Læsetid: 4 min.

Højesteret udsteder arrestordre på premier-minister

Pakistans højesteret var engang et symbol på kampen for demokrati og mod militærdiktatur. Nu anklager demokratiaktivister og nyhedsmedier domstolen for konspiration mod demokratiet
Pakistans premierminister, Raja Pervez Ashraf, på vej ud af højesteret i Islamabad, Pakistan den 18. september 2012.

Pakistans premierminister, Raja Pervez Ashraf, på vej ud af højesteret i Islamabad, Pakistan den 18. september 2012.

16. januar 2013

Det hele føltes som en enorm chokbølge. Blot fem minutter efter højesteretten offentliggjorde en arrestordre på landets siddende premierminister Raja Pervaiz Ashraf, faldt kurserne på den pakistanske fondsbørs med 500 point. Pakistans mest indflydelsesrige TV-kanal, GEO TV, begyndte øjeblikkeligt at køre demokratireklamer med billeder af de tre militærdiktaturer som har regeret landet efter ulovlige kup.

Demokratiaktivister og det regerende parti råbte konspiration: Domstolen er i gang med et »blødt kup« mod et allerede svagt demokrati, hvor landets hær flere gange har brugt retten til at vælte siddende demokratiske regeringer i et forsøg på at give deres ulovlige aktioner et legitimt skær.

Juridiske og politiske eksperter siger, at arrestordren mod premierministeren ikke er det samme som, at regeringen er væltet, ej heller at premierministeren er dømt for korruption.

Selve arrestordren, der er en følge af anklager mod Ashraf for at modtage bestikkelse under hans periode som landets Minister for vand og energi (han overså en udlicitering af landets energiproducenter og meget tyder på, at han fik en bonus fra de firmaer, som vandt statskontrakterne), er ikke ensbetydende med en dom ifølge højesteretsadvokaten Feisal Naqvi.

»Arrestordren siger, at de mennesker, som var involveret i korruptionssagen, skal arresteres – altså 16 personer, af hvilke en af dem er premierministeren. Men det er ikke det samme som at sige, at regeringen er væltet, eller at premierministeren skal trække sig,« siger Naqvi til Information.

Men selvom analyser som Naqvis får plads i landets tv-programmer, ændrer det ikke ved, at flere politiske partier, aktivister og nyhedsmedier mistænker beslutningen for at være politisk motiveret.

Beslutningen blev offentliggjort præcis på det tidspunkt, hvor den kontroversielle canadisk-pakistanske islamisk lærde og leder af den religiøse organisation Minhaj-ul -Quran, Tahir-ul-Qadri, holdt en tale foran titusinder af mennesker tæt på landets parlament.

Siden i går har Qadri protesteret sammen med sine tilhængere over »den korrupte regering«, som hverken har håndteret den voksende voldsspiral eller landets enorme energikrise.

Kontroversielt krav

Et af Qadris krav er specielt kontroversielt. Han ønsker, at etablerede magthavere går af, overgiver magten til en overgangsregering og involverer det berygtede pakistanske militær i administrationen af næste valg.

I et land, hvor militæret er kendt for at have afskaffet demokratiet hele tre gange, har Qadris krav lugtet af en konspiration mod det allerede svage og ustabile demokrati.

Da Qadri meddelte domstolens beslutning over højttalerne, var han og hans tilhængere overbeviste om, at de havde skabt en »revolution«.

Flere prominente demokratiaktivister som for eksempel Beena Sarwar er dog ikke så overbeviste. Ifølge Sarwar kommer beslutningen blot et par måneder før landet skulle til valg. Der er mange, som håbede på – og stadigvæk håber på – at regeringen kan sidde så længe uden at blive væltet. Siden landet blev en uafhængig stat i 1947, har ikke en eneste demokratisk regering kunnet fuldføre sin embedsperiode – både domstole og det berygtede militær har fældet siddende politikere med anklager om korruption.

Det er ikke første gang, institutionen har udstedt en dom, der direkte retter sig mod regeringen og premierministeren.

I april sidste år blev Ashrafs forgænger, Yousaf Raza Gilani, nødt til at træde tilbage som premierminister, efter at højesteretten vedtog en beslutning, som erklærede, at han havde udvist foragt for retten.

Gilani nægtede at sende et brev til Schweiz, som havde til formål at annullere et tidligere brev, der bad landets myndigheder om øjeblikkeligt at opgive en korruptionsefterforskning mod Præsident Asif Ali Zardari, som også er regeringspartiets formand.

Domstolen gik forrest

Flere af de demokratiaktivister og politiske partier, der i dag retter anklagende fingre mod højesteretten, stod side om side med landets siddende højesteretsdommer, Iftikhar Muhammad Chaudhry, for næsten fem år siden, da han ledte, hvad der i dag hedder »advokatbevægelsen«.

Den daværende militærdiktator, general Pervaiz Musharraf, havde afskediget Chaudhry fra dennes post – en beslutning, som sendte landets advokater på gaderne i protest mod generalens overgreb på den uafhængige retsstat. Politiske partier og demokratiaktivister stod side om side med højesteretten og deltog i en bevægelse, der for første gang i Pakistans historie formåede at vælte et militærdiktatur.

GEO TV, som i dag sætter spørgsmålstegn ved domstolens beslutning, deltog i en aktiv kampagne for højesteretten. Den politiske analytiker, Cyril Almeida, mener dog ikke, at der nødvendigvis er grund til at være bekymret.

»Ashraf er ikke blevet dømt for noget endnu. Det eneste, der sker, er at domstolen kræver, at de korruptionsanklager, som p.t. rettes mod ham, skal efterforskes. Der er ingen tvivl om, at der er tale om en dramatisk eskalering. Men hvis regeringen spiller sine kort rigtigt, kan den sno sig ud af situationen. Parlamentet og regeringen er ikke helt død endnu,« siger Almeida til Information.

Naqvi er enig. En arrestation er ikke ensbetydende med, at premierministeren skal opgive sin post.

»Han har et job – altså det at være premierminister. Det mister han ikke, fordi han er blevet arresteret,« siger Naqvi.

Regeringen er dog ikke enig. I en samtale med Information kalder premierministerens rådgiver Fawad Chaudhry beslutningen for »ulovlig«.

»Den afslører et magtforbindelsesled mellem Qadri, højesteretten og de siddende magthavere, der ikke ønsker, at demokratiet overlever,« siger Chaudhry til Information.

Naqvi er uenig.

»Så galt er det ikke, men det giver selvfølgelig mening for det regerende parti at få det til at se ud, som om domstolen konspirerer for at vælte demokratiet og regeringen,« siger Naqvi.

Om Naqvi eller Chaudhry får ret, vil tiden vise.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu