Læsetid: 1 min.

EP-formand om EU-lønninger: ’Danmark bør skamme sig’

Det er hyklerisk og dobbeltmoralsk, når den danske regering på den ene sidekræver besparelser på EU-lønninger og -budget, men samtidig nægter at udlevere lønoplysninger for dansk ansatte i Bruxelles. Sådan lyder anklagen i et brev fra den tyske socialdemokrat og formand for Europa-Parlamentet Martin Schulz
7. februar 2013

Danmark har spillet dobbeltspil og bør skamme sig. Sådan lyder de hårde ord fra Martin Schulz, formand for Europa-Parlamentet i et brev 10. juli 2012 til den danske EU-ambassadør i Bruxelles, Jeppe Tranholm-Mikkelsen. I brevet, som Information er i besiddelse af, udtrykker Martin Schulz sin »allerstærkeste misbilligelse« med, at Danmark trods gentagne anmodninger fra Europa-Parlamentet har undladt at oplyse de nøjagtige løn- og arbejdsforhold for ansatte ved den danske EU-repræsentation i Bruxelles.

Netop lønniveauet har været et hedt debatemne i forbindelse med forhandlingerne om EU’s budget, som ventes at falde på plads ved EU-topmødet i Bruxelles i dag og i morgen. Storbritannien, Holland, Finland, Tyskland samt Danmark har argumenteret for at beskæreudgifterne til lønninger for EU’s ansatte i Bruxelles.

Men i stedet for lønstatistikker for de nationalt ansatte ved den danske repræsentation i Bruxelles har Jeppe Tranholm-Mikkelsen udleveret tal for nationalt ansatte i Danmark.Deres løn er væsentlig lavere end de tilsvarende lønninger i EU-administrationen, som Information kunne berette i december. Det får Schulz til at spekulere i, at Danmark bevidst forsøger at tilbageholde oplysninger om lønninger til ansatte i den danske EU-repræsentation.

Kampen mellem EU og staterne

Også i det danske folketing vækker EU-repræsentationens manglende vilje til at udlevere oplysninger undren. Så sent som tirsdag spurgte MF Pia Adelsteen(DF) europaminister Nicolai Wammen (S), om det er korrekt, »at den danske regering ikke har villet oplyse, hvor høje lønninger mv. man betaler de ansatte i den danske repræsentation i EU?« Europaministeren har endnu ikke svaret på Adelsteens spørgsmål. Svaret ventes inden for de næste fire uger.

Professor i statskundskab ved Københavns Universitet Peter Nedergaard vurderer imidlertid, at Jeppe Tranholm-Mikkelsen har handlet korrekt. Ifølge Nedergaard er skærmydslerne mellem Schulz og Tranholm-Mikkelsenet led i »den kamp, der udkæmpes mellem EU-niveauet og de enkelte stater om, hvordan tingene skal lægges til rette. Parlamentet opfatter sig selv som de EU-ansattes forsvarer«.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jette Abildgaard

Vil det lille ''fjerde rige'' helst betale lidt mere end de andre (til sine egne altsaa), saa facaden paa dem der er ''de bedste'' (iflg sig selv og ingen andre) ser paen ud mon??

Bo Carlsen, Gert Romme og Jens Overgaard Bjerre anbefalede denne kommentar
Flemming Andersen

Det at en formand for EU parlamentet begynder at tale om moral, må da være en joke af de større??

Det ville kun være mere grinagtigt, hvis det var en bankdirektør

Bo Carlsen, Lise Lotte Rahbek, Peter Ole Kvint og Tue Romanow anbefalede denne kommentar

Nå, så Schultz mener, at Helle skulle skamme sig.

En af ulemperne ved at være tysk gift er, at konen somme tider zapper rundt efter krimier eller gamle østtyske film.

Og sådan faldt jeg forleden over denne hædersbevisning til Martin Schultz:

http://www.kamelle.de/bonn/Wolfgang-Bosbach-haelt-Laudatio-auf-Martin-Sc...

Manden til højre, der lige har fået "den smilende skrankepavepris" er vist....

Der er intet pænt at sige om ham. Og jeg mener det.

Kristian Rikard

Muligvis har jeg misforstået noget, men hvad vi betaler Udenrigsministeriets medarbejdere (med udetillæg) rundt om i Verden, rager vel dybest set ikke andre end os selv. Vi taler vist ikke om EU-ansatte?

Steffen Gliese, Robert Kroll og Henrik Jensen anbefalede denne kommentar
Hans Ditlev Nissen

Vi behøver ikke at lytte til Europa-Parlamentets formand.
Vi behøver ikke at aflønne en formand for et Europa-Parlament.
Vi har ikke brug for et særpræget "parlament" for et ikke-eksisterende land ved navn Europa.
Vi har ikke brug for at udvikle en europæisk union.
Borgerne kan varetage deres interesser bedre i et lille selvstændigt land end i en stormagt.

Bo Carlsen, Peder Kruse, Peter Ole Kvint og kim jensen anbefalede denne kommentar
Jens Overgaard Bjerre

Ja, jeg kunne godt tænke mig at få at vide hvad de EU ansatte tjener? Det kan da ikke være en hemmelighed? Det er offentlige hverv vi snakker om.

Ligeledes er det mig en gåde, hvordan DR kan slippe for at vise sine interne regnskaber? Vi har verdens højeste licens, så frem med regnskaberne. Selvfølgelig vil folk sandsynligvis få en prop over de store lønninger og udgifterne for produktionerne ude i byen. Frem med regnskaberne eller privatisér DR og lad os slippe for den licens, når vi alligevel ikke kan se hvad vi får for pengene.

På den ene side lukker man af for indsigt i elitens løn, regnskaber og privilegier, mens man på den anden side jagter underklassen og blotlægger alt. Det er som i Middelalderen hvor herredsfogden tvang folket i knæ og stjal deres døtre og deres penge. Og kirken, som retfærdiggjorde hans gerninger overfor de fattige. Nu er kirken bare flyttet ind i tv, men budskabet er det samme: lad de rige i fred og jag de fattige for hver en krone.

Jon Møller, Michael Madsen, Peter Ole Kvint og Viggo Helth anbefalede denne kommentar

Jeg er faktisk ret ligeglad med hvad de tjener i EU.
Men jeg er ikke ligeglad med at det er en hemmelighed.

Man kan ikke gå ud og kræve løntilbageholdenhed med den ene hånd og så have hemmelige lønaftaler i den anden.

Så langt er jeg fulstændig enig med Martin Schutz

Lise Lotte Rahbek og Dennis G. M. Jensen anbefalede denne kommentar
Johannes Nielsen

# Jens

Min kone arbejdede i en periode for en EU institution i Benelux - hun havde en kandidatuddannelse i jura og omkring 2 års arbejdserfaring. Startlønnen var ca. 6,000 euro efter skat og inklusive alverdens forskellige tillæg. Den løn var selvfølgelig langt over hvad hun kunne gøre sig håb over at få nogen andre steder (undtaget måske FN, OECD eller lignende).

Johannes Nielsen

# Claus Madsen,

Jeg tror du misforstår sagen - det er ikke hemmeligt hvad de EU-ansatte tjener men derimod hvad embedsmændene i den danske repræsentation i Bruxelles tjener. Det hele handler om hvorvidt EU kan betale lavere lønninger og stadig tiltrække kompetente medarbejdere og Schultz's for så vidt udmærkede argument er, at hvis den danske stat må betale meget høje løntillæg for at få egne embedsmænd til at rykke teltpælene til Bruxelles, så er det formentlig også nødvendigt med høje lønninger til eurokraterne i kommissionen. Og det er så den sammenligning vores egen regering ikke har lyst til at lægge oplysninger til.

Kender man lidt til Martin Schulz, så ved man, at han ikke altid er lige diplomatisk. Men her har han faktisk fat i den rigtige ende.

Ser man på sagens kerne, så er det sådan, at 10 medlemslande betaler mere til EU end de får, og 17 lande får mere, end de betaler.

Men til sandheden hører jo også, at det er så små beløb, man taler om, at Danmark burde være meget flov i denne sag.
Sagen er jo, at for det medlemsland, der betaler mest, drejer det sig om sølle 0,9% af landets BNP, og det er faktisk ikke Danmark.
Og for det medlemsland, der får mest (i forhold til BNP), drejer det sig om 1,7% af BNP.

Men det stiller spørgsmålet, om solidaritet er gået af mode i Danmark. Eller om det blot er midlertidigt udskiftet med simpel og rå populisme.

I stedet for at blokere og forsænke EU´s budget, burde Danmark måske arbejde på at afskaffe disse ordninger, selv om det nærmest er ligegyldige maginaler,. For det vigtigeste just nu er - i øvrigt også for Danmark, at EU hurtigt ommer i svingninger, så den økonomiske krise kan håndteres.

"hyklerisk og dobbeltmoralsk" er ikke kun en karakteristik for den nuværende regering men synes derimod være en fællesnævner i dansk politik.

Man kan godt føle lettelse at andre også kan se det.

Michael Madsen, Jette Abildgaard og Jens Overgaard Bjerre anbefalede denne kommentar

Gert Romme, jeg kan ikke forstå hvordan du efter de sidste 10-12 års udvikling stadig kan sætte spørgsmålstegn ved "om solidaritet er gået af mode i Danmark".

Og heller ikke EU's krisehåndtering er præget af solidaritet men snarere nidkærhed og et beredskab til at hellere ofre andres eksistensmuligheder end en lille smule af sig selv.

Jens Overgaard Bjerre

Johannes Nielsen,

det er pænt af dig, at skrive til mig. Det lyder som en rigtig god løn, som din kone har haft; knap 45.000 månedligt efter skat. Nu tror jeg ikke på ret meget af den ellers gode historie i Biblen, så jeg har ret til at være misundelig. Det er trods alt en brutto løn på små 750.000 kr. årligt, alt efter hvordan man vil regne det ud med hensyn til tillæggene og skatten. Og en eventuel pensionsordning.

Men det er da en demokratisk ret, at få at vide, hvad ens skat går til. Både når det gælder EU-lønninger og DR-lønninger/honerarer og lignende. Hvorfor skal det skjules? (Hvad jeg kan forstå, at du heller ikke synes, at det skal).

Jeg mener man hakker på livet løs på folk, som ligger på under 10.000 kr. brutto om måneden i bistandshjælp. Og det er for deres egne penge, man gør det, via licensen. Det er da forrykt! DR-cheferne ejer ikke skam i livet. Hvad bliver det næste? Så frem med deres egne lønninger og de honorarer, som de giver 'vennerne', for at lave deres tv for dem. Så vi kan se hvad det er for en slags mennesker, som har så travlt med de fattige.

Lise Lotte Rahbek, Flemming Andersen, Ditte Jensen, Dennis G. M. Jensen, Jette Abildgaard og Sabine Behrmann anbefalede denne kommentar

Danske diplomater og diplomater fra sammenlignelige lande får gode lønninger på udeposterne, hvor de typisk er 3-5 år - så skal de ( med familie) flytte hjem eller til en anden post.

De ansatte i EU flyttes ikke rundt på samme måde som diplomater og kan derfor investere i egen bolig , medfølgende ægtefælle kan få et permanent job ( det er svært for diplomatægtefæller, for arbejdsgiveren ved, at de skal afsted inden for en ganske kort årrække) o s v

Selvfølgelig vil de EU-ansatte helst sammenlignes med dem, med det højeste lønniveau - det er taktisk det smarteste - men ikke nødvendigvis det mest relevante.

Når det er sagt, så har alle vel en interesse i, at de "bedste hoveder" tiltrækkes af poster, hvor de kan fremme danske interesser ?? - og så er lønnen en vigtig parameter ???

Jens Overgaard Bjerre,

Lønninger til EU-ansatte kan ses her i Statutten. Man kan også læse på Kommissionens side. Det er meget få, der får de højeste lønninger, men man har jo også ansvar inden for et område med 502 mio indbyggere.

Robert Kroll

Du skriver: "De ansatte i EU flyttes ikke rundt på samme måde som diplomater og kan derfor investere i egen bolig , medfølgende ægtefælle kan få et permanent job"

Der er mange medfølgende ægtefæller af mange nationaliteter med universitetsuddannelse, der ikke kan få job i Bruxelles. Er man god til fransk mundtligt og skriftligt er det dog relativt let at få job som f.eks. Personal Assistent i en eller anden dansk eller udenlandsk organisation. (min side) Men nogle jobs kræver også kendskab til flamsk.

Startlønnen i dag for et EU-job er næppe attraktiv for at f.eks. to danske akademikere vælger at flytte til Bruxelles, hvis begge har job i DK.

@Filo Butcher.
Selv om jeg har et andet opholdsland, er jeg da ganske klar over, at de sidste 10-12 år ikke har været positive for solidariteten i det land, som modtager mine skattepenge. Men efter min opfattelse startede dette faktisk 10 år tidligere med Lykketoft.

Ligeledes er jeg da også godt klar over, at de Euro-lande, der har haft lånebehov, heller ikke føler nogen solidaritet fra resten af EU.

Men her blokerer en dansk statsminister altså for EU´s langsigtede budget ud fra nogle simple og usle populistiske motiver. Og det udtrykker efter min opfattelse den manglende solidaritet på 2 måder:
1. At hun ikke er solidarisk med de EU-lande med en svagere økonomisk aktivitet.
2. At hun hermed udsætter, at EU og visse Euro-lande kommer i gang med at løse den økonomiske krise. Og hermed rammer hun faktisk også de arbejdsløse danskere.

DKs holdning er specielt dobbeltmoralsk, da DK fra 1972 til 2001 var netto-modtager af EUs penge. Men nu hvor vi skal betale noget af det tilbage, nej, så skal der pluslig rabatter på bordet.

Hvis man forlanger sin ret i næsten 30 år ved at kræve penge, så skal man også gøre sin pligt og betale når det er ens tur!

Steffen Gliese

Man måtte åbenbart ikke sige, at det er uværdigt, at Danmark forsøger at få nedsat sit bidrag, når man i stedet til hver en tid kan kradse pengene ind i skatter.

Johannes Nielsen

# Anne Albinus,

Du glemmer at skrive, at de lønninger der opregnes i statutterne er uden diverse tillæg, som er meget generøse. Der gives tilflytningstillæg, ægtefælletillæg, børnetillæg, ferietillæg osv. Man kan købe en række varige forbrugsgoder som møbler, hårde hvidevarer og biler uden moms. Og derudover kommer en overordentlig attraktiv pensionsordning og en skatterate, der er meget tæt på nul.

Jeg giver dig dog ret i at to yngre danske akademikere med gode jobs formentlig ikke ville kunne forbedre deres levestandard markant ved at flytte til Bruxelles, hvis den ene skulle være hjemmegående.

Min personlige holdning er, at lønnen i EUs institutioner er for høj. Problemet er nemlig at selvom lønnen er et godt stykke over markedsniveauet, så tiltrækker man stadig ikke de bedste hoveder, hvilket delvist skyldes den måde man rekrutterer på.

For at få et job i EU skal man bestå adskillige prøver bla. med spørgsmål i EU specifikt stof. Det kræver således en anseelig mængde tid at kvalificere sig til disse prøver. Hele processen fra ansøgning til ansættelse tager flere år.

Hvem er det der vælger denne langsommelige og risikable vej ind i et i øvrigt tungt og støvet bureaukrati. Det er i hvert fald ikke de kvikkeste hoveder for de har masser af andre og ofte mere spændende og dynamiske jobmuligheder. Min egen erfaring er at dem, der går målrettet efter en EU karriere er middelmådige og materialistisk orienterede unge mennesker - de er villige til at bruge 3 måneder på at læse til en EU-eksamen og vente 2 år på en jobsamtale, fordi det er billetten til en godt betalt karriere, de ikke kan få andre steder.

Jens Overgaard Bjerre

Anne Albinus

"Statuetten" er på 238 sider. Og det er fuldstændigt abstrakt læsning. Er det din måde at argumentere på?

Om som Johannes Nielsen siger, er den uden diverse tillæg, som er meget generøse. Så tak for henvisningen.

Kunne du forestille dig, at være lidt mere konkret?

mvh

JOB

Jens Overgaard Bjerre,

Jeg svarede blot på dit spørgsmål: "Ja, jeg kunne godt tænke mig at få at vide hvad de EU ansatte tjener?"

Undskyld, ja, statutten er lang, men det var derfor jeg også henviste til Kommissionens side med et link, hvor der står:

Jeg citerer:

Løn
Grundlønnen i Kommissionen svinger fra ca. 2 300 EUR pr. måned for en nyansat AST 1-tjenestemand til ca. 16 000 EUR pr. måned for en AD 16-tjenestemand på højeste niveau med over fire års anciennitet.

Hver lønklasse er inddelt i fem anciennitetstrin med tilsvarende lønstigninger.Grundlønnen justeres årligt under hensyn til inflation og købekraft i EU-landene.Du kan se hele løntabellen i personalevedtægten (artikel 66).

Den månedlige grundløn er bare et udgangspunkt. For at regne ud, hvor meget du vil få, skal du dertil lægge de eventuelle bidrag, du har ret til, og fratrække socialsikringsbidrag (pensions-, syge- og ulykkesforsikring) og andre afgifter (indkomstskat og en særlig EU-afgift). Du kan finde flere oplysninger nedenfor." citat slut.

Johannes Nielsen,

Jeg er enig i din kritik af den langsommelige proces. Selv om man består og kommer på en reserveliste, er det langt fra sikkert, man nogensinde bliver tilbudt et job i en EU-institution.