Nyhed
Læsetid: 3 min.

IEA: Norden skal vise vejen til en fossilfri verden

I en ny rapport kalder Det Internationale Energi Agentur, IEA, de nordiske landes høje klimaambitioner for mulige, men svære at opfylde. Særligt transportsektoren udgør en stor udfordring, lyder det
Udland
22. januar 2013

Med målsætninger om at reducere udslippet af CO2 med mellem 85 og 100 procent inden 2050 er de nordiske lande de mest ambitiøse i verden, når det gælder politiske visioner og handlingsplaner for en verden fri for CO2-udslip og fossile brændsler. Det skriver Det Internationale Energi Agentur, IEA, der sammen med det tværnationale institut Nordic Energy Research har analyseret de nordiske landes handlingsplaner for afvikling af fossile brændsler frem mod 2050.

»Med store, vedvarende energikilder indtager de nordiske lande en stærk position for at kunne omstille sig fra fossile brændsler til en energiforsyning baseret på meget lidt eller slet ingen fossile brændsler. Ydermere er de (nordiske lande, red.) i forreste række, når det gælder politisk beslutsomhed i forhold til klare, langsigtede målsætninger på energiområdet,« skriver IEA i rapporten, der bærer titlen Nordic Energy Technology Perspectives, og som indleder med at slå fast, at »et nordisk energisystem næsten helt fri for CO2-udledning er muligt, men også en stor udfordring.«

For vejen til et fossilfrit Norden er lang, og særligt inden for to indsatsområder er der fortsat en del usikkerhed.

Det gælder blandt andet den såkaldte CCS-teknologi (carbon capture and storage, red.), hvor CO2 indkapsles, så det ikke slipper ud i atmosfæren

Mere politisk handling

For selvom alle planer om at nedbringe udslippet af CO2 medregner netop den teknologi som et bærende element, er teknologien endnu ikke udviklet.

»De fleste energiplaner har CCS som en nøgleteknologi fra 2030 og frem. I det lys er det klart, at det er et af de områder, hvor der skal satses langt mere. Så det er en udfordring, at der politisk bliver skabt flere projekter og mere forskning og udvikling inden for området,« siger Peter Meibom, der er afdelingschef for strategisk analyse i Dansk Energi.

Det samme gælder inden for transport, hvor især norske og danske politikere i årevis har sat stor lid til elbiler. I IEAs rapport er et fossil-frit Norden baseret på, at andelen af elbiler skal fordobles hvert år frem mod 2020, og at elbiler i 2030 skal udgøre 30 procent af det samlede salg. I 2050 skal det være 90 procent.

»I beregningen er der tale om både rene elbiler og plug-in hybridbiler. Men de forudsætninger, som rapporten baserer sig på – i hvert fald frem mod 2020 – tror vi på. De ligger også inden for de skøn for elbiler, vi selv har lavet,« siger Peter Meibom, der hæfter sig ved, at IEA overhovedet tror på elbiler.

»Det er et interessant budskab, at rapporten siger, at satsningen på elbiler skal lykkes. Vi har så stort et behov for biobrændsler til flyindustrien, til skibsfart og til tung transport, at det er helt centralt, at det lykkes med elbiler i persontransporten for at mindske brugen af biomasse i fremtiden. Også fordi det i øjeblikket er meget svært at se alternativerne,« siger Peter Meibom, der i det hele taget kalder rapporten for positiv.

»Det er især positivt, at rapporten viser, at det ikke bliver fantastisk dyrt at nå målet om en 85 procents reduktion i udledningen af CO2 i Norden,« mener Peter Meibom.

Således vil det koste de nordiske lande 180 mia. dollar ekstra (i 2010-priser) frem mod 2050 at satse på en CO2-fri region i stedet for blot at opfylde kravene til et scenarie, hvor klodens temperatur stiger maksimalt fire grader. Det svarer til gennemsnitlig merpris på 0,3 procent af regionens samlede BNP i perioden.

»Lykkes vi med det, tror jeg også, det vil have en motiverende effekt på andre lande og regioner. Meget vil dog afhænge af prisen på fossile brændsler. Er prisen høj, vil de her løsninger også være attraktive for alle andre,« siger Peter Meibom.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Niels-Simon Larsen

Jeg kan ikke rigtigt forstå, at Norden skal kunne have den grønne førertrøje på, når vi bruger så vanvittigt løs af Jordens ressourcer, som vi gør.
Forestiller man sig, at vi skal lade os forsyne med fossilfri energi og stadig ligge på det høje energiforbrug? Det lyder fantasifuldt.
Vi kan da ikke leve i en fossilfri verden, som det hedder og tonse løs, som vi gør nu.