Læsetid: 4 min.

De fossile energiaktier udgør en boble, der venter på at briste

Når investorer og aktionærer opdager, at 80 pct. af de kendte reserver af kul, olie og gas ikke kan brændes af uden at udløse klimakatastrofer, vil værdien af den fossile industris aktier styrtdykke
USA’s olieproduktion vokser så hurtigt, at landet snart kan overhale Saudi-Arabien som verdens største olieproducent. Her en af de såkaldte ’roughnecks’, Brian Waldner, der arbejder for selskabet True Company i North Dakota, hvor olieøkonomien boomer.

USA’s olieproduktion vokser så hurtigt, at landet snart kan overhale Saudi-Arabien som verdens største olieproducent. Her en af de såkaldte ’roughnecks’, Brian Waldner, der arbejder for selskabet True Company i North Dakota, hvor olieøkonomien boomer.

Jim Urquhart

5. november 2012

Torsdag i sidste uge var en ret god dag for aktionærerne i de to olieselskaber Exxon og Shell, nummer et og to på Fortune-listen over verdens største virksomheder. Selskaberne aflagde regnskab for årets tredje kvartal og rapporterede om en kvartalsprofit på henholdsvis 55 milliarder og 35 mia. kroner. For årets første ni måneder er det hermed blevet til fortjenester på godt 200 mia. kr. til Exxon og knap 110 mia. til Shell. Ikke overraskende sluttede begge aktier torsdagen i plus.

For folk, der investerer i de to selskaber, synes fremtiden lys og løfterig. I tilgift til deres mange igangværende olieproduktioner verden over har Shell indledt nye boringer i de jomfruelige arktiske farvande ud for Alaskas kyst, mens Exxon har investeret 9,3 mia. kr. i opkøb af olieskifer-felter i North Dakota.

Associated Press rapporterede forleden, at »USA’s olieproduktion vokser så hurtigt, at USA snart kan overhale Saudi-Arabien som verdens største producent«.

Saudi-Arabien producerer p.t. 11,6 mio. tønder olie om dagen, og allerede næste år vil USA ifølge det amerikanske energiministerium nå op på 11,4 mio. tønder pr. dag – skiferolie og biobrændstof inklusive.

Også andre olieselskaber noterer gode fortjenester – Chevron f.eks. 110 mia. kr. for årets første ni måneder – og på Fortune-listen er syv af verdens 10 største virksomheder olieselskaber, to af dem i øvrigt kinesiske.

Men fremtiden er måske alligevel ikke så sikker for den fossile industris aktionærer og investorer. Aktiebeviserne er kun en god langsigtet investering, hvis selskabernes reserver af olie, gas og kul kommer op af undergrunden, bliver solgt og brændt af. Og det vil næppe ske.

Mod seks grader

Det er i hvert fald budskabet fra det prisbelønnede Carbon Tracker Initiative, et samarbejde mellem energi- og finanssektoreksperter, der har resulteret i rapporten Unburnable Carbon.

Ifølge initiativet kan kun 20 pct. af de kendte reserver, som de fossile energiselskaber i dag besidder, brændes af.

»Virkeligheden er, at de niveauer af kul-, olie- og gasreserver, der finansieres af kapitalmarkederne – inklusive investorer som fonde og institutioner – vil bringe os til en opvarmning på seks grader, frem for grænsen på de to grader som verdens regeringer har vedtaget i enighed,« skriver to af initiativets ledende medarbejdere James Leaton og Mark Campanale.

Carbon Tracker-initiativet har foretaget en systematisk kortlægning af de fossile energireserver, som verdens olie-, gas- og kulselskaber besidder. Dernæst har man beregnet den CO2-udledning, som afbrænding af disse reserver vil give anledning til, selskab for selskab. Endelig har man sammenholdt denne samlede CO2-udledning med den CO2-tilførsel, som atmosfæren kan kapere i tidsrummet 2000-2050, hvis FN-målet om at begrænse den globale opvarmning til højst to grader skal respekteres. Resultatet er opsigtsvækkende.

»Allerede i 2011 havde verden opbrugt over en tredjedel af sit CO2-budget for de 50 år på 886 mia. ton CO2,« hedder det i rapporten.

Der er dermed kun ’plads’ tilbage i atmosfæren til udledning af 565 mia. ton CO2 over de næste knap 40 år.

»De kendte reserver ejet af private og statslige selskaber og regeringer svarer til 2.795 mia. ton CO2,« fastslås det.

Det betyder, at »80 pct. af værdierne er teknisk set ikke-brændbare«. Fordi en afbrænding vil bringe kloden langt hinsides de temperaturgrænser, hvor diverse klimatiske tipping points overskrides, og katastrofale klimaændringer tager fart.

Alene de 100 største børsnoterede kulselskaber og de 100 største børsnoterede olie-gasselskaber besidder reserver svarende til 745 mia. ton CO2. Heraf hidrører godt halvdelen fra kulreserverne og det meste af resten fra olien. Så selv hvis disse selskaber blev tildelt hele det atmosfæriske råderum frem til 2050 på de 565 mia. ton, ville tograders-målet blive markant overskredet.

Hvis omvendt det tilbageværende råderum frem til 2050 fordeles ligeligt mellem de børsnoterede selskaber og de statslige samt andre fossile energiselskaber, så ville de børsnoterede selskaber kun kunne tillade sig at udvinde kul, olie og gas svarende til 149 mia. ton CO2, dvs. igen 20 pct. af deres reserver.

Den aktuelle børsværdi af aktierne for disse 100 største kulselskaber og 100 største olie-gasselskaber er ifølge Carbon Tracker Initiative omkring 7.420 mia. dollar. Andre har vurderet værdien af den samlede fossile energiindustris reserver til 27.000 mia. dollar. Men denne værdi er ren ønsketænkning, hvis man går ud fra, at der før eller siden vil blive grebet ind over for en fossil energiafbrænding, der kan sende verden mod seks graders opvarmning og regulære klimakatastrofer. Ifølge Unburnable Carbon vil den nuværende hastighed for fossil energiafbrænding indebære, at CO2-budgettet frem til 2050 allerede er opbrugt om 16 år.

Boblen

Der er med andre ord tale om en regulær fossil energiboble på aktiemarkedet. Oppustede værdier, som på ingen måde står mål med de værdier, der faktisk kan forventes realiseret, siger Carbon Tracker Initiative.

»Teknisk set befinder dette kul og denne gas og olie sig stadig i undergrunden. Men i økonomisk forstand er det allerede oppe på jorden – det afspejles i aktiekurser, selskaber låner penge med basis i det, nationer baserer deres budgetter på det formodede udbytte af dette arvegods,« skriver den amerikanske klimaaktivist og forfatter Bill McKibbern i magasinet Rolling Stone.

»Det forklarer, hvorfor de store selskaber i den fossile energi-industri har kæmpet så hårdt for at hindre regulering af CO2-udledningerne – disse reserver er deres vigtigste værdipapir, den aktiepost, der giver deres selskaber værdi.«

»Hvis man lytter til videnskaben og lader 80 pct. (af reserverne, red.) blive i undergrunden, så afskriver man værdier på 20.000 mia. dollar,« anfører McKibbern med afsæt i beregningerne fra Carbon Tracker Initiative.

Forskerholdet advarer om, at det, der reelt må betragtes som en fossil energi-prisboble, vil briste med voldsomme finansielle konsekvenser, når aktionærer og investorer indser, at de værdier, man mener ligger og venter, aldrig vil kunne realiseres.

»Vi er overbeviste om, at investorer er nødt til at reagere på denne systemiske risiko for deres aktiebeholdninger og den trussel om en CO2-bobles bristen, som den indebærer,« hedder det i rapporten.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Nu er det jo guds hånd der styrer verden og ikke en samling venstreorienterede forskere og flippere!

Hvis gud mener at verden skal gå til grunde i kulos og stormfloder, hvordan kan vi som mennesker så sætte os imod herrens vilje?

Brian Pietersen

de vil lyve lige så længe de har penge i det...så folk ikke mister interessen og de mister deres penge.

så er det helt ligegyldigt om jorden går under.

Thomas Meinert Larsen

En logisk konsekvens burde være at både pensionskasser og banker trækker deres investeringer ud af fossil-branchen.

Ligeledes, hvis den danske regering skal have troværdighed omkring deres ønske om at "gå forrest" og "tage et passende ansvar i forhold til U-lande som trues af klimaforandringer", så bør de også lægge en strategi for, hvordan statens olie og gas fra Nordsøen skal forblive i den danske undergrund og/eller give en garanti for, at det der udvindes ikke bliver brændt af, men bruges til andre formål.

Niels Chr. Nielsen

Hvis der er tilstrækkeligt store profitter at hente på at på olien og gassen hentet op og solgt, så skal det nok kunne lade sig gøre at køre de klimabevidste ud på et sidespor med lobbyisme, Lomborg-typer til at bagatelisere problemerne og generel løgn og misinformation for resten. Så jeg kan desværre ikke tilslutte mig artikelens præmis om at nogen vil gribe ind, eller for den sags skyld at videnskaben/fornuften vil råde.

Tedros Istifanos

Carbon Tracker agere som var der fornuft og ej profit som er tonegivende for valg af miljøpolitik, virkeligeden forholder sig desværre markant anderledes.

jasper bertrand

Ja man roligt købe olieaktier til pensionsopsparingen. Hvis politikerne vil begrænse oppumpningen betyder det jo bare prisen stiger. Og hvis de vil begrænse forbruget skal de sige til vælgerne de ikke må få en ny bil eller varme hele huset op, eller endnu værre sige til de velmenende penionister de ikke må flyve til Vietnam.
Det er vist et dårligt investeringsråd.

Hvem tror McGibben, Carbon Tracker Initiative og andre lige det er, der bestemmer?

Der er trods 40 års intense advarsler intet tegn på, at afbrændningen er ved at aftage - tværtimod.

Vi kunne jo begynde med ikke at udvinde olie ved Grønland. Det er faktisk et område, hvor Danmark stadig har stor indflydelse. Hvordan mon det ville blive modtaget? Med råben og skrigen og beskyldninger om postkolonialistisk opførsel. Grønlands hjemmestyre gik ind for en global CO2-afgift, som skulle kompensere blandt andre Grønland for skader som følge af klimaforandringer. Det vil sige lige indtil der blev fundet spor af olie ved Grønland. Siden har vi ikke hørt noget til dette krav.
Så vidt jeg er orienteret er det den danske stat som har bekostet og ejer mange af de geologiske data, som benyttes ved olieeftersøgningen i Grønland.

'Endelig har man sammenholdt denne samlede CO2-udledning med den CO2-tilførsel, som atmosfæren kan kapere i tidsrummet 2000-2050, hvis FN-målet om at begrænse den globale opvarmning til højst to grader skal respekteres. Resultatet er opsigtsvækkende.'

Hvor mon Carbon Tracker har fundet det tal???

Let alone Grønland.

Nu går prøverboringerne efter skiferolie i Nordjylland snart igang, og de foreløbige politiske udmeldinger mere end antyder, at de to-cifrede milliardværdier, der kan ligge i den nordjyske undergrund er for stor en fristelse for poltikerne, til ikke at udnytte. Selv de mest miljøvenlige blandt dem lader ikke til at have større betænkelighed.

En lang stolt tradition for rent og drikkeligt grundvand i Danmark kan sættes over styr på få år, hvis politikerne får trumfet dette igennem.

Det er virkelig symptomatisk for tidsånden.
En ny generation af magt- og profitliderlige, kyniske, historie- og respektløse magthavere har kuppet vores klode.

Deres umiddelbare ærinde er naturligvis magt og profit - men den mission, de umedvidende er instrumenter for, er at facilitere en fysisk destruktion af deres egen civilisation.

Vores vidunderlige klode har en vidunderlig mekanisme, som aktiveres med jævne mellemrum, når presset bliver for stort. Den ryster på sig og slår en lille prut, og menneskeheden er decimeret.

Ihukom det arkaiske billede er den himmelske tyr, der bærer kloden på sit ene horn, og en gang imellem kaster den over på det andet horn, med universelle kataklysmer til følge.

Det kommer til at ske inden længe; og det er nødt til at ske - for det er den eneste redning for jorden og menneskeheden.

/O

Steffen Nielsen

Bo Carlsen, det Internationale Energi Agentur arbejder med scenarier for hhv. 2,4 og 6 grader, så det er et godt bud at inspirationen er hentet her. http://www.iea.org/publications/scenariosandprojections/55

Jeg er desuden enig i at det er ren ønsketænkning der præsenteres i artiklen. Det eneste der kan vende udviklingen er massiv folkelig modstand, desværre vil den nok først komme når det er for sent.

Jeg vil gerne se de politikere som kan vedtage den nedgang i levestandarden, som et forbud mod afbrænding af fossilt brænsel ville medføre.

Undskyldningerne vil hobe sig op, og argumenterne for at alle de andre skal spare istedet, vil blive det figenblad, som gør at afbrændingen vil fortsætte som hidtil.

Når man ser hvilken hylen og råben der blev her på SpeltNationen da overførselsindkomsterne blev omlagt til at blive reguleret med pristallet og ikke med lønudviklingen, er det evident, at disse frivillige nedskæringer aldrig vil kunne finde sted i et demokrati.

Men så kan vi jo altid håbe på at kineserne vil spare istedet :-)

Dream on.

@Egon

Præcis. Det er derfor, at vi må indse, at historien, den menneskelige natur/psykololgi, bare ikke rummer de mekanismer, der skal til for at vende udviklingen.

Tværtimod promoverer alle determinerende kræfter en selvudslettelse - på sin vis genialt, for så vidt, at udslettelsen aldrig vil være total; blot tilstrækkelig omfattende til at man kan starte forfra.

Og sådan kan historien gå i ring.

/O

Jorden går under uanset hvad, det er kun et spørgsmål om tid. Jeg havde så nok ikke brugt tiden på at jagte muslimer, og producere kernevåben.)

Mikkel Andersen

Lad være med at smide de værdiløse olieaktier i skraldespanden. Send dem istedet til mig.

Vi kommer til at pumpe hver en dråbe op ligegyldig hvad og hvordan klimaet udvikler sig (desværre..). Ellers kunne vi jo starte med at lukke og forsegle de danske oliefelter og frede dem til tid og evighed.... men grådigheden (i os alle) er desværre stærkere end alt muligt andet.

Thomas Meinert Larsen

@Bo

Din kommentar er korrekt ud fra abstractet, og det handler dybest set om hvor stor en risiko verdenssamfundet vil løbe for løbske klimaforandringer. I Nature artiklens table 1, kan man finde følgende tal/konklusioner:

Limiting cumulative CO2 emissions
over 2000–50 to 1,000 Gt CO2 yields a 25% probability of warming exceeding 2C

Limiting cumulative CO2 emissions
over 2000–50 to 886 Gt CO2 yields a 20% probability of
warming exceeding 2C

Limiting cumulative CO2 emissions
over 2000–50 to 1,437 Gt CO2 yields a 50% probability of
warming exceeding 2C

Thomas Meinert Larsen

FN og FNs klimapanel, de fattige i Bangladesh og befolkningerne på lavtliggende stillehavsøer, du og jeg, vores børn og børnebørn

Søren Kristensen

Prisen på olieaktier falder ikke over night, men i takt med at den såkaldte alternative energi implementeres og det kommer, som bekendt, til at tage alt for langt tid.

Det er noget bras, fordi

a) står vi allerede MIDT I klimakatastrofen
b) Er der stadig brug for olie og gas, og jo flere restriktioner der kommer, jo mere stiger prisen.

Dertil kommer at de firmaer der kontrollerer olien er de samme firmaer der kontrollerer de teknologier der er brug for at rydde op i skaderne klimakatastrofen forårsager.

Desværre er det en win-win situation for dem der er mest skyld i miseren, samme situation som med finanskrisen.

Niels-Simon Larsen

Her er den frygtelige sandhed: Klimakatastrofer er nødvendige i den nære fremtid. Man må bare håbe, at de falder de rigtige steder dvs. nær børsbygninger, parlamentsbygninger og de store hovedstæder.

Bangladesh og Afrikas horn er upædagogiske områder. Her kan ske hvad som helst, uden det får nogen virkning.

Verden er en synkende skude. Den går under imorgen. Jeg bosætter mig i junglen. Der kan det være, jeg kan være i fred. For journalister og politikere :)

Og skulle investeringerne i olieaktierne alligevel slå fejl - skulle boblen briste - kan det nok afhjælpes med en serie nye hjælpepakker til bankerne. Der er åbenbart ingen risici ved at investere i noget som helst mere.

Det er forkert at anstille sig fatalistisk til artiklens budskab.
Det er vores forbandede pligt at håbe og at forsøge at råbe offentligheden op!

Hvis der er penge i at jorden går under, ville det da være tosset ikke at lade den gå under. Og måske man også kan få entreprisen hos fanden med at køre den væk.

Jorden går ikke under.

Menneskeheden gør. Menneskeheden er nemlig ved at smadre biosfæren til ukendelighed, og før eller siden vil menneskerne ikke længere selv kunne bebo denne planet.

Det er sket før at større klimatiske begivenheder har udryddet store dele af de mere komplekse livsformer (fx dinosaurerne for 65 mio år siden). At den klimatiske begivenhed, der slår menneskeheden ihjel, er menneskeskabt er tragikomisk, og det er ærgerligt for de arter som menneskeheden river med sig i faldet.

Men ikke alt liv udslettes. Jorden vil komme sig igen, også denne gang. Menneskeheden var en naturhistorisk parentes. En parentes som menneskerne selv sørgede for blev så kort som mulig.

Der er ikke noget bedre end en god lystfisker historie. Historier om at USA bliver det nye Saudi Arabien og de enorme forekomster der bliver reporteret om, er blæst ud af proportioner i sådan en grad. De overskud olie firmaerne reporterer om skyldes investeringer der sker netop på grund af lystfisker historierne.
Virkeligheden er en anden.

Jeg kan varmt anbefale at læse denne artikel: http://www.postcarbon.org/article/765827-the-peak-oil-crisis-parsing-the

Mærsk gør lidt det samme herhjemme. For at trække investorer til bliver der lokket med stor vækst. På trods af at man har udnyttet de bedste steder først og de boringer nu er ved at løbe tør, så lover man at sætte produktionen op ved simpelthen at bore mere...det hænger ikke sammen.

Grådigheden kender ingen grænser, men man kan vel heller ikke bebrejde en haj, at den er en haj, som Preben Vilhjem siger.
Men man kan bebrejde de politiske beslutningstagere for deres kortsyn og deres historieløshed i forbindelse med udpiningen og spekulationen i klimaet og miljøet, som altså ikke, gentager, ikke tilhører en lille snæver gruppe, men hele befolkningen, hvorend de måtte bo.

Niels-Holger Nielsen

I følge hvilken logik?

'En logisk konsekvens burde være at både pensionskasser og banker trækker deres investeringer ud af fossil-branchen.'

Niels-Holger Nielsen

Strudsepolitik

'FN og FNs klimapanel, de fattige i Bangladesh og befolkningerne på lavtliggende stillehavsøer, du og jeg, vores børn og børnebørn'

Nu er verdenssamfundet beklageligvis domineret af profithungrende monopolkapitalistiske virksomheder, så at appellere til verdenssamfundet, når man refererer til de flestes interesser, svarer til at stikke hovedet i busken.

Niels-Holger Nielsen

Ønsketænkning er den direkte vej til helvedet

'Grådigheden kender ingen grænser, men man kan vel heller ikke bebrejde en haj, at den er en haj, som Preben Vilhjem siger.
Men man kan bebrejde de politiske beslutningstagere for deres kortsyn og deres historieløshed i forbindelse med udpiningen og spekulationen i klimaet og miljøet, som altså ikke, gentager, ikke tilhører en lille snæver gruppe, men hele befolkningen, hvorend de måtte bo.'

Verden tilhører korporationerne. De fleste mennesker er bare ligegyldige ofre eller naive idioter, som ikke fatter hvornår det er på tide at gøre oprør.

De her ting kommer ikke til at gå så hårdt ud over mig. Jeg synger på sidste vers. Verden har aldrig set en så navlebeskuende og materialistisk ungdom uden social bevidsthed, som den vi har i dag.

Vi ses i helvedet.

Det lugter af spind,at USA pludselig skulle have energireserver a la Saudi Arabien.Måske er det blot for at berolige deres kreditorer om en forventet tilbagebetaling af deres astronomiske gæld.

Per Torbensen siger:

"Det lugter af spind,at USA pludselig skulle have energireserver a la Saudi Arabien.Måske er det blot for at berolige deres kreditorer om en forventet tilbagebetaling af deres astronomiske gæld."

De reserver de går efter nu er ikke nye. Teknikken til at hente dem op har været kendt siden 80'erne. Eneste grund til at de bliver hentet nu, er at prisen på olie kan retfærdiggøre det. Det alene fortæller dig at vi er ved at skrabe bunden ren af olie skålen.

@Niels- Holger:
Nu er du meget fatalistisk.
Det var som sagt, og det er du også vidende om John Kenneth Galbraigth, der skev om krakket i 29, at hans motivation for at gøre dette var, citat: " For at undgå en gentagelse af fortidens dumheder, uagtet at jeg ikke har den store tillid til at dette( en gentagelse) vil undgå at ske." citat slut
Men politikernes kortsyn og finansselskabernes grådighed - dengang som nu kender ingen grænser.
Tyvar!!

@Niels-Holger

Vi ER allerede i Helvede.

Og efter Helvedet har destruere sig selv, kommer vi (måske) i Himlen - hvis vi kan garantere, at vi opfører os ordentligt deroppe.

/O

Olieselskaberne laver "falske" penge ved at sælge olieforekomster som aldrig vil blive pumpet op. Sålænge investorerne tror på det så længe kan de sælge. Det er ikke dem der sidder med aben når det viser sig ikke at holde stik. Dette er igen pengeskabelse på falske værdier -

Se denne dokumentar af svenskeren Martin Borg og Henrik Devell

www.youtube.com/watch?v=4ECi6WJpbzE

Dokumentären spårar orsakerna till finanskrisen och undersöker den kusliga likheten med dagens situation, när stater som Grekland, Island och till och med Storbritannien och USA tycks riskera att kollapsa.

Bland de intervjuade finns experter som blev utskrattade när de förutspådde finanskrisen, och som nu säger att det värsta fortfarande ligger framför oss.

Filmen hade världspremiär 8 maj i Washington DC, USA, vid filmfestivalen "Politics on Film". Därefter har filmen antagits till tio filmfestivaler runt om i världen, och utsetts till ”Best Feature Documentary” vid San Francisco Frozen Film Festival. ”Överdos” nominerades till bästa nordiska dokumentär vid den 21:a upplagan av Nordisk Panorama, Nordens största festival för kort- och dokumentärfilm.

Filmen är baserad på boken "En perfekt storm" av idéhistorikern Johan Norberg.

Medverkande: Vernon Smith, nobelpristagare i ekonomi
David Walker, fd riksrevisor i USA
Peter Schiff, investerare och författare
Gerald Celente, trendanalytiker
Karen Horn, doktor i ekonomi
Megan McArdle, finansanalytiker
Robert van Order, fd chefekonom vid Freddie Mac

randi christiansen

Nødvendigheden af ´Den Store Omstilling´ bliver hvert øjeblik større. Jeg hørte i radioen forleden, at den nye trend blandt de rige og de svinsk rige er at søge kvalitet. Nu har de endelig erfaret, at selv om en hård dag er nemmere at komme igennem med penge på lommen end uden, så er det ikke materiel overflod, som gør et menneske lykkeligt.

Endvidere er det vist også ved at fise ind under lyngtotten, at vi deler en habitat, hvor alt er indbyrdes forbundet således at i samme omfang, man ikke respekterer biotopens lovmæssigheder, vil man få potentielt livsødelæggende konsekvenser at føle. Det er fx indlysende, at anvendelsen af fossile brændstoffer i automobilet udgør en de facto ekspropriering af MIN og alle andres livsvigtige og derfor ubetalelige luft. Alligevel fortsætter man med at prioritere den umiddelbare komfort og nedbryder dermed i virkeligheden krop og sjæl – og placerer alle i en total loselose.

Hørte i dag om elbilens manglende succes pga pris og kort rækkevidde af batterier. I stedet for at give en smule afkald på – tilsyneladende – komfort, livsstilssygdommene florerer, vil man hellere fortsætte med at forgifte alt og alle. Det er et overgreb på menneskerettighederne, og det er så dumt, at det burde være forbudt.

Den forbryderiske og himmelråbende tåbelighed, der ses i misbruget og forureningen af naturgrundlaget, må standses ved sit udspring, hvis ikke vort livsgrundlag skal ødelægges helt. Det burde være klart for selv de fatsvage iblandt os. Hvorfor lyttes der aldrig før det – næsten ? – er for sent ?