Nyhed
Læsetid: 4 min.

Nøglepersoner i Obamas nye regering

Som genvalgt præsident skal Obama sætte et nyt hold. Information giver et overblik over, hvem der er favoritter til USA’s nøgleposter
Udland
15. december 2012

Udenrigsminister

John Kerry er favorit til posten som ny udenrigsminister. Han er demokratisk senator fra Massachusetts og tidligere præsidentkandidat for Demokraterne. Han tabte som bekendt valget til George W. Bush i 2004. Kerry er uddannet jurist fra Yale med diplomatbaggrund og er af jødisk afstamning om end han selv er praktiserende romersk katolik. Noget som sikkert vil berolige den pro-israelske lobby, hvis Hagel kommer til fadet i Pentagon.

Kerry er også en højt dekoreret Vietnam-veteran og taler både tysk og fransk, hvilket blev brugt imod ham, da han stillede op til præsidentvalget, fordi Frankrig på det tidspunkt var et skældsord i det republikanske parti – og i brede dele af USA – grundet landets kritik af USA i striden om Irak-krigen. Kerry stemte imod den første Golfkrig i 1991, men har ikke markeret sig som udenrigspolitisk due herudover. Han stemte ja til militæraktionerne i Grenada i 1983, Somalia i 1992, Kosovo i 1999 og Afghanistan i 2001 samt krigen mod Irak, om end han har udtryk kritik af motivet for krigen – påstanden om landets besiddelse af masseødelæggelsesvåben. I USA’s standende værdipolitiske krige, betegnes Kerry som socialliberal, hvilket også gør, at en udnævnelse af ham vil glæde Obamas mere venstreorienterede bagland. Hvis Obama ender med Kerry – der ikke har lagt skjul på, at han vil elske den indflydelsesrige post i regeringen – vil det blive set som et sikkert valg af en erfaren politiker, der har været formand for Senatets udenrigspolitiske udvalg siden 2009.

Forsvarsminister

Chuck Hagel er favorit til posten. Kilder tæt på Det Hvide Hus samt en stribe amerikanske medier peger på den tidligere republikanske senator Chuck Hagel fra Nebraska – nuværende professor ved Georgetown University i Washington D.C. - som favorit til posten som ny forsvarsminister, når Leon Panetta stopper til januar.

Hagel er en erfaren (udenrigs)politiker, han er republikaner, og det kan være et smart træk af Obama, der tidligere har haft en forsvarsminister fra det modsatte parti, nemlig Bob Gates, der imidlertid blev afløst af demokraten Panetta. Som præsident – og især i den anden, og sidste, valgperiode, er det tit, at amerikanske præsidenter vælger at hæve sig op over de partipolitiske skillelinjer.

Hagel er derudover en kendt intern kritiker af George W. Bush og Dick Cheneys linje på udenrigs- og sikkerhedspolitikken, så Obama risikerer ikke en bølge af kritik fra sit eget bagland. Hagel har endvidere i den standende budgetdiskussion gjort sig til noget så sjældent som konservativ talsmand for nedskæringer i Pentagons budgetter, hvilket kommer til at ske uanset. For Obama vil det være en gevinst, hvis det er en republikaner, der svinger sparekniven over militæret.

Der er dog en gruppe i det amerikanske politiske liv, der vil hade Hagel på posten – det pro-israelske bagland i det demokratiske parti. Tidligere administrerende direktør for AIPAC (The American Israel Public Affairs Committee) Morris Amitay kaldte fredag et valg af Hagel som forsvarsminister for »et uklogt og katastrofalt valg for USA og for USA’s aktiviteter i Mellemøsten ... han er nok den værste kandidat, jeg kan komme på, når det gælder synet på Israel.« Hagel har også talt for direkte forhandlinger med Iran og Hamas og har gentagne gange nægtet at skrive under på pro-israelske støtteerklæringer i Kongressen.

Sikkerhedsrådgiver

Det er muligt, at Obama vil erstatte sin nuværende nationale sikkerhedsrådgiver, Tom Donilon, med Susan Rice – den stilling er særdeles indflydelsesrig, man har præsidentens opmærksomhed stort set dagligt, og modsat stillingen som udenrigsminister, kræver den ikke nogen godkendelse i Senatet. Donilon kan så – lyder spekulationerne i pressen – blive den nye udenrigsministers stabschef. Det er en rolle, som Donilon tidligere har besat, nemlig for Bill Clintons udenrigsminister Warren Christopher.

Økonomi- og skatteminister

Timothy Geithner har spillet en yderst central rolle under hele Obamas første regeringsperiode, der om noget har været præget af finanskrisen. Han har selv udtalt at han ikke regner med at blive siddende efter indsættelsen af præsidenten i slutningen af januar. I betragtning af USA’s skrøbelige økonomiske tilstand, vil valget af ny minister for økonomi og skatter være en tung post i det nye kabinet, og det er muligt, at Obama vil forsøge at overtale Geithner til at sidde frem til midtvejsvalget i 2014. Men hvis han skal erstattes er det ifølge amerikanske medier præsidentens nuværende stabschef, Jack Lew, som er favoritten hvilket vil kræve, at Obama finder en ny til dette job, der er det tungeste på de indre, administrative linjer i Det Hvide Hus. Her nævnes den tidligere stabschef for Bill Clinton, Erskine Bowles samt den tidligere vicepræsident for finanshuset, Suzanne Nora Johnson, som gode bud.

CIA-direktør

John O. Brennan forventes at blive ny direktør for CIA. Efter David Petraeus’ afgang har USA’s mest kendte efterretningstjeneste klaret sig med en konstitueret øverste chef, Michael Morell, men det forventes at han afløses af Obamas chefrådgiver for kontraterrorisme John O. Brennan. CIA spiller en central rolle i Obamas udenrigspolitik, hvor undercover-aktioner og droneangreb ses som en delvis afløser for landbaserede militæraktioner. Agenturet spiller også en central rolle som producent af sikkerhedspolitiske analyser for præsidenten og regeringen

Øvrige ministerier

Øvrige vigtige ministerier, som rygtemøllen i Washington ser på, er justitsminister Eric Holder (mulige afløsere er minister for indre sikkerhed, Janet Napolitano; Massachusetts guvernør, Deval L. Patrick eller senator for Rhode Island, Sheldon Whitehouse) samt energiminister Stephen Chu, der har haft svært ved at håndtere Washingtons tunge olie- og gaslobby, samtidig med at Solyndra-skandalen, der handlede om spildt støtte til et krakket grønt energiselskab, har tæret på ham personligt og politisk; (mulige afløsere er enten Colorados tidligere guvernør Bill Ritter, grundlæggeren af den demokratiske tænketank Center for American Progress John Podesta eller professor ved MIT professor Ernest J. Moniz.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her