Nyhed
Læsetid: 3 min.

Bandekrig i Berlusconis parti

Tidligere viceøkonomiminister Nicola Cosentino bliver ikke opstillet til parlamentsvalget i Italien på grund af sine påståede forbindelser til mafiaen
Udland
24. januar 2013
Nicola Cosentino.

Nicola Cosentino.

Hvis det ikke havde været for den udstrakte juridiske beskyttelse af italienske parlamentarikere, ville Nicola Cosentino allerede have siddet i fængsel. På baggrund af telefonaflytninger og vidneudsagn fra en række angrende medlemmer af den napolitanske mafia betragter retsvæsnet Cosentino, der indtil juli 2010 var viceøkonomiminister i Silvio Berlusconis regering, som »Casalesi-klanens landspolitiske referent«.

Forfatteren Roberto Saviano berettede i den siden filmatiserede bog Gomorra fra 2006 (på dansk: Mafiaen i Napoli) om, hvordan mafiaklanen fra Casal di Principe er blevet et af Italiens førende forbrydersyndikater gennem ulovlig bortskaffelse af industri- og hospitalsaffald, som har skabt en miljøkatastrofe i Campania-regionen. Flere domstole har siden udstedt arrestordrer på Cosentino på grund af hans formodede evne til at påvirke lokal- og parlamentsvalg i Napoli-området, men et flertal i parlamentet holder hånden over det tidligere regeringsmedlem.

Men efter valget i slutningen af februar havner Cosentino med stor sandsynlighed bag tremmer:

»Berlusconi er lidt skør, han er virkelig overbevist om, at han vinder valget,« siger Cosentino til avisen Il Fatto Quotidiano, efter at hans navn blev strøget fra Berlusconis partis opstillingslister:

»Han overbeviser sig selv om noget, som er umuligt at realisere, og forvandler det til sandhed.«

Forbindelser til mafiaen

Inden fristen for aflevering af listerne udløb mandag aften, valgte Marcello Dell’Utri, som i 1994 var drivkraften bag skabelsen af Berlusconis Forza Italia, frivilligt at trække sig som kandidat for partiet, der siden 2009 har heddet Popolo della Libertà (PdL). Ifølge en række retskendelser har Dell’Utri siden 1970’erne fungeret som bindeled mellem den sicilianske mafia og Berlusconi:

»Jeg stillede op for ikke at ende i fængsel,« udtalte senatoren i 2010.

Men efterhånden som en definitiv dom ved højesteret nærmer sig, kan selv ikke status som parlamentariker beskytte Dell’Utri mod en straf for mafiakriminalitet:

»PdL vinder frem i meningsmålingerne, sejren er ikke umulig, men usandsynlig. Og jeg vil ikke være syndebuk,« siger Dell’Utri til Il Fatto Quotidiano:

»Hvis ikke jeg have siddet i parlamentet, ville jeg allerede være i fængsel. Men nu tjener det ikke noget formål.«

Udelukkelsen af Cosentino forløb anderledes dramatisk. Berlusconi har konsekvent hævdet, at Cosentino var offer for en forfølgelse ved domstole og i pressen, men valgte alligevel i sidste øjeblik at droppe ham – sandsynligvis for at forhindre, at han kunne nå at opstille sin egen liste.

Håndgemæng i palæet

Det kom angiveligt til håndgemæng i Berlusconis palæ i Rom mellem Cosentino og tidligere justitsminister Angelino Alfano, der siden sommeren 2011 har været formand for PdL (Berlusconi er topkandidat for valgkoalitionen, som består af det norditalienske separatistparti Lega Nord, en lang række mindre partier på den nyfascistiske højrefløj samt PdL, der har Alfano som officiel premierministerkandidat. Forvirringen virker helt bevidst).

Og mandag eftermiddag forsvandt Cosentino, som er partiets koordinator i Campania, så pludselig med den nødvendige dokumentation til opstillingslisterne. PdL risikerede således at ende uden kandidater til de muligvis afgørende mandater i Senatet fra valgkredsen Campania 2. Kandidaterne fra regionen blev hasteindkaldt til et hotel i Napoli for igen at underskrive valgdokumenterne, mens et par repræsentanter for partiets landsledelse blev sendt ud for at lede efter Cosentino. Kort inden tidsfristens udløb lykkedes det PdL at aflevere de underskrevne dokumenter i Rom.

Mindre rov

Cosentino går i sin hjemby under tilnavnet Nick o’ mericano, fordi hans familie ejer et benzinselskab, der i årtier har været leverandør til de amerikanske soldater på en NATO-base i området. Som arbejdsgiver i et område præget af kriminalitet og arbejdsløshed har Cosentino-familien kunnet påvirke, hvem hundredvis af familier stemmer på. Det er denne politiske indflydelse, som Nick o’ mericano angiveligt har udnyttet og udbygget gennem en strategisk alliance med Casalesi-klanen.

Udelukkelsen vil muligvis koste PdL stemmer i og omkring Napoli, men dem håber Berlusconi på at kunne vinde i Norditalien:

»Forbryderbanderne i Norden har gjort sig fri af banderne fra Syden, for hvis det samlede rov af mandater bliver mindre, er det klart, at der opstår kampe internt i og mellem klanerne,« skriver journalisten Francesco Merlo i La Repubblica.

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her