Læsetid: 1 min.

I dag kan man tale frit

Marwa Mohammad-Ali, farmaceut. Kom til Danmark som politisk flygtning i 1989. Foto: Tine Sletting

Marwa Mohammad-Ali, farmaceut. Kom til Danmark som politisk flygtning i 1989. Foto: Tine Sletting

19. marts 2013

– Var invasionen af Irak i 2003 en rigtig beslutning?

»Nej, det synes jeg ikke. Ikke fordi, jeg er pro-Saddam. Han ødelagde landet. Men jeg ville ønske, det var den irakiske befolkning, der havde startet en revolution. Jeg besøgte Bagdad i 2011 og spurgte, om livet var bedre under Saddam Hussein. De fleste svarede, at det er bedre nu, fordi folk kan tale frit, og økonomien er bedre. Men der er også kommet en sekterisk og religiøs konflikt. Det gik man ikke så meget op i før i tiden, men nu er politik defineret ud fra, om du er kurder, shia eller sunni. Det er en meget ødelæggende måde at opdele folk.«

–Hvordan ser du Irak i dag?

»Landet er økonomisk bedre stillet end før. Men der er meget, der ikke er på plads –f.eks.elforsyningen. Og der er ingen tryghed. Den var der heller ikke før, men det var på en anden måde. I dag kan man sige, hvad man vil, men man tør ikke gå ud på gaden. Førhen stod Saddam Hussein bag massakrene, men nu ved man ikke, hvem det er, der slår folk ihjel.«

– Hvordan ser du Iraks fremtid?

»Jeg kan ikke forestille mig, det bliver bedre. Det største problem er den politiske korruption. Måske er trygheden større om 10 år. Jeg kan ikke forestille mig, det bliver bedre, medmindre der kommer en politisk omvæltning, der gør op med korruptionen.«

Serie

Irak-krigen – 10 år efter

I anledning af tiåret for invasionen af Irak har Information sat fokus på Irak-krigens konsekvenser. Hvor er Irak i dag? Hvad har Danmarks deltagelse i krigen betydet for danskernes selvforståelse? Hvilke konsekvener har krigen haft for briterne, amerikanerne og ikke mindst FN? Og hvordan ser fremtiden ud? Er Irak på vej mod en ny borgerkrig? hvem er Irak-krigens egentlige vindere? Og hvad kommer krigens udfald til at betyde for evt. fremtidige interventioner?

Seneste artikler

 • Er Irak på kanten af en ny borgerkrig?

  21. marts 2013
  De etniske og sekteriske spændinger vokser i dagens Irak, hvor shiitterne har sat sig tungt på magten. Men spørgsmålet er, om risikoen for en ny, blodig borgerkrig er overhængende
 • ’Hvordan kan vi skabe en sammenhængende, meningsfuld fortælling om de seneste ti år?’

  20. marts 2013
  USA’s invasion i 2003 nedbrød det gamle Irak. Men nu har flere af det irakiske samfunds mest ondartede kræfter samlet sig på ny. Resultatet er et frustrerende og demoraliserende dødvande, der har taget landets fremtid som gidsel
 • Tre lande i ét

  19. marts 2013
  Der er i virkeligheden tre lande i ét land. Kurdere i nord, shiaer i syd, og i midten er det primært sunnier. Nogle prøver at spille de forskellige grupper ud mod hinanden Men vi tror alle sammen på gud, og det er det vigtigste. Jeg er hverken sunni eller shia – jeg er muslim. Der er en opdeling på vej
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu