Læsetid: 4 min.

Egyptens regering vil slå hårdt ned på ngo’er

Civile organisationer skal overvåges af regeringen og må ikke blande sig i politik eller modtage støtte fra udlandet. Det fremgår af et omstridt lovudkast fra den egyptiske regering, der anklages for at ville stække sine kritikere i civilsamfundet
Hvis et lovudkast fra den egyptiske regering bliver vedtaget, vil det umuliggøre arbejdet for ngo’er, der blandt andet arbejder med at dokumentere regeringens overtrædelser af menneskerettighederne, som tortur og politibrutalitet. Billedet er fra en begravelse af to mænd, Mohammed El Gendy og Amr Saad, der døde efter sammenstød med politiet. I Mohammed El Gendys tilfælde var der ifølge uafhængige retsmedicinere tale om tortur.

Nameer Galal

14. marts 2013

Præsident Mohamed Morsis regering forsøger at umuliggøre arbejdet for Egyptens ngo’er, der blandt andet er beskæftigede med at dokumentere regeringens overtrædelse af menneskerettighederne. Det siger kritikere, efter at regeringen har fremlagt et udkast til en lov, der efter alt at dømme kommer til at ramme det egyptiske civilsamfund hårdt. Loven, der endnu ikke er blevet vedtaget af det egyptiske overhus, skal give regeringen og dens efterretningsvæsen ret til at overvåge ngo’er tæt og afskære dem fra at deltage i politiske aktiviteter og modtage økonomiske midler fra udlandet.

»Loven er udtryk for, at Morsi slår ned på alt, hvad der kan skade ham. Regeringen bruger samme metoder, som Mubarak gjorde og forstår ikke, at det på længere sigt er farligt for den, fordi befolkningen vender sig imod den,« siger Aida Saif El-Dawla, der er professor i psykiatri på Cairos Ain Sham-universitet. Hun er en af grundlæggerne af det egyptiske El Nadim Rehabiliteringscenter for torturofre og blandt landets mest prominente menneskerettighedsforkæmpere. Information møder hende på en konference i Marokko, hvor jurister, menneskerettighedsaktivister og læger fra Mellemøsten og Nordafrika udveksler erfaringer om arbejdet med at forhindre og dokumentere tortur.

Også Marc Schade-Poulsen, direktør for paraplyorganisationen Euro-Mediterranean Human Rights Network, finder den foreslåede lov bekymrende.

»Vi ved stadig ikke, om loven vil blive vedtaget, men hvis det skulle ske, er det meget alvorligt. Så vil der virkelig blive lukket ned for et vigtigt politisk frirum i landet,« siger han.

Center i fare

Lovudkastet kommer på et tidspunkt, hvor myndighedernes krænkelser af menneskerettighederne bliver debatteret intenst i den egyptiske offentlighed. Centralt i debatten står menneskerettighedsinstitutioner som El Nadim-centret. Som beskrevet i tirsdagens Information har centret blandt andet udgivet en rapport, som gennemgår 247 tilfælde af formodet politibrutalitet, der er foregået i løbet af Mohamed Morsis første 100 dage som præsident. I 88 tilfælde var der ifølge centret tale om decideret tortur og i 34 tilfælde om drab.

Aida Saif El-Dawla forklarer, at El Nadim-centret på nuværende tidspunkt er registreret som en lægeklinik – ligesom mange organisationer, der yder juridisk bistand på menneskerettighedsområdet, er registrerede som advokatkontorer.

»Men det må vi ikke længere være efter den foreslåede lov, når vi ikke har noget overskud,« siger hun.

Hvis El Nadim-centret skal registreres som en organisation efter den foreslåede nye lov, vil centret imidlertid kunne komme i problemer, fordi det er afhængigt af støtte fra udlandet. En sådan støtte skal nemlig ifølge lovudkastet godkendes af en såkaldt koordinationskomité bestående af repræsentanter fra blandt andet det egyptiske Justitsministerium og Indenrigsministerium. En komité, der vel at mærke ikke behøver give nogen begrundelse for at afskære organisationer fra at modtage midler fra udlandet.

»Det er dybt bekymrende. Morsi ved, at organisationer i Egypten, der ikke får penge fra udlandet og ikke samarbejder med udenlandske organisationer, er svage. Dem er han ikke bange for, men de stærke organisationer, der kan skabe problemer for regeringen, slår han ned på,« siger Aida Saif El-Dawla.

Pres fra EU

Flere kritikere af den foreslåede lov har påpeget, at den bringer mindelser om Mubarak-regimet, der førte striks kontrol med landets ngo’er.

Militærstyret, der kom til efter Mubaraks fald, videreførte diktatorens kurs over for organisationerne og ransagede i sommeren 2011 en række ngo’ers kontorer, de fleste udenlandske. 43 medarbejdere blev sigtet for ulovligt at modtage penge fra udlandet. Blandt dem var flere amerikanere, der på nær en enkelt flygtede fra landet. Retssagerne mod de tilbageværende er endnu ikke gennemført.

Marc Schade-Poulsen fra Euro-Mediterranean Human Rights Network understreger imidlertid, at det nye lovudkast lægger op til en endnu mere restriktiv praksis over for ngo’erne end under Mubarak og det efterfølgende militærregime.

»Og det undrer os meget, for tidligere har Det Muslimske Broderskab (bevægelsen bag præsident Morsis Friheds- og Retfærdighedsparti, red.) givet udtryk for, at de ønskede en bedre lov, formentlig fordi de selv har mange foreninger i landet,« siger Marc Schade-Poulsen. Han understreger, at det er uklart, hvem der er ophavsmænd til lovudkastet.

»Det kan komme fra den gamle garde i ministerierne, eller det kan komme fra Det Muslimske Broderskab. Er det sidste tilfældet, kan en af forklaringerne være, at de selv har finansielle ressourcer nok til at klare sig uden penge udefra og også ønsker at ramme deres modstandere blandt salafisterne, der får finansiering fra Qatar og andre steder,« siger Marc Schade-Poulsen. Han opfordrer til, at EU gør mere end på nuværende tidspunkt for at lægge pres på den egyptiske regering: »EU har direkte sagt, at de vil give mere støtte til stater, der understøtter demokratiske værdier som foreningsfrihed, men alligevel har de lovet Egypten lån og bevillinger for cirka 5 milliarder euro i perioden 2012-2013 uden at stille betingelser. Hvis de stillede nogle betingelser, kunne de måske få noget igennem i forhold til lige netop foreningslovgivningen, så både egyptiske og udenlandske ngo’er kan arbejde frit i landet.«

Det er det egyptiske Socialministerium, der har udfærdiget udkastet til loven, som skal regulere landets organisationer og foreninger. Udkastet er nu sendt til godkendelse hos landets Justitsministerium, oplyser avisen Egypt Independent. Men før loven kan træde i kraft, skal den vedtages af det egyptiske overhus, det såkaldte Shura-råd, der er domineret af islamistiske partier. Rådet har siden den midlertidige opløsning af landets mere magtfulde underhus i sommeren 2012 haft magt til at vedtage love.

Information var inviteret til konference i Marokko af DIGNITY – Dansk Institut Mod Tortur. Instituttet var medarrangør af konferencen, der samlede deltagere fra en række lande i Mellemøsten og Nordafrika i et regionalt forum med fokus på bekæmpelse af tortur og monitorering af fængselsfaciliteter. DIGNITY betalte for Informations rejse og ophold.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu