Læsetid: 5 min.

Kina nægter at anerkende sine ’sorte’ børn

Få dage før kommunistpartiets kongres opfordres Kinas ledere til at skrotte landets omstridte etbarnspolitik. En brutal håndhævelse af politikken har ført til omfattende kritik, og samtidig har de strikse regler skabt millioner af illegale ’sorte’ børn, der lever som samfundets marginaliserede
Fireårige Wang Bochao eksisterer ikke officielt i Kina. For han er sine forældres barn nummer to, og ifølge regeringens etbarnspolitik skulle han slet ikke have været født. Hans mor Feng Yajie håber, at Kina under en ny ledelse vil ændre politik og give en form for amnesti til de mange ’sorte’ børn.

Fireårige Wang Bochao eksisterer ikke officielt i Kina. For han er sine forældres barn nummer to, og ifølge regeringens etbarnspolitik skulle han slet ikke have været født. Hans mor Feng Yajie håber, at Kina under en ny ledelse vil ændre politik og give en form for amnesti til de mange ’sorte’ børn.

Martin Gøttske

5. november 2012

Wang Bochao virker ganske livlig, på trods af at han egentlig slet ikke burde eksistere. Drengen løber frem og tilbage med en fodbold mellem køkkenet og sofahjørnet i familiens hjem i udkanten af Beijing, indtil hans morfar kommer ud fra sit værelse og strengt irettesætter ham: »Nu skal du være stille!«

Lydigt sætter den fireårige sig tilbage i sofaen og ser fjernsyn, men skruer så højt op for lyden, at morfaren igen dukker op med et blik, der signalerer, at en ørefigen er lige på trapperne.

Bochao er som millioner af andre kinesiske børn: kvik, elsket og anstrengende. Men samtidig er han illegitim og uden identitet i eget land. For han er sin mors og fars barn nummer to, og ifølge regeringens lokale familieplanlægningsbureau skulle han slet ikke være født. Familien har forbrudt sig mod Kinas såkaldte etbarnspolitik. Og så længe forældrene ikke betaler en for dem gigantisk bøde, nægter myndighederne at anerkende Bochaos eksistens.

»Jeg håber, at landets ledere ændrer deres politik,« siger moren Feng Yajie. »Den er ikke retfærdig.«

Og måske er der tegn på, at det kan ske. Debatten om etbarnspolitikken tager i hvert fald til i Kina. Forud for kommunistpartiets kongres denne uge, hvor en ny ledelse udpeges, lyder der nu opfordringer til, at landets nye ledere anført af Xi Jinping afskaffer de strikse regler.

Regeringstænketanken China Development Research Foundation råder regeringen til øjeblikkeligt at påbegynde en gradvis afskaffelse af politikken og tillade to børn pr. familie i 2015 – og helt fjerne alle begrænsninger i 2020.

»Kina har betalt en enorm politisk og samfundsmæssig pris for politikken, da den har resulteret i sociale konflikter og høje administrationsgebyrer og indirekte har ført til en langvarig ubalance mellem kønnene,« hedder det fra tænketanken.

Diskrimination

Der har i stigende grad været spekulationer i kinesiske medier, blandt eksperter og almindelige borgere om, hvorvidt regeringen snart vil sløjfe politikken – i Kina kendt som familieplanlægningspolitikken. Men præsident Hu Jintao sagde sidste år, at regeringen vil fastholde den nuværende linje for at holde antallet af fødsler nede.

Drengen Wang Bochao er dog blevet født. Problemet er at få myndighederne til at anerkende det. Og det vil koste dyrt.

»De forlanger 143.850 yuan,« forklarer moren Feng Yajie. Det svarer til ca. 134.000 kr. »Det er helt umuligt for os at betale,« siger hun.

De to forældre arbejder begge i et supermarked, og bøden svarer til adskillige års indkomst. Men hvis de ikke betaler, har Bochao ingen ret til en plads i en offentlig børnehave. Han kan ikke komme i en offentlig skole, medmindre de betaler et for dem ubetaleligt højt ekstragebyr. Og han vil ikke få sygesikring eller id-kort. Han vil med andre ord fortsætte med at leve ulovligt og identitetsløst – og det vil i høj grad begrænse hans fremtidige jobmuligheder. Hei haizi, eller sorte børn, kalder kineserne denne gruppe af retsløse og marginaliserede børn.

»Hvis vi ikke på en eller anden måde får skrabet pengene sammen, vil Bochao blive diskrimineret hele sit liv. Det gør os meget fortvivlede,« siger Feng.

Omstridt politik

I 34 år har etbarnspolitikken medvirket til at bremse den hastige befolkningstilvækst og mindske belastningen af landets knappe ressourcer. Regeringen i Beijing siger, at uden befolkningsbegrænsningen ville Kina i dag have 400 millioner flere indbyggere end de nuværende 1,3 milliarder.

Men politikken er yderst omstridt. Kritikere peger på, at den har forværret landets kommende ældrebyrde ved at begrænse andelen af unge, arbejdsdygtige kinesere, som skal understøtte de større, ældre generationer i deres alderdom. Samtidig har den ført til voldsom ubalance mellem kønnene, da mange kvinder har aborteret pigefostre, fordi de foretrækker et drengebarn. Det vurderes, at der i år 2020 vil være 50 mio. flere mænd i den giftefærdige alder end kvinder.

Og så er der den ofte drakoniske håndhævelse af reglerne, hvor myndighederne i vidt omfang har tvunget kvinder til sterilisation og aborter. Par, der forbryder sig mod reglerne, straffes med enorme bøder og risikerer at miste deres arbejde og få konfiskeret deres ejendele.

Større debat

Politikken bliver i stigende omfang kritiseret. Specielt efter, at historier om umenneskelig håndhævelse af reglerne har spredt sig via medierne og internettet. I sommer skabte det stor furore, da der på internettet dukkede billeder op af 23-årige Feng Jianmei liggende i en hospitalsseng i Shaanxi-provinsen. Ved siden af hende lå et foster, som lokalregeringen havde tvunget hende til at abortere i 7. måned. Det skulle have været hendes andet barn, men aborten blev gennemført, da Feng og hendes mand ikke var i stand til at betale en bøde på lige under 40.000 kroner. Indtil da havde regeringscensuren ellers med udpræget succes sørget for, at den til tider brutale håndhævelse af etbarnspolitikken ikke blev et tema i den offentlige debat. Men med billedet af Feng Jianmei og hendes foster ændrede det sig. På internettet udtrykte kinesere chok og vrede. Mange kaldte lokalregeringens handling »overlagt mord«.

Selv om tvangsaborter og tvangssterilisation i dag er forbudt i Kina, er det dog fortsat en udbredt praksis. Menneskerettighedsaktivisten Chen Guangcheng afslørede i 2005, at mindst 7.000 kvinder alene i Shandong-provinsen var blevet tvunget til abort eller sterilisation. En del så sent som i 8. måned.

Demografi og magt

Mange illegale børn fødes dog og ender ligesom fireårige Wang Bochao som ’sorte’ børn. Hvor mange der er tale om, er dog uklart. Men Kinas seneste folketælling i 2010 viste, at 13 mio. kinesere ikke var registreret af staten, og eksperter mener, at de uregistrerede i overvejende grad er ’sorte’ børn.

»Formentlig er der i virkeligheden tale om mange flere, da mange forældre forsøgte at gemme deres illegale børn af vejen ved folketællingen,« vurderer befolkningsforskeren Liang Zhongtang, der er tidligere medlem af Beijings nationale befolknings- og familieplanlægningskommission.

»Der er dermed over 13 mio., som lever som uregistrerede andenrangsborgere i Kina.«

Ifølge Liang Zhongtang er sandsynligheden for, at regeringen vil anerkende de ’sorte’ børns status forsvindende lille, da det ville være ensbetydende med at gå på kompromis med etbarnspolitikken – som ifølge forskeren også handler om, at demonstrere styrets magt over for folket.

»Det har i lang tid ikke kun handlet om demografi, men også om magt,« siger den 64-årige forsker, som mener, at der næppe er nogen anden bestemmelse i folkerepublikkens historie, der er blevet håndhævet så effektivt som etbarnspolitikken.

»Med familieplanlægningspolitikken har staten vist borgerne, hvor stærk den er.«

Også derfor bliver det svært for regeringen at træde et skridt tilbage og give en form for amnesti til de ’sorte’ børn.

Det er dog det, som fire-årige Bochaos mor Feng Yajie håber på vil ske.

»Det er den eneste chance, barnet har for at få et normalt liv,« siger hun.

Martin Gøttske Korrespondent, Beijing

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Brian Pietersen

der er vi ik enige, jo flere der er om at dele, jo mindre er der til hver og jo hårdere går det ud over jorden, istedet for at føde færre børn, kommer der enten sygdom eller krig.

Med al respekt for at journalistens forsøg på at tilfredsstille et publikum, som allerede har et forudindtaget billede af Kina, så ville det være rart hvis læserne ikke (bevidst) blev snydt for et mere nuanceret billede af et-barns-politikken.

1. Kina er overbefolket og det giver især i byerne problemer med mangel på børneinstitutioner, lange ventetider på hospitaler osv. Derfor er der faktisk mange kinesere, som mener et-barns-politikken er nødvendig.

2. Myndighederne har ikke været døver overfor kritikkerne. I de seneste par år har der været lempelser. F.eks. er det nu tilladt at få barn nummer to, hvis begge ægtefæller er enebørn.

3. Metoderne til at håndhæve loven er mere brutal i landområderne og mindre byer, hvor lokal regeringen eller myndighederne ofte er styret af noget som minder om en gangsterorganisation. Hvorfor nævnes det ikke at da sagen med den 23-årige Feng Jianmei kom frem i medierne, så blev de ansvarlige undersøgt og straffet, så der kunne statueres et eksempel på at der blev gået over stregen for hvad der er acceptabelt hos regeringen og den folkelige opinion.

Det betyder dog ikke at problemer med forkert håndhævelse af loven, børn uden identitet, skæv fordeling mellem kønnene og kritik ikke findes. Men journalisten snyder desværre læserne for den rigtige historie ved at udelukke ting, som ikke passer ind i det forudindtaget Kina billede af en magtstat, hvor individet ikke nyder nogen rettigheder.

Martin B. Vestergaard

Brian, vi er langt fra der hvor jorden ikke kan brødføde dens befolkning, hvis vi altså bare ville lade være med at bruge landbrugsjorden som underlag i krige, men udnyttede den fornuftigt.

Dengang vi var 5-6 milliarder mennesker var vi nogle studerende der for sjov regnede på hvor meget plads der skulle til med de mest effektive, ikke destruktive, dyrkningsmetoder, for at brødføde den daværende befolkning med en varieret kost baseret på både animalsk og vegetabilsk føde. Vi kom frem til et areal på omkring 500.000 kvadratkilometer, hvilket svarer til et cirkulært areal på 800 km i diameter, altså ville det ikke være umuligt at dyrke al mad til hele verdens befolkning i Europa. Vores formål havde ikke noget med jordens befolkning at gøre, men var et forsøg på at regne på hvad der skulle til for at kolonisere f.eks. Mars.

Og ja jeg kender godt de der udregninger fra WWF, der siger at hvis hele jordens befolkning levede som vi danskere, skulle der 4 jordkloder til for at at forsyne os. Problemet ved dem er at mange fejlagtigt tror at det er 4 gange hvad jorden kan forsynes os med, det de siger er at vi forbruger 4 gange gennemsnittet, hvilket unægtelig er noget andet. At der også er en del der mener at de beregninger er helt forkerte, er en helt anden sag, som jeg ikke vil gøre mig klog på, da jeg ud fra det offentliggjorte materiale ikke kunne gennemskue hvordan de var kommet frem til resultaterne.

Men tilbage til artiklen, så er det dybt problematisk at ingen lande tør konfrontere Kina med deres mange brud på basale menneskerettigheder. Både når det gælder børn der er født illegalt, når det gælder anderledes tænkende, når det gælder flygtninge fra bla. Nordkorea, og ikke mindst når det gælder Tibet og tibetanerne.

Forstår ikke folk der helst vil have drengebørn. De har gjort deres drenge en kæmpe bjørnetjeneste. De vokser nu op og bliver meget ensomme mænd.

Eksempel:. Filipinernes befolkning er vokset fra 40 til 90 millioner på 30 år.

Jordens overbefolkning er et problem der overskygger at både fiskene er ved at forsvinde i verdenshavene, og den gobale opvarmning.

Men samtidig er det et problem som ingen politikere tør anfægte.

@Ken Hansen

"Men journalisten snyder desværre læserne for den rigtige historie ved at udelukke ting, som ikke passer ind i det forudindtaget Kina billede af en magtstat, hvor individet ikke nyder nogen rettigheder."

Tak for at gøre facismen sturren! lyder næsten som da min gamle mor forsvarede Sovjet!. Jeg syntes nu den rigtige historie er meget værre and det journalisten beskriver.

Visse individer nyder visse retttigheder, problemet består i at personer bliver forfulgt og myrdet af myndighederne. Men den historie tror du nok først på, den dag regimet endeligt er væk. Kina er et at de værste diktaturer verden har set siden det tredie rige, hverken mere eller mindre.

http://www.clearharmony.net/articles/200406/20295.html

@Levi

Havde du svært ved din læs og forstå i folkeskolen?

Dit link viser tydeligt hvem der er offer for propaganda og ikke kan skelne mellem sort og hvidt. Noget har du åbenbart lært af din mor.

@Ken Hansen

En ting hun lærte mig, var ikke at blive personlig, når man debatterede med andre. Men ja , jeg havde da problemer i skolen, hvilket førte til, at jeg ikke altid hørte lige godt efter hvad der blev sagt.

Jeg ved godt at der var et par slåfejl, men jeg har ikke det skarpeste syn længere, og man kan jo ikke rette dem her på debatten.

Men for lige at vende tilbage til emnet, så er jeg ikke helt så sikker på at du har ret i at Kina er offer for propaganda i medierne. Jeg mener derimod, at medierne, når de beskæftiger sig med Kina, udelader at nævne de mest grusomme ting styret foretager sig. Men kunne sige at Kina debatten i Danmark nærmest er præget af en slags politisk korrekthed, når der ikke bliver fokuseret på de mange torturofre, ej heller de mange dissidenter der hvert år bliver henrettet.

Desværre er det den samme historie, og måske menneskeligt, at man ikke tror på et styres ugerninger, før styret er væk. Men jeg mener der er så mange veldokumenterede beretninger om folkedrab, totur og og mord på dissidenter at Kina, at styret i Kina historisk betragtet, aldrig bliver stuerent.

For en ting historien har lært os, er at diktaturer altid falder, og de har aldrig ret, uanset hvilke støtter de har kunne mobiliserer blandt vestens intellektuelle eliter.