Nyhed
Læsetid: 5 min.

FN kritiserer Marokko: Torturen fortsætter trods kongens flotte ord

Indsatte i Marokkos fængsler bliver fortsat tortureret, selv om landet er blevet udråbt til ’rollemodel’ efter Det Arabiske Forår. Det viser rapport fra FN, netop som landet skal til at tage et nyt skridt i den erklærede kamp for menneskerettighederne
Reformerne i Marokko, der kom som reaktion på en række demonstrationer, er blevet fremhævet som et eksempel til efterfølgelse: evolution i stedet for revolution, som det er set i andre arabiske lande. Men kongens – begrænsede – reformer har ikke afskaffet torturen i det nordafrikanske land.
Udland
22. marts 2013

Fra et guldindrammet portræt på væggen skuer kong Muhammed den 6. ud over konferencesalen på Hotel Rabat i den marokkanske hovedstad, hvor læger, jurister og menneskerettighedsaktivister fra den arabiske verden i sidste uge var samlet til en konference om bekæmpelse af tortur. Siden sin tiltræden som konge i 1999 har Muhammed den 6. gentagne gange erklæret, at menneskerettighedssituationen i landet skal forbedres. Han vil »sikre monarkiet og demokratiet« i landet ved »én gang for alle at forankre det i menneskerettighedernes universelle principper«, sagde han eksempelvis ifølge det tyske magasin Der Spiegel i 2005.

Siden har kong Muhammed som reaktion på demonstrationerne mod det marokkanske regime under Det Arabiske Forår givet landet en ny og mere demokratisk orienteret forfatning, der dog fortsat fastholder en stor del af magten i landet hos ham selv. Forfatningen indeholder blandt andet flere bestemmelser om beskyttelse af menneskerettighederne, og den har fået ros fra flere sider. Blandt andre har den amerikanske politiske analytiker Fareed Zakaria betegnet Marokko og Jordan som »rollemodeller for regionen«, fordi de to monarkier har »valgt evolution frem for revolution« og på den måde har forhindret politisk kaos som i eksempelvis Egypten.

Men samtidig med at konferencen om tortur fandt sted i Rabat, præsenterede FN’s særlige rapportør for tortur på en pressekonference i Genève en kritisk rapport om tilstanden i netop Marokko. En rapport, der på den ene side viser, at forholdene for udsatte grupper i landet måske nok er forbedret i forhold til tidligere, men på den anden side dokumenterer, at der fortsat er lang vej, før Marokko lever op til sine erklærede ambitioner om at overholde menneskerettighederne.

Slag med stave og slanger

Den marokkanske regering havde selv inviteret den særlige FN-rapportør for tortur, Juan E. Méndez, på inspektion i landet i det tidlige efterår 2012, og i sin rapport takker han for regeringens »villighed til at åbne Marokko for en uafhængig og objektiv undersøgelse af dets menneskerettighedssituation«. Han kvitterer også for den »fremspirende menneskerettighedskultur« i landet, der er opstået, efter at den nuværende konge overtog tronen fra sin afdøde far, Hassan den 2., hvis regime var berygtet for tortur og drab på politiske modstandere, demonstranter og menneskerettighedsaktivister.

Men Juan E. Méndez’ undersøgelser i Marokko viser, at tortur og mishandling stadig foregår i landet, om end ikke i så vidt omfang som tidligere. Særlig i fængsler og på politistationer, både i forbindelse med almindelige straffesager og i videre omfang i forbindelse med sager, der omhandler statens sikkerhed.

Vidneudsagn kombineret med retsmedicinske undersøgelser tyder blandt andet på, at terrormistænkte »systematisk« er blevet udsat for overgreb, der af Juan E. Méndez betegnes som »dybt bekymrende«. De er blandt andet blevet tæsket og udsat for slag med stave og slanger, ophængning i længere perioder og seksuelle overgreb. Og ifølge rapporten er sådanne overgreb vel at mærke sjældent blevet dokumenteret og undersøgt behørigt, ligesom ofrene typisk ikke har modtaget nogen form for behandling efterfølgende.

I strid med basale principper

De alarmerende oplysninger i FN-rapporten kommer, netop som den marokkanske regering for nylig har erklæret, at den ønsker at ratificere den såkaldte Tillægsprotokol til FN’s torturkonvention. En beslutning, der dog først skal godkendes af landets parlament.

Tillægsprotokollen forpligter blandt andet staterne til at lade både en FN-komité og en national instans foretage tilsynsbesøg i deres fængselsfaciliteter. Men da deltagerne i konferencen i Rabat selv blev inviteret på besøg i et af landets fængsler, viste det sig, at de marokkanske myndigheder måske kan få problemer med at leve op til de internationale standarder for fængselstilsyn. Besøget skulle fungere som træning af deltagerne i at gennemføre effektive tilsyn, og det var arrangeret af lokale menneskerettighedsorganisationer i samarbejde med myndighederne. Information deltog i besøget, under forudsætning af at avisen af hensyn til menneskerettighedsorganisationernes fortsatte samarbejde med myndighederne ikke måtte offentliggøre detaljer om fængslet og om oplysninger, som de indsatte måtte komme med.

Dagen før besøget oplyste fængselsmyndighederne, at deltagerne i besøget ikke kunne komme til at interviewe de indsatte, hvilket er et af de grundlæggende krav til et effektivt tilsyn. Ifølge myndighederne ville sådanne interview være i strid med landets lovgivning. En marokkansk dommer, der deltog i konferencen, afviste imidlertid denne påstand, og efter klager fra konferencelederne besluttede myndighederne alligevel at tillade interview med de indsatte. Under besøget viste det sig dog, at personer fra fængselsledelsen gentagne gange brød ind i deltagernes interview med de indsatte i et forsøg på at overvåge samtalerne, der ifølge de mest basale principper for fængselstilsyn bør foregå i fortrolighed uden deltagelse af lokale myndigheder.

Vil de tage sagen seriøst?

Dr. Krassimir Kanev fra Sofia Universitet i Bulgarien var blandt deltagerne i konferencen i Rabat. Han er ekspert i monitorering af tortur i fængsler og har som udsending for flere forskellige internationale organisationer inspiceret fængselsfaciliteter i en lang række lande verden over. Krassimir Kanev understreger, at Marokko ligesom andre lande i regionen har en lang tradition for mishandling af indsatte i fængsler.

»Og man kan ikke forvente, at det hører op fra den ene dag til den anden, og at landet pludselig lever op til de højeste standarder for fængselstilsyn, bare fordi man beslutter at ratificere tillægsprotokollen til torturkonventionen,« siger han.

Krassimir Kanev tilføjer, at en ratificering af tillægsprotokollen til torturkonventionen ikke i sig selv er noget værn mod mishandling og tortur i landets fængsler, eftersom tilsynsorganerne ikke nødvendigvis er særlig effektive. Den FN-komité, som ifølge tillægsprotokollen har ret til at føre tilsyn i landenes fængsler, kan nemlig kun sjældent gennemføre tilsyn i det enkelte land, og det nationale tilsynsorgan behøver ikke nødvendigvis være uafhængigt, men må ifølge tillægsprotokollen gerne høre under staten: »Det hele afhænger af, om man tager sagen seriøst og opretter et effektivt, uafhængigt tilsynsorgan,« siger han.

Amina Bouayach, der er marokkansk aktivist og vicepræsident for den internationale paraplyorganisation for ngo’er med fokus på menneskerettigheder, FIDH, har gennem længere tid arbejdet på at få den marokkanske regering til at ratificere tillægsprotokollen til torturkonventionen. Hun er positiv over for udviklingen i landet.

»Rapporten fra FN-rapportør Mendez viser, at der er sager, hvor folk er blevet mishandlet og tortureret. Det er alvorligt. Men torturen er ifølge rapporten ikke så systematisk som tidligere. For mig at se er det positivt, ligesom det er positivt, at Marokko selv inviterede Mendez og åbnede fængslerne for ham, og at vi nu skal ratificere tillægsprotokollen. Men der er stadig meget at gøre,« siger Amina Bouayach.

 

Information var inviteret til konference i Marokko af DIGNITY – Dansk Institut Mod Tortur. Instituttet var medarrangør af konferencen, der samlede deltagere fra en række lande i Mellemøsten og Nordafrika i et regionalt forum med fokus på bekæmpelse af tortur og monitorering af fængselsfaciliteter. DIGNITY betalte for Informations rejse og ophold

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her