Nyhed
Læsetid: 4 min.

Miljøgrupper presser Obama til ’forpligtende udmeldinger’

Kampagnegrupper forsøger at overtale USA’s præsident til at indkalde til et tværpolitisk topmøde som oplæg til en ny national klimastrategi
Udland
11. januar 2013

Er Barack Obama ved at intervenere direkte i kampen mod klimaforandringer ved at påtage sig værtskabet for et topmøde i Det Hvide Hus i den tidlige fase af sin anden præsidentperiode?

Det mener i hvert fald amerikanske miljøgrupper. Ifølge dem har Det Hvide Hus vist sig imødekommende over for et forslag om at afholde et bredt funderet og tværpolitisk topmøde, som Obama efterfølgende kan bruge som afsæt for at lancere en ny national klimastrategi.

»Vi har talt med Det Hvide Hus om at afholde et topmøde. Ikke bare som katalysator for udvikling af en national strategi, men til at mobilisere folk over hele landet på alle niveauer,« siger Bob Doppelt, direktør for tænketanken Resource Innovation Group, der har presset på for at få det påtænkte topmøde i stand.

»Det er min fornemmelse, at ideen har vakt begejstring i Det Hvide Hus. Ikke kun fordi det giver præsidenten en ledende rolle. Men også fordi forslaget ikke kun retter sig imod, hvad han eller Kongressen kan gøre – det har også til formål at inspirere den amerikanske offentlighed til selv at tage affære.«

En række kampagnegrupper og flere større donorer har på det seneste presset Obama til at udarbejde en strategi for klimaændringer, dels for at udnytte det momentum, som superstormen Sandy har givet til klimasagen, dels for at udnytte præsidentens politiske medvind efter den klare valgsejr.

Jeremy Symons, leder af National Wildlife Federation (NWF), har således erklæret, at Obama bliver nødt til hurtigt at komme med en klar udmelding om, hvad han har tænkt sig at gøre ved klimaændringerne. Og helst før hans State of the Union-tale, som præsidenter typisk benytter til at præsentere deres dagsorden.

»Truslen er overhængende, og vi vil gerne se et klart tilsagn fra præsidenten om, at han vil tage klimaspørgsmålet op i sin tale om nationens tilstand,« siger Symons.

Det foreslåede topmøde skal, som antydet af Doppelt, finde sted i Washington DC, men kobles sammen med lignende arrangementer i byer landet over samme dag. Tanken er, at det skal afholdes inden for det første par måneder af Obamas anden valgperiode.

Doppelt siger, at han har ført en række drøftelser med Det Hvide Hus om topmødet, og han vurderer, at forslaget er »under meget seriøs overvejelse«. Dette har The Guardian dog ikke kunnet få bekræftet hos talsmanden for Det Hvide Hus.

Obama har dog nævnt indsatsen mod klimaforandringerne som en af sine tre højest prioriterede mål for sin anden valgperiode. Ved et arrangement først i december for donorer forsikrede han endnu en gang om, at spørgsmålet er højt placeret på hans dagsorden.

Alligevel er der voksende bekymring i kampagnegrupper og dele af det demokratiske parti for, at Obama endnu en gang skal udskyde en klar plan. Dels for, hvordan de relevante amerikanske myndigheder kan iværksætte et mere effektivt beskyttelsesberedskab imod fremtidige tilfælde af ekstremt vejr som for eksempel orkanen Sandy. Dels for, hvordan offentligheden kan mobiliseres til bakke op om en strategi for kraftigere reduktion af emissionerne.

De politiske muligheder, som Sandy skabte, risikerer at glide væk, advarer Betsy Taylor, en miljøkonsulent i Washington DC.

»Vi er skuffede over, at han ikke har holdt en tale eller udnyttet sin stærke magtposition. Da Obama kom til New York efter Sandy, sagde han næsten intet om klimaforandringerne. På det meget korte sigt, lige efter Sandy, tror jeg, der var en gylden mulighed. Men jeg synes ikke, han greb den,« sagde hun.

I modsætning til hvad der var tilfældet under Obamas første periode, hvor især de større kampagnegrupper var ret tilbageholdende med at presse på i klimaspørgsmålet, siger ledende miljøforkæmpere, at de denne gang agter at fastholde presset på Det Hvide Hus.

Kongressens toneangivende demokrater synes også denne gang at gøre en mere helhjertet indsats for at sikre, at klimaændringerne vedbliver med at være et offentligt tema. Barbara Boxer, der er formand for Senatets udvalg for miljø og offentlige anlægsarbejder, erklærede således tidligere på måneden, at hun vil genoptage bestræbelserne på at få vedtaget ny lovgivning om klimaændringer, herunder fokusere på at sikre kystsamfund bedre imod fremtidige superstorme.

»Folk opsøger mig hele tiden, fordi de virkelig ønsker, at vi engagerer os noget mere i dette her. Jeg tror, Sandy har sat gang i en masse tanker,« sagde Boxer.

Samtidig har Sheldon Whitehouse, en demokratisk senator fra Rhode Island, svoret, at han vil holde en ugentlige tale om klimaændringer fra Senatets talerstol. Senatoren bebuder, at det er hans faste forsæt at tage til genmæle mod »den organiserede og bagstræberiske kamp for at så tvivl om videnskabelige indsigter, der tilfældigvis måtte være økonomisk ubekvemme for de største forurenende industrier«.

Men miljøgrupper betoner, at Obama stadig er nødt til at fremlægge en plan.

»Hvad NWF’s medlemmer beder om, er et klart og forpligtende tilsagn fra præsidenten. Der skal præsteres konkrete fremskridt i hans anden embedsperiode. Et topmøde kan blive et vigtigt skridt på vejen, men det er ikke endemålet. Først og fremmest har præsident Obama brug for en plan,« understreger Symons.

© The Guardian og Information. Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Philip C Stone

En Sheldon Whitehouse tale:
Sheldon Calls Out Climate Change Deniers
https://www.youtube.com/watch?v=32wcCmTvt_o

Følgende artikel oplyser om Chuck Hagels modsætningsfulde holdninger. Det ser dog ud til at hans opmærksomhed på klimaets betydning for nationalsikkerhed og på hvordan USAs stilling i klimadebatten har svækket USAs prestige vil gøre klima til en del af hans politik.
http://grist.org/politics/could-chuck-hagel-likely-defense-secretary-nom...