Nyhed
Læsetid: 9 min.

Europas befolkninger siger nej

Protesterne fra de europæiske befolkninger er især vendt mod politikerne og bankerne. De kræver en ny model – en anden og mere retfærdig fordeling af ressourcerne. Information er taget til kriseramte Grækenland og Spanien og fulgte de sydeuropæiske befolkningers fælles protest mod nedskæringspolitikken
Ved årets første generalstrejke i Spanien i marts affejede regeringen de protesterende som hippier og gøglere. I protest mod den betegnelse kalder en gruppe ældre demonstranter klædt i gule veste sig for gøgler-bedsteforældre.

Ved årets første generalstrejke i Spanien i marts affejede regeringen de protesterende som hippier og gøglere. I protest mod den betegnelse kalder en gruppe ældre demonstranter klædt i gule veste sig for gøgler-bedsteforældre.

Tine Sletting

Udland
15. november 2012

I Bruxelles sidder regeringschefer og finansministre i disse dage og strides om rabatordninger til de rigeste EU-lande, krav om nedskæringer og ideer til nye reformer.

Samtidig – i Belgien, Italien, Grækenland, Cypern, Malta, Portugal og Spanien – er befolkningerne gået på gaden med et fælles budskab: Ikke flere nedskæringer.

Den økonomiske aktivitet er kvalt, og flere end nogensinde i EU’s historie er arbejdsløse. Familier smides ud af deres boliger og ender på gaden. Fremtiden, der for få år siden så lys og lovende ud for EU, er for store dele af især de sydeuropæiske befolkninger blevet til et mareridt.

Kl. 11.00: Plaça Urquinaona, Barcelona

En mand, der underviser i kommunikation på universitetet, introducerer sig som Milton Friedman. Han står sammen med en gruppe, der er i gang med at opstille en pap-pyramide. Øverst står skrevet »IMF«, lige under »Regering« og nedefter kommer så socialklasserne. Der skal være performance:

»Det er kapitalismens pyramide. Den ser måske stabil ud på afstand, men det er den ikke,« garanterer han:

»For hvis vi alle sammen puster på samme tid, så vælter den.«

Og det er meningen. Ganske kort efter – og til stor jubel fra de hundredvis af demonstrerende omkring ham, falder pyramiden.

Seks millioner arbejdsløse

Siden krisen begyndte i 2008, er arbejdsløsheden i Spanien vokset eksplosivt, og mere end 25 procent af befolkningen eller knap seks mio. spaniere står i dag uden arbejde. Det er den højeste andel i Europa, og ifølge den seneste prognose fra EU-Kommissionen vil tallet stige det kommende år.

Foran et at de mange suppekøkkener, der er etableret siden 2009, står den tidligere overtjener Artur. Han ønsker ikke at optræde ved sit fulde navn, fordi, som han siger:

»De, der kommer her, er ikke folk, der er vant til at skulle tigge om mad eller blive sat på gaden. Folk føler sig ydmyget.«

Han fortæller, at han indtil for to år siden fik 1.400 euro i løn og et tilsvarende beløb i drikkepenge hver måned:

»Jeg arbejdede kun på fire og femstjernede restauranter. Jeg levede godt. I dag bor jeg på et værelse til 250 euro om måneden. Nu fylder jeg 57 om fire dage, så jeg har heldigvis kun en fjerdedel af mit liv tilbage. Jeg har tabt og har i dag ingen tillid til systemet. Politikerne, bankerne og bureaukraterne – de kan gå ad helvede til.«

»Men man kan sige at det er heldigt, at jeg ingen familie har. Dem med familie, hvad gør de i sådan en situation? De får måske om mig lidt over 400 euro om måneden, og hvad så? Skal vi kaste os ud af vinduet – hvorfor ikke?«

Kl. 12.00: Passeig de Gracia, Barcelona

Demonstrationen vokser hurtigt. Barcelonas store hovedstrøg, der strækker sig mod nordvest fra Plaça Catalunya, er spærret for al trafik. Butikker og restauranter er gemt af vejen bag metalskodder.

Midt i menneskemængden lyser en række ældre i gule veste op. I protest mod at regeringen ved årets første generalstrejke i marts afviste de protesterende som hippier og gøglere, kalder de sig gøgler-bedsteforældre. Men der er slag i dem: I sidste måned besatte de børsen i Barcelona.

»Vi er en landsdækkende gruppe af ældre – de fleste pensionister. Vi har altid kæmpet for vores rettigheder, men de er i gang med at tage dem fra os. De ødelægger samfundet, og vi er bange for, at de unge ikke forstår, hvad der er ved at ske. At de er ved at miste deres fremtid,« forklarer Robert del Nilo, der selv er pensionist på 68 år, far til tre voksne børn og bedstefar til syv.

»Det er bankerne, der står bag. Det er dem, der betaler politikernes kampagner, men det er os, der betaler prisen for deres fejlslagne spekulationer. Og nu redder politikerne så bankerne. Men hvorfor kommer de ikke os til undsætning, os der betaler skat?« spørger Robert del Nilo.

Han er især ærgerlig over, at samfundet ikke reagerer mere samlet. At alle de, der har mistet ikke kommer på gaden.

»Men de er ydmyget. De gemmer sig. Men det er ikke kun derfor, at bankerne og politikerne får lov at køre rundt med os,« mener han:

»Efter den store forbrugsfest er det som om, at folk er blevet pacificeret. Vi har ikke længere den energi i samfundet som i 1970-80’erne. Vi er blevet et samfund, der lader sig manipulere. Derfor er vi ældre på gaden for at minde alle om, at der er en kamp, der skal vindes.«

Kl. 12.30: Klafthmonos-pladsen, Athen

Gadesælgere, som Athen er pakket med for tiden, går ud og ind mellem de første hundrede demonstranter på Klafthmonos-pladsen og forsøger at sælge nødder, græske flag, kringler og fløjter. Demonstrationen er indkaldt af fagforbundene for både de privatansatte og offentligt ansatte og går mod Syntagma-pladsen om et par timer. Begge faggrupper har været udsat for voldsomme lønnedgange, siden krisen startede.

»Det bliver hele tiden værre. Arbejdsløsheden fortsætter med at stige, mens lønningerne falder og falder. Det er en nedadgående spiral,« siger Elias Ioannou, der er 38 år og ingeniør i det offentlige.

Han er mørkhåret, iført lyseblå skjorte og blandt de bedst klædte på pladsen.

»Selvmordsraterne bliver ved med at stige, og det vil fortsætte med at gå den vej. Folk mister deres job, kan ikke forsørge deres familie og ryger ud af huset, da de ikke kan tilbagebetale deres lån. Nogle af os kan klare presset, men andre er mere sensitive,« siger han.

Selv har han beholdt sit job, men er presset økonomisk.

»Jeg har stadig et job, men min løn er faldet fra 2.000 euro om måneden til under 1.000. Min husleje er på 700 euro og jeg har familie og to børn. Min kone har også stadig et job, og det er den eneste grund til, at vi klarer det. Hvis en af os mister vores job, så ved jeg ikke ...« siger han og kigger ned i jorden.

Strejke på strejke

Strejker af en eller anden form er nærmest blevet hverdag, siden krisen brød ud. Det betyder, at der hele tiden er mindre forstyrrelser i samfundets funktioner, og bevirker, at folk i Athen i endnu højere grad oplever, at systemet ikke rigtig fungerer.

Strejkerne er imidlertid sjældent altomfattende, da særligt mange privatansatte ikke tør lade være med at møde på arbejde af frygt for at blive fyret.

Den fælles sydeuropæiske strejke kommer, kun en uge efter at Grækenland var lammet af en omfattende 48-timers generalstrejke i protest over den nye række af besparelser, der blev vedtaget med et smalt flertal i parlamentet få dage efter. Blandt andet derfor havde man ikke indkaldt til endnu en generalstrejke i landet, men fokuserer på punktstrejker, der lukker posthuse, dele af hospitalssystemet og offentlige og kommunale kontorer i tre timer midt på dagen. I forvejen fortsætter alle offentlige anklagere og advokater deres nu ugelange strejke, så retssystemet vil fortsat være ikke-fungerende.

Kl. 13.30: Klafthmonos-pladsen, Athen

Nikos Lountos står og drikker iskaffe i solen, mens han sammen med to andre prøver at holde fast i et banner sømmet fast på pinde, som vinden har godt fat i.

»Vælt trojkaen og nynazisterne. Eskaler kampen,« står der.

Han er 32 år, officielt arbejdsløs, men forsøger at klare sig ved at lave oversættelser og andet småarbejde. I modsætning til mange andre grækere, Information har talt med, og som slet ikke mener, at nok mennesker er mødt op i dag, har han stadig forhåbninger om, at protestbevægelsen kan lykkes.

»Regeringen er på vej til at dø under presset fra bevægelsen. Vi skal fortsætte,« siger han.

»Bevægelsen har fået mere erfaring. Vi har allerede væltet to regeringer, og denne her er også på vej ud. Vi kan vinde,« siger Nikos Lountos og ligner en, der tror på det.

Rekordstor ledighed

Den græske krise betyder, at arbejdsløsheden sætter ny rekord hver eneste måned. I oktober mistede flere end 1.000 mennesker deres job hver eneste dag, hvad der gav en samlet stigning i arbejdsløshedskøen på 0,6 procent. Før den græske krise indtrådte var under en halv million arbejdsløse – det tal var i august på 1,2 millioner svarende til at godt en fjerdedel af de 15-74-årige nu står uden arbejde. Det er det højeste antal nogensinde.

Arbejdsløsheden har store helbredsmæssige konsekvenser for befolkningen, da halvdelen ikke har nogen sundhedsforsikring.

Som den 58-årige kræftpatient Elena formulerede det i New York Times for nylig efter i månedsvis ikke at have fået den fornødne behandling:

»I Grækenland i dag bliver du nødt til at lave en kontrakt med dig selv om ikke at blive alvorligt syg«.

Kl. 14.00 Plaça Catalunya, Barcelona

José Luis Garcia står midt i myldret på den store plads. Ingen skilte, ingen truthorn. Bare helt anonymt.

Han er en af dem, der har fået sparket døren ind af politiet, fordi banken ville smide ham på gaden. Han er gift og har to børn på 20 og 11 år. Men han bor stadig i sin lejlighed. Familien nægter at flytte.

»Sammen med min kone investerede vi vores opsparing i en lejlighed, hvor der også var plads til mit firma – det er bare en lille import-eksport-forretning,« siger han og fortsætter:

»Men så ramte krisen, og bankerne gik i panik. Vi blev ved at betale vores regninger, indtil vi ikke havde flere penge. Ikke engang til mad. Og selv om jeg kunne fremvise bestillinger og kontrakter til mit firma – værdier i sig selv, som tidligere ville have været en garanti for banken, så lukkede de min kredit, og jeg kunne ikke længere købe varer. Langsomt blev min virksomhed kvalt,« siger José Luis Garcia, der mener, at der er noget helt galt i Spanien.

For mens 400.000 familier er blevet smidt på gaden, står der én mio. tomme boliger.

»For os er tingene sket så hurtigt og så voldeligt. Det overrasker mig faktisk. Men politiet og advokaterne, de arbejder for bankerne, sådan er det. Men tager vores politikere ikke situationen alvorligt, så frygter jeg hvad, der sker. Se Grækenland, de er på vej mod et totalt sammenbrud. Vi er de næste.«

Livsfarlig boligboble

Efter at to personer i sidste uge begik selvmord, fordi de ville miste deres bolig og blive sat på gaden, er boliggæld blevet et sprængfarligt politisk tema i Spanien. 400.000 familier er allerede blevet sat på gaden på grund af ubetalelig gæld, og millioner af familier vil følge, hvis ikke politikerne griber ind.

Årsagen: Boligpriserne er faldet med i gennemsnit en tredjedel siden 2008 – mens renterne på de boliglån folk har taget, er steget så mange i dag betaler det dobbelte i husleje i forhold til for blot to år siden.

»Som samfund står vi med en tikkende bombe i hænderne. For mange kan simpelthen ikke betale deres boliggæld, og de bliver smidt på gaden. Det eneste de har tilbage er selve gælden,« siger Carlos Macias Caparros, der er frivillig rådgiver i organisationen Plataforma de los afectados por la Hipoteca, PAH, en organisation, der siden 2009 har rådgivet boligejere i nød:

»Vi forsøger at fortælle folk, at det ikke er en personlig fiasko. Folk, der kommer til os, er dybt deprimerede og mange på kanten af selvmord. Derfor er det vigtigt, at de ikke ser det her som en personlig fiasko, for det er et kollektivt samfundsproblem.«

Den spanske regeringsparti PP har sammen med oppositionen netop besluttet, at der skal findes en aftale med bankerne, så de hårdest ramte familier får fred i to år. Af »humanitære grunde,« som det hedder.

Kl. 14.30: På vej mod Syntagma pladsen, Athen

Demonstrationen, der nu tæller omkring 5.000 mennesker går forbi en bygning, der engang var et storcenter. Den er udbrændt, efter at demonstranter satte ild til den under omfattende uroligheder i februar.

Dimitri Montzavi er 22 år, aktiv i venstrefløjspartiet Syriza og sammen med ti andre bærer hun på et stort spansk flag. Foran hende er det græske flag, bagved det italienske og det portugisiske.

»Austerity kills dignity. Reclaim Europe,« står der på banneret, og de råber høje slagord mod Bruxelles.

»Det handler om ulydighed og generalstrejker. Og det rimer altså på græsk,« forklarer Dimitri Montzavi.

»I løbet af de sidste tre år er det kun blevet værre. Når man går rundt i Athen, ser man en ny type hjemløse. Det er ikke længere folk med psykiske problemer, men almindelige folk, der er blevet sat på gaden, fordi de ikke kunne betale deres lån.«

Inden demonstrationen startede viste ny statistik, at det græske BNP er faldet med 7,2 procent i tredje kvartal sammenlignet med samme periode sidste år. Det er endnu dårligere end de i forvejen sorte prognoser.

»Der bliver flere og flere protester, og det bliver mere og mere voldeligt. Folk har ikke længere noget at miste, og det vil de vende mod staten og politiet,« siger hun.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jette Abildgaard

Paa hoeje tide at der begynder at ske noget, at folk begynder at raabe op og sige stop..stop...stop!!!

Man maa blot haabe det ikke er for sent....

Viva Lá Revolution

Niels Engelsted

Det er en meget stor dag i EU's historie.

For første gang har de demonstrerende og strejkende i Grækenland, Italien, Spanien, Portugal og Frankrig skabt en fælles og koordineret politisk offentlighed rettet mod det samme mål: Forsvaret af befolkninger og samfund mod den økonomisk-politiske elites neoliberale nedskæringspolitik.

Michael Kongstad Nielsen

Befolkningerne skulle have kendt deres
besøgelsestid, og stemt på de rigtige røde partier. Men nej, der turde folk ikke, for socialisme lugter af Sovjet, og almindelige mennesker foretrækker fladskærm og fede matrikler.

Ja, i Portugal har de taget startsignalet på Nellikerevolutionen frem igen i dag.!

http://www.youtube.com/watch?v=RuzGPhZwG6Y

Her er veteranerne fra Nellikedemonstationen i demonstration i lørdags i Lissabon.

- Dette er ikke mere det land vi kæmpede for -, bliver der sagt.

http://www.youtube.com/watch?v=62Dbo6nbnU4&feature=youtu.be

EU-imperialismen er en papirtiger – kapitalismens neoliberale forsøg på en udemokratisk konsolidering i Europa vil snart vise sig at lide et velfortjent skibbrud – La lutte continue …

”Imperialisme: ekspansionspolitik, som indebærer dominans og udbytning fra én magts side over andre magter, folkeslag eller områder. Resultatet kan være dannelsen af formelt organiserede imperier, hvilket der historisk findes mange eksempler på” – her er blot den seneste variant …

For snart firehundrede år siden blev Luthers teser slået op på kirkedøren i Wittenberg og måske er det medvirkende til, at vi ikke, som mange af de katolske lande, har de samme problemer med korruption og nepotisme, som har forstærket deres økonomiske krise og som må løses, før økonomien kan hænge sammen for alvor og det er da en kvalitet ved kapitalismen.

Hvad havde man egentlig forestillet sig? At folk bare ville finde sig i at se deres huspriser falde med det dobbelte, mens deres husleje (også) steg til det dobbelte?

Hvornår vil tyske mv. storbanker forstå at lån som bliver givet under forudsætninger af nedskæringer i stats-apparatet samt tilsættes et krav om at lånene skal bruges til at afbetale (gamle) lån bare 1) gør stats-apparatet mere ineffektivt, det bliver altså sværere at opkræve skat mv. og 2) ingen økonomisk aktivitet overhovedet i alle de her lande i meget land tid.

Det er noget wank. I sin tid ville en arbejdsløshed på over 10% have fået millioner på gaderne, i dag drejede det sig om titusinder.

Det er let at protestere... men alternative (realistiske) løsninger mangler...

Den 'løsning' de sydlige lande vil have, at 'nogen' andre betaler for dem, mangler i DEN grad opbakning fra 'nogen'...
De kan ikke låne penge, og forhøjer de skatterne rammes deres vækst endnu mere...

Den bedste løsning vil være for de svage lande at forlade euroen... det vil gøre meget ondt når de gør det, men til gengæld får de kontrol over deres valuta, OG kan 'omstrukturere' deres gæld...

...MEN, det vil så få euroen til at stige i værdi og gøre Tyskland mindre konkurrencedygtigt... så de sydlige lande vil få lige nok brødkrummer til at blive i euroen og ikke mere. De skal så vænne sig til at den nuværende situation varer ved i årevis.

Heinrich R. Jørgensen

Luthers teser var ikke politisk sprængstof. Der var basis for lidt skvalder og ordonani blandt teologer, men næppe mere end det.

Luther var en handskedukke, hvis synspunkter blev formet gennem navnligt brevvekslinger. 400 breve til hans mentor (fra 1514) er bevarede. Samme person (husker ikke navnet) var betroet rådgiver for den lokale storfyrste (Frederick?). Den talentfulde Spinnmester var en dygtigt dukkefører, og han nåede sine politiske mål gennem andre.

Manden var en del af fraktionen Guelphs. Romerkirken var dengang voldsomt korrumperet, hvilket var fint med Guelphs. Romerkirken var truet af den italienske renaissance, hvor der var lagt op at der ville komme en renaissance-pave i næste ombæring. Det ville have medført en reformation af romerkirken.

I stedet blev romerkirkens undertrykkende koncept videreført i ny indpakning -- som det der siden fik navnet Lutheranisme. Som en konsekvens af balladen der fulgte (krige, bl.a.) blev romerkirken i øvrigt ikke reformeret dengang.

Henrik Klausen

Mere end en million har været på gaderne i Madrid i dag, ifølge arrangørerne.!

I bl.a. Tyskland og England har der været sympatidemonstrationer og strejker.

Den danske fagbevægelse sov dog dovent videre. Gad vide om de er døde?

@ Torben Nielsen

Det er Den Europæiske Faglige Samarbejdsorganisation, der i dag har opfordret til demonstration, mod de neoliberale tilpasningsprogrammer og budgetdisciplinen.
Den er blevet fulgt i Spanien, Portugal, Italien, Grækenland, Frankrig, Tyskland, England, Sverige, Finland, Bulgarien og Rumænien.

Den danske fagbevægelse har vel tilpasset sig, så det er vel grunden til, at de ikke var med i dag.?

På denne blog skal vi udstede nye lån til fallenter, så de og vi kan øge forbruget og den økonomiske aktivitet, og på den måde få bugt med krisen og arbejdsløsheden.

På andre af Informations blogge skal vi indskrænke forbruget, genbruge og spare på ressourcerne af hensyn til miljøet.

Hvilken ben skal vi stå på i dag?

Når man lever for lånte penge, så skal regningen betales på et tidspunkt.

Lidt små demostrationer her og der fra utopiske drømmers side ændrer ikke ved, at disse lande har levet over evne og det betaler de prisen for nu.

Alternativt kasn de jo blot melde sig ud af Euroen og prøve lykken udenfor.

Samtidig med at der blev demonstreret mod nedskæringer over det meste af Europa, opfordrede NATO's generalsekrætær, Anders Fogh Rasmussen, i Prag, medlemslandene til at øge militærudgifterne.
Øgede bevillinger til forsvarsindustrien, kunne medvirke til at løse den økonomiske krise i Europa, blev der antydet på mødet.

Måske @Per, hvis de lånte penge var rigtige penge.. ....

Mvh
Kristian

Per er typen der synes det er i orden at privatisere overskud på investeringer men når det går galt at nationalisere gælden. Definitionen på en typisk tudefjæskapitalist.

Brian Pietersen

Per Nielsen - er du den type der udelukkende tror du bliver rig på andres bekostning ?

Til Pia.

Der er jo ingen som har tvunget nogen til at redde diverse basnker og finansierings instituter. Man kunne jo blot have ladet dem gå konkurs.

Men jo jeg har det ganske udemærket med at mennesker skal sætte tæring efter næring.

Syd Europa har i mange år ikke villet lave effektive samfund med effektiv skatteinddrivning, det betaler man for nu.

Til Brian.

Nu fungerer kapitalismen igenem, at nogle sælger værdien af andres arbejde til en højere pris end kostprisen og det finder jeg ganske iorden

Bravo! Lad os få MEGET mere af det! Det er i deen grad tiltrængt! Danskerne aner ikke, i hvor høj grad de går for lud og koldt vand. Er man først blevet vænnet til at blive mishandlet...

Danmark er på mange måder reelt så fattigt som lande som Cambodia og Burma. Og ja, jeg er godt klar over, hvad jeg siger. De har kørt hele lortet i sænk, vi er reduceret til slaver, har fået taget al sikkerhed som borgere i samfundet fra os - retssikkerhed, økonomisk sikkerhed, ansættelsesmæssig sikkerhed, osv. På 13-skalaen ligger Danmark i øjeblikket på et 6-tal. Men vi har vænnet os til at blive tugtet. Vi mærker ikke, hvor hårdt og uretfærdigt det hele er blevet. Og medierne bliver ved med deres LATTERLIGE propaganda om de åh så dårlige leveforhold andre steder i verden.

Hvornår helvede begynder det apatiske danske folk at rykke på sig? Vi har KNOKLET for denne her lortestat hele livet, afleveret næsten alt hvad vi tjente til staten; mange står så nu med fletningerne i postkassen - og hvad gør staten? Spytter på de, som har trællet for den, hele livet. Jesus!

Men jeg ser, at der går noget tid, førend de reelle livsbetingelser i samfundet begynder at gå op for folket, hér. Hvis det da nogensinde kommer til at ske. Jeg er simpelthen så træt af at høre om, hvor dejligt et lille land, Danmark er. Pis mig i øret!

Til Peter

Altså det står dig jo frit for at flytte.

Ligesom det står mig frit for at flytte, idet jeg er utilfreds med f.eks. topskatten.

Der er ingen som tvinger nogle af os til at blive mod vores vilje.

Hans-Henrik Hansen

Glæder mig, at folket er ved at vågne op fra døsen!

Har du nogle links Per ellers bliver det påstande. Spanien, Portugal, Frankrig, Italien. Grækerne betaler faktisk skat , nå nej på nær dem der har sat deres penge på konti i Schweiz. Du er vel ikke også mytedanner.

Der er altså andre måder at rette op på bank og finansierings institutternes rod. Men det er bestemt ikke ved at belønne dem for deres korrupte adfærd. Det skaber moral hasard og gentagelser. Det håber jeg du forstår.

Beskatning på swaps og CDOer. Der skabes ingen værdier. Vi skal have renset ud i alle de transaktioner der ikke skaber værdier for samfundet og have øget kontrollen med banker og finansierings selskaber. Ratingselskaber betalt af dem de rater er måske ikke så smart. Nå jo hvis man gerne vil snyde og bedrage resten af befolkningen og efterfølgende få dem til at betale. Men det vil kun hyklere og tudefjæskapitalister gå ind for.

Den politiske og økonomiske elite har desværre vist sig enten inkompetente og grådige eller inkompetente og naive.

Til Pia

Grunden til at mange mennesker over hele indkomst spektret kunne snyde i skat i mange mange år i sydeuropa, det er at de ingenlunde havde et skatteinddrivningssystem ala det danske.

Læg dertil total tossegode ansættelses og pensionssystemer, så har du katastrofen

Det kan vel være at der skal skatter på diverse finansielle transaktioner, men det skal være globalt.

Hvis ikke så rykke kapitalen blot derhen, hvor der ingen beskatning er.

Forudser der ikke går lang tid før de første bankdirektører hænger i lygtepælene. Der er ikke langt fra afmagt til hævn! Hvor lang til vil der gå før Danmark følger Spanien?

Til Kim Houmøller.

Hvis der skulle findes nogle sindsyge venstre radikale tåber, som vil bruge vold.

Så har vi politi og militær til at tage sig kærligt af disse.

Er man utilfreds så kan på demokratisk demostrer sin utilfredshed ikke mindst ved valghandlingerne, som forekommer regelmæssigt i alle lande i syd europa

@Per Nielsen Politiet banker løs på sagesløse pensionister. Glem alt om at en retsstat skulle have nogen for for legitimitet. Hvem der er sindsyg kan vi diskutere? Bankdirektørerne der har lukket for pengekassen og raget det hele til sig selv, kan ingen fornuftige mennesker forsvare.

Til Kim

Hvis man deltager i demonstrationer, som har potentiale til at udvikle sig voldeligt, så er man ikke helt uskyldig. Uden det på nogen måde skal være en grund for unødig magtanvendelse.

Naturlgivs har en retsstat legitimitet, alternativet er anarki

Hvis du har begrundet mistanke om direktører som uretmæssigt har beriget sig, så er det en sag for politiet.

@Per Nielsen Politiet!! Hm - Tror du selv på den? Men din holdning er jo ikke til at tage fejl af. Demonstrationer er ulovlige og det er helt legalt at banke løs på pensionister! Tak for kaffe!

Det er simpelthen for dårligt, hvis det fortsætter på denne her måde, laver jeg mig en kop kaffe, sætter mig i sofaen og skriver et indlæg på information!!!!!

Revolutionen er i den grad kommet til Danmark.

Lise Lotte Rahbek

Årsagen til at der ikke var sympati-strejker i Danmark skal findes i 'den danske model' - I ved den forhandlingsmodel for arbejdsmarkedets parter, som politikerne er helt blå i ansigtet af at forsøge at undergrave.
Dén model danner bund for et stabilt arbejdsmarked, hvor fagforeningerne ikke bare lige kan tromme til strejke midt i en overenskomstperiode.

Irland - ! tænker jeg...

Irland havde en selskabsskat på 12,5%. Alle selskaber (sådan da) i hele verden flyttede deres hovedsæde derhen. Men da krisen begyndte i 2007-2008, hvad gjorde de så? Blev de. Nej, de stak af, gjorde de.

Og efterlod en kæmperegning til den irske stat.

Og hvorfor gjorde de mon det? Jo, de her selskaber havde lånt en masse penge af andre selskaber som så igen havde lånt masser af penge hos andre selskaber som så havde investeret penge i bygge-projekter fordi priserne jo kun en vej: opad. Da det så viste sig at være varm luft altsammen, faldt det irske korthus sammen. Og selskaberne stak af.

Når nu Grækenland mv. ikke har et skattesystem lige så effektivt som det danske tror man så måske ikke, at mange firmaer vil være tilbøjelige til at lægge deres kontorer her? Og en anden ting: Hvorfor skal den almindelige græker undgælde for uduelige politikere og deres korrupte regeringer?

Til Lise

Den danske model er god, men naturligvis skal der være plads til alternative fagforeninger udover LO.

Indgåes der aftaler mellem alternativer fagforeninger og arbejdsgiver, så skal disse naturligvis respekteres af resten af arbejdsmarkedet.

Og det uden at lovlige virksomheder genneres af strejkende LO medlemmer.

Ligeledes bør sympatistrejker overfor lovlige fagforeninger forbydes.

Hvad LO medlemmer evt. vil foretager på arbejdspladser, hvor de har forhandlet, det må være op til dem selv

Det vi ser overalt er Chock-doktrine i aktion.

Jette Abildgaard

Lise Lotte Rahbek,

Altsammen du skriver er helt korrekt.....

Hvor lang tid tror du der gaar, foer Danskerne selv begynder at taenke, selv siger stop og, helt alene...uden stoette fra den fagforening (som reelt vist er mere interesseret i deres egne ledelsers loenninger end i folket) ....rent faktisk gaar paa gaden og siger STOP!?

De triste facts om vort lille land er jo desvaerre, at kun en eneste lille procent overlever, resten skal knokle som idioter, betale verdens hoejeste skat og, blive svinet til af deres egen regering......helt praecist hvor laenge vil I finde Jer i det?

Hvor meget skal de tage fra Jer foer I har faaet mere end nok?

Jeres fagforeninger skal ikke bestemme hvornaar I skal sige stop...det skal I selv.....og, med tonsvis af arbejdsloese Europaere (som har betalt trillioner til den ene procent rige)...hvornaaar har I faaet nok??

Vil I blive ved at vaere dumme og naive resten af Jert liv??...Undskyld ordavalget......jeg forsoeger bare at give Jer det der hedder 'et los i roeven' for nu at bruge et godt Dansk udtryk....;)

God dag i Danmark.....

Lise Lotte Rahbek

Per Nielsen

Der var ingen sympatistrejke i Dk. Behøver jeg understrege det eller sige det 2 gange?
Overenskomsterne som var forhandlet med fagbevægelsen (ikke fag-firmaer) overholdtes.

Er du mon bare sur for en sikkerheds skyld.

Lise Lotte Rahbek

Jette Abildgaard

Du må gerne synes at danskere er dumme og naive. Om det er dig, regeringen, arbejdsgiverne, fagforeningerne, Per Nielsen, det amerikanske orakel eller Kinas formand som synes det er ret ligemeget for mig at se.
Det man siger er man selv, sagde man i min barndom, når nogen forsøgte at manipulere med ord og losse andre i en bestemt retning.
Nogle ting forandrer sig meget lidt over tid.

"Der var ingen sympatistrejke i Dk"

Nej det tror da pokker, det var altså rimelig koldt igår

Dan Johannesson

'Vi er blevet et samfund der lader sig manipulere". Amen, dette er definitionen af ikke kun Spaniens, men hele vestens, inkl. Danmarks befolkninger. Det er i disse år at vores tids vigtigste sporskifte udkæmpes. Og der er to mulige destinationer.

Elitens inkl. deres købte politikere: Det globalt centraliserede neoliberale slavesamfund jf. amerikansk model.

Folkets: Reduktion af centraliserede fascistiske styreformer, underlagt konglomerater og ukontrolleret kapitalisme. Øget demokratisering og borgerinddragelse, bla. V hjælp af internettet. Og arbejde for omfordeling efter grundliggende humanistiske principper.

I denne sammenhæng bør det huskes at passivitet også er et valg. Måske det mest drastiske valg overhovedet. Og at vi i stedet bør begynde, for første gang i snart to årtier, igen at praktisere det ene princip, også på tværs af landegrænser, som er det eneste middel imod teknokraternes elitære sindsygdom: Solidaritet.

De kan da bare vælte de regeringer de selv har stemt ind, det vil ikke ændre noget som helst, der er stadig en gæld der skal betales, så kan man drukne det i revolutionsfloskler så meget man lyster.

Til Lise Lotte

Nu forekommer der jo strejker, selvom, der er overenskomst og indenfor LO familien.

At du ikke bryder om alternative til LO familien, det er dit problem.

Jeg, min kone og 100000vis af andre er tilfredse, ellers så var vi ikke medlemmer.

Stakkelse den som vil pådutte mig at skulle strejke eller endnu mere sindsygt sympatistrejke.

Vedkommende ville få et verbalt angreb, så vedkommende ikke var i tvivl og aldrig nogensinde ville antaste mig igen

@Jette Abildgaard

Vil bare sige, at jeg lige har været nede på gaden og sige "Stop"

Hvad skal jeg så gøre nu?

Grækenland, Italien, Spanien, Portugal m v er alle demokratier, hvor folk selv vælger deres parlamentarikere og regeringer .

Folk har valgt populistiske og inkompetente ledere - f eks Italiens Berlusconi - for at få størst mulig levestandard her og nu uden tanker på at regningen skal betales.

Danskerne, svenskerne, finnerne , tyskerne m fl har ikke stemmeret i disse lande og har derfor ikke medansvar for valget af inkompetente græske, italienske, spanske og portugisiske politikere, der har kørt deres lande i sænk.

Så nok så mange demonstrationer kan ikke ændre på , at det er de pågældende befolkningers egen skyld , at de er på spanden.

Den enkleste løsning er , at disse lande tilrettelægger et gennemtænkt exit fra EURO'en , så de kan få orden på sagerne ( basalt set en midlertidig betalingsstandsning og en afdragsordning for gælden.)

Det vås med, at det er magter som "kapitalen", bankerne , spekulanterne, olielandene m v , der er skyld i alt ondt, ligner middelalderens skyden skylden på heksene , når noget gik galt.

Til Jette

Du og Lise Lotte finder bare nogle I kan sige stop sammen med.

Håber det er ok, at jeg og andre, så argumenterer vidre for at DK skal kunne overleve i en global verden på lang sigt og det igennem beskæringer af skatter og afgifter samt off. udgifter

De to Tv-aviser brugte i går lige så meget tid på juletræet i Kokkedal, som på strejkerne i Sydeuropa.
Siger det noget om hvordan vi her i smørhullet ser på andres genvordigheder?

Sider