Nyhed
Læsetid: 2 min.

Danmark sætter afghanske fangeudleveringer på stand by

Det britiske forsvarsministerium erkender, at fanger udleveret til afghanske myndigheder løber en ’reel risiko for at blive alvorligt mishandlet’ og suspenderer udleveringerne på ubestemt tid. Danmark følger trop med en ’de facto-suspension’. Men i mellemtiden har Danmark nået at udlevere endnu en fange
Det britiske forsvarsministerium erkender, at fanger udleveret til afghanske myndigheder løber en ’reel risiko for at blive alvorligt mishandlet’ og suspenderer udleveringerne på ubestemt tid. Danmark følger trop med en ’de facto-suspension’. Men i mellemtiden har Danmark nået at udlevere endnu en fange
Udland
30. november 2012

Forsvarsminister Nick Hækkerup (S) har valgt indtil videre reelt at suspendere udleveringen af fanger til afghanske fængselsmyndigheder, efter at nye oplysninger er kommet frem i en britisk sag om fangemishandling.

Britiske advokater kunne i går læse en overraskende erklæring op fra det britiske forsvarsministerium. Erklæringen kom frem i en principiel retssag anlagt af en afghansk mand, der har sagsøgt de britiske myndigheder om ansvaret for hans mishandling i afghanske fængsler.

»I lyset af nye informationer, som ikke er blevet offentliggjort eller er blevet beskrevet, er der i øjeblikket et fornuftigt grundlag for at tro, at britisk tilfangetagne internerede, der bliver overført til Lashkar Gah, vil løbe en i reel risiko for alvorlig mishandling«, lød erklæringen.

Retssagen drejer sig om behandlingen af én enkelt afghaner, men de er den i lige så høj grad blevet en afprøvning af principperne for udlevering af fanger fra koalitionsstyrker i Afghanistan til afghanske fængselsmyndigheder, NDS, som ifølge flere rapporter overtræder menneskerettighederne, og derfor lød der i går også opfordringer fra bl.a. Amnesty International om, at andre lande involveret i Afghanistan-konflikten bør følge det britiske eksempel og stoppe fangeudleveringerne.

De facto-suspendering

Den danske regering, der modsat den britiske er fortsat med fangeudleveringerne, har ikke selv set de nye informationer, men vælger at reagere alligevel – om end forsigtigt.

»Indtil vi har set oplysningerne, vil hver eneste udlevering skulle godkendes personligt af forsvarschefen. Man kan vel betegne det som en de facto-suspendering af udleveringerne,« siger Nick Hækkerup.

»Den britiske udvikling er bekymrende og giver anledning til overvejelser. Men indtil videre vil vi gerne se briternes oplysninger, før vi tager endelig stilling,« siger forsvarsministeren.

Ny fange udleveret

Siden den britiske retssag begyndte, har de danske soldater – udover den fange, der i slutningen af oktober under stor medieopmærksomhed blev overført til fængslet i Lashkar Gar – arresteret og udleveret endnu en afghaner til de afghanske fængselsmyndigheder den 22. november.

»Vi vil sørge for at monitorere, at de bliver behandlet ordentligt, og vi har foreløbig gennemført tre uvarslede kontrolbesøg for den første udleverede og et enkelt for den anden,« siger forsvarsminister Nick Hækkerup.

For Enhedslistens forsvarsordfrer, Nikolaj Villumsen, kommer den myligt udleverede fange som en overraskelse.

»Det viser jo bare, at problemet er større end hidtil antaget. Men personligt er jeg da glad for, at forsvarsministeren vælger de facto at suspendere udleveringerne, da den britiske erklæring jo får hans tidligere argumentation til at falde sammen.«

Den principielle britiske retssag drejer sig om den afghanske statsborger Serdar Muhammed, der i 2010 blev arresteret af britiske soldater i Helmand og efterfølgende blev tortureret og dømt til 16 års fængsel – siden reduceret til seks år – efter en 15 minutter lang retssag, hvor han ikke havde nogen forsvarer.

Som del af hans sag mod den britiske stat har hans advokater krævet, at udleveringerne forbliver suspenderet, et krav, den britiske højesteret i starten af november gav dem medhold i.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

"»Indtil vi har set oplysningerne, vil hver eneste udlevering skulle godkendes personligt af forsvarschefen. Man kan vel betegne det som en de facto-suspendering af udleveringerne,« siger Nick Hækkerup."

FYR Hækkerup. Manden render alt hvad han kan fra at påtage sig sit ansvar som politisk chef.

Det er da klart, at han som politisk chef og direkte ansvarlig for det politiske system, der har beordret de militære enheder til Afghanistan,
og ubetinget hans ministerium, med flere afdelinger med en række eksperter i Folkeret, der har pligten til at hjælpe ministeren til tage stilling til, om den danske REGERINGs holdning til, om pågrebne arrestanter skal overgives til de lovlige afghanske myndigheder - eller om REGERINGEN kan pege på andre måder at behandle fanger på.

Men den nosseløse Hækkerup tør bare ikke træffe beslutningen selv, men tørrer i stedet igen for 117 gang ansvaret af på den relativt unge Forsvarschef, han ganske vist selv har udpeget,

Enhver i nærheden af militæret burde vide, at ANSVAR ikke kan delegeres - ikke ANSVAR,
men det er jo ikke en regel, der gælder når politikerne skal sikre deres egen og dybt anløbne levevej.

Rettelse :

Enhver i nærheden af militæret burde vide, at ANSVAR ikke kan delegeres - kun OPGAVER kan...

Jeg er overvejende enig her, Peter P., men med en opgave må og skal følge et ansvar MED konsekvenser på godt og ondt, hvilket ministre og andre vanligvis fredede gerne glemmer!