Nyhed
Læsetid: 3 min.

Clinton i klimaoffensiv, Obama tøver

Den tidligere amerikanske præsident opfordrede til offensiv for klima og miljø under sit besøg i Sønderborg. Den netop genvalgte præsident opfordrede i Washington til national dialog om emnet og siger, at klimaindsatsen ikke må gå ud over job og vækst
’Klimaet forandrer sig med alarmerende hast med ødelæggende konsekvenser, der truer med at lukke alting ned og bringe vores fremtid i fare,’ sagde tidligere præsident Bill Clinton i sidste måned til en forsamling på 1.200 mennesker i Pittsburgh, USA. Men den nuværende præsident, Barack Obama, er tøvende mht. klimaudmeldinger.

’Klimaet forandrer sig med alarmerende hast med ødelæggende konsekvenser, der truer med at lukke alting ned og bringe vores fremtid i fare,’ sagde tidligere præsident Bill Clinton i sidste måned til en forsamling på 1.200 mennesker i Pittsburgh, USA. Men den nuværende præsident, Barack Obama, er tøvende mht. klimaudmeldinger.

Pete Souza

Udland
16. november 2012

USA’s 42. præsident, Bill Clinton, tilskrives en væsentlig del af æren for, at nationens 44. præsident, Barack Obama, blev genvalgt i sidste uge. Den populære ekspræsidents meget berømmede anbefalingstale på det demokratiske partikonvent og hans efterfølgende aktive indsats i valgkampen havde ifølge iagttagere reel betydning for tilslutningen til Obamas kandidatur til endnu en periode som præsident.

Spørgsmålet er, om Bill Clintons stærke engagement på det klima- og miljømæssige område også kommer til at præge Obamas politik de næste fire år. Lige så stærkt Clinton meldte ud onsdag under et besøg i Danmark, lige så tvetydige synes de aktuelle klimaudmeldinger fra Obama.

Bill Clinton var hovedtaler på den stort anlagte CSR Award 2012-konference i Sønderborg tirsdag og onsdag. Foran et publikum på op mod 1.000 erhvervsfolk, kommunale og regionale repræsentanter, organisationsfolk samt tre ministre og en prins advarede Clinton om følgerne af at fortsætte som hidtil.

»Verden er på en uholdbar kurs på grund af klimaændringerne og udtømningen af ressourcer. Og de to ting forstærker hinanden,« påpegede han. »F.eks. er mere end én milliard mennesker afhængige af fisk som deres vigtigste proteinkilde, men en stor del af verdens fiskebestande skrumper – ikke mindst fordi verdens have bliver varmere og varmere og stadig mere forsurede.«

»Ser man på de to alvorlige storme, som det nordøstlige USA er blevet hærget af de seneste to år, så kan man ikke fastslå, at de er forårsaget af klimaændringer, men hvad man derimod kan sige, er, at de er blevet voldsommere, fordi havet er varmere, og det forøger ødelæggelsernes intensitet,« sagde Clinton og gjorde opmærksom på, at de økonomiske skader efter katastrofer, som forsikringsselskaberne registrerer, er tredoblet to årtier i træk – noget, som aldrig er set før. Dette er et budskab, ekspræsidenten også rejser rundt med i USA: »Klimaet forandrer sig med alarmerende hast med ødelæggende konsekvenser, der truer med at lukke alting ned og bringe vores fremtid i fare,« sagde han i sidste måned.

Vi må tale om det

Barack Obama forholdt sig til gengæld tavs om klimaspørgsmålet i valgkampen, og onsdag forekom han tvetydig og usikker, da han første gang efter valget blev konfronteret med klimaspørgsmålet på et pressemøde: »Jeg tror fuldt og fast på, at klimaforandringerne er reelle, at de er påvirkede af menneskets adfærd og CO2-udledninger. Og som konsekvens heraf mener jeg, vi har en forpligtelse over for kommende generationer til at gøre noget ved dem,« indledte præsidenten.

»Hvad jeg vil gøre de næste adskillige uger, de næste adskillige måneder, er at føre samtaler, grundige samtaler med forskere, ingeniører og politikere for at finde ud af, hvad der kan – hvad der yderligere kan gøres for at opnå kortsigtede fremskridt med hensyn til CO2, og så arbejde gennem en uddannelsesproces, som jeg tror er nødvendig, en diskussion, en samtale på tværs af nationen, om, hvad der realistisk kan gøres på lang sigt. Jeg ved ikke, hvad hverken demokrater eller republikanerere er villige til at gøre på nuværende tidspunkt,« sagde Obama. »Hvis budskabet er, at vi i en eller anden forstand kommer til at ofre arbejdspladser og vækst simpelthen for at håndtere klimaændringerne, så tror jeg ikke, nogen vil gå ind for det. Jeg vil ikke gå ind for det.«

Hyldest til Project Zero

Efter valget har der svirret rygter om, at Det Hvide Hus måske vil foreslå en CO2-afgift, men »regeringen har ikke foreslået og planlægger ej heller at foreslå en CO2-skat,« lød imidlertid Det Hvide Hus’ dementi forleden.

I Sønderborg hyldede Bill Clinton det initiativ for omstilling til en CO2-neutral fremtid, som byen sigter efter at have præsteret i 2029 via det ambitiøse Project Zero.»I tænker måske, at der kun bor nogle få tusind mennesker i dette område, men det vil give genlyd til milliarder verden over, fordi I vil have bevist, at det at have gode relationer til hinanden, optimere teknologien og leve i overensstemmelse med miljøet er den rette model for succes overalt i verden i det 21. århundrede.«

»Det handler om at få folk, der ingenting har gjort, til at gøre en lille smule. For så bliver de fanget af det, og så gør de mere og mere og mere. Dette er afhængighedsskabende, fordi det er sund økonomi,« sagde Bill Clinton.

På konferencen i Sønderborg uddelte CSR-Fonden onsdag 14 priser til virksomheder, institutioner, organisationer og enkeltpersoner for de mest bemærkesesværdige indsatser i år for klima, miljø, social ansvarlighed m.m. CSR-æresprisen blev tildelt EU’s klimakommissær Connie Hedegaard.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Niels-Holger Nielsen

Mundsvejr i lange baner.

Enig, Niels-Holger.

Situationen nu er mere speget end den var før valget. Undersøgelser viser en stigende bevidsthed og en stigende bekymring blandt amerikanerne. Miljøorganisationernes indsats under valgkampen resulterede i valget af flere markante miljøforkæmpere og nederlag til nogle af de mest forstenede videnskabsbenægtere. Fossilindustriernes meget større indsats hjalp ikke de kandidater de støttede og skadede ikke de kandidater de gik imod. Men, selv om de fik færre stemmer end Demoraterne, er det stadig Republikanerne som har flertallet i Repræsentanternes Hus, og dermed er der lukket for ryk i den rigtige retning. Før valget mente jeg at de ændringer der kommer til at ske ikke vil være i form af ny lovgivning, men i form af regulativer fra EPA, og det mener jeg fortsat.

Noget vil der dog ske. EPAs regulativer vil begrænse udledningerne fra eksisterende kulkraftværker. Sammen med konkurrencen fra gas, vil de tvinge mange af værkerne til at lukke. Det er desuden meget muligt at der kommer en skærpelse vedrørende grænseværdierne for ozon. Der vil sandsynligvis også komme en forstærket indsats på de områder hvor de føderale myndigheder kan køre udenom kongressen.

Andre har været inde på lignende tanker. Grists David Roberts skrev:

What action there is on climate in Obama’s second term will be more of the same: nibbling around the edges via EPA and other regulatory tools, doing what can be done without Congress.
http://grist.org/climate-energy/theres-not-gonna-be-a-carbon-tax/

Og kort efter Obamas genvalg skrev David Biello (som Roberts henviser til) i Scientific American:

What is the likely outcome of that historic event on energy and environmental issues? Simply put: more of the same.

Let me rephrase that slightly. Obama will likely stay the course on his current energy and environmental policies. That means more executive orders like the one that raised vehicle fuel efficiency standards, and continued progress on regulatory efforts to restrain greenhouse gas emissions and other air pollution from coal-fired power plants. As market watchers noted last night: coal company stocks plummeted as the election results became clear, while solar companies soared.

That’s because, even if Nobel Prize-winning Secretary of Energy Steven Chu leaves the administration, as has been rumored, innovative programs such as the Advanced Research Projects Agency–Energy will continue to attempt to invent a future of cleaner energy. And the Department of Energy as a whole will continue to push forward with its “all of the above” energy strategy, which will encourage the rise of shale gas but also continue federal support such as tax credits and loan guarantees for big alternative energy projects, from solar power to nuclear.
http://blogs.scientificamerican.com/observations/2012/11/07/what-does-ob...

Det politiske udgangspunkt er ikke optimalt og Obamas "all of the above" strategi ligger langt fra en der sigter på best of the above*. Men vi kommer ikke til at se en USA som slet ikke flytter sig.

*http://e360.yale.edu/feature/will_president_obama_seize_moment_on_climat...

Niels Engelsted

Intet viser tydeligere, at amerikanerne har ladet det globale førerskab slippe sig af hænde. Man kan ikke være verdens leder, hvis man ikke har førertrøjen på i kampen mod klimaændringerne.

Problemet er, at amerikanerne stadig klamrer sig til førersædet og ingen endnu har formået at overtage initiativet.

Sandsynligheden er desværre, at vi er fucked.

Niels-Holger Nielsen

Philip C Stone

Det er alt, alt for lidt og alt, alt for sent. Markedssystemet har spillet fallit, kapitalismen er færdig. Helt færdig, den ved det bare ikke selv. Dens, i egne øjne, omnipotens og overlegenhed er nu ved at blive en uendelig tung klods om benene på den.

Kapitalismen er ved vejs ende. Lad os hjælpe den af sted det sidste stykke vej, men lad det gå stærkt.

Niels-Holger Nielsen

PS. Pas på det militærindustrielle kompleks. Desperate folk gør desperate ting. Pas på krigen. Den er ikke blot mulig, den er tænkelig. Vi er i union med to stater, som er mere end ivrige efter at tænde lunten i Syrien. Her virker USA mere tøvende, lige nu.

Niels-Holger Nielsen

Jeg er enig i at det er for lidt, for sent, og jeg har aldrig påstået andet. Jeg forsøgte at beskrive de muligheder der er i den nuværende situation.

Jeg forstår godt Obamas tøven. Her er en liste over, hvad hans økonomiske støtte til grøn energi indtil videre har kostet skatteyderne:

http://blog.heritage.org/2012/10/18/president-obamas-taxpayer-backed-gre...

Klima-indsatsen må ikke gå ud over job og vækst, siger Obama.

Jamen,, er det ikke lige netop humlen i det hele!

Klimaindsats vil ALTID gå ud over (kortsigtet) job og vækst

Først efter at det sidste træ er fældet, den sidste flod er forurenet og den sidste fisk fanget, vil I erkende at man ikke kan spise penge – indiansk ordsprog

randi christiansen

Lad os fjerne grundfrygten, som får de angste til at puge penge

Den sande vision er ved at udfolde sig - lad os styrke processen, være åbne og tage del

Mørke er fravær af lys - lad os tænde lyset

Moder Jord er gavmild og her er nok til alle hvis vi er ansvarlige og kloge