Nyhed
Læsetid: 2 min.

Rapport: 51 milliarder kroner hentet ulovligt ud af Zambia

Interesseorganisationer siger, at størstedelen af de stjålne penge nu befinder sig i skattely og kan spores tilbage til multinationale mineselskaber
Kun et eller to mineselskaber erklærer åbent, at de har overskud på deres zambiske kobberminer.

Kun et eller to mineselskaber erklærer åbent, at de har overskud på deres zambiske kobberminer.

Peter Bowater

Udland
21. december 2012

Ifølge en rapport fra aktivister, der arbejder for finansiel gennemsigtighed er næsten ni milliarder dollar hentet ulovligt ud af Zambia i en periode på mere end 10 år. De fleste af pengene er endt i offshore-banker og andre skattefri zoner.

Interessegruppen Global Financial Integrity i Washington giver »kriminalitet, korruption og skatteunddragelse« skylden for det ressourcerige Zambias tab af 8,8 mia. dollar (cirka 51 mia. kr.). Størstedelen af det mistede beløb, der svarer til halvdelen af Zambias BNP, kan spores til multinationale kobbermineselskaber.

Økonom og medforfatter til rapporten Dev Kar siger:

»De store globale mineselskaber stjæler landenes mulighed for fremskridt. Pengene kunne have været anvendt til at bygge hospitaler og skoler og løfte landet ud af fattigdom.«

Kar siger, at det var meget vanskeligt at spore, hvor pengene er endt, men at de fleste midler havner i »offshore-banker og skattely«.

Sarah Freitas, rapportens anden hovedforfatter, siger, at Zambias tab af 4,9 mia. dollar mellem 2000 og 2010 kan spores til regnskabsfusk, hvor importvirksomheder foregiver at betale mere til fremmede virksomheder, end de rent faktisk gør. Det overskydende beløb indsættes efterfølgende på offshore-bankkonti.

»Dette er et meget alvorligt problem«, siger hun.

»I 2011 var Zambias BNP på 19,3 milliarder dollar. Der er tale om 1.413 dollar pr. indbygger. Regeringen indkrævede i alt 4,3 milliarder dollar i skat. Den har ikke råd til at bløde ulovlig kapital i så svimlende summer.«

Bogfører altid tab

Zambias vicefinansminister, Miles Sampa, siger, at rapporten sætter fokus på »det, vi altid har sagt, når det gælder skatteunddragelse og manglende indkomstskat generelt«.

Sampa anklager multinationale mineselskaber for at benytte lovlige skatteunddragelsesteknikker med henblik på at undgå en årlig skat på 2 milliarder dollar. Kun et eller to mineselskaber erklærer åbent, at de har overskud på deres zambiske kobberminer, der står for 6 pct. af klodens kendte kobberreserver.

»Af en eller anden grund, nogle gange ægte grunde, andre gange ikke, bogfører de andre miner altid tab,« siger Sampa. »Som oftest er der tale om prisjusteringer og skatteunddragelser. Vi er i gang med at se på en lov, der vil gøre falsk indrapportering ulovlig.«

 

© The Guardian og Information Oversat af Troels Heeger

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Her er det vel på sin plads at henlede opmærksomheden på Christoffer Guldbrandsens film ’Tyveriet af Afrika’, som dokumenterer at Glencores og andre mineselskaber i Zambias kobberbælte hiver milliarder af dollars ud af landet uden betale skat. Zambia er blandt de 20 fattigste nationer i verden.

Man begynder at forstå hvorfor Robert Mugabe i Zimbabwe tog styringen med landets økonomi.

Niels Ludvigsen

Det globale kapitalistiske system og den gældende markedsfundamentalismen, samler verdens værdier hos stadig færre og færre mennesker. En styreform der vist kaldes oligarki.

Hvad sker der når de 99% ikke har mere og ikke mere kan udnyttes? Hvad sker der når der ikke er mere regnskov? Hvad sker der når vi kan holde trope ferie i Danmark?

Historisk er vi måske bare vidne til endnu en civilisations sammenbrud.