Nyhed
Læsetid: 5 min.

Benedikt XVI abdicerer: En omstridt pave siger op

Efter knap otte år på posten som Romerkirkens overhoved meddeler pave Benedikt XVI, at han ikke har kræfter til at fortsætte. Den overraskende beslutning betegnes som fornuftig og betragtes som et forsøg på at modernisere kirken
Pave Benedikt XVI er ofte blevet kritiseret for sin håndtering af det politiske ansvar, der følger med rollen som kirkens overhoved, særlig i forbindelse med håndteringen af  afsløringerne om katolske præsters seksuelle misbrug af mindreårige i en række lande.

AFP Photo

Udland
12. februar 2013

Den måske bedste nyhed i pave Benedikt XVI’s knap otte år som Guds stedfortræder på jord kom, da den 85-årige tysker i går meddelte, at han som den første pave i seks århundreder vælger at abdicere.

»Det er en stor reform i kirkens historie, fordi han indrømmer, at en pave ikke bør blive ved med at være leder for over en milliard katolikker i en meget høj alder, hvis han er fysisk svækket,« vurderer vatikanisten Marco Politi, der betegner pavens beslutning som »modig« og »rationel«.

Paven begrundede selv beslutningen med sit svigtende helbred, da han på latin kundgjorde sin abdikation foran kardinalkollegiet, der var samlet i Rom for at foretage tre kanoniseringer.

»Efter gentagne gange at have gransket min samvittighed foran Gud, er jeg nået til den overbevisning, at mine kræfter på grund af min fremskredne alder ikke længere tillader mig at bestride embedet,« sagde paven og forklarede, at hans helbred er blevet svækket i løbet af de seneste måneder.

Benedikt XVI går af ved månedens udgang, hvorefter kirkens kardinaler skal vælge hans efterfølger.

Få fortilfælde

Inden den abrupte afslutning på sin embedsperiode havde paven ellers udtalt til italiensk tv:

»Gud har udnævnt mig, og kun Gud kan afskedige mig.«

Sidst en pave valgte at abdicere, var da Gregorius XII i 1413 valgte at trække sig fra sit embede for at bringe splittelsen i den katolske kirke, som havde ført til udnævnelse af såkaldte modpaver i den franske by Avignon, til ophør. Beslutningen handler sandsynligvis om at skåne kirken for en længere periode med en fysisk svækket leder, som det var tilfældet under Benedikt XVI’s forgænger, Johannes Paul II, vurderer flere iagttagere. Den polske pave led i de sidste knap 15 år af sit liv af Parkinsons sygdom og havde til sidst svært ved at gå, stå og tale. I en verden i hastig forandring har den katolske kirke brug for en pave, der såvel fysisk som spirituelt er i fuld vigør, sagde Benedikt XVI som begrundelse for sin overraskende beslutning.

Dermed undgår kirken også at komme i konflikt med de såkaldt ’ufravigelige principper’ om livets begyndelse og slutning, som paven har kæmpet indædt for gennem hele sin embedsperiode.

»Ethvert menneskeliv er ukrænkeligt, også når det er svagt og indhyllet i lidelsens mysterium,« udtalte paven i 2009, da han fordømte afbrydelsen af den livsforlængende behandling af en kvindelig italiensk patient, der havde ligget i irreversibelt koma i 17 år.

Flere italienske læger har nemlig udtrykt tvivl om, hvorvidt man virkelig gjorde alt for at holde den forrige pave i live. Efter de seneste års pædofiliskandaler, intriger i Vatikanet og konflikter med andre religioner har den katolske kirke derfor mindst af alt brug for en pave, der risikerer at miste kontrollen over sin egen livssituation.

Pavens beslutning bliver således betegnet som klog og rigtig af såvel katolske som verdslige iagttagere. Kun den polske kardinal Stanislaw Dziwisz, som var privatsekretær for Johannes Paul II, har fremsat en indirekte kritik af pavens beslutning. Som reaktion på meddelelsen siger Dziwisz, at man ifølge den forrige pave ikke kan »stige ned fra korset«.

Verdensfjern teolog

Den tyske pave er ofte blevet kritiseret for sin håndtering af det politiske ansvar, der følger med rollen som kirkens overhoved. I modsætning til sin forgænger, der blev hyldet som en medievant folkeforfører, betragtes Benedikt XVI som en teolog, der mangler sans for at markedsføre kirken. Navnlig håndteringen af afsløringerne om katolske præsters seksuelle misbrug af mindreårige i en række lande har bragt paven i vanskeligheder. Før hans tiltrædelse havde der allerede været pædofiliskandaler i katolske menigheder i USA og Irland, men i hans embedsperiode er ofre for seksuelle overgreb i en række kontinentaleuropæiske lande trådt frem og har beskyldt kirken for at dække over forbrydelserne. Det er sket i bl.a. Østrig, Belgien, Holland, Norge og Tyskland, hvor paven som tidligere ærkebiskop i München bar et personligt ansvar for, at en kendt seksualforbryder ikke blev forhindret i at være i kontakt med børn.

Som kardinal blev Joseph Ratzinger af sin forgænger udnævnt til leder for Kongregationen for Troslæren, der i 2001 fik ansvar for behandlingen af klager om seksuelle overgreb i kirken.

Pavens støtter hævder, at han både før og efter sin udnævnelse har gjort sig store bestræbelser på at løse problemet, mens hans kritikere beskylder ham for at have forsøgt at skjule eller nedtone anklagerne om overgreb.

Men mens resten af verden har diskuteret pædofiliskandalerne, er det lykkedes for den katolske kirke at forhindre, at anklager om præsters misbrug af børn i Italien blev genstand for offentlig debat. Også i en række andre sammenhænge har Benedikt XVI fremstået som en pave, der var ude af takt med sin tid.

I 2006 citerede han i en tale ved universitetet i Regensburg en byzantinsk kejsers ord om, at muslimernes profet Muhammed ikke stod for andet end »onde og umenneskelige ting«. Få år efter invasionen i Irak og de danske Muhammed-karikaturer vakte denne udtalelse stor forargelse i den muslimske verden. På samme måde er dialogen mellem jøder og katolikker blevet belastet under den tyske pave, der som barn blev tvunget til at melde sig ind i nazisternes ungdomsorganisation, Hitlerjugend. Han valgte bl.a. i 2009 at benåde fire biskopper fra det såkaldte Pius X-broderskab, der i 1988 var blevet ekskommunikeret, fordi de uden Johannes Paul II’s tilladelse havde ladet sig ordinere af den franske ærkebiskop Marcel Lefebvre. Blandt disse var briten Richard Williamson, der få dage inden pavens benådning havde udtalt, at der »ikke var én jøde, der døde i nazisternes gaskamre, for der var ingen gaskamre«.

Mulige efterfølgere

Ifølge vatikanisten Marco Politi har tyskerens embedsperiode været præget af en kompromisløs kamp mod »relativismens diktatur«.

»Mange kardinaler er blevet meget skuffede over Benedikt XVI, fordi han ikke har holdt sit løfte om at give kirken en mindre enevældig regering,« siger Politi til Information.

I 2005 fik Politi ret, da han pegede på kardinal Ratzinger som favorit til at afløse Johannes Paul II. Nu nævner han to favoritter til at overtage pavestolen: Milanos ærkebiskop Angelo Scola og canadieren Marc Oullet. Bliver det ikke en af dem, vil den næste pave sandsynligvis komme fra Latinamerika, hvor halvdelen af verdens katolikker lever, mener Politi. Ifølge andre iagttagere kan en afrikansk kardinal også komme i betragtning.

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Digteren Dante lavede.et digt om en pave fra middelalderen som abdicerede, paven blev sendt i helvede i Dantes digt - tror heller ikke, at katolikkerene i Italien acceptere pavens beslutning. Paul d. 2 fortsatte som pave, selvom hans helbred var meget dårligt til sidst.

Ovre på Politikens "Helt Normalt" har de forklaringen på, hvorfor Benedikt trækker sig efter en samtale med Gud:
Han 'vil lige nå at realisere sig selv og dyrke sex og ryge cigaretter.'

Ja, så skal katolikkerne også have ny formand for partiet.!

Niels Jørgensen

Fantastisk at institutionaliseret overtro på samlebånd kan trække så stort publikum i et så tro-løst et samfund som det danske.
Det må være mediernes celebrety-fiksering, som presser på - et behov for at lade sig underkaste en blanding af forargelse over og beundring af et pervest miks af millioners kritikløse tilbedelse, overnationale, feudale samfundstrukturer og verdenshistoriens største profitmaksimering.

Flemming Andersen

Mon jobbet bliver slået op på listen over Akutjob???

Vatikanet og katolicismen er ret beset værd at studere og lære af.

Vi ser en religion med en topstyret organisation, som gennem århundreder har overlevet utallige kriser , krige , indre splittelser og anslag - organisationen ( pave, kardinaler o s v med bl a teologiske , juridiske, økonomiske , politiske enheder ) er altså ret effektiv - ellers ville katolicismen vel ikke have eksisteret idag ???

Vi smiler lidt af "Vatikan-halløjet", men det overlever nok også de næste mange århundreder ( - om Danmark overlever så længe som selvstændig stat eller blive en lille autonomi en EU-føderation er derimod et åbent spørgsmål).

» Gud har udnævnt mig, og kun Gud kan afskedige mig, « skal han have sagt.

Overfor sådan en rablende vanvidserklæring, må jeg erkende, at jeg må betragte at vores egen Rasmussen (II) som en uskyldig novice ud i folkeforføringskunsten.

Korruption og pædofoli er hvad der foregå bag Vatikanets mure. De er aldrig blevet straffet for deres forbrydelser.
Den katolske kirke har tjent formuer på deres folkeforførelse.
Vatikanet ejer uanede formuer, de bruger Guds navn som varemærke, og ser på folk dø af sult på gaderne.
Hvornår stopper dette vanvid.

Karen M. Larsen

Min kommentar til Pavens afgang findes her : )
http://karenstanker.wordpress.com/2013/02/12/pavens-farvel/

Leif Mikkelsen

Uanset hvad man mener om den instition der hedder Vatikanet, så er det naturligvis det rene bragesnak at tale om en "moderne" og "fornuftig" beslutning.

Den egentlige grund til hvad der er sket vil man derimod gøre alt for at skjule under den slags overfladisk pladder og nonsens.

Uanset hvor gamle og alfældige og syge paverne har været, så har de aldrig trådt tilbage....det er i hvert fald kun 6oo år siden;)) at det skete en enkelt gang.....;)

Der ligger naturligvis noget helt andet bag, som medierne for alt i verden ikke skal diskutere.......

Men noget nyt er under opsejling.....

Jørn Andersen

Paven var et eksempel på gamle mænd,når de er værst : Stivsindet,uforsonlig,uden hjerte og alt for meget hoved ,fjendtlig overfor kvinder.

Grethe Preisler

Konvertitten Iben Tranholm, som befandt sig i et fly mellem København og Rom, da meddelelsen om, at Hans Hellighed Paven i Rom havde besluttet at abdicere, tikkede ind på lystavlen, blev interviwet i TV-avisen i går aftes.

Hun kunne bl.a. oplyse, at der gik rygter i den romerske menighed om at Hans aldrende ufejlbarlighed ud over sine øvrige (umiddelbart observerbare) aldersbetingede skavanker også led af Alzheimers syndrom.

Den køber jeg uden videre, selvom det strengt taget ikke rager mig, hvem der for tiden er overhoved for business-imperiet Vatikanstaten, da jeg ikke har aktier i foretagendet.

peter fonnesbech

Vi snakker jo om et nyt overhovedet til det allerældste multinationale firma i den vestlige verdens historie ikke at forglemme.

Katrine Visby
Nu generaliserer du, lad mig først præcisere jeg er medlem af den danske folkekirke, men har boet i Italien i over 30 år.
Der findes mange præster, der er uenige i cølibatet, den lokale præst hvor jeg boede, betroede sig undertiden til mig, det kunne han gøre uden at tabe prestige, da jeg jo var protestant, og ikke hørte til hans menighed.
Han kom undertiden hjem til mig, når han havde behov for at tale. Vi satte os og spiste og drak lidt rødvin (det løsnede yungebåndet), han var meget i tvivl om ,hvordan han skulle vejlede og bilægge ægteskabelige stridigheder.
Hvis han brugte kirkens håndbøger desangående, følte han, efter eget udsagn, at han gav "stene istedet for brød", da han jo ikke havde nogen praktisk erfaring med ægteskabet.
Nu er denne præst måske heller ikke en fællesnævner for den katolske gejstelighed, men jeg husker også en anden præst , jeg skulle stå Fader til en af mine venners barn ved dåben, og jeg fortalte så præsten, at jeg ikke var katolik. "Du er da døbt" spurgte han, " ja det er jeg" svarede jeg, "ok" sade han, "at du ikke er katolik, ved du og Herren, og nu også jeg".
Barnet blev døbt, jeg stod Fader, og præsten talte ikke mere om det.
Det med at folk dør af sult på gaderne passer ikke, i de katolske lande kan man altid få et måltid mad gratis i de klostre som der er.
Så mon du ikke skulle "læse lidt på lektien" før du udtaler dig så bastant ?

Leif Mikkelsen

Alxheimer? Nonsens, manden har jo lige fået udgivet en bog udi teologien.....

Dårlige undskyldninger og falsk hvid røg vælter ud af skorstenen, for at aflede verden for den egentlige grund til at dette helt utrolige er sket, noget som ikke er sket i 600 år og som betyder at der ligesom i Avignon tiden vil eksistere flere paver samtidig;)

Et sådan rodebutik går dette besynderlige foretagende som kalder sig Vatikanet ikke frivilligt ind i....

Der er noget på spil....noget langt mere interessant end denne omsiggribende sygdom......

Jørn Boye, Jeg har læst på lektien. Og det er ikke småting, der foregår bag Vatikanets mure.
Der var b.la et uopklaret mord på en 15-årig pige indenfor Vatikanet. Hun blev aldrig fundet og mordet blev aldrig opklaret. Mange mennesker i Italien protesterede over dette mystiske mord, men intet blev gjort. De har jo deres egne regler i Vatikanet.

Når jeg siger at folk dør af sult mener jeg i symbolsk forstand (de sulter jo ikke i Italien). Der er mange meget fattige rundt om i verden. Med de rigdomme de besidder i Vatikanet, ville de sagtens kunne afhjælpe fattigdom og nød i verden. Ville det ikke være det sande kristne budskab at gøre dette? De gør lidt, men slet kke nok.
Der er helt sikkert mange troende katolikker i Vatikanet, der ikke aner hvad foregår blandt de øverste præster og ledelsen. De går rundt i naivitet og tror at alt er i sin skønneste orden -men det er det jo ikke.

Vatikanet er en en selvstændig stat med egne regler og love; mange glemmer dette. Ift hvad Vatikanet mv. må jeg minde om at den katolske kirke i Tyskland driver børnehjem, sygehuse, folkekøkkener mv. Og at mange mennesker i Tyskland er tvunget til at spise hos disse, eller hente mad her. I USA gør den katolske kirke også et stort stykke socialt arbejde, i andre lande også.

Mht. den italienske kvinde som fik slukket respiratoren efter 17 år var det lægernes professionelle bedømmelse, at hun ikke kunne leve uden hjælp fra respiratoren, og sådan gik det da også. Og må jeg også minde om Benedikt den 16.'s stærke afstandtagen fra dødsstraf, og fra den materialisme kultur, som vi oplever i Europa.
Og i sin bog om Jesus taler han ligefrem om "Vestens udbytning af Afrika"...."udplyndret er ordet han bruger i bogen: Jesus af Nazareth, Gyldendal, 2007, side 213-214....

Ang. de almindelige præster i den katolske familie, så kan de nogen gange været mere fornuftige at høre på og tale med, da de står med problemerne til daglig så at sige.

mariann offersen

Pave Benedikt er forfærdelig nysgerrig, han ville umådelig gerne kende sin efterfølger, er priviligium som normalt ikke er en Pave forundt..

Paven er en påskekylling, og der skal nok betydeligt mere til for at redde 'kirken'.
Lad falde hvad ikke kan stå !