Læsetid: 5 min.

Afsløring: Pentagon direkte impliceret i tortur i Irak

General David Petraeus og en veteran fra USA’s ’beskidte krige’ i Latinamerika var med til at udpege de irakiske kommandoenheder, som stod bag nogle af de værste tilfælde af mishandling af irakiske fanger under den amerikansk ledede besættelse
Et af de 1.000 billeder som Washington Post fik fat i fra amerikanske soldater i Irak i 2003. Kvinden, Lynndie England, har en nøgen mandlig irakisk fange i hundesnor i Saddam Husseins frygtede Abu Ghraib-fængsel. Det blev mere berygtet efter hans fald pga. besætternes amoralske opførsel

Et af de 1.000 billeder som Washington Post fik fat i fra amerikanske soldater i Irak i 2003. Kvinden, Lynndie England, har en nøgen mandlig irakisk fange i hundesnor i Saddam Husseins frygtede Abu Ghraib-fængsel. Det blev mere berygtet efter hans fald pga. besætternes amoralske opførsel

Washington Post

9. marts 2013

Pentagon vil nu iværksætte en officiel undersøgelse af opsigtsvækkende beskyldninger rettet imod USA’s hær for at være impliceret i de omfattende menneskerettighedsovergreb, som blev begået af kommandoenheder fra irakisk politi, der var ansvarlige for at drive et netværk af internerings- og torturcentre. Beskyldningerne underbygges af et omfattende dokumentationsmateriale, som et hold af undersøgende journalister fra The Guardian og BBC Arabic har tilvejebragt. Disse blev fremlagt i offentligheden tidligere på ugen i form af en tv-dokumentar. Det 50 minutter lange dokumentarprogram kan ses på The Guardians hjemmeside (se artiklens slutning). Af journalistholdets 15 måneder lange kulegravning af sagen fremgår det bl.a., at USA satte en veteran fra ’de beskidte kriges tid’ i Latinamerika i spidsen for at føre opsyn med de irakiske kommandoenheder, som var involveret i nogle af de værste eksempler på tortur under den amerikansk ledede besættelse af Irak fra 2003 – overgreb, der var med til at fremskynde landets kurs mod egentlig borgerkrig.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Jens Falkesgaard
 • Robert Ørsted-Jensen
 • Bo Stefan Nielsen
 • Ib Christensen
 • Mogens Michaelsen
 • Rune Aagaard
 • Steen Sohn
Jens Falkesgaard, Robert Ørsted-Jensen, Bo Stefan Nielsen, Ib Christensen, Mogens Michaelsen, Rune Aagaard og Steen Sohn anbefalede denne artikel

Kommentarer

Henrik Jensen

Kan I huske filmen Casablanca? Scenen, hvor Kaptajn Renault siger: "I'm shocked, shocked to find that gambling is going on in here."

Jeg er chokeret, chokeret over at dødspatruljer har operereret i Irak..

Det her har sydamerikanerne vidst siden - nå ja, læs selv denne profils C.V.

http://en.wikipedia.org/wiki/John_Negroponte

USAs ambassadør i Hounduras fra 1981 - 85? Og i Mexico under Carlos Salinas de Gortari???

Jeg er chokeret. Chokeret. Chokeret.

Robert Nesta, Søren Bro, Hanne Ribens, Bill Atkins, Morten Lind, Per Torbensen, lars abildgaard, Elisabeth Andersen, Benny Jensen, Peter Ole Kvint, Dennis G. M. Jensen, Kristian Rikard, Anders Krog, Martin Hansen , Jette Abildgaard og Rune Aagaard anbefalede denne kommentar

Hmm. Hvem vil væde på, at det samme foregår i Afghanistan? Det er Will McRaven, der er chef for specialstyrkerne, og han havde et meget tæt samarbejde med Petraeus og McChrystal

http://www.b.dk/globalt/karzai-beordrer-amerikanere-ud-af-provins

Efter beskyldninger om bortførelser og tortur mod amerikanske specialtropper kræver den afghanske præsident, at amerikanerne forlader Vardak-provinsen.

Simon Gramstrup

Synes efterhånden at jeg har set så meget godt materiale vedrørende USA's involvering globalt, at jeg må konkludere at USA står øverst på listen over slyngel nationer i verden.

Nu handler denne artikel om deres krigs-'etik', men tillad mig lige at træde to skridt tilbage. Nettet bugner med glimrende historier om deres 'du er dig selv nærmest mentalitet' og en uhyggelig blanding af forretningsliv, militær, fundamentalistisk religion og banan-politik. Historierne involverer tvang, svindel, bedrag, punkt/masse drab og manipulation af både 'venner' og fjender - internt/globalt.

Der er kraftige indikationer på at deres militær og forretningsliv fungerer efter samme principper, og i nogen tilfælde er det samme.

Vi har alle en tendens til at se nogen der ligner os, igennem vores egne øjne ('Projection Bias'). De ting vi ikke lige husker/ved om USA erstatter hjernen med hvordan det er herhjemme. USA er verdens største sociale eksperiment: Hvad sker der når man sætter x antal mennesker fra y kulturer sammen i stor skala, og siger "Klar jer selv". Et sådan samfund skaber tilsyneladende en kraftig 'den stærkeste har ret' tendens med dertil hørende systemer/organisationer med ekstremerne i magtfulde positioner. Min pointe her er at deres kultur/system er fundamentalt anderledes end vores (endnu).

I forhold til artiklen her, så ser jeg nogle ekstreme amerikanere, sat i en ekstrem situation, af ekstreme ledere - alt sammen guidet af en ekstrem kultur.

Tror vi kommer til at høre mere til den her slags nyheder, de kommende år.

Jens Falkesgaard, Robert Nesta, Søren Bro, Morten Lind, Søren Johannesen, Ib Christensen, Elisabeth Andersen og Gert Romme anbefalede denne kommentar

Simon Gramstrup:

"USA er verdens største sociale eksperiment: Hvad sker der når man sætter x antal mennesker fra y kulturer sammen i stor skala, og siger "Klar jer selv". Et sådan samfund skaber tilsyneladende en kraftig 'den stærkeste har ret' tendens med dertil hørende systemer/organisationer med ekstremerne i magtfulde positioner. Min pointe her er at deres kultur/system er fundamentalt anderledes end vores (endnu)."

Mener du man løsningen er at indføre racehygiene?

Dette er ikke en nyhed. USA er verdens største slyngel stat og det der er værre. Hvad der er en kedelig oplevelse er at vi er allierede med dem og fører en udenrigspolitik der behager dem.

Simon Gramstrup, Martin Hansen , Subhana Ahmed, Morten Lind, Troels H. Poulsen, Poul Simonsen og Ib Christensen anbefalede denne kommentar
Niels Engelsted

General Petraeus er vel bare endnu en i en lang række af amerikanske generaler, selv om ikke alle har været så åbenhjertig som general Smedley Butler, der i sin tid var USA's højst dekorerede og hele folkets yndling:

“I spent 33 years and four months in active military service and during that period I spent most of my time as a high class muscle man for Big Business, for Wall Street and the bankers. In short, I was a racketeer, a gangster for capitalism. I helped make Mexico and especially Tampico safe for American oil interests in 1914. I helped make Haiti and Cuba a decent place for the National City Bank boys to collect revenues in. I helped in the raping of half a dozen Central American republics for the benefit of Wall Street. I helped purify Nicaragua for the International Banking House of Brown Brothers in 1902-1912. I brought light to the Dominican Republic for the American sugar interests in 1916. I helped make Honduras right for the American fruit companies in 1903. In China in 1927 I helped see to it that Standard Oil went on its way unmolested. Looking back on it, I might have given Al Capone a few hints. The best he could do was to operate his racket in three districts. I operated on three continents.”
― Smedley D. Butler, War is a Racket: The Antiwar Classic by America's Most Decorated Soldier.

Jens Falkesgaard, Heinrich R. Jørgensen, Robert Nesta, Søren Bro, Bill Atkins, Martin Hansen , Jimmy Braun, Søren Johannesen, Ib Christensen og Steen Sohn anbefalede denne kommentar

En journalist og en fotograf fra New York Times mødte "Pentagon betroede overopsyn" Jim Steele i Beirut, der åbenhjertigt inviterede dem ind til en afhøring:
"We were taken to a side office where the Saudi was brought in, and there was actually blood dripping down the side of this desk in the office. We were in a room in the library interviewing Steele and I look around and I see blood everywhere, you know. He (Steele) hears the scream from the other guy who's being tortured as we speak, there's the blood stains in the corner of the desk in front of him. And while this interview was going on with this Saudi with Jim Steele also in the room, there were these terrible screams, somebody shouting Allah Allah Allah. But it wasn't kind of religious ecstasy or something like that, these were screams of pain and terror."

Direkte billeder fra hvad vore helte foretager sig under krig, har altid været undergravende for opbakningen til de ansvarlige politikere - og ødelæggende for deres evige forsøg på at foregøgle os, at "vore tropper opfører sig efter reglerne", og at "de intet kendte til det".

Jens Falkesgaard, Heinrich R. Jørgensen, Søren Roepstorff, Bill Atkins, Martin Hansen , Søren Johannesen, Tom Clark, Troels H. Poulsen, Philip B. Johnsen, Niels Mosbak, Jette Abildgaard, Ib Christensen, Anders Krog, Niels Engelsted og Steen Sohn anbefalede denne kommentar

Vores nuværende regering, vores forrige regering og Folketingets flertal ( nu og gennem mange år siden 2.verdenskrig) er vist helt faste m h t, at USA er blandt Danmarks aller nærmeste ( måske nærmeste) allierede.

Danmarks stærkt "aktivistiske udenrigspolitik" er også bredt støttet af dem, der er valgt ind i Folketinget.

Så vælgerens flertal er vel massivt enige om den danske udenrigspolitik og om forholdet til vores allierede i EU og NATO m v.?

Bundlinjen i artiklen er på længere og langt sigt reelt et spørgsmål om hvorvidt shia muslimerne, der er flertallet og sidder på "magtapparatet"i Irak ender med at "tryne" sunni muslimerne ? - og om de lande, der indgik i den koalition, der "gik ind" i Irak, begik en fejl ved ikke i tide at sikre sunni'erne beskyttelse ( - de radikale sunni'er er i parantes bemærket ej heller "helgener").

Irak har historisk været og er stadig (og vil formentlig i en del år endnu være ) et sted, hvor dødsstraf anvendes med fuld opbakning i den irakiske befolkning , og hvor religiøst ledede/inspirerede "domstole" forordner stening af kvinder, piskning o m a - hvis en befolkning finder noget sådant OK, så er det "ret let" at gå over stregen og lave terror og tortur ? ( hvor er "nuancen" mellem at stene en kvinde og at torturere ?)

Lars-bo Jensen

Robert Kroll:

Gider du dokumentere at domstole i Iraq dømmer til stening, piskestraf. Jeg er ret overbevist om at du får særdeles vanskeligt ved at finde den dokumentation.

Jeg tror du skal se hos et par af deres naboer for at finde den type afstraffelse.

Kære Abdullah Jensen.

Bemærk venligst, at jeg har sat "...." omkring ordet domstole ,og ydermere kvalificeret dem som religiøst ledede/inspirerede for netop derved at sondre mellem de officielle ved lov organiserede domstole og disse "hævdvundne" /"sædvanemæssige" religiøse ditto,

Shia'er og sunni'er begge ligestillede i den henseende , at de mere ortodokse praktikanter af disse trosretninger går ind for straffe , som er rædselsfulde for civiliserede mennesker i vores kulturkreds , og ydermere straffer for forhold, som er straffrie /tilladte /legitime i vores kulturkreds.

Heldigvis er der flere og flere muslimer ( dog indtil videre hovedsagelig blandt dem, der lever i de vestlige lande), som læser Koranen med fornuft og skiller det fra, som er "uciviliseret" - ganske ligesom kristne nu om dage skiller de ting fra i Biblen, som er ude at trit med sund fornuft og aktuel videnskabelig erkendelse .

Jette Abildgaard

Poul Simonsen

Du skriver ''Men den unge dame med snor og halsbånd har da fået en dom.''

Ja sikkert, men...hvordan ''hjaelper'' en dom over et monster?? Mon ikke hun er oedelagt for altid? Et saadant totalt hjernevasket individ tror jeg naeppe igen kan blive til et normalt fungerende menneske.....hvor gammel var hun mon da hun startede med at udoeve denne - og alle de andre - form for tortur mon.....18 - 20??

De levende vaesner, der staar bage disse grusomheder...baade torturen af manden men, ogsaa torturen af den unge kvinde, - kan nogen normalt taenkende mennesker saette sig ind i deres tankegang...hvis de da har en...uanset om der staar Pentagon (USA), Danmark eller hvad der staar paa deres toej....og, er deres formaal ikke ligeledes udelukkende vanvid, for intet...altsaa ud over menneskelig oedelaeggelse, kommer vel ud af dette, vel.....indroemmelser ja....men ville de fleste ikke indroemme hvad som helst under omstaendigheder som ofrene af den tortur de vestlige lande udoever ....???

Peter Ole Kvint

Poul Simonsen: Men, Lynndie England med snor og halsbånd har da fået en dom.

Havde hun ikke ordre om at stille sig op?
Var det hende som stod bag?
Var der andre med ansvaret som gik fri?
Hvad var der ikke billeder af?
Ville du selv stille op til fotografering?
Er du ikke bare naiv og godtroende?

http://www.vvaw.org/veteran/article/?id=534

Har man et system, som appellerer til menneskets værste instinkter, så får man også mennesker - og et samfund - derefter.

Poul Simonsen

Peter og Jette, jeg lärte i skolen at i et demokrati, er alle lige for loven.
Og det ser man illustreret her ligesom retsopgöret i DK efter besättelse.
Demokratiets varedeklaration er meget smukkere end det der kommer tilsyne når varen er pakket ud.

Det er uhyggeligt, især fordi de fleste ofre er uskyldige - som fx taxachauføren der havde samlet et par terrorister op og efterfølgende blev tortureret ihjel.

Det eneste man kan gøre er vel at boykotte amerikanske virksomheder, jo færre penge de har jo færre mennesker kan de torturere.
Hermed en opfordring til alle samvittighedsfulde mennesker:

Boykot USA !!!

Mener at have læst at Philip Zimbardo, manden bag Stanford Prison Experiment, vidnede til fordel for de anklagede amerikanske soldater i Abu Graihb.

Simon Gramstrup

@Anders Feder
---
Simon Gramstrup: "USA er verdens største sociale eksperiment: [bla bla] Min pointe her er at deres kultur/system er fundamentalt anderledes end vores (endnu)."

Mener du man løsningen er at indføre racehygiene?
---

Nej. Jeg har ikke argumenteret for en løsning.

Det er jo ikke det mest elegante billede fra Irak-aktionen. Gensynet bringer et par alternative tanker frem, for :
1: USarmys kvindelige personel må ikke 'løfte mullaher'. men de skal transportere dem fra punkt A til punkt B på en eller anden måde ?!
2 : Fangerne er nøgne i cellerne for at forhindre selvmord ?!
3 : Fangen nægter at tage sin slåbrok på, - og alt muligt anden samarbejdsattitude også ?!
Voila - du kan fange dette motiv med din mobil.
Ikke at jeg betvivler at man i visse tilfælde har gjort sig klart forståeligt på upassende måder. Men lige dette billede er i al sin visuelle spektakulærhed måske meget mere banalt end det ser ud til.

Lars Peter Simonsen

Der er intet - absolut intet, der kan overraske mig mht. til den slags afsløringer udover folks naivitet...
Alle krige er afskyelige, uanstændige og beskidte. En soldats primære funktion er at slå ihjel eller uskadeliggøre andre mennesker, og det gør han/hun så...

Lars-bo Jensen

Lars:

Jeg lærte i min tid, at man ikke skulle slå ihjel, man skulle såre, der bindes flere til behandling af den sårede, end der bindes til en død.

Det tilside, nej man skal ikke torturere, eller påføre mere smerte end højst nødvendigt, særligt ikke på våbenløse personer, som man må antage at fanger er. Er de ikke det, har man misforstået opgaven der ligger i at tage fanger.
Ønsker man at bruge tortur, må man erkende det, fraskrive sig de konventioner der forbyder det, og offentlig erkende det, samtidig må man erkende at man ikke længer kan brokke sig over andres tortur, det bliver jo til en diskution om graden af sort.