Nyhed
Læsetid: 4 min.

2012: Ekstremernes år

Klimaændringerne foregår for øjnene af os, siger FN’s meteorologiske organisation, der har lagt en oversigt over årets voldsomme oversvømmelser, hedebølger, tørkeperioder, tropiske storme og voldsomme snefald foran klimaforhandlerne på COP18 i Doha
Klimaændringerne foregår for øjnene af os, siger FN’s meteorologiske organisation, der har lagt en oversigt over årets voldsomme oversvømmelser, hedebølger, tørkeperioder, tropiske storme og voldsomme snefald foran klimaforhandlerne på COP18 i Doha
Udland
30. november 2012

Det blev et vildt år. Ikke alene slog CO2-udledningerne rekord i 2012 og varslede dermed, hvad fremtiden vil bringe. Året, der snart er gået, blev også præget af voldsomme vejrfænomener kloden rundt som vidnesbyrd om, at klimaforandringerne er i fuld gang.

Det fremgår af en analyse, som FN’s World Meteorological Organization (WMO) har offentliggjort under de igangværende klimaforhandlinger på COP18 i Doha, Qatar.

’Endnu et år med klimaekstremer’ lyder WMO’s overskrift.

»Den arktiske havis’ areal nåede en ny bundrekord. Afsmeltningens alarmerende hastighed dette år understreger de vidtrækkende ændringer, der finder sted i verdens have og i biosfæren. Klimaændringerne foregår for øjnene af os og vil fortsætte med at gøre det som resultat af atmosfærens koncentration af drivhusgasser, som er steget konstant og på ny har sat rekord,« siger WMO’s generalsekretær, Michel Jarraud.

Da havisen omkring Nordpolen i september nåede sommerens minimumsudbredelse, var den næsten 50 pct. mindre end gennemsnittet for perioden 1979-2000 – et istab med et areal, der overstiger USA’s.

Større konsekvenser for mennesker og økonomi rundt om på kloden har årets ekstreme vejrfænomener imidlertid haft.

»Markante hedebølger påvirkede i årets løb den nordlige halvkugle med de mest opsigtsvækkende hedebølger i det tidlige forår tværs over USA og Europa,« hedder det i analysen. »Den ekstraordinære varmeperiode tværs over USA i marts 2012 resulterede i næsten 15.000 dagsrekorder for maksimum- og minimumstemperaturer, mere end dobbelt så mange som de rekorder, der blev sat under hedebølgen i august 2011.«

Med hedebølgen fulgte den langvarige tørke, som stadig plager en stor del af det centrale USA, og som har kostet amerikansk landbrug og økonomi dyrt. Professor i landbrugs-økonomi Chris Hurt, Purdue University, skønner de samlede tab til at beløbe sig til omkring 77 mia. dollar.

Alt mens tørken i oktober endnu hærgede det centrale USA, oplevede den amerikanske østkyst – ligesom bl.a. Haiti, Jamaica og Cuba – den tropiske orkan Sandy. Ifølge New Yorks guvernør, Andrew Cuomo, indebærer ødelæggelserne alene i New York et tab på 32 mia. dollar, mens guvernør Chris Christie i New Jersey angiver, at omkostningerne der er 29,5 mia. dollar.

For lidt og for meget

De ekstreme vejrforhold har ramt overalt, fremgår det af WMO-analysen. »Tørke ramte dele af det vestlige Rusland og det vestlige Sibirien i juni og juli samt det sydøstlige Europa, Balkan og nogle af middelhavslandene sommeren igennem. I Kina oplevede Yunnan- og den sydvestlige Sichuan-provins alvorlig tørke vinteren og foråret igennem. Det nordlige Brasilien blev ramt af den værste tørke i 50 år. I Australien var nedbøren i perioden april-oktober 31 pct. mindre end normalt,« oplyses det om årets tørkeepisoder og hedebølger, der ifølge WMO også hjemsøgte Jordan, Marokko og dele af Australien.

Og mens nogle fik ekstremt lidt nedbør, fik andre ekstremt meget.

»Store dele af det vestlige Afrika og Sahel – inklusive Niger og Chad – led under alvorlige oversvømmelser mellem juli og september på grund af en meget aktiv monsun. Heftig regn fra slutningen af juli til begyndelsen af oktober udløste ekstreme oversvømmelser over hele Nigeria.

I april og maj oplevede dele af det sydlige Kina de voldsomste regn-vejr i 32 år. Ødelæggende monsun-oversvømmelser ramte Pakistan i september.

De centrale og nordlige dele af Argentina led under rekordnedbør og oversvømmelser i august, og dele af Colombia var påvirket af heftig nedbør det meste af året,« skriver WMO. Om oversvømmelserne i Nigeria oplyses det, at tre millioner mennesker blev ramt, og at 300 mistede livet, mens Pakistans oversvømmelser påvirkede fem mio. mennesker og ødelagde eller beskadigede 460.000 huse samt infrastruktur

Og mens hedebølge og tørke plagede i det vestlige og sydlige Australien, hjemsøgtes især det sydøstlige Australien af oversvømmelser.

Med til ekstremerne hører ikke bare høje temperaturer, men også det modsatte.

»Hen over det østlige Rusland lå temperaturerne på minus 45-50 grader i slutningen af januar. Adskillige områder i Østeuropa rapporterede minimumstemperaturer så lave som minus 30 grader og med temperaturer under 40 frostgrader i visse områder i Nordeuropa og det centrale Rusland.«

På Balkan fik Bosnien-Herce-govina det voldsomste snefald i 120 år, mens lokaliteter i det nordlige Italien blev dækket af de største mængder sne i 100 år.

»De ekstreme forhold var enten direkte (f.eks. via kuldedødsfald) eller inddirekte (ved f.eks. kulilteforgiftning) årsag til over 600 menneskers død i Europa,« påpeger analysen.

Uhørt varmerekord i Grønland

Om de globale temperaturer i 2012 siger WMO efter de første 10 måneder, at året med stor sikkerhed bliver et af de varmeste siden de globale målingers start i 1850.

»Varmen er bemærkelsesværdig, fordi det globale vejr i begyndelsen af 2012 var præget af en afkølende La Niña-hændelse,« dvs. et tilbagevendende, naturligt vejrfænomen, påpeger Danmarks Meteorologiske Institut, DMI, i sin omtale af WMO’s analyse.

»Også vores hjemlige egne gjorde sig bemærket, da satellitobserva-tioner over Grønland i juli viste, at hele 97 pct. af indlandsisens overflade over en kort periode var ud-sat for tøvejr, og der blev sat en helt uhørt varmerekord. På forskningsstationen Summit på toppen af Grønland viste instrumenterne 2,2 grader celsius i 3.200 meters højde,« bemærker DMI.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

»Den ekstraordinære varmeperiode tværs over USA i marts 2012 resulterede i næsten 15.000 dagsrekorder for maksimum- og minimumstemperaturer, mere end dobbelt så mange som de rekorder, der blev sat under hedebølgen i august 2011.«

Denne oplysning trænger til en præcisering. Det væsentlige er ikke alene antallet af nye rekorder, men også forholdet mellem varme- og kulderekorder. Under normale forhold kunne man forvente at forholdet ville være nogenlunde 1 – 1, men det er ikke længere tilfældet. Som følge af opvarmningen ser vi et unaturligt misforhold som falder langt udenfor de statistiske tilfældigheders muligheder.

As the climate has warmed during the past several decades, there has been a growing imbalance between record daily high temperatures in the contiguous U.S. and record daily lows. A study published in 2009 found that rather than a 1-to-1 ratio, as would be expected if the climate were not warming, the ratio has been closer to 2-to-1 in favor of warm temperature records during the past decade (2000-2009). This finding cannot be explained by natural climate variability alone, the study found, and is instead consistent with global warming.

When you look at individual years, the imbalance can be more stark. For example, through late June 2012, daily record highs were outnumbering record daily lows by a ratio of 9-to-1.The study used computer models to project how the records ratios might shift in future decades as the amount of greenhouse gases in the air continues to increase. The results showed that the ratio of daily record highs to daily record lows in the lower 48 states could soar to 20-to-1 by mid-century, and 50-to-1 by 2100.
http://www.climatecentral.org/blogs/more-heat-records-compared-to-cold-r...

I marts 2012 var forholdet mellem varme- og kulderekorder 35 – 1.

March Heat Records Crush Cold Records by Over 35 To 1, Scientists Say Global Warming Loaded The Dice
http://thinkprogress.org/climate/2012/04/03/457098/march-heat-records-cr...

For første halvdel af 2012 var forholdet 11 – 1.

First Half 2012 Heat Records Outpace Cold By Over 11 to 1;
June Ends With 29th Consecutive Warm Week

Although it began on a relatively mild note, June 2012 ended with a rush of high temperature records, including many monthly records and even some all-time records. The nearly 2300 new daily heat records were about 50% more numerous than in May, although the ratio to cold records declined to 4.6 to 1. This was the lowest since February's 4.4 to 1. For the year to date, the ratio is now over 11 to 1. Heat records have outnumbered cold records for 18 consecutive months since December 2010.
http://capitalclimate.blogspot.dk/2012/07/first-half-2012-heat-records-o...

I juli var forholdet 16,6 – 1:

The 3,135 new daily high temperature records in July 2012, over 100 per day, exceeded cold records by a factor of 16.6 to 1.

http://capitalclimate.blogspot.dk/2012/08/over-100-high-temperature-reco...

Globalt bliver 2012 et af de ni varmeste som er blevet målt, og klimaforskere er så småt begyndt at udtale sig om forbindelsen mellem klimaforandringerer og ekstremt vejr:

This year has ranked among the nine warmest since records began more than 160 years ago, continuing a trend for the planet that is increasing the dangers of extreme weather events, according to United Nations meteorologists.

“It confirms the trend towards a warmer planet,” Michel Jarraud, head of the World Meteorological Organization at the United Nations, said in Geneva on Wednesday as he delivered a provisional assessment intended to inform policy makers and negotiators attending the U.N. Climate Change Conference in Doha, Qatar.
The final judgment on 2012 will come in March, but Mr. Jarraud said that meteorologists were not observing any major events that would greatly alter the preliminary findings.
“Climate change is taking place before our eyes and will continue to do so as a result of concentrations of greenhouse gases in the atmosphere, which have risen constantly and again reached new records,” he added in a prepared statement...

Meteorologists have been at pains to make clear that no major weather event was the result of a single cause, but research into climate change was establishing clear links, Mr. Jarraud said, citing the results of research into the extreme heat wave in Russia in 2010. “Without climate change, this episode would have been very unlikely,” he said.
https://www.nytimes.com/2012/11/29/science/earth/un-agency-says-2012-ran...

The heat also leads to more extreme sea surface temperatures – a key culprit behind Sandy's devastating force. The latent heat in atmospheric water vapour is the fuel that powers tornadoes, thunderstorms, and hurricanes. Stepping up evaporation with warmer temperatures is like stepping on the gas: More energy-rich vapour condenses into water drops, releasing more latent heat as it does so, causing more powerful storms, increased rainfall and more extreme flooding. This is not a matter of belief. This is high-school science class.
http://www.guardian.co.uk/environment/2012/nov/29/climate-change-carbon-...

Niels Engelsted

Hvorfor gør vi ikke noget. Det er mildest talt det store spørgsmål. Skyldes verdenssamfundets klima-apati forbrydelse eller dumhed?

Her er to anbefalelsesværdige link, der forsøgsvis undersøger henholdsvis den ene og den anden mulighed:

Konspiration og forbrydelse:
http://www.counterpunch.org/2012/11/28/what-if-americas-leaders-actually...

Mental interi og dumhed:
http://www.counterpunch.org/2012/11/29/climate-change-mental-inertia/

Jeg hælder selv til det sidste, det første er for uhyggeligt.

@Niels Engelsted: Jeg ved snart ikke, hvilke af dine to nævnte muligheder, der er mest uhyggelig. Men vedrørende mulighed to, så forestiller jeg mig, som jeg også tidligere har givet udtryk for i andre tråde, at det frem for alt kan føres tilbage til to hovedkræfter i den menneskelige eksistens:

1.) Eksistentiel angst: Når selv mennesker, der ikke mangler noget som helst materielt, ikke kan holde op med at ville ønske sig stadig mere, så forestiller jeg mig, at det grundlæggende handler om angst for et eller andet.

2.) Seksualiteten: Det forekommer mig, at rigtig meget af det, status m.m., der synes at tænde mennesker og være seksuelt tiltrækkende, netop er ting, der grundlæggende er med til at destruere planeten.

Men bortset fra det, fru Kammerherreinde, så går det godt. Så går det godt!

Problemet er vel at man ikke kan skrue ned for CO2 uden at skrue ned for væksten, og vel at mærke gøre det med tvang. Ingen går frivilligt ned i levestandard aka forbrug.

Hvis man læser alle andre tråde her på Sspeltnationen, handler de jo netop om at vi skal vækste os ud af krisen, og at den berømte fattig Carina, hvis forbrug er 10 gange større end en gennemsnits inder, skal have endnu flere penge til forbrug.

Niels

Jeg har kun læst din første link, og jeg synes den er meget langt ude. Skribenten har ikke undersøgt det der skulle undersøges:

"I haven’t looked closely at the science of this...,"

og han har undladt at stille relevante spørgsmål. F.eks. er det tænkeligt at den amerikanske elite er så kynisk og så ensartet at en sådan strategi ikke ville møde modstand inden for dele af eliten og ville kunne holdes hemmelig? Ud over nogle meget overfladiske betragtninger har han heller ikke undersøgt hvordan bl.a. militæret rent faktisk har forholdt sig til truslen.

I stedet for at læse en galnings konspirationsfantasier, prøv at se på følgende video. De er lavet af Peter Sinclair, som står for nogle af de fineste afsløringer af videnskabsbenægternes metoder, manglende viden, og tilbundsgående uhæderlighed.
Her viser han at det amerikanske militær og sikkerhedsapparat tager klimaforandringerne dybt alvorligt. Og de kender langt mere til klimavidenskab og de ødelæggelser klimaforandringer vil forvolde end en idiot som skriver om emnet uden at have sat sig ind i det.

https://www.youtube.com/watch?annotation_id=annotation_794339&feature=iv...

https://www.youtube.com/watch?annotation_id=annotation_794339&feature=iv...

Man kan lære meget af at se på Sinclairs video og af at læse hans blog. Se f.eks.
http://climatecrocks.com/2012/03/27/birth-of-a-climate-crock-scientist-d...

Og mens jeg er i gang vil jeg også nævne PeterHadfield, hvis YouTube navn er potholer 54. Du kan starte her:
https://www.youtube.com/watch?v=52KLGqDSAjo&feature=BFa&list=PLA4F0994AF...

Niels:
Jeg begyndte selv at læse konspirationsteorien da den kom frem på Counterpunch, men gik hurtigt videre. Det lød for usandsynligt.

Hvis USA virkelig gerne vil vinde på dén skala, så har de andre muligheder. En atomvinter vil på samme måde teste alle og USA ville sandsynligvis klare sig bedst. USA har også andre masseudryddelsesvåben til rådighed, ikke mindst biologiske, hvor man kunne benytte det allerede succesfuldt testede "indianertrick", hvor man i sin tid smittede besværlige stammer med kopper. Med genmodificering har de nok nogle ganske uhyggelige ting liggende.

Jeg tror mere på, at uhyggelig kortsigtethed, drevet af grådighed og fastlåst af ideologi har sat os hvor vi er nu.
Eller med andre ord, simpel planløs stupiditet.

jasper bertrand

det er jo ikke så heldigt hvis artiklen har ret for så har FNs klimapaneler jo været inkompetente, der var konsensus jo netop at man ikke kunne se effekten i dagligdagen, orkaner, tørke, uvejr etc. Det kan jo medføre at nogen drager klimapanelets overordnede konklusioner i tvivl.

Steen Erik Blumensaat

Året rinder ud.
Tid til nye bevillinger, tid til status, hvad fik vi for de udgivne penge.
Nye overenskomster, skal vi betale for noget der er løgn og ikke eksisterende en forestilling inde i hjernen, et sindsbilled.
Dommedags-profeter, spåmænd og koner,betaler i ikke straffes i med ild og vand.

Brian Pietersen

vi er for mange.... så nu gør naturen noget ved dette faktum...

utopi at tro på mennesker handler før det er for sent......
vi skulle have handlet for 30-40-50-60-70år siden...

men vi kan ik få nok..og når vi samtidigt yngler helt vildt..så skal det gå galt...

og det vil vi heller ik gør noget ved..så la os tage imod det vi har bedt om med åbne arme.

Steen Erik Blumensaat

Bistands avisen gamle Informationer, har længet været lukket, men bistands støtte skjuler denne viden, og alle lader som om de ER.
Sidste m/k slukker og lukker.

Steen Erik Blumensaat

Saturnaliet, de sidste 10 dage af året, årets undergang, mørke har taget over, skal lyset vende tilbage.
Ofringen, lad os ofre så lyset igen kan skinne.
Syndebukken, find en syndebuk, og lad os alle penetræer den, tilfredsstillet synker vi om i sofa med julelys i øjene.

@Brian Petersen: Du tager bare imod, jeg vil f***** ikke bare sidde på min flade mens jeg arver konsekvenserne for de sidste 150-200 års rovdrift på naturen. Der er masser af teknologi der kan redde os, det er langtfra for sent... Det kræver blot sammenhold, vilje og retningsfornemmelse, kvaliteter vi i forvejen besidder, men som desværre er blevet negligeret henover årene på bekostning af dovenskab, egoisme og grådighed...

Thomas Meinert Larsen

Citat fra "Munich Re annual report 2011"

Devastating earthquakes and
a large number of weatherrelated
catastrophes in 2011
made it the costliest year
ever in terms of natural
catastrophe
losses. Global
economic losses totalled
around US$ 380bn, over
two-thirds higher than in
2005. Insured losses of
US$ 105bn also exceeded the
2005 record (US$ 101bn).

Hvis klimaforandringerne fortsætter med at medføre enorme skadesudbetalinger, så vil det også på sigt medføre enorme økonomiske omkostninger

Brian Pietersen

Jacob...

ja, jeg har personligt altid værnet så meget jeg kunne om naturen.... feks ingen bil... økologiske vare mv.....

men befolkningstilvæksten..og for mange mennesker der er ligeglade..gør det jo ik nemt.... nu i 11 time går der så panik i mange af dem..og vil ha jeg skal leve som en kokon....og..så siger jeg bare..rend mig.

Niels Engelsted

Stone og Berg,
Jeg tror ikke engang, at forfatteren selv tror på konspirationsteorien. Snarere er det hans måde at illustrere, at situationen er så uforståeligt langt ude, at det ikke ville se anderledes ud, hvis der havde været tale om en uhyrlig konspiration.