Læsetid: 2 min.

Armstrong indrømmer: Jeg tog doping

Den pensionerede eks-cykelstjerne beder om tilgivelse for gennem mange år at have taget en cocktail af præstationsfremmende midler
I nat dansk tid blev første del af Oprah Winfreys interview sendt på amerikansk tv. Foto: Scanpix

I nat dansk tid blev første del af Oprah Winfreys interview sendt på amerikansk tv. Foto: Scanpix

Udland
18. januar 2013

Bloddoping, epo, testosteron.

Lance Armstrong var pumpet med forbudte medikamenter, da han syv år i træk trådte op på sejrsskamlen i Paris som samlet vinder af verdens hårdeste cykelløb. Han kunne faktisk ikke have vundet Tour de France uden doping i kroppen.

Sådan lød bekendelsen fra cykelsportens fallerede superikon i et længe ventet tv-interview med talkshowværten Oprah Winfrey, der løb over skærmen natten til fredag dansk tid.

Her indrømmede 41-årige Armstrong for første gang sit årelange misbrug og fortalte, at han havde holdt cykelverdenen for nar ved hjælp af et højt sofistikeret dopingprogram med en større cocktail af ulovlige midler.

»Jeg har fortalt en stor løgn, som jeg har gentaget adskillige gange,« sagde Lance Armstrong i interviewet med Oprah.

»Jeg vil bruge resten af mit liv på at vinde min tillid tilbage og undskylde til folk,« tilføjede han.

Den tidligere konge over Tour de France-feltet erkendte, at han har benyttet sig af en hel stribe af forskellige præstationsfremmende stoffer, og misbruget begyndte på et tidspunkt i midten af 1990'erne.

»Jeg opfandt ikke kulturen, men jeg forsøgte heller ikke at stoppe kulturen,« sagde han om doping i professionel cykelsport, som han blev en altdominerende skikkelse i efter at have besejret sin kræftsygdom.

Han hævdede dog at have stoppet dopingmisbruget i 2005, og påstod dermed samtidigt at have været ren under sin comeback-tour i 2009, hvor han blev en samlet nummer tre.

Det samme gælder året efter, hvor amerikaneren blev nummer 23 i sit sidste Tour de France. Her kostede et styrt på første bjergetape ham muligheden for en topplacering.

Men det var ikke den fulde og helt åbenhjertige dopingtilståelse, som Lance Armstrong diskede op med i tv-interviewet, hvor den fallerede cykelstjerne altså erkendte et årelangt misbrug af epo og andre præstationsfremmende stoffer.

Det vurderer journalist Lars Werge, som i mange år har dækket Tour de France og beskæftiget sig indgående med dopinganklagerne mod Armstrong.

»I en fuld tilståelse angiver man også, hvem man har fået dopingen af eller købt det hos, og hvem der puttede nålen i ens krop. Og det kan man ikke karakterisere det her som,« siger Lars Werge til Ritzau.

»Hans indrømmelser har lidt samme karakter som Bjarne Riis. Han indrømmer sin egen brøde, men den går ikke meget længere end det. Han vil ikke fortælle om holdkammerater eller læger,« tilføjer den danske cykelsportskender.

Det var USA's antidopingagentur, Usada, der i oktober sidste år fældede den tidligere mester i en 1000 sider lang rapport. Flere tidligere holdkammerater stod frem og fortalte, hvordan Armstrong brugte præstationsfremmende midler.

Armstrong blev siden frataget sine syv Tour de France-sejre fra 1999 til 2005. Desuden blev han bandlyst fra cykelsporten for altid.

Men tilståelserne er måske ikke helt ovre endnu: Oprah Winfreys tv-interview med Armstrong er delt op i to dele, og den anden omgang vises natten til lørdag dansk tid og kan blandt andet ses på talkshowværtens hjemmeside.

Lance Armstrong indrømmer at have taget doping for at vinde Tour de France.
 
Armstrong: »Det er en stor løgn, som jeg har gentaget igen og igen.«
 
Armstrong omtaler den »cocktail« har brugte til at fremme sine præstationer.
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Lasse Damgaard

- Gammel nyhed. Fortæl hvordan det hele fungerede og hvilken rolle sportsdirektøren havde og om UCI's manglende lyst til at tage fat om den udbredte brug af doping.

Alt det ved du Lance - og vil du opnå bare en smule respekt kommer du med hele historien - du må gerne tage Riis og de andre tidligere stjerner i hånden og begå kollektiv syndsforladelse. Det ville være noget og meget mere helteagtigt - end vinde med snyd og give den som stor benefactor, bygget på en løgn.

Henrik Rude Hvid

For at bruge Team Easy On's maleriske udtryk, så har Lance Amstrong "følt lokummet brænde under sig. Jeg må være helt ærlig og tilstå, at jeg oprigtigt har været bange for at vi skal stå som de aller sidste med skægget dybt begravet i postkassen - med fingrene nede i kagedåsen. Selvom det er stik imod min vilje, og selvom jeg mener, det er fis i en hornlygte. Her kommer afsløringen så! Ja, vi har også taget doping, massevis af doping!"

http://youtu.be/visAt-9LHQw

Karsten Aaen, Torben Bruhn Andersen, Bo Johansen, Jens Christoffersen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Carsten Hansen

Er indurain den næste ?.
Næppe; Det ligger for mange år tilbage.
Historisk er han og Hinault nu igen de store navne, meeeen

Armstrong var den svindler vi regnede med han var. Intet overraskende i det.

Ole Olsen, Bo Johansen og Jesper Frandsen anbefalede denne kommentar

Nu vil Armstrong-fordømmerne sikkert dukke op over hele landet (og alle andre lande) som paddehatte i oktober. Men er snyd gennem dopingmisbrug egentlig ikke bare at sidestille med snyd gennem skatteunddragelse, sort arbejde osv.? Og her vil de fleste af de selv samme personer næppe stille op i kæden af fordømmere.

Christian Eriksen, Mette Hansen og Søren Roepstorff anbefalede denne kommentar
Carsten Hansen

Erik Karlsen.

Jo; jeg vil godt stille op i rækken af fordømmere, når man tænker på hvor mange penge han her tjent på fup og bedrag.

Skatteundragelse med beløb af den størrelse giver vist en del år på hotel Gitterly.

Om de penge han vandt for sejrene skulle have været vundet af andre, er svært at slutte, da de nærmeste konkurrenter nok heller ikke havde rent mel i årerne. Men nogen har måske haft det , nede i feltet.

Sponsorer får nok travlt med at fordømme også.

Bo Carlsen, Torben Selch og Jesper Frandsen anbefalede denne kommentar

Erik Karlsen: Hvorfor skulle man ikke fordømme skatteunddragelse? Du får det til at lyde som om det er forsvarligt?

Lance Armstrong har svindlet for millioner af dollars. Det er Bernie Maddoff på en cykel.

Bo Carlsen, Niels Mosbak, Torben Selch, Per Torbensen, Benny Larsen, Niels Engelsted og Carsten Hansen anbefalede denne kommentar

Lance Armstrong var den bedste rytter på de konkurrencebetingelser der var dengang. (Læs: Tag doping eller tab!) Hvad værre er, at Armstrongsagen blot understreger livets kompleksitet og at vores forestilling om helte er meget forældet. Miles Davis var alfons, O.J dræbte sin kone, Thomas Mann havde pædofile træk og Diego Maradonna scorede ved hjælp af Guds hånd. Måske findes der helte, men de fleste helte er en barnlig forestilling, vi har om det perfekte liv og jeg tror ikke helt at vores "helte" kan forstå det billede, vi har af dem.

Lance Armstrong vandt touren 7 gange og det har han min fulde respekt for. I en ekstrem sport med ekstreme personligheder træffer man naturligvis ekstreme valg. Jeg tror dopingspøgelset er ved at være blevet udryddet , så lad os komme videre i stedet for at fælde en masse cykelryttere, som ikke længere er aktive. At give en masse enkeltpersoner skylden for deres brug er latterlig, dopingbrug var en institution dengang og den enkelte bruger var symptom på et system og ikke en stor synder i sig selv.

Magnus Pranov

Slapt at han tilstår til Oprah Winfrey og ikke en rigtig sportsjournalist, der kunne "riste ham".

Cykelsport = opium for folket, som gerne lader sig bedrage.
De fleste vidste da godt, han snød. Værre er det, at korrupte UCI er i med alle de løgne.
Penge styrer i sandhed verdenen bare på den ufede måde.
Med løgn skal land bygges.
Tusk fusk og lusk.
Og folket hopper på limpinden i jagten på et hurtigt adrenalinfix.

Slettet Bruger

Mon ikke det går som det plejer og alle der lever af eller ånder for cykelsporten, ikke mindst journalister og tv stationer, snart bliver enige om at det er fortid, og kontrollen er bedre i dag.

Christian Eriksen, Jens H. C. Andersen, Bo Carlsen, Benny Larsen, Carsten Hansen, Steffen Gliese og Anders Feder anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Hvordan kan sport indtage en så væsentlig del af folks tankeverden og virkelighed? Det er så hundrede procent ligegyldigt - en helt privat aktivitet ophøjet til en dyrkelse af færdigheder, som enhver mere interesse for at blive rig end at blive et voksent, reflekteret og vidende menneske, kan kaste sig over.

Niels Mosbak, olivier goulin, Henrik Rude Hvid og Benny Larsen anbefalede denne kommentar

Det kommer simpelthen, som lyn fra en klar himmel! Man må da tage hatten af for Oprahs spinmaskine? Det er da en statsmand værdig.

Niels Engelsted

Peter, det gælder for dig som for alle os andre, at det vi ikke evner at forstå, er VORES EGET PROBLEM.

Steffen Gliese

Jeg forstår det kun alt for godt, Niels Engelsted - det hedder at springe over, hvor gærdet er lavest.

Carsten Hansen

Var Armstrong den bedste rytter rytter ud fra omstændighederne ?

Eller var Armstrong den med de bedste læger og den med de bedste rådgivere ud i hvordan man snyder ?

Hvis det sidste er tilfældet, så er det vel ikke Armstrong folk skal give deres respekt, men hele "set-up ét"

Bo Johansen, Jesper Frandsen og Mette Hansen anbefalede denne kommentar
Jens Christoffersen
Niels Engelsted

Peter, jeg misforstod fordi du formulerede din undren som et spørgsmål. Det var altså retorisk. Tillykke også med din skarpe analyse. Selvfølgelig handler sportsinteresse om at springe over hvor gærdet er lavest. Hvordan har vi andre kunnet overse det?

Stig Rasmussen

Doping er et så latent problem i cykelsporten at jeg tillader mig at tvivle på at der overhovedet er nogen top atleter der ikke bruger det, kontrollerne kan slet ikke fange alt.

Doping indgår i dramaet når de store cykelløb vises på TV. Det er da spændende at gætte på hvem der definitivt er dopet og hvem der bliver taget for det.
Når det er sagt så fjerner det ikke interessen for at se et løb. Det ville være bedst at de ikke dopede sig, men jeg ser det ikke som en mulighed under de nuværende omstændigheder. Løbsarrangøre har også en interesse i at cykelryttere overpræsterer.
Jeg kan godt huske den snak der har været om at TDF var blevet kedeligt fordi ruterne i visse år var knapt så hårde som tidligere.

Carsten Hansen

Der er vist kun én måde at komme doping til livs.

Karantæne på livstid første gang man snuppes !.

Om det vil gå ud over uskyldige ?

Carsten Hansen

Bo Johansen.

Ja; En gammel sandhed er jo at "Money makes the world go around"

Steffen Gliese

Jeg forstår ikke bare ikke sport, Niels Engelsted! Jeg forstår ikke lysten til at klumpe sig sammen i konkurrence indenfor et smalt felt frem for at finde sit eget felt at hævde sig suverænt indenfor.

Niels Engelsted

Peter, det eneste jeg siger er, at det er et personligt problem, når vi ikke forstår andre, ikke de andres problem--med mindre altså at vi blander os.

Mikkel Nielsen

Ja det var forudsigeligt at han snød, det gjorde en hel del af dem der var på toppen på daværende tidspunkt.

Faktisk er en de fleste af hans hovedkonkurrenter fra denne periode også for længst fældet. Dem der vandt før ham og efter er næsten alle sammen busted eller har tilstået i en eller anden grad.

Så Lige nu kan man snakke om at den seneste rene rytter var Indurain og gutten der vandt i 2012. Man er jo uskyldig til det modsatte er bevist, men det gælder nok ikke cykelryttere og Italienske fodboldklubber og spillere.

Når det er sagt, så skal vi også acceptere at folk interessere sig for forskellige ting, hvilket er godt, verden ville ikke kunne fungere hvis vi alle var boglige. Der er så at sige brug for folk med fysiske arbejds og hobby interesser. At man så syntes sportsfolks lønninger er helt ude af proportioner er så en anden snak, men dette gælder også for politikere, embedsmænd og folk i direktionen.

Mikkel Nielsen

Faktisk er de fleste

Steffen Gliese

Mikkel Serup, lønninger til sportsfolk er helt ude af proportioner.

Jørgen Rygaard

Jeg så hellere George W. Bush og venner indrømme 9/11 sammensværgelsen :-)

Christian Eriksen, Niels Mosbak og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Henrik Nilsson

Tænk om mennesker bare kunne nøjes med, at ville vinde over sig selv...

Henrik Rude Hvid, Benny Larsen, Steffen Gliese og Claus Strøm anbefalede denne kommentar
Holger Madsen

Emir Kusturicas glimrende film om Diego Maradona, er anbefalingsværdig til en forståelse af bl.a. doping og sportshelte. Se filmen og læs Rune Lykkebergs anmeldelse her.
http://www.information.dk/177488

Vibeke Svenningsen

"Jeg tog doping"

No shit *måbeikon*

Selvfølgelig var Armstrong dopet. Forhåbentlig forfølges sagen om hvor meget UCI har vidst og muligvis fortiet.

At Armstrong bekender det til netop Oprah Winfrey, og ikke til en almindelig sportsjournalist, skyldes uden tvivl, at Armstrong har lavet en handel med hende, og får et stort beløb for det.

Detbliver spændende at se om sagen bevirker, at der nu kigges nærmere på de lande der de sidste år er brudt frem helt i toppen af cyklesporten, og som ellers traditionelt ikke har præsteret noget særligt, såsom Storbritannien, Australien og Norge og i banesporten New Zealand. I samme tidsrum er det interessant at se, at danske ryttere stort set har haft fiasko, selvom de først var udskreget til noget stort i dansk presse. Hvorfor mon?

Karsten Aaen, Jens H. C. Andersen, Torben Selch, Anders Feder og steen ingvard nielsen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Hvorfor, Ole Olsen, er det vigtigt?

Han er sgi smart, Riis bekendte på et pressemøde, hvor kritikere straks stillede ukritiske spørgsmål, Lance tilstod hos husmoderjournalisten Oprah(USA´s Poul Jørgensen), afmålte og aftalte spørgsmål.
Skal sporten op på cyklen igen, må de stoppe hele generation "tour på dope", ud med Riis, Kim Andersen,Brian Holm osv, tror ikke dem der snød som aktive, har fået nyt forhold til fair sport.

Carsten Hansen

I følge norske TV2, så risikerer Armstrong fængsel, da han tidligere under ed har benægtet brug af doping-
Det anføres at løberen Marion Jones kom i fængsel for samme.

Om historien holder vand (At Armstrong har løjet under ed) ved jeg ikke, men skal han ruske tremmer og aflevere alle de penge han har tjent via sin karriere, så er det såmen OK for mig.

At jeg så ikke umiddelbart tror på at det sker, er en anden sag.

Der skal virkelig hårde midler til at stoppe doping. Noget med at hele holdet ryger ud hvis bare en er dopet. At det udløser automatisk fyring af sportsdiretører på holdene. At sponsorene og løbsarrengøre skal betale store bøder hvis doping afsløres. At et løb kan blive stoppet og erklæret ugyldigt hvis der findes mere en en dopet rytter.

steen ingvard nielsen

I øvrigt!

Hvis man skulle kalde alle der er ophørt med at udøve deres profession for fallerede, så ville der være temmeligt mange mennesker der ville ryge ind under den kategori.

Mikkel Nielsen

Så skal over 1/3 af Alle sportsdirektøre udelukkes fra sporten, hold skal lukkes, tidligere syndere (hvoraf der er mange) udelukkes. Ain't Gonna Happen

Hvorfor skal det lige være Touren ?? De rytter der er dopet, er det formentligt også i resten af året.

Jeg tror simpelthen ikke på at du kan fjerne doping, ligeså vel som du ikke kan fjerne match fixing, fremmehad og had for homoseksuelle i Fodbold

Præcis

Carsten Hansen

Mikkel Serup.

Kan være at doping ikke kan stoppes, men derfor kan man jo godt gøre det så surt som muligt for de der snyder.

Skrappere foranstaltninger skal der til.

Hvilke sanktioner der skal til, er der nok ikke enighed om, men en generel udrensning af tidligere snydere er da en mulighed der bør overvejes.

Og selvfølgelig drejer det sig ikke kun om TDF, men alle løb.

(Øh gik for tidligt i udbrud.)

Præcist, det er det der er problemet. Det er ikke kun den enkelte rytter der eventuelt har interesse i doping eksistere.

Det er åbenbart almindelig godtaget i medierne, at man kan "tage doping", men ifølge min opfattelse er mere korrekt at skrive at man kan "tage stoffer" og det er den proces, der er defineret som doping.

Mikkel Nielsen

Carsten Hansen

Man har gjort det sværere, cykling er nok den sportsgren der gør mest og altså ikke blot fejre det ind under gulvtæppet.

Der er ligesom en grund til at så mange store navne er endt i fedtefadet de sidste 12+ år.

De fleste andre sportsgrene høre du ikke så meget som et kvæk om doping.

Det er i det hele taget betænkeligt at Cykling efter et-to løb kan fælde så mange og at man ikke fælder flere i de olympiske dicepliner.

Carsten Hansen

Ikke et kvæk !.

Alle former for atletik, langrends-ski, svømning og vægtløftning, er tit og ofte i mediernes søgelys.

At cykelsporten er mere eksponeret er vel fordi at der her er mere salg i sagerne.

PS: Selv golf har haft sine dopingtilfælde.

Jacob Knudsen

har altid ment at enhver sportsgren skulle have 2 kategorier, foruden kønskategorierne selvfølgelig, én til de clean og én til de dopede!! Jeg vil fandme gerne se unge mænd på crack og meth tonse over tusind meter høje tinder i 3 uger med det grummeste stimulansfjæs! Tænk på underholdningsværdien!!

"Erik Karlsen: Hvorfor skulle man ikke fordømme skatteunddragelse? Du får det til at lyde som om det er forsvarligt?"

Anders,
jeg tror, du misforstod mit indlæg. Jeg har ikke skrevet, at man ikke skulle fordømme skatteunddragelse. Hvad mine fordomme derimod fortæller mig, er, at mange, der vil fordømme Armstrong, næppe vil fordømme skatteunddragelse og sort arbejde - i hvert fald ikke i samme omfang.

Lasse Damgaard

@Erik Karlsen.

Jo det er det samme - men med den forskel at skatteundragelse er allemandseje, hvor imod doping er avanceret teknologi om heltedåd

Når vores helte viser sig at være sløve padder der bare vil have nem adgang til gratis fisse og berømmelse - så bliver vi skuffet - for i grunden kunne det jo så bare have været en selv der solgte sin krop og sjæl til underholdningsindustrien.

Når vores nabo glad kommer og siger de har fået et skattefradrag uberettiget - så skynder vi os og forsøger med samme nummer - fordi her er muligheden for at det kan være en selv der opnår en begunstigelse - og lige meget med den moralske side af sagen - alle gør det jo - og så er det ikke forbudt, sådan i virkeligheden :)

Der er stor divergenser i den måde mennesker oplever moral og etik - især moral der har noget med egen handinger at gøre - det er nemmere at pege på andres fejl end se hvad man selv har et anstrengt forhold til - eksempelvis skattesnyd og sort arbejde

Ruben Michelsen

Brug af doping er snyd. Ligesom at spille med mærkede kort. Det skal selvfølgelig straffes.
Dem der gik rundt og troede, at det kun var i Sovjet, DDR, og Kina at man systematisk benyttede doping kan godt tro om igen.

ulrik mortensen

Rolf er ren!

Gert Villadsen

@Hansen
Hvorfor skal du også kommentere på noget, som helt åbenlyst ikke har din interesse ? Det virker nærmest som mani at skulle have en holdning til alt.

Lad nu bare os, som er fascineret af sportens væsen vende stenene i denne debat.

Armstron er en svindler - ligesom de fleste andre pedalatleter fra den tid, men hans egentlig brøde er hans løgn, på løgn, på løgn i mere end 10 år. Han er vanæret for livet.

Erik Karlsen: Det gjorde jeg givetvis. Selvom jeg ikke helt kan følge hvad du baserer den fordom på.

Sider