Nyhed
Læsetid: 2 min.

Nye budgetkriser venter i USA

USA er i denne omgang reddet fra den finanspolitiske afgrund, men det er en stakket frist: En uforsonlig strid forestår
Udland
4. januar 2013

Det Hvide Hus og Kongressens republikanere ventes nu at varme op til endnu et benhårdt økonomisk opgør. Det sker, efter at Repræsentanternes Hus onsdag endte med at vedtage et rodet kompromis og dermed fandt en løsning på den finanspolitiske krise, den såkaldte ’økonomiske afgrund’.

Budgetaftalen kom i stand efter flere dage med voldsom polemik, der endnu en gang satte fokus på den dybe politiske splittelse i Washington. Ifølge aftalen vil skatterne stige for de rigeste, mens beslutningen om, hvor man til gengæld kan skære 110 milliarder dollars ned på det føderale budget, blev udskudt i to måneder.

Udsættelsen garanterer, at Det Hvide Hus og Kongressen igen vil ryge i totterne på hinanden i den nærmeste fremtid.

Ud over det forestående slagsmål om nedskæringer står de to parter også over en fornyet strid om hævelse af gældsloftet.

Præsident Barack Obama, der er vendt tilbage til Hawaii for at genoptage sin afbrudte ferie, betegner den nyligt vedtagne aftale som en opfyldelse af sit valgløfte om at hæve skatterne for de rige. Han brugte dog ikke megen tid på at nyde øjeblikket. Det meste af hans tale handlede om vanskelighederne ved at samle tilslutning i Kongressen til de forestående kampe. Obama kritiserede de vrangvillige republikanere og advarede om, at hvis ikke gældsloftet hæves, vil perspektiverne være dystre for ikke blot USA, men det meste af verden.

»Konsekvenserne for hele den globale økonomi ville være katastrofale, langt værre end konsekvenserne af den økonomiske afgrund ville være blevet,« sagde han.

Den nye kongressamling begynder sit arbejde i dag, men valget i november gav stort set den samme sammensætning som efter sidste valg: Republikanerne bevarer flertallet i Repræsentanternes Hus, mens Demokraterne sikrede sig flertallet i Senatet.

’Ynkeligt’

Larry Sabato, professor og direktør for Virginia Universitets Center for Politik, er pessimistisk. Han opfatter opgøret om den finanspolitiske afgrund som unødvendigt og et varsel om fremtidige sammenstød.

»Vi har kendt til faren for en finanspolitisk afgrund i 17 måneder. Der er ingen undskyldning for den måde, det er foregået på. Det var ynkeligt, og det kommer til at ske igen.«

Sabato pointerer, at de to partier fortsat forbliver polariserede: »Parterne taler ikke engang det samme sprog. Det er tydeligt, at den republikanske partibestyrelse ikke kan døje Obama. Der er ingen respekt for hans valgsejr. Den slags plejede der at være plads til i gamle dage. Den vindende kandidat fik sine hvedebrødsdage. Det ser vi slet ikke i dag.«

Afstemningen i Parlamentet viste ikke kun en dybtgående splittelse mellem demokrater og republikanere, men også inden for det republikanske parti. Splittelselsen går endog igennem det republikanske partis ledelse. Den republikanske partiordfører, John Boehner, stemte således for, hvorimod den republikanske leder i Repræsentanternes Hus, Eric Cantor, som er en mere konservativ figur, stemte imod.

 

© The Guardian og Information

Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

peter fonnesbech

" Det står vist lidt sløjt til med den gamle rollemodel".