Læsetid: 8 min.

På Stevns blæser modvinden

Engang gik de i march til Christiansborg for at bremse planerne om et stort atomkraftværk i deres baghave. ’Hvad skal ind: Sol og vind’, stod der på deres bannere. Nu samles vrede Stevnsboere til borgermøde og siger ’Megavindmøller? Nej tak!’. Information var med som gæst
25-30.000 mennesker nåede i 1978 til Christiansborg efter tre dages march mod atomkraft. ’Hvad skal ind: Sol og vind’, stod der på bannere. Nu, 35 år senere, protesterer Stevnsboere ved udsigten til at få fire kæmpevindmøller som nabo.

Per Folkver

7. februar 2013

Bussen snor sig gennem vinterlandskabet ad små veje i retning mod Rødvig. Mens mørket falder på, passerer den de gamle gule huse på Vallø Slotsgade, landsbyen Hellested, hvor et skilt viser af mod bronzealderhøjen Elverhøj, Arnøje med stråtækt bindingsværk på bygaden – for nylig sendt på tvangsauktion fortælles det – og Lyderslev med den smukke hvide kirke.

Skribenten har særlige minder knyttet til dette landskab på Stevns. For 35 år siden gik en flok mennesker ad de samme veje, men i modsat retning – de var på vej mod landets hovedstad. Højstrup ved Rødvig på Stevns var af de sjællandske elselskaber udpeget som et muligt sted at placere fire store atomreaktorer, en mulighed, som var højst prioriteret i forhold til andre steder.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Simon Olmo Larsen
  • Niels-Simon Larsen
  • randi christiansen
  • Niels-Holger Nielsen
Simon Olmo Larsen, Niels-Simon Larsen, randi christiansen og Niels-Holger Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Michael Kongstad Nielsen

Kæmpemøllerne bør ud til havs. De ødelægger vores landskab. De kan i et vist omfang placeres, hvor der i forvejen er store, menneskeskabte elementer i landskabet, så som bropyloner eller højere bygninger, siloer og lign., eller tæt på større byer, men ikke i åbent landskab. Ud på havet me dem.

randi christiansen og Niels-Holger Nielsen anbefalede denne kommentar
Niels-Holger Nielsen

Jeg er voldsomt forbavset over den ringe interesse for denne artikel, og især over den manglende anerkendelse af en kompleks og for demokratisk debat åben artikel. Debatten er døende på Information. Ildsjælene har mistet troen på projektet og Christian Jensen har fået hvad han kom efter. Pressens krise er selvskabt. Hvis den kun vil være reaktionær og spise af maghavernes hånd burde den ikke brokke sig over at være kommet på offentlig forsørgelse i monopolkapitalisternes altomfattende nyhedscirkus.

Søren Roepstorff, Niels-Simon Larsen, John Fredsted og randi christiansen anbefalede denne kommentar
randi christiansen

Så derfor Niels Holger, hvad siger du til Holgers anbefaling i tråden ´Velkommen til et nyt Information´ om at tilbyde dig som webredaktør på ´Arbejderen´

Steffen Gliese

Jeg er træt af at høre om landskabelig værdi - danskerne er forfærdelig romantiske, det er jeg ikke. Jeg glæder mig hver gang, når jeg tager færgen over til Tyskland og mødes af en strøm af møller ud for kysten, men også på min videre færd med toget ind i landet. På visse strækninger er der på alle tage i boligområder solpaneler, men det synes danskerne skæmmer deres tegl.

randi christiansen

Peter Hansen - Jeg tror også, at du ville blive træt af på daglig basis at blive udsat for lavfrekvent støj. Dertil er det altså også vigtigt at bevare miljøets herlighedsværdier, såsom de visuelle kvaliteter. Men den lavfrekvente støj kan du ikke beskytte dig imod, og den er derfor alvorligste anke imod møllerne - som derfor må ud på havet, indtil det problem måtte blive løst.

Solpaneler der skæmmer tegl - det tror jeg ikke vil blive taget alvorligt som en forhindring af installering

Michael Kongstad Nielsen

Det var noget af en bredside fra Peter Hansen.
Landskabet har da en værdi, som der skal værnes om, men her lades det i stikken, som allerede gjort med diverse megacentre, bilkaer med skiltning og industikvarterer, og højspændingsmaster og anden visuel forureningt. Vindmøller er egentlig smukke i deres retlinede fremtræden i enkle former, og med deres gode intentioner. Men det kan også blive for meget. Og når møllerne bliver 150 meter høje, og testcentre vælter hudredevis af hektar skov og klithede i Thy, og når væsenet bare bliver så anmasende, at man føler sig klemt og glemt, så begynder protesterne at rejse sig som her på Stevns. Jeg kan godt forstå det

Martin Hansen , Steffen Gliese, Holger Madsen, Niels-Holger Nielsen og randi christiansen anbefalede denne kommentar
Niels-Holger Nielsen

randi christiansen
07. februar, 2013 - 20:57

Ja, men det er mere kompliceret end som så. Det får vi garanteret ikke lov til at diskutere her. Jeg har masser af ideer om webdebat, men er ikke særlig fit for fight lige nu, da jeg er voldsomt angrebet af bla. influenza. Kunne vi etablere et forum, hvor vi kunne diskutere disse ting? FB! eller andet???

randi christiansen

Ja, lad os etablere et alternativt forum og give Inf. baghjul, så de måske opper sig - jeg skal lige orientere mig i FB, da mine hidtidige forsøg der ikke har været inspirerende ifht at debattere - hvilket jo er mit primære fokus.

Tænker jeg vil rette henvendelse til ´Arbejderen´ og undersøge mulighederne for at etablere netdebat - evt vha frivillige.

Niels-Holger Nielsen

Jeg har punket redaktionen på Arbejderen for at få dem til at etablere en webdebat, men de har deres egne planer, og dem må man langt hen ad vejen tage hatten af for, men lad os prøve at rejse et pres. Jeg vil gerne skrive til vennerne på arbejderen igen. Når jeg skriver vennerne, er det fordi de fordomsfrit tog mig i arbejdsprøvning, hvor jeg lavede 3 midteropslag (et interview, en oversættelse og en grundigt researchet artikel om bopalkatastrofen) plus nogle mindre ting, anmeldelse og oversættelser. Jeg lavede også en megaserie om bushadministrationens fangeomflytninger imellem torturfængsler i hele verden, som der just er kommet en større rapport om, som ligger meget godt i tråd med hvad jeg dengang havde fået ud af studere AI, HRW og Reprieve, men den passede ikke ind i den redaktionelle prioritering på det tidspunkt. Det ville nok have gjort avisen for ensidig;-) (Jeg skulle nok have valgt at skrive et par mindre artikler). Redaktionen af Arbejderen har været min bedste arbejdsgiver nogensinde! Jeg punker dem igen!

Anders Krog, Martin Hansen og Holger Madsen anbefalede denne kommentar

@Niels-Holger og Randi: Nej, endelig ikke FB (jeg regner med, at det refererer til Facebook), for så er jeg i hvert fald stået af debatten: jeg nægter flat-out at have med det narcissisme-genererende, kommercielle monster at gøre.

Martin Hansen , Simon Olmo Larsen og Heinrich R. Jørgensen anbefalede denne kommentar

@Niels-Holger: "Debatten er døende på Information. Ildsjælene har mistet troen på projektet ..."

Ja, det er den; det har også jeg noteret mig.

Anders Krog, Søren Roepstorff, Simon Olmo Larsen, Heinrich R. Jørgensen og Niels-Simon Larsen anbefalede denne kommentar

Og så kan jeg måske tilføje følgende: Efter at have læst din (Niels-Holger) kommentar ovenfor, hvori du udtrykker forbavselse for den ringe interesse for artiklen, tænkte jeg (sådan lidt røde-ører-mig), at jeg nok hellere lige måtte få den læst. Men da jeg forsøgte at få en printvenlig udgave (ved at trykke på anden ikon under forfatterens navn), fik jeg et "Adgang forbudt" (fordi jeg - skam mig - er det, der nu går under navnet 'gratist'). Derfor kunne jeg kun læse artiklen med den ubehagelige, ikke-læsevenlige, alt for store font, eller bøvle med muse-copy-paste af teksten til WordPad eller lignende. Jeg må indrømme følgende: begge ting nærer jeg uvilje imod, fordi de er mig unødigt pålagt som følge af omlægningen af information.dk. Derfor droppede jeg at læse artiklen.

randi christiansen

De upasselige unger har lige fået en reprimande af far Fyhrie på ´Velkommen ...(ja, det skal jeg lige love for) tråden - de arbejder på sagen, og den er svær. Så vi har stadig lov at håbe, at siden finder tilbage til sin tidligere gode funktionalitet.

Mht ´Fjæsen´ - hø hø, hørt i toget af ungdomar med hængerøv - så må jeg lige orientere mig - den er ikke umiddelbart brugervenlig for sådan en som mig, men min søn har lovet at introducere mig - når han får tid. Der er jo en stor kontaktflade, så måske kan man finde en fornuftig platform her.

´Arbejderen´ lyder - på trods af dine gode anbefalinger Niels-Holger, som tunge i r..... Vi er på herrens mark, lad os håbe på Inf.

Jens Thaarup Nyberg og Søren Roepstorff anbefalede denne kommentar
Jens Thaarup Nyberg

Niels-Holger Nielsen: "Debatten er døende på Information."
Er det vinterferie ?
Bortset fra dét, forekommer det mig problematisk at sende alt til havs, hvad vi ikke vil ha´på landjorden. For tilfældet, Stevns Klint vil skygge for den fremherskende vind, evt., genere sejladsen ( fiskeriet/nærmiljøet ?) i Øresund samt ødelægge de vandskabelige værdier, udsigten fra klinten.
Overfor dette kan vi så stille Stevnsboeres ønske om, at tiltrække metropolitter.