Nyhed
Læsetid: 3 min.

Syrien er på vej mod humanitær katastrofe

I Syrien frygter civilbefolkningen for den kommende vinter. Nødhjælps-organisationer har fået under halvdelen af den støtte, de har bedt om, og ofte når den sparsomme hjælp ikke dem, der har brug for den, fordi hjælpen går gennem det syriske regime, som kontrollerer en stadig mindre del af landet
Interne syriske flygtninge varmer sig med lidt suppe i en flygtningelejr tæt på den tyrkiske grænse. Flere tusinde flygtninger er fanget her. De kan ikke komme ind i Tyrkiet, fordi de enten ikke har et gyldig pas eller penge til at betale menneskesmuglere

Interne syriske flygtninge varmer sig med lidt suppe i en flygtningelejr tæt på den tyrkiske grænse. Flere tusinde flygtninger er fanget her. De kan ikke komme ind i Tyrkiet, fordi de enten ikke har et gyldig pas eller penge til at betale menneskesmuglere

Tobias Havmand

Udland
5. december 2012

Mens Syrien bevæger sig ind i vinteren, synes situationen for en hastigt stigende del af befolkningen mere og mere desperat. Antallet af flygtninge særligt inden for Syriens grænser er steget langt kraftigere, end nogen internationale organisationer havde forudset.

Alligevel er under halvdelen af de 988 millioner af de 1.98 mia. støttekroner, FN har vurderet er nødvendige for at undgå en humanitær katastrofe i Syrien i 2012, nået frem på nuværende tidspunkt, hvor flygtningetallene stiger eksplosivt, og der er mindst 700.000 flygtninge i nabolandene og 1,2 millioner internt fordrevne efter FN’s mest konservative skøn. Et tal, andre analytikere vurderer er sat for lavt, og som om få måneder reelt kan være dobbelt så højt. For FN’s regionale støtteplan for flygtninge er tallet endnu værre. Her er kun godt en tredjedel af 2,79 mia. kr. nået frem.

I flere lande, blandt andet Saudi- Arabien, er der faktisk afsat langt større beløb til nødhjælp til Syrien, men manglende tiltro til det lokale netværk, der skal distribuere nødhjælpen betyder, at hjælpen bliver holdt tilbage, mens lagrene i Syrien ifølge observatører er ved at blive tømt, og vinterens fremmarch samt en stadig mere sammenbrudt syrisk krigsøkonomi, hvor den syriske stats valutareserver ifølge analytikere stort set er brugt op, mens al normal handel i store træk er ophørt, gør behovet for nødhjælp mere desperat end nogensinde.

»Situationen er meget alvorlig, vinteren står for døren, det bliver bidende koldt, og nødhjælpen er ikke i nærheden af at være tilstrækkelig,« siger Mary Ann Olsen, international chef i Dansk Flygtningehjælp, der er en af otte organisationer, der har tilladelse til at arbejde i Syrien for regimet.

Ikke penge nok

Det er en vurdering, der deles af FN, der koordinerer nødhjælpen. Her annoncerede man i denne uge, at organisationen vil trække en fjerdedel af sine internationale medarbejdere hjem, samtidig med at man opgiver at nå ud til stadigt større dele af Syrien.

»Vi har et stort problem. Vi har slet ikke penge nok til at købe det, der er brug for, fordi donorerne ikke leverer nok penge. Vi har ganske enkelt ikke råd til at købe de telte og den mad, der er behov for. Vi når kun omkring halvdelen af dem, der har brug for hjælp, og ikke folk i områder, hvor der er kampe,« siger Jens Lærke, talsmand for OCHA, FN’s humanitære koordinations-organ, der blandt andet håber på flere midler fra de arabiske golfstater, der politisk har været meget aktive omkring syrien-konflikten, men humanitært bidraget med langt færre penge end håbet. Samtidig har den tiltagende humanitære krise og styrets tab af land til oprørere genåbnet en gammel problematik, nemlig gennem hvilke kanaler støtten bør gives. Her har styret i Damaskus insisteret på at styre og sanktionere uddelingen af nødhjælp.

Et krav de internationale nødhjælpsorganisationer har accepteret med det resultat, at nødhjælpen i altovervejende grad bliver uddelt af den delvist statskontrollerede organisation Syrisk Røde Halvmåne og i vid udstrækning efter styrets ønsker, hvilket kun i begrænset omfang indbefatter områder uden for regeringens kontrol.

Det er en ordning, der kritiseres af folk både inden og uden for Syrien, som Information har talt med, og som efterlyser, at man overvejer at kanalisere en større del af støtten udenom regeringen, f.eks. gennem de lokale komiteer, der på trods af deres pacifistiske udgangspunkt i dag er en integreret del af det væbnede oprør.

Det handler om at være neutral

Hos FN erkender man, at nødhjælpen ikke nødvendigvis når frem til de rigtige steder, og at en del af den forsvinder i styrets egne lommer.

»Vi ved, at mange, der har brug for hjælpen, ikke får den, og at der er et problem i områder uden for regeringens kontrol,« siger Jens Lærke fra OCHA.

»I princippet vil vi forhandle med enhver myndighed, der de facto styrer et område. Men det handler om at være neutral, og så længe Syrien stadig er ét land, er det stadig regeringen, vi samarbejder med,« forklarer han.I det danske udviklingsministerium overvejer man mulighederne for at få hjælp ind i områder uden for regeringens kontrol, men har endnu ikke taget skridtet, selvom en mindre del af den danske støtte gives til organisationer, der også arbejder uden for regeringens kontrol.

»Vi tester hele tiden muligheden for at komme til at hjælpe i andre områder. Det er stærkt bekymrende, at nogle områder er isoleret, og hvis der opstår muligheder for at hjælpe der, vil vi benytte os af dem, ligesom det er meget sandsynligt, at den danske støtte vil blive øget i den kommende tid,« siger udviklingsminister Christian Friis Bach.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Håber der er mange der finder vej til støttekoncerten i aften i Korsgadehallen, - har postet linket til denne artikel i eventen "Støttekoncert for Syrien" i facebook.