Nyhed
Læsetid: 4 min.

En pave giver op og siger farvel

Katolikkerne gør sig klar til at tage afsked med en pave og hylde hans efterfølger. Men inden konklavet begynder, risikerer kirken, at sagerne om seksualforbrydelser inden for murene og hvidvaskning af penge i Vatikanets bank igen kommer i fokus
Pave Benedikt XVI trækker sig definitivt i dag, inden der evt. hvirvles for meget snavs op om kirken.

Robin Utrecht

Udland
28. februar 2013

Paven har pakket sine kufferter. I dag klokken 17.00 forlader Benedikt XVI i helikopter Vatikanet og sætter kurs mod Castel Gandolfo, det pavelige sommerslot syd for Rom, og klokken 20 bliver der officielt sat punktum for hans embedsperiode, der har varet siden april 2005.

Mens kardinalerne samles for at vælge Joseph Ratzingers efterfølger, vil den tyske ekspave opholde sig i pavernes sommerresidens i en tid. Og når den nye pave bliver indsat, vil Ratzinger tage bolig i en klosterbygning bag Vatikanets mure og smykke sig med titlen pave emeritus:

»Jeg stiger ikke ned fra korset, men bliver på en ny måde ved siden af den korsfæstede Herre,« sagde paven onsdag i sin sidste tale på Peterspladsen, hvor han motiverede sin historiske beslutning om at gå af:

»At elske kirken vil også sige at have modet til at træffe svære valg.«

Inden sin afgang har paven truffet en række beslutninger, som kan påvirke valget af hans efterfølger og dermed den katolske kirkes fremtid.

Ratzinger har med et dekret ændret konklavets valglov. Efter de første 34 afstemninger kan der kun stemmes på de to førende kandidater. Nu skal en af de to sidste kandidat opnå et flertal på to tredjedele af stemmerne for at blive valgt, mens det ved det forrige konklave var nok at opnå et simpelt flertal.

Denne ændring kan give de italienske kardinaler bedre muligheder for at påvirke konklavets udfald, vurderer vatikankendere. De italienske kardinaler kan godt acceptere den tredje udenlandske pave i træk, men vil sikre sig fortsat magt over Vatikanets verdslige regering, skriver avisen Il Fatto Quotidiano.

Sneboldeffekt af pinligheder

Konklavet kommer til at bestå af 115 eller muligvis kun 114 kardinaler. Mandag meddelte den skotske kardinal Keith O’Brien, at han ikke deltager i valget af den næste pave.

Ifølge Marco Politi, den mest rutinerede og respekterede vatikankender i italiensk presse, er den beslutning næsten lige så opsigtvækkende som selve pavens afgang.

O’Brien beskyldes for »upassende omgang« med andre mænd, selv om han offentligt har fordømt homoseksualitet i skarpe toner i årtier. Tirsdag publicerede den britiske tabloidavis et billede fra 2007 af O’Brien sammen med tv-værten Jimmy Savile, der efter sin død er blevet afsløret for at have forulempet unge piger seksuelt:

»Jeg ønsker ikke, at mediernes opmærksomhed i Rom skal rettes mod mig,« lyder O’Briens begrundelse.

Det kan imidlertid få den konsekvens, at pædofiliskandalen i den katolske kirke bliver hovedtemaet før og under konklavet:

»De er bekymrede i Vatikanet,« skriver Politi i Il Fatto Quotidiano og tilføjer:

»De frygter en sneboldeffekt. Der er for mange kardinaler i konklavet, som vækker forlegenhed. De er ikke selv skyld i overgreb, men beskyldes for at have dækket over pædofilisager eller ikke at ville efterforske dem.«

Forleden blev Los Angeles’ tidligere ærkebiskop Roger Mahony afhørt af politiet om en af de 122 anmeldte seksualforbrydelser i sit stift. Mahony beskyldes for at have hjulpet en seksualforbryder med at søge tilflugt i Mexico.

Sagen har fået en sammenslutning af amerikanske katolikker, Catholics United, til at anmode om, at Mahony bliver udelukket fra konklavet, der skal vælge af den kommende pave. Desuden er fire andre kardinaler – en amerikaner, en mexicaner, en belgier og en irer – beskyldt for at have ignoreret beskyldninger om seksualforbrydelser:

»O’Brien-sagen er altså kun toppen af isbjerget,« skriver Politi og fortsætter:

»Den viser, at Benedikt XVI’s intention om at feje ’snavset i kirken’ bort har iværksat en proces, som ikke længere kan kontrolleres.«

Intriger

Den afgående pave har også truffet en anden væsentlig beslutning på falderebet. Rapporten om de lækkede dokumenter fra Vatikanet, den såkaldte VatiLeaks-skandale, bliver ikke tilgængelig for de kardinaler, der deltager i konklavet. Kun den kommende pave får lov til at se, hvad undersøgelseskommissionen har fundet frem til.

Sagen førte til en hurtig dom mod pavens butler, Paolo Gabriele, men han er siden blevet benådet af sin tidligere arbejdsgiver, der nu også bliver Guds forhenværende stedfortræder.

I et af de lækkede breve nævnte Carlo Maria Viganò, Vatikanets tidligere vicestatssekretær, navnene på fremtrædende personer i kirken, som misbruger pavens tillid. Viganò sad i det udvalgt, der fører tilsyn med Vatikanets bank, IOR – Istituto per le Opere di Religione – og advarede endvidere om, at bekæmpelsen af korruption ville lide tilbageslag, hvis han ikke fik lov til at videreføre sit arbejde.

Alligevel blev han udnævnt til pavelig nuntius i Washington. De tre kardinaler, som udarbejdede rapporten, er alle fyldt 80 år og kan således ikke deltage i konklavet. Men de kan fortælle deltagerne om deres konklusioner og dermed påvirke valget af den kommende pave.

Benedikt XVI har derimod truet med at ekskommunikere enhver, der refererer rapportens indhold til personer uden for Vatikanets mure. Ifølge Il Fatto Quotidiano kan det, som de tre kardinaler har mulighed for at fortælle konklavets deltagere, være »ødelæggende for kurien (Vatikanets regering, red.), fordi det indeholder uhyggelige oplysninger om korruption og forbrydelser«.

Vatikanet har også truffet beslutning om at udnævne den 54-årige tysker Ernst von Freyberg til ny chef for IOR. Den forrige direktør blev fjernet fra posten efter en strid om forebyggelse af hvidvaskning af penge. IOR er nemlig ikke på den liste af banker, der lever op til EU’s standarder for finansiel gennemsigtighed. Det vækker undren, at direktøren udpeges midt i en transitionsperiode. Vatikanets statssekretær, Tarcisio Bertone, forsøger at udnytte situation til at konsolidere sin magt, mener de fleste iagttagere.

Ifølge filosoffen Paolo Flores d’Arcais er den eneste logiske forklaring på pavens beslutning om at trække sig, at han føler sig magtesløs over for Vatikanets intrigemagere:

»Benedikt XVI har givet op over for denne underjordiske strøm af ’snavs i kirken’.«

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Maj-Britt Kent Hansen

. . . men det er et pænt billede af alle de mænd. Nydelige farver. Og så alligevel skæmmes det hele af et par kalveknæede kvindeben i lyse strømper øverst til højre.