Læsetid: 3 min.

Somalisk præsident vil give amnesti til pirater

I et forsøg med at få bugt med pirateriet ud for Somalias kyst tilbyder den somaliske præsident nu amnesti til unge pirater. En rigtig god idé, mener ekspert
1. marts 2013

Unge pirater, der lægger våbnene fra sig og dropper piratvirksomheden til søs, vil ikke blive retsforfulgt. Sådan lyder et forslag fra den somaliske præsident, Hassan Sheikh Mohamud.

»Vi har forhandlet med piraterne gennem de ældre,« sagde præsidenten i går til AFP og tilføjede: »Pirateriet må stoppe.«

Kysten ud for Somalia har igennem en årrække været plaget af piratangreb, der har været en lukrativ forretning for mange somaliere. Men med det nye tiltag vil præsidenten tilbyde »en alternativ måde at tjene til livet på« for de unge pirater. Bagmændene, som får den største del af pengene fra pirateriet, vil derimod ikke være omfattet af amnestien, forklarer præsidenten: »Dem giver vi ikke amnesti. Amnestien er for drengene.«

Piraterne har i lang tid benyttet sig af helt unge mænd til at foretage kapringerne på havet. F.eks. har de danske styrker op til flere gange fanget pirater, der ikke var fyldt 18 år.

Ifølge forsker Lars Bangert Struwe fra Københavns Universitet er ideen om at give amnesti til lavtrangerende, unge pirater »rigtig, rigtig god«.

Han er i gang med at skrive en bog om antipiratindsatser op gennem historien, og her har amnesti været en vigtig del af indsatsen, forklarer han.

»Helt fra antikken og frem til i dag kan man se, at amnesti virker over for piraterne.«

Den nye strategi viser ifølge Bangert Struwe, at man i ringere garf benytter ’symptombehandling’, som han kalder den militære indsats ud for kysten, og i højere grad rykker indsatsen ind på land, hvor den virkelig har en effekt.

Kritik for diplomatpas

Forslaget kommer også på et tidspunkt, hvor pirateriet gennem længere tid har været i tilbagegang. I 2012 var der 70 angreb mod hele 233 i 2011, viser en opgørelse fra den internationale søfartsorganisation IMB. Ligeledes valgte en af de helt store bagmænd, Mohamed Abdi Hassan, i januar at droppe pirateriet. Det vakte international opsigt, da det sidste år kom frem, at Hassan havde fået et diplomatpas af den tidligere somaliske præsident trods sine pirataktiviteter.

Det førte til heftig international kritik af den daværende regering for ikke at gøre nok for at bekæmpe pirateriet, og den danske udviklingsminister, Christian Friis Bach (R), erklærede sig »meget utilfreds« med den daværende regerings resultater. Hvorvidt den nye regering, der tiltrådte for knap seks måneder siden, er mere opsat på at bekæmpe pirateriet, er det for tidligt at sige noget definitivt om, mener Lars Bangert Struwe. Selv om det nye initiativ med amnesti til de helt unge pirater kunne tyde på det, er forholdene i Somalia ofte så komplicerede, at det kan være svært at finde ud af, om regeringen virkelig har et oprigtigt ønske om at stoppe pirateriet.

»Det kan nogle gange være svært at se, om regeringen har et genuint ønske om at stoppe pirateriet, eller om det sker på baggrund af indenrigspolitiske magtkampe og gamle klanfejder. Vi må vente et par måneder endnu for at se, hvor opsatte de rent faktisk er på at bekæmpe pirateriet,« siger han.

Somalia har i to årtier været præget af borgerkrig, efter at den tidligere diktator blev væltet i 1991. Den nuværende regering er den første folkevalgte regering efter otte år med en overgangsregering, der var plaget af korruption. Flere af landets regioner er stadig mere eller mindre uafhængige af centralregeringen i Mogadishu, og flere regioner fungerer som hjemsted for pirater eller andre kriminelle organisationer som f.eks. den militante islamistiske bevægelse al-Shabaab.

 

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu