Læsetid: 4 min.

Voldtægt er hverdag i USA’s forsvar

En ny dokumentarfilm afslører, at USA’s militær er plaget af seksuelle overfald – herunder 20.000 voldtægter om året – og at de bliver mødt med næsten total tavshed. Kun få voldtægsforbrydere bliver stillet for en domstol, og de bliver højest idømt et års fængsel
Løjtnant Ariana Klay har været udstationeret i Irak. Da hun kom hjem, blev hun overfaldet og voldtaget af  to overordnede. Foto fra filmen
7. februar 2013

Da løjtnant Ariana Klay vendte hjem fra Irak i 2009, fik hun som én af kun få underofficerer i USA’s marinekorps den ære at blive optaget i Det Hvide Hus’ sikkerhedsgarde.

»Det var sådan en hæder. Jeg glædede mig,« fortæller hun i den nye dokumentarfilm The Invisible War, et chokerende vidnesbyrd om seksuelle overgreb og voldtægt i USA’s væbnede styrker.

Ariana Klay forstod hurtigt, at den hæderfulde tjans på marineinfanteriets kaserne i Washington, D.C. ville blive en blandet fornøjelse. Den første dag på jobbet sagde en officer til hende: »Kvindelige soldater er her kun for at blive kneppet.«

»Vi blev kaldt ludere og omvandrende madrasser,« fortæller en tårevædet løjtnant i instruktøren Dick Kirbys Oscar-nominerede film, som blev vist af tænketanken New America Foundation i New York i denne uge.

Løjtnant Klay og kollegaen Elle Helmer beretter, at kvindelige marinesoldater ved Det Hvide Hus blev tvunget til at deltage i rituelle drikkegilder på irske værtshuse i hovedstaden. Her kunne de ikke takke nej til spiritus, for man adlyder ordrer fra en overordnet.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Steen Sohn
Steen Sohn anbefalede denne artikel

Kommentarer

USA har generelt en syg kultur. Anslåede tal fra Justitsministeriet viser, at mænds voldtægt af mænd i fængsler tegner sig for hovedparten af alle voldtægter begået i USA. Mon ikke der er tilsvarende "mørketal" for mændene på militære baser?