Analyse
Læsetid: 3 min.

Iran måske klar til at sælge

Den syriske oppositions møder med Rusland og Iran eksponerer en mulig sammenhæng mellem Irans atomforhandlinger med Vesten og et skred i Teherans hidtidige støtte til Syriens al-Assad
Udland
5. februar 2013

Analyse

Da Walid Jumblatt, den politiske leder af Libanons små 400.000 drusere, rejste til Moskva for et par uger siden, var formålet at få russerne og den syriske opposition til at tale sammen. Men hvorfor Jumblatt, der ret beset er en mindre mellemøstlig sektleder? Svaret er, at han er en dreven politisk operatør med gode forbindelser i Kreml, der går helt tilbage til hans tid som militsleder under den libanesiske borgerkrig. Desuden sidder han så at sige på begge sider af bordet, i kraft af sin dobbeltrolle som parlamentarisk grundlag for Libanons regering med deltagelse af Hizbollah, der aktivt støtter præsident Bashar al-Assad, og hans erklærede støtte til den syriske oppositionskoalition. Jumblatt var da også i rimeligt humør søndag aften i Beirut-domicilet, da han konstaterede, at den syriske opposition nu taler ikke kun med russerne, men også med med iranerne.

»Der er kommet en åbning,« sagde han med henvisning til de møder, oppositionslederen Sheik Moaz al-Khatib havde med Ruslands udenrigsminister, Sergei Lavrov, og Irans ditto, Ali Akbar Salehi, på det årlige sikkerhedstopmøde i München i den forløbne weekend.

Modstand i al-Khatibs bagland

Iagttagere hæfter sig ved, at al-Khatibs møde med den iranske udenrigsminister er en ændring af Irans ellers ubetingede støtte til Bashar al-Assads trængte regime. Iranerne lovede i 2011 al-Assad, at han kan regne med støtte til 2014, hvor et præsidentvalg er planlagt. At Iran overhovedet vil tale med oppositionen, der kræver al-Assad fjernet som betingelse for samtale, ses som en opblødning, der består af indrømmelser på Syrien-politikken mod en tålelig atomaftale med USA, der vil lempe eller helt fjerne de sanktioner, der er stedse mere mærkbare i den iranske økonomi. Et element, der støtter den teori, er vicepræsident Joe Bidens erklæring på München-topmødet om, at USA er villig til at forhandle bilateralt med Iran. Ali Akbar Salehi afviste ikke Bidens åbning, men sagde. at en forudsætning er »ægte intentioner« fra USA. Det korte af det lange er imidlertid, at også Iran har indset, at al-Assad ikke kan holde i længden. Skal Teheran med på vognen i et post-Assad Syrien, er tiden inde til at genoverveje den uforbeholdne støtte til den syriske præsident. En talsmand for Sergei Lavrov nedtonede mødet med al-Khatib som »rutinemæssigt«, men sagde også, at det også viste, at »der stadig er en chance for dialog med den syriske regering, som vi har påkaldt.«

Moaz al-Khatib møder mest modstand blandt sine egne. Da han for et par uger siden antydede, at han var klar til at forhandle med ’acceptable’ medlemmer af regimet, skyndte andre koalitionsledere sig at forsikre, at han udtalte sig som ’privatperson’. Al-Khatibs betingelse for forhandlinger er løsladelse af 150.000 politiske fanger og udstedelse af pas til syriske flygtninge strandet i nabolandene uden papirer. Og også efter Münchenmøderne, hvor al-Khatib gentog sine betingelser til russerne og iranerne, står han nu til tæsk i baglandet. Walid al-Bunni, en kendt dissident og medlem af koalitionsledelsen, kaldte således mødet med iranerne »en fiasko«.

»Iranerne er ikke forberedt på initiativer, der vil hjælpe den syriske revolution,« sagde han.

Koalitionens i alt 71 medlemmer indkaldes til ’orienteringsmøde’ i Kairo senere denne måned. Walid Jumblatt er da også klar over, at der skal meget lidt til for at ’rokke båden’. Syrisk gengældelse af Israels bombardement af et syrisk militæranlæg nær Damaskus vil næppe finde sted. Vurderingen er, at når chefen for Irans Øverste Nationale Sikkerhedsråd var i Damaskus samtidig med topmødet i München, var det ikke kun for at drikke te med Bashar al-Assad, men for at forhindre enhver overvejelse om en væbnet konflikt med Israel, der vil skade de kommende forhandlinger om en atomaftale, skemasat til 25. februar i Kasakstan. Og muligvis for at forberede den syriske præsident på at Iran overvejer at nedgeare støtten til ham.

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her