Læsetid: 1 min.

Folk er rædselsslagne

Lawand Shakur Othman, musiker. Kom til Danmark som barn med sin familie, som flygtede fra Baath-regimet. Foto: Tine Sletting

Lawand Shakur Othman, musiker. Kom til Danmark som barn med sin familie, som flygtede fra Baath-regimet. Foto: Tine Sletting

19. marts 2013

–Var invasionen rigtig eller forkert?

»Jeg er glad for, at Saddam blev fjernet, men det skete på en forkert måde. At gå i krig for at skabe fred er fucked up. Det kan jeg jo se, når jeg taler med min familie i Irak. Min fætter fortalte, at han ikke har spist kød i to uger, fordi han ikke har råd. Han kan ikke få arbejde, og børnene kommer ikke i skole, fordi de risikerer at blive kidnappet. Hver måned fortæller min familie om en ny bekendt, der er blevet slået ihjel. Folk er rædselsslagne.«

– Hvordan ser du Iraks situation i dag?

»Da jeg var lille og boede i Kirkuk, var den lokale kiosk ejet af en jøde, men det var der ingen, der gik op i. I dag er det irakiske folk forvirret. Krig efter krig har gjort dem identitetsløse, og derfor ser de på de få ting, der adskiller dem. I dag er alle kvarterer opdelt mellem etniske og religiøse grupper, som bliver støttet af forskellige udenlandske interesser. Folk bliver spillet ud med hinanden.«

– Hvor ser du Irak om 10 år?

»Jeg håber, at folk fremover vil begynde at interessere sig for Iraks kunst, kultur og historie. Forestil dig, at folk om 100 år ikke tager til Irak for at få olie, men for at studere klassisk musik, på samme måde som japanerne i dag kommer til Danmark for at studere Søren Kierkegaard. Det er min drøm.«

 

 

Serie

Irak-krigen – 10 år efter

I anledning af tiåret for invasionen af Irak har Information sat fokus på Irak-krigens konsekvenser. Hvor er Irak i dag? Hvad har Danmarks deltagelse i krigen betydet for danskernes selvforståelse? Hvilke konsekvener har krigen haft for briterne, amerikanerne og ikke mindst FN? Og hvordan ser fremtiden ud? Er Irak på vej mod en ny borgerkrig? hvem er Irak-krigens egentlige vindere? Og hvad kommer krigens udfald til at betyde for evt. fremtidige interventioner?

Seneste artikler

 • Er Irak på kanten af en ny borgerkrig?

  21. marts 2013
  De etniske og sekteriske spændinger vokser i dagens Irak, hvor shiitterne har sat sig tungt på magten. Men spørgsmålet er, om risikoen for en ny, blodig borgerkrig er overhængende
 • ’Hvordan kan vi skabe en sammenhængende, meningsfuld fortælling om de seneste ti år?’

  20. marts 2013
  USA’s invasion i 2003 nedbrød det gamle Irak. Men nu har flere af det irakiske samfunds mest ondartede kræfter samlet sig på ny. Resultatet er et frustrerende og demoraliserende dødvande, der har taget landets fremtid som gidsel
 • Tre lande i ét

  19. marts 2013
  Der er i virkeligheden tre lande i ét land. Kurdere i nord, shiaer i syd, og i midten er det primært sunnier. Nogle prøver at spille de forskellige grupper ud mod hinanden Men vi tror alle sammen på gud, og det er det vigtigste. Jeg er hverken sunni eller shia – jeg er muslim. Der er en opdeling på vej
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu