Læsetid: 2 min.

Dansk Guantánamo-fange meldt dræbt i Syrien

Dansk-algiereren Slimane Hadj Abderrahmane, der sad interneret i Guantánamo-lejren frem til 2004, skal være faldet i ’hellig krig’ mod Assad-regimets styrker, hævder dansk salafistgruppe
18. februar 2013

Ifølge et ubekræftet forlydende skal den 39-årige Slimane Hadj Abderrahmane – bedre kendt som ’den danske Guantánamo-fange’ – i sidste uge være blevet dræbt i kamp i Syrien. Oplysningen om den danske statsborger stammer fra den salafistiske Facebook-gruppe Islamisk Budskab.

I et opslag tidligere i dag udtrykker Islamisk Budskab sin sorg over tabet af »vores elskede bror«.

Danske-algierske Slimane »brugte et liv dedikeret til at kæmpe for Allahs sag«, hedder det. Han var »en mand, der ikke kunne tåle at se muslimerne undertrykt, og således drog han til Syrien for nogle måneder siden for endnu engang at udføre sin pligt og kæmpe mod Allahs fjender i jihad. Han pakkede sin rygsæk, sagde farvel til sin kone og børn og drog afsted til Kastrup lufthavn og derfra fløj han videre mod krigen i Syrien.«

»Vores bror stod altid i fronten når han kæmpede og således døde han i fronten i sidste uge i Syrien og blev shahid  (martyr, red.) insha‘allah.

»Vores elskede bror Slimane efterlod sig en kone og to små piger. To små piger, som stadig ikke ved at deres far har forladt denne verden og vendt tilbage til Allaah og at deres far insha’allah flyver rundt i Jannah blandt de grønne fugle nu.

Islamisk Budskab opfordrer sine tilhængere til at indbetale et økonomisk bidrag til »vores bror Slimanes efterladte kone og børn« på en særlig konto øremærket til dette formål.

Interneret på Guantánamo

Slimane Hadj Abderrahmane blev pågrebet i december 2001 og overført til Guantánamo-lejren i Cuba som mulig terrorist. I 2004 blev han efter en betydelig diplomatisk indsats udleveret til Danmark, hvor han blev løsladt.

I 2007 blev han dømt for tyveriet af to pas og tre danskort samt bedrageri med de stjålne dankort for over 100.000 kroner. Tyveriet blev udført mens han ansat ved Post Danmark som postbud i Greve. Han blev idømt 10 måneders fængsel.

I et interview med Politiken i 2011 udtrykte Slimane Hadj Abderrahmane sit ønske om at udkæmpe jihad i Libyen.

Islamisk Budskab har over for Information afvist at uddybe de nærmere omstændigheder om den danske Guantánamofanges angivelige død.

Hos Politiets Efterretningstjeneste, PET, lyder meldingen, at vi »kan ikke med sikkerhed bekræfte oplysningerne«.

Udenrigsministeriets Borgerservice oplyser til Ritzau, at de undersøger sagen, men kan ikke bekræfte dødsfaldet.

PET har dog kendskab til personer med fast ophold i Danmark, som er rejst til Syrien for at »deltage i kampen mod Assad-styret«.

Samtidig understreger efterretningstjenesten, at den 39-årige Slimane Hadj Abderahmane ikke »har været undergivet særlige indskrænkninger i sin bevægelsesfrihed,« efter han blev overført fra Guantanamo-lejren i 2004.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Felix Zelda Xavier

Det må værre denne her slags kommentarer, der blev de spaniensfrivillige til del dengang i 30'erne. Jeg synes dronningen skulle overveje at tildele ham en orden posthumt.

Gert Romme, Martin Hansen og Niels Mosbak anbefalede denne kommentar

@Troels H. Poulsen

"Faldet i kampen for demokrati."

Nej. Faldet i kampen for at erstatte et diktatur med et andet.

Robert Ørsted-Jensen, Tue Fredholm, Flemming Andersen og Troels Ingvartsen anbefalede denne kommentar
Troels H. Poulsen

Nils bøjden
Ifølge Søvndal, Hillary Clinton, Obama og andre er han nu faldet i kampen for demokrati.
Og selveste Naser Khader, det største politiske talent i nyere tid, Danmarks svar på John F. Kennedy, støtter folk som Slimane i deres kamp for vestligt demokrati.
Da det syriske folk åbenbart ikke vil have demokrati, er demokratisk sindede mennesker som Slimane nødt til at tage sagen i egen hånd.
http://www.youtube.com/watch?v=1uQJT4DEqM8
Det ender jo nok desværre med, at det syriske folk må bombes væk, da de stædigt modsætter sig demokratiseringen, men når det syriske folk er taget ud af spillet, er der heller ikke noget i vejen for at Syrien bliver demokratisk.
Posthum ridderorden og purple heart til Slimane!

man er godt nok et meget lille menneske , når man fryder sig over en mans død , så er det sku ligemeget om man er enig med ham eller ej.

Jack Jönsson, Christoffer Hansen og Felix Zelda Xavier anbefalede denne kommentar

Martin Hansen - jeg ved godt, at det er en del af den kristne ethos.

Og det er en af grundene til, at jeg bedre kan lide asatroen end de tre ørkenreligioner.

Vikingerne havde intet problem med at hæfte ordet "nidding" på dem, som fortjente det.

Bjarne Nielsen

En terrorist er også et menneske, men først og fremmest en terrorist.
Det uhyggelige er, at det officielle Danmark heltedyrker terrorister, når målet helliger ethvert middel.

Nu er Libyen med hjælp fra danske jagerfly blevet et demokrati, hvor man kommer i fængsel for at være kristen og bliver myrdet, hvis man er i opposition til regimet.

Den omkomne er klokkeklart terrorist jf. terrorlovgivningen, og han står for den værste islamistiske ekstremisme, hvor man skal af med hovedet, hvis man ikke følger hans normer, men det spiller ingen rolle, blot man holder med den rigtige side og gavner olieinteresserne.

Felix Zelda Xavier

@bjarne Nielsen,

Kan du ikke lige linke til den dom han har fået for terrorisme?

Anders Krog, Niels Mosbak og Martin Hansen anbefalede denne kommentar

Måske NHN...:)
men da skal jeg så lige gøre opmærksom på, at min ovenstående refererer til et slettet indlæg, der påkaldte sig at 10000 havde 'liket' indslaget på den hjemmeside, der er kilden til nyheden.

Bjarne Nielsen

Til Felix
Jeg kan ikke linke til nogen dom, men hvis du ønsker det, kan jeg gerne linke til straffelovens paragraf 114, og så kan du selv sammenligne hans handlinger med de strafbare handlinger, der omtales i paragrafferne.

!0 måneders fængsel for tyveri og bedrageri ?

Hvis det havde været i et land, hvor hans religiøse idealer havde magten, så var han vel blevet dømt til pisk og afhugning af en hånd ???

Fred med ham - han fik da ødelagt sin egen og sin families tilværelse ret grundigt p g a sine yderst kontroversielle ideer , hvortil så kommer dem, han har skadet og dræbt indtil han selv mistede livet.

Peter Pedersen

"I 2004 blev han efter en betydelig diplomatisk indsats udleveret til Danmark, hvor han blev løsladt"

Tjah, det er Yderst Tankevækkende !

I 2004 brugte Per Stig Møller en betydelig diplomatisk indsats (+ optjent dansk goodwill),
for at få USA til at udlevere den terror-mistænkte Slimane, der blev pågrebet, mistænkt for Al Q.-samarbejde - eller som minimum som Taliban-lejesoldat - hhv. begge dele.

Siden 2011 har en anden dansk statsborger, Abdulhadi al-Khawaja,
siddet fænglset på livstid i Bahrein, hvilket nu er en stadfæstet livstidsdom
udelukkende for at være demonstrant for demokrati i Bahrein -
( + hans datter, Zainabs fængsling af samme årsager)
uden at hverken Villy S. eller det samlede Thorning-regime, har magtet at samle nogen som helst diplomatisk tyngde
- end sige at samle hverken de nordiske lande - og slet ikke EU - og heller ikke at trække på den nu endnu større politiske goodwill, DK har i USA (pga. bla. Irak og Afgh.) får at få lagt et reelt internationalt pres på regimet i Bahrein -
eller noget som helst andet forsøg på at få den danske statsborger løsladt.

Føj for s...

John Vedsegaard

På en eller anden måde, vi mangler oplysninger om hvordan han blev dræbt for at kunne debattere der på en fornuftig måde.
Det for eksempel være et mord udført på bestilling af en efterretningstjeneste, uanset hvilket land der så kunne stå bag. Jeg siger ikke det er sådan, men bare at det kunne være det. Selvfølgelig kan han også have trådt på en landmine, selv om det ikke rigtigt ændre noget.

Bjarne Nielsen

Hvis det danske hemmelige politi som oplyst har kendskab til flere personer, som er rejst til Syrien, kan det undre, at de ikke har sigtet dem og efterlyst dem for overtrædelse af straffelovens paragraf 114.

Hvis politiet holder hånden over terrorister, har vi faktisk et politisk politi, for hvem strafbare gerninger er straffri, når blot de strafbare handlinger er rettet imod en stat, man ønsker at skade.

Det gælder også for den omtalte muligvis afdøde

Til sammenligning er det danske politi mere end nidkære, hvis i øvrigt fredelige borgere blot giver små symbolske beløb i støtte til oprørsbevægelser i lande, Danmark sympatiserer med.

Bjarne@ Hvordan skal vi i praksis kontrollere hvem der er nede for at redde resterne af eventuel ejendom eller familiemedlemmer, og hvem der kaster sig ud i ekstremistiske "frihedskampe"? Det er en umulig opgave. Imens kan vi vel næppe på det demokratiske velfærdssamfunds vegne begræde hvis en salafistisk fundamentalist er fløjet til en jomfru-spækket lyserød sky, selvom han er/var dansk statsborger.

Felix Zelda Xavier

@Bjarne Nielsen

Nu du er så godt inde i paragrafferne kan du måske svare mig på om ikke den samlede danske befolkning burde sættes i fængsel for aktiviteterne i Irak i 2003?

Lad dem da rejse... man kan nemt komme til at tabe sit rødbedepas i kampens hede, og så kan de, nu statsløse, salafister forhåbentlig få permanent ophold i et passende arabisk diktatur jævnfør Anti-Rønn-Hornbech-konventionen.

Peter Pedersen

@ Bjarne Nielsen

Straffeloven § 114 lyder således :

" 114. For terrorisme straffes med fængsel indtil på livstid den, som med forsæt til at skræmme en befolkning i alvorlig grad eller uretmæssigt at tvinge danske eller udenlandske offentlige myndigheder eller en international organisation til at foretage eller undlade at foretage en handling eller at destabilisere eller ødelægge et lands eller en international organisations grundlæggende politiske, forfatningsmæssige, økonomiske eller samfundsmæssige strukturer begår en eller flere af følgende handlinger, når handlingen i kraft af sin karakter eller den sammenhæng, hvori den begås, kan tilføje et land eller en international organisation alvorlig skade:

1) Manddrab efter § 237.

2) Grov vold efter § 245 eller § 246.

3) Frihedsberøvelse efter § 261

4) Forstyrrelse af trafiksikkerheden efter § 184, stk. 1, retsstridige forstyrrelser i driften af almindelige samfærdselsmidler m.v. efter § 193, stk. 1, eller groft hærværk efter § 291, stk. 2, hvis disse overtrædelser begås på en måde, der kan bringe menneskeliv i fare eller forårsage betydelige økonomiske tab.

5) Kapring af transportmidler efter § 183 a.

6) Overtrædelser af lovgivningen om våben og eksplosivstoffer under særligt skærpende omstændigheder efter § 192 a.

7) Brandstiftelse efter § 180, sprængning, spredning af skadevoldende luftarter, oversvømmelse, skibbrud, jernbane- eller anden transportulykke efter § 183, stk. 1 og 2, sundhedsfarlig forurening af vandforsyningen efter § 186, stk. 1, sundhedsfarlig forurening af ting bestemt til almindelig udbredelse m.v. efter § 187, stk. 1.

8) Besiddelse eller anvendelse m.v. af radioaktive stoffer efter § 192 b.
Stk.2. På samme måde straffes den, som med det i stk. 1 nævnte forsæt transporterer våben eller eksplosivstoffer.
Stk.3. Endvidere straffes på samme måde den, der med det i stk. 1 nævnte forsæt truer med at begå en af de i stk. 1 og 2 nævnte handlinger. "

Udrejse til Syrien - eller andre lande - er med andre ord ikke del af det gerningsindhold, som iht. STRFL § 114 skal være opfyldt, for at
Politiet eller andre myndigheder kan så meget som tilbageholde borgere, udelukkende af den grund.
For at straffe eller tilbageholde nogen, kræves det i ethvert civiliseret retssamfund, at der foreligger udtrykkelig lovhjemmel til indgrebet i personens bevægelsesfrihed, og PET er gudsketakoglov ikke underlagt andre regler på dette punkt.

Pedersen@ Vil det sige at Danmark stadig fungerer som juridisk fri-plads for ekstremister ligesom i 90'erne? Jeg kan huske historierne om Abu Talal og andre internationalt eftersøgte 90'er-ekstremister der sad langskæggede og velnærede og smilede i aviserne af de udenlandske efterretningstjenester, der måtte se sig slået af det danske bureaukrati.