Læsetid: 3 min.

’Disse sigøjnere er dyr’

Ungarns premierminister, Viktor Orbán, forsøger at balancere mellem nationale interesser og en europæisk union, der har vanskeligheder med at dæmme op for den voksende xenofobi i ungarsk politik. Men han risikerer at miste middelklassens altafgørende opbakning til sin økonomiske politik
18. januar 2013

For nylig opfordrede den ungarske journalist Zsolt Bayer i dagbladet Magyar Hírlap til et radikalt opgør med blødsødenhed over for kriminelle romaer. Et nyligt knivdrab begået af mænd med romabaggrund illustrerer ifølge Bayer, en kendt ungarsk polemiker og stiftende medlem af regeringspartiet Fidesz, at »et betragteligt antal sigøjnere er uegnede til sameksistens«: »Disse sigøjnere er dyr, og de opfører sig som dyr«, skrev Bayer. »De bør hverken tolereres eller forstås. I stedet bør de straffes«.

Da den ungarske opposition protesterede, beskyldte Fidesz-medlemmer socialisterne for at føre en hadekampagne mod Bayer og for at »tage drabsmændenes parti«.

Det er ikke blot hos den ungarske opposition, at Bayers udtalelser er blevet mødt med bestyrtelse. EU’s viceformand og justitskommissær, Viviane Reding, kalder Bayers bemærkning for uacceptabel og understreger, at EU ikke har plads til racisme, hate speech og andre former for diskrimination. Samme signal kommer fra EU’s kommissær for digitale anliggende, Nellie Kroos:

»Zsolt Bayers ord om Ungarns roma-samfund (...) er ikke, hvad jeg betegner som ytrings- og pressefrihed«, skriver Kroos på twitter.

Selv har det ungarske regeringsparti forholdt sig tvetydigt til udtalelserne i avisen. Justitsminister Tibor Navracsics lod i første omgang vide, at Bayers udtalelser ikke er forenelige med et medlemskab af Fidesz. Siden understregede partiets talskvinde, Gabriella Selmeczi, at Fidesz ikke har nogen officiel holdning til Bayers kommentarer.

Trods de hårde ord vurderer eksperter, at kritikken fra EU preller af på premierminister Orbán, der dels har vænnet sig til den, dels har fundet måder at omgås den på.

»Både retorisk og i handling reagerer EU konsekvent. I intet andet land i EU er der så hård en retorik som i Ungarn«, siger Balazs Jarabik, ekspert i østeuropæiske forhold ved tænketanken FRIDE.

Lister over ungarske jøder

Det er ikke første gang, at det nyligt fredsprisbelønnede EU skæver med bekymring mod xenofobiske udskridelser i Ungarn. Ved valget i 2010 opnåede Orbáns parti et flertal på mere end to tredjedele i det ungarske parlament. Siden er fulgt forslag om lister over ungarske jøder, drakoniske indskrænkninger af pressefriheden i form af en forfatningsstridig medielov, som Orbán dog måtte opgive, lynsnare forfatningsændringer – herunder tvangspensionering af ældre dommere – og forslag om særlige skoler til børn af romaer. Alt sammen under ledelse af premierminister Orbán, der siden kommunismens fald har forladt sit liberale udgangspunkt og i stigende grad har indtager nationalkonservative synspunkter med et autoritært islæt.

»Siden Orbán kom til magten, er han primært blevet kritiseret af EU for sin økonomiske politik snarere end for sin radikale sociale dagsorden,« siger Andrzej Sadecki, analytiker ved Centre for Eastern Studies i Warszawa. »I mange af sagerne har han lyttet til EU-Kommissionen og har ændret mange af de kontroversielle forslag, eksempelvis når det gælder den omstridte medielov.«

Presset fra højre

I sine taler til Europa-Parlamentet har Orbán tidligere forsøgt at tale sine kritikere efter munden, men samtidig har han anvendt sin opbakning i den ungarske befolkning til at koncentrere sin magt yderligere. Orbán har afvist IMF’s tilbud om hjælp til den ungarske økonomi, fordi han ser de medfølgende lånebetingelser som et led i EU og IMF’s koordinerede bestræbelser på at stække Ungarns suverænitet. Denne balancegang mellem nationale interesser og international utilfredshed kan imidlertid give Orbán vanskeligheder med at fastholde sin opbakning i den ungarske middelklasse.

»Ungarn prøver grundlæggende at beholde så meget frihed fra EU som muligt. Det ønsker ikke at forlade EU, men det ønsker heller ikke at acceptere lån fra IMF. Det går især ud over middelklassen«, siger Balazs Jarabik

Orbáns parti er samtidig presset af højreekstremisterne i Jobbik. I 2010 opnåede de yderliggående højrepopulister i Jobbik med løfter om en jernnæve mod »sigøjnerkriminalitet« et imponerende valgresultat på næsten 17 pct. af de ungarske vælgere. Det er en trussel mod Orbán.Ungarske intellektuelle frygter, at Fidesz i det kommende år vil skærpe den fremmedfjendske retorik i jagt på yderliggående Jobbik-vælgere: »I lyset af regeringens katastrofale økonomiske politik vil den ikke kunne vinde valget på den politiske midte. Altså er der kun kursen mod højre tilbage«, skriver publicisten Tamás Beck i avisen Népszava.

 

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Ferenc Kovacs
Ferenc Kovacs anbefalede denne artikel

Kommentarer

Troels Heeger bruger konsekvent begrebet xenofobi. Jeg troede lige det var racisme, der var på tale, og så er der blot tale om 'angst':
Xenofobi (af græsk xenos = fremmed + fobi = frygt, aversion) er en fobi, dvs. en psykologisk tilstand, der giver sig til udtryk i en sygelig angst for fremmede eller udlændinge...
(wiki)

Det er muligt at der er nogle i Ungarn der er bange for romaer, men Zsolt Bayer lyder da gran giveligt som en racist.

Det er også muligt at romaerne fører sig frem med en vis provokerende selvbevidsthed, dels er de overrepræsenteret i arbejdsløshedsstatistikken - læs Gellert Tamas, der er betydeligt mere klar i sine begreber i artiklen "Romaer udsættes konstant for vold og chikane" http://www.information.dk/comment/655922

og dels styrker det vel romaernes selvbevidsthed, at vide at pilekors-partiet og de ungarske myndighederne sendte mange tusinde romaer til den visse død i de tyske koncentrationslejre. Men at der pludselig skulle opstå en kollektiv angst for et folk, som har boet i Ungarn i mange hundrede år - det lyder ikke troværdigt.

Information bør i deres tema om Ungarn have mere fokus på oppositionen og vise mindre knæfald for de højreorienterede kræfter.

Det er i øvrigt påfaldende hvor få oplysninger der er om romaernes skæbne under anden verdenskrig alle steder hvor man slår op.

Ferenc Kovacs

"Det er i øvrigt fåfaldende hvor få oplysninger der er om romernes skæbne under anden verdenskrig alle steder hvor man slår op."
Det har jeg også ofte spekuleret over og forklaret med, at de, grundet deres lave uddannelsesniveua, ikke selv har gjort opmærksom på deres skæbne.

Hvis jeg skal komme med en fortolkning, så har jøderne overeksponeret deres katastrofe i forhold til andre af nazisternes ofre - måske fordi den skulle anvendes politisk. Den jødiske del af udrydelserne har fåret sit eget navn Holocaust, og overskygger jo omfanget og brutaliteten af selv de slaviske fangers skæbne, idet mange millioner slaviske krigsfanger og civile måtte lade livet, flere millioner blev sat til at dø af sult og kulde bag pigtråd på den bare jord.

Og mon så ikke at romaerne resignerer fordi de kender omgivelsernes ligegyldighed.

Ferenc Kovacs

Det har også undret mig, at Gellerts artikkel om romaer kun har givet anledning til en kommentar på trods af artiklens alvorlige og foruroligende udsagn.
Et så grusomt skæbne som nazisterne påførte jøderne kan ikke overeksponeres.. Om det er jøderne, de slaviske krigsfanger eller romaer der fortæller de kommende generationer hvad de for al evighed skal undgå er for mig det samme. Men det ser ud til, at der ikke bliver råber højt nok... ellers var udsagn som citeres fra Ungarn aldrig blevet fremsat.
Dog savnes romaernes skæbnefortællinger fra tiden omkring 2. verdenskrig. . og det er måske for sent..