejde i Kongressen under præsident Obama. Det har han kunnet gøre på baggrund af sine mange år som medlem af Senatet fra delstaten Delaware.

Bidens tale på partikongressen i september var et tilløbsstykke. Han er bedre end Obama til at skabe kontakt med den jævne amerikaner og fornemme, hvad der rører sig i folkedybet. Han er forfatter til denne valgkamps mest virkningsfulde slogan: »Bin Laden er død – General Motors er i live«.

Efter Obamas matte optræden under den første tv-debat i sidste uge håber demokraterne, at Biden er kampklar og får sat den unge Ryan på plads. Men vicepræsidenten er også kendt for sine fortalelser og bommerter.

»Jeg håber frem for alt, at Biden ikke skader præsident Obamas chancer,« siger Dan Logston, formand for Det Demokratiske Parti i Kentucky.

»Vi demokrater ser gerne, at Biden vinder, men helst uden fyrværkeri. Det vigtigste er at gå Ryan på klingen og afsløre hans selvmodsigende erklæringer.«

Logston håber, at Biden vil stille Ryan dette spørgsmål: »Hvordan vil I skabe ligevægt i budgettet, når I samtidig giver skattelettelser og øger udgifter til forsvaret og afviser at fortælle os, hvor der skal skæres?«

Demokraterne holder til i en kedelig grå bygning i en afsidesliggende industripark uden for den idylliske hovedstad Frankfort. Det til trods for, at partiet tæller flere registrerede vælgere i denne traditionelle sydstat end republikanerne.

Men mange demokratiske vælgere identificerer sig med republikanernes værdier og vil stemme på Romney. Meningsmålinger forudsiger en tilslutning til Obama i Kentucky på kun 40 pct.

 

 

Følg Informations dækning af det amerikanske valg og Martin Burcharths tweets og blog på information.dk/usa2012

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her