Læsetid: 3 min.

Overhørt i Rom

Italiens tilstand og det kommende valg er det store samtaleemne overalt – ved middagsbordet, i butikker, på nettet og kørende på scooter i trafikken
4. januar 2013

»En højreorienteret neger,« siger Tana og hentyder til Mbanga-Bauna, som stiller op til regionalvalget for den nyfascistiske højrefløj. Samtalerne omkring bordene ved de mange middagsselskaber omkring jul og nytår kommer uundgåeligt til at handle om kandidaterne ved det kommende valg den 24.-25. februar. Der skal nemlig ikke kun være parlamentsvalg; skandaler i landets to største regioner, Lazio og Lombardiet, har medført, at der også skal vælges nye regionalpolitikere.

Tana, der stammer fra Etiopien, er både forundret og fornøjet over Fidel Mbanga-Bauna og hans topkandidatur for partiet La Destra ved regionalvalget i Lazio, hvor Rom ligger. Mbanga-Bauna er fra Congo, men taler med romersk accent og har i mange år været vært på den regionale tv-avis. Hans kandidatur for den nyfascistiske højrefløj er kontroversielt. På partiets Facebook-side spørger en camerato (på venstrefløjen kaldes kammeraterne compagni): »Hvor er forsvaret for nationalidentiteten?« En anden vil have orden i værdierne: »Italieneren er hvid, d’herrer, hvid, har I forstået?« Flere citerer fascismens store slager Facetta nera fra 1935 om koloniseringen af Abessinien, det nuværende Etiopien: »Lille, sorte ansigt, smukke abessinerinde.«Opstigning

På alleen Viale Eritrea ønsker en ældre dame apotekeren et godt nytår og tilføjer: »Lad os håbe på det bedste.«

Valgkampen er ikke officielt begyndt, opstillingslisterne er først klar om et par uger, men alligevel er den i fuld gang og har været det længe. Berlusconi, som optræder på sine egne og statens tv-kanaler morgen, middag og aften, udtaler, at hans efterfølger som landets ministerpræsident, Mario Monti, har »mistet al troværdighed«. Monti er livstidssenator og behøver derfor ikke at stille op, men han vil gerne være ministerpræsidentkandidat for de partier, der støtter hans reformprogram.

Over julen har Monti og Berlusconi haft en offentlig diskussion om verber. Da forretningsmanden Berlusconi for 18 år siden stiftede sit parti, sendte han et videobånd til alle tv-kanaler med meddelelsen om, at han ville gå ind i politik – eller, som han sagde, at han ville »gå ned på banen«. Juleaften meddelte Monti på Twitter, at han efter et år som leder for en såkaldt teknokratisk overgangsregering, nu er klar til at »stige op i politik«. Ordvalget viser ifølge Berlusconi, at Monti tilhører »et lavere stadie«.Trafikpropper

Der findes samtaleformer, som er almindelige i italienske byer, men sjældne i nordiske lande som Danmark. Det er f.eks. den samtaleform, som dyrkes på scooter. Som bagsædepassager kan man drøfte stort og småt med en ansigtsløs samtalepartner, mens samtalen konstant afbrydes af accelerationer, eder og forbandelser over de talløse forhindringer i trafikken. Samtalen foregår også mellem forskellige scooteres førere. Inden jul var Via Savoia i det centrale Rom en permanent trafikprop.

»Hvis bare der havde været en parkeringsvagt,« sagde scooterfører Giulia til en mand på en Vespa, mens Informations udsendte fra bagsædet betragtede bilerne, som på begge sider af vejen holdt parkeret i to rækker. »Det havde nok ikke gjort nogen forskel,« sagde manden opgivende. I 2012 blev nemlig det afsløret, at det kommunale politis parkeringsbetjente ikke udsteder bøder, hvis butiksindehaverne giver dem et passende løntilskud. Med en nettomånedsløn, der for de flestes betjentes vedkommende næppe overstiger 10.000 kr., har mange brug for en supplerende indtægt. Nogle tjener lidt ekstra ved at bijobbe som udsmidere eller sikkerhedsvagter.

Men de lave lønninger fremmer også den kriminelle kreativitet. Vinhandlerne Bernabei fra bydelen Trastevere fortalte i foråret de offentlige anklagere, at afpresningen af de forretningsdrivende tog til. Hvis Bernabeis kunder forsat skulle have gode parkeringsmuligheder i kvarteret, var vinhandlerne nødt til at sponsorere parkeringsvagternes fodboldklub med 200.000 euro, lød kravet. Bernabei nåede at betale fodboldklubbens elregning, inden de anmeldte afpresningen. Siden er flere parkeringsbetjente blevet anholdt.

»Nå nej,« sagde Giulia til manden på den anden scooter, som tvivlede på, at parkeringsvagter kunne løse trafikproppen, »her er jo butikker.«

»Nemlig,« svarede manden og forsvandt i trafikken, da en sprække mellem bilerne tillod scooterne at fortsætte.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu