Nyhed
Læsetid: 4 min.

Privatfotos af Kinas ledere peger mod større åbenhed

Kinas ledere har gjort noget hidtil uhørt intimt: de har offentliggjort private billeder, lange portrætter og personlige informationer om deres familier. Spørgsmålet er, om det blot er en PR-øvelse, eller om det skal læses som et varsel om større gennemsigtighed, der i sidste ende kan være med til at bekæmpe korruption
Kinas ledere har gjort noget hidtil uhørt intimt: de har offentliggjort private billeder, lange portrætter og personlige informationer om deres familier. Spørgsmålet er, om det blot er en PR-øvelse, eller om det skal læses som et varsel om større gennemsigtighed, der i sidste ende kan være med til at bekæmpe korruption
Udland
5. januar 2013

Kommunistpartiets og Kinas nye leder cykler med sin datter siddende på bagagebæret. Han går mod marken i spidsen for bønderne med en hakke over skulderen. Og han holder smilende og kærligt sin kone i hånden.

De netop offentliggjorte fotografier af Xi Jinping lader til at sende et klart budskab til den kinesiske befolkning: Jeres nye leder er en af jer; han forstår jeres liv.

Det nye kommunistiske lederskab har været på charmeoffensiv for at styrke den folkelige opbakning, siden det kom til magten i november. Som det seneste skridt har landets statspresse for første gang siden lederskiftet bragt fyldige portrætter af Xi Jinping og partiets nye nummer to, Li Keqiang, samt andre topledere. Som noget bemærkelsesværdigt er portrætterne ledsaget af hidtil ikke offentliggjorte billeder af toplederne sammen med familier og desuden af informationer om deres nærmeste familiemedlemmer.

I en kinesisk sammenhæng udgør det et hidtil uhørt intimt blik ind i topledernes liv, da sådanne informationer ellers har været betragtet som statshemmeligheder.

Fortællingen om de nye ledere som almindelige mænd ses primært som et forsøg på at øge deres popularitet i befolkningen, men samtidig også som et håbefuldt skridt mod større åbenhed. Specielt efter et år præget af politiske skandaler, som har afsløret, at hele det politiske system er gennemsyret af korruption og nepotisme, har det traditionelle hemmelighedskræmmeri omkring lederne og deres familier ført til voksende mistro og klager fra befolkningen.

»Formålet med fotografierne er et skildre lederne som almindelige mennesker i et forsøg på at mindske afstanden mellem herskere og undersåtter,« siger Ma Guoxian, en politisk analytiker ved Shanghais Universitet for Finans og Økonomi, til Hongkong-avisen South China Morning Post.

Positiv skildring

Portrætterne og billederne blev offentliggjort af det statslige nyhedsbureau Xinhua og er siden blevet trykt i adskillige kinesiske publikationer i løbet af sidste uge. Den røde tråd gennem portrætterne er, at de nye ledere er kommet til magten gennem hårdt arbejde, selvopofrelse og vedvarende sympati for landets ’laobaixing’ – de almindelige borgere.

Beskrivelserne af lederne er klinisk renset for politisk følsomme emner og er udelukkende positive. 59-årige Xi Jinping beskrives som »folkets mand«, »en leder med fremsynethed« og »en kærlig ægtemand«.

57-årige Li Keqiang, der bliver premierminister om et par måneder, udlægges som »en ven af folket« og som en »begejstret reformtilhænger«.

Det største brud på traditionen lader dog til at være informationerne om de to lederes familier. Xi Jinping og konen Li Pengyuans datter nævnes for første gang ved navn i statsmedierne: »Parret har en datter ved navn Xi Mingze, som de håber vil leve et hæderligt liv og bidrage til samfundet.« Det nævnes dog ikke, at datteren studerer ved Harvard Universitet i USA.

I Li Keqiangs portræt nævnes det, at hans kone er engelskprofessor i Beijing, og at han har en datter. Hun skulle angiveligt studere medicin, også i USA. I kinesiske statsmedier udlægges portrætterne som tegn på en ny politisk åbenhed. De beskrives som »en milepæl« og et politisk gennembrud. Det er »betydningsfuldt for Kinas politiske gennemsigtighed«, skriver partiavisen Globalt Tidende i en leder.

»Offentligheden har en enorm interesse i landets topledere; hvilke erfaringer de har, og hvilke tanker de vil promovere,« skriver avisen, der påpeger, at »før i tiden var private informationer om Kinas ledere meget skjulte, og offentligheden hørte kun om dem gennem rygter, hvilket bestemt ikke var godt for kommunikationen mellem ledere og folket«.

Reel åbning eller PR

Efter deres forfremmelse til nummer et og to i partiet har Xi Jinping og Li Keqiang talt vidt og bredt om behovet for økonomiske reformer. Samtidig har Xi Jinping opfordret til, at landets ledere skal omgives af mindre pomp og pragt og gøre mindre brug af partifloskler i et forsøg på at mindske afstanden mellem den politiske elite og befolkningen.

Det er dog endnu uklart om den nye tone fra lederskabet vil føre til reelle reformer, enten politiske eller økonomiske.

Nogle ser imidlertid den seneste åbenhed omkring lederne som et skridt på vej mod reformer, så det vil blive påkrævet, at politikere og embedsfolk offentliggør deres egne og deres familiers indkomst og værdier. Det ses som et effektivt middel til at bekæmpe den korruption, som politikerne og deres familier står for, og, som Xi Jinping har sagt, truer kommunistpartiets greb om magten.

»Den seneste udvikling (…) har øget håbet om reelle reformer af regeringssystemet, såsom offentliggørelsen af embedsfolks og deres familiers værdier på en gennemsigtig og ansvarlig måde,« siger professor Gu Su fra Nanjing Universitet til South China Morning Post.

Men Johnny Lau Yui-sui, som er politisk analytiker i Hongkong, er skeptisk og siger, at portrætterne og fotografierne ikke skal ses som andet end »PR og en charmeoffensiv«.

»Jeg ser det ikke som en indikation på mærkbare ændringer i den nærmeste fremtid, såsom en remvisning af ledernes familiers værdier, eller nogen anden form for reformer, som vil føre til en mere gennemsigtig regeringsførelse.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her