Interview
Læsetid: 4 min.

Hvad gjorde Irak-krigen ved os?

Veteranen, forfatteren, militærmanden, politikeren og forskeren udlægger, hvad Irak-krigen gjorde ved os danskere
Forfatteren Carsten Jensen mener, Danmark i den grad mangler at gøre op med Irak-krigen. For mens George W. Bush og Tony Blair har fået sværtet deres eftermæle pga. krigen, står Anders Fogh Rasmussen ifølge Carsten Jensen uplettet tilbage. Her ses Anders Fogh Rasmussen, umiddelbart efter han i marts 2003 blev angrebet med en malingbombe af en aktivist.

Keld Navntoft

Udland
19. marts 2013

Fik vi ført debatten om krigen i Irak til ende, eller løb den ud i sandet? Bjørn Olsen mener, det sidste er tilfældet. Han er 28 år og var udstationeret som soldat i Irak i otte måneder.

»Jeg synes aldrig, at vi blev færdige med krigen. Jeg var på det sidste hold i Irak, og halvvejs igennem missionen fik vi at vide, at nu vi var færdige. Det gik meget stærkt lige pludselig. Vi fik ikke rigtig overdraget det på en facon, hvor alle parter kunne være tilfredse. Vi kommer ind og fjerner diktatoren, men sender landet videre til andre, som nok ikke er en skid bedre. En masse klanflok, som stadig bekriger hinanden,« siger han.

»Det er fem år siden, at vi stoppede dernede. Og det har ikke rigtigt været oppe siden. Vi havde en god periode, hvor der stadig var liv i diskussionen om, hvorvidt det var okay, at vi var der og er smuttet. Men det tog ikke mere end et halvt år, før det var glemt,« siger Bjørn Olsen.

»Alle andre, jeg kender, snakker i hvert fald ikke om Irak-krigen. Og det har de ikke gjort meget længe.«

Forfatteren Carsten Jensen har været en af de konstante stemmer i debatten om Irak-krigen. Han mener, at vi »i den grad« mangler et opgør med krigen.

»Når det kommer til Irak, er det nu klart, at de to hovedkræfter bag krigen, George W. Bush og Tony Blair, for altid fik deres historiske eftermæle ødelagt af krigen. Imens står Anders Fogh fuldstændig uplettet tilbage,« siger han.

»Vi har brug for at høre sandheden om, hvad det egentligt var, der skete under optakten til Irak-krigen. Det er livsvigtigt for et demokrati. Vi blev løjet ind i krigen af en række politikere, der godt vidste, at de talte mod bedre vidende, og som løj for os bevidst,« siger Carsten Jensen, som mener, krigen fik store konsekvenser for det danske samfund som helhed.

»Det har gjort stor skade på det danske demokrati, for det har institutionaliseret løgnen som et anerkendt politisk-taktisk middel. På den ene side har invasionen ikke bare gjort skade på hele Mellemøsten. Den har også gjort umådelig skade på det danske demokrati. Og den skade bliver ved med at være ubodelig, indtil vi får taget opgøret med de politikere, der førte os ind i den.«

Venstres forsvarsordfører, Troels Lund Poulsen, mener derimod ikke, at der er behov for et selvopgør. Irak-krigen er gennemdebatteret, menrer han.

»Det har vi gjort de sidste ti år, og det fortsætter nu med den kommission, som regeringen har nedsat for at belyse vores deltagelse i Irak-krigen. Det er belyst på alle mulige og umulige måder,« siger Troels Lund Poulsen.

Stort, svært og tomt

Lars R. Møller, der oberst og chef for internationale missioner i Forsvarskommandoen, håber, at vi har lært lektien af krigen.

»Det er nemt nok at hoppe ind i væbnet konflikt, men det er en anelse sværere at se, hvordan vi kommer ud af det igen. Jeg siger ikke, at man ikke skal gøre det fremover, men jeg siger, at man skal forlange, at man tænker sig godt om. Og så må man også forlange en bred politisk opbakning«

En anden lære er, at krig kræver grundig forberedelse, mener Birthe Hansen, lektor på Københavns Universitet.

»Der et stort projekt, når man prøver at påvirke stater af Iraks type i retning af forandringer,« siger hun.

»Først og fremmest har vi lært, at man skal undgå et magttomrum. Saddam Hussein-regimet faldt, og dets militær blev enten besejret, opløst eller gav op. Alle tre ting skete. Det vil sige, at der ikke var nogen institutioner, der kunne holde styr på den magtkamp, der gik i gang efterfølgende. Der er det nødvendigt, at man sikrer, at der er styrker til at udfylde det tomrum, enten landets egne eller med hjælp udefra.«

En krigerisk nation

Krigen har ændret vores selvforståelse som danskere. Før i tiden sendte forældre deres børn ind som værnepligtige med vished om, at der ikke kunne ske dem noget, siger tidligere udsendt Bjørn Olsen.

»De tænkte nok, at det værste, der kunne ske, var, at deres barn fik sprunget en finger af på grund af et blålyn. At vi så senere er gået ind i Afghanistan og Irak, har gjort, at folk har fået øjnene op for, at konsekvensen af, at deres børn render rundt med våben, er, at de kan blive skudt.«

Forfatteren Kirsten Thorup var med til at demonstrere mod krigen. Hun mener, at krigen har ændret vores opfattelse af Danmark som nation.

»Vi er blevet en mere krigerisk nation. En nation, der forstår sig selv som krigsførende nation. Det betyder noget i forhold til, hvordan man opfatter verden. Om man agerer ved hjælp af vold og krig eller ved hjælp af diplomati. Det undergraver den holdning, at krig er noget, man benytter i absolut sidste instans, når alle andre muligheder er udtømte,« siger hun.

Tidligere udenrigsminister Per Stig Møller (K) mener, at det er positivt for Danmarks selvforståelse, at vi har fået en følelse af, at vi spiller en vigtig rolle i det internationale samfund.

»Vi har været tilfredse med, at Danmark kan spille en rolle og har fået brudt det der småstatssyndrom med, at man skal kravle langs gulvet og håbe på, at ingen opdager en. Men det brud begyndte jo allerede i 1991 (Den Første Golfkrig) og kørte videre med Afghanistan og Irak,« siger han.

»Det negative er, at det nu tegner til, at man ikke tør være med i noget som helst. Man skal selvfølgelig tænke meget over, hvad man går ind i. Men jeg synes ikke, at læren skal være den, at man skal melde sig ud af verden. For hvis man melder sig ud af verden, så kommer verden altså til en selv,« siger Per Stig Møller.

Serie

Irak-krigen – 10 år efter

I anledning af tiåret for invasionen af Irak har Information sat fokus på Irak-krigens konsekvenser. Hvor er Irak i dag? Hvad har Danmarks deltagelse i krigen betydet for danskernes selvforståelse? Hvilke konsekvener har krigen haft for briterne, amerikanerne og ikke mindst FN? Og hvordan ser fremtiden ud? Er Irak på vej mod en ny borgerkrig? hvem er Irak-krigens egentlige vindere? Og hvad kommer krigens udfald til at betyde for evt. fremtidige interventioner?

Seneste artikler

 • Er Irak på kanten af en ny borgerkrig?

  21. marts 2013
  De etniske og sekteriske spændinger vokser i dagens Irak, hvor shiitterne har sat sig tungt på magten. Men spørgsmålet er, om risikoen for en ny, blodig borgerkrig er overhængende
 • ’Hvordan kan vi skabe en sammenhængende, meningsfuld fortælling om de seneste ti år?’

  20. marts 2013
  USA’s invasion i 2003 nedbrød det gamle Irak. Men nu har flere af det irakiske samfunds mest ondartede kræfter samlet sig på ny. Resultatet er et frustrerende og demoraliserende dødvande, der har taget landets fremtid som gidsel
 • Tre lande i ét

  19. marts 2013
  Der er i virkeligheden tre lande i ét land. Kurdere i nord, shiaer i syd, og i midten er det primært sunnier. Nogle prøver at spille de forskellige grupper ud mod hinanden Men vi tror alle sammen på gud, og det er det vigtigste. Jeg er hverken sunni eller shia – jeg er muslim. Der er en opdeling på vej
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jens Thorning

Hvis man er i krig hele tiden, behøver man aldrig at gå i krig, fastslår Møller overbevisende.

Holger Madsen

Tak til de to malerdrenge, Lars og Rune, der dekorerede vores statsmedisters splinternye, toptunede, Armani-erede jakkesæt, den dag han meldte os ind i en krig, mod et land, der ikke havde gjort os noget.

uffe hellum, Søren Koefoed Larsen, Henning Pedersen, Keld Sandkvist, John Victor Lorck, Alan Strandbygaard, Søren Johannesen, Anders Krog, Tor Brandt, Mette Hansen, Bill Atkins, Martin Hansen , Rune Petersen, Peter Poulsen, Jette Abildgaard og Troels H. Poulsen anbefalede denne kommentar
Holger Madsen

Irak-krigen har gjort ubodelig skade på vores omdømme ude i verden. Vi er også blevet et mere splittet folk oven på Irak-krigen, selv om vi alle synger med på at vi vil fred her til lands, sankte Fogh, sankte Hans.

Thomas Rasmussen, Alan Strandbygaard, Mette Hansen, Martin Hansen , Karsten Aaen og Jette Abildgaard anbefalede denne kommentar

"brudt med småstatssyndrom"?

Nu må retorikken stoppe!

INTET er mere småstats- eller vassalstatsagtigt end blot at måtte bidrage med penge og soldater til protektorstatens militære eventyr uden egen selvstændig interesse!

Det VAR sgu allerede klart for det gamle Roms "allierede" for 2000 år siden!

Hvor dum kan man være 2000 år senere?
(meget åbentbart)

uffe hellum, Sascha Olinsson, Søren Sommer, Henning Pedersen, Benny Larsen, John Victor Lorck, Alan Strandbygaard, Sabine Behrmann, Søren Johannesen, peter fonnesbech, Mette Hansen, Tue Romanow, Martin Hansen , Karsten Aaen, Peter Poulsen og Troels H. Poulsen anbefalede denne kommentar

Se dokumentaren om kampagnen, der førte os ind i Irak-krigen klokken 20:30 på DR2 i aften.

Tommy Karstensen

Holger,
det forholder sig stik modsat. Det var godt vi gik med, for det høstede Danmark respekt og anerkendelse for. Når jeg siger det, kigger jeg i retning af vores nære allierede og samarbejdspartnere. Vi blev pludseligt troværdige.
Dejligt at læse at Pernille R-T. nu er blevet mere voksen og kan se det var en fejl at lukke de to aktivister ind i Folketinget. I bund og grund noget hun burde være smidt ud på, men ok, hun blev klogere med alderen. Så mangler vi bare at få resten af ENHL med :-).

Jette Abildgaard

Mathias Koch Stræde og Ida Meyer spoerger ''Hvad gjorde Irak-krigen ved os?''

Hele mit liv har jeg sagt, at hvis Danmark nogensinde valgte at gaa i krig, da ville jeg pakke min rygsaek og rejse vaek....jeg rejste et aars tid foer Danmark gik i krig og, har derfor fulgt mit land og mine med-Danskere udefra under alle de senere krige I har deltaget i og, stadig deltager i.

Jeg er lykkelig for mit valg og, har laert at se hvad der sker med baade et land og et folk, naar det gaar i krig...i hvert fald Danmark...og Danskerne..

Siden den dag Fogh (stort set egenhaendigt) bestemte at nu skulle Danmark vaere et ''stort'' krigsfoerende land og, omgaaende sendte en masse soldater og andet godtfolk afsted til Irak, stort set kun ifoert en pose ''Kongen af Danmarks bolsjer'' er det gaaet jaevnt, men sikkert ned ad bakke for mit gamle land, som jeg ikke laengere genkender og, desvaerre har jeg nu ogsaa set, hvordan folket - det dejlige folk jeg elsker - gradvist har aendret sig til mennesker der synes det er i orden at myrde, oedelaegge og terrorisere alle andre, at det er i orden ikke at vaere gaestfri, i orden at faengsle flygtninge fra de lande Danmark - ULOVLIGT - har angrebet og oedelagt gennem de sidste 10 aar, at uanset hvordan og hvor daarligt man behandler andre mennesker, saa er det tilsyneladende helt fint i det lille dronningerige....aarsagen til dette leder jeg stadig efter...

Ikke kun Irak krigen, men alle de krige I har deltaget i siden jeg i 2000 forlod den synkende skude - hver eneste af dem - mangler I at faa behandlet! I mangler at laere at kigge indad og se Jer selv og, se hvordan I er blevet gennem disse aar, Jeres opfattelse af at alle andre er terrrorister....og, I er de ''fredelige'', men hvem var det i hvert eneste tilfaelde lille Danmark, der foerst var ude at terrorisere? Var det ikke Jer selv?

Hvor mange love kan retfaerdiggoere hvad Danmark har oedelagt for andre nationer gennem alle disse aar og, hvornaar...ikke om det skal ske, men helt praecist hvornaar skal de ansvarlige Danskere stilles til ansvar...ansvar for oedelaeggelsen af andre nationers mennesker, men ogsaa til ansvar for den totale oedelaeggelse af Danmark, Danskerne og den Danske kultur...hvis I stadig kan huske hvad det er...den Danske kultur altsaa!?

uffe hellum, Philip B. Johnsen, Sascha Olinsson, John Victor Lorck, Søren Johannesen, Tor Brandt, Mette Hansen, Hans Hansen, Martin Hansen , Holger Madsen, Troels H. Poulsen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Niels Engelsted

Hvis man er interesseret i at vide, hvad Reagans vicefinansminister Paul Craig Roberts mener om Irak-krigen og hele krigspolitikken, som vi har meldt os ind i,så kan man læse den her. Det er ret præcist.

http://www.counterpunch.org/2013/03/19/killing-is-winning/

John Victor Lorck, Søren Johannesen, Anders Krog og Troels H. Poulsen anbefalede denne kommentar

Alle krige som ikke er 100% forsvarskrige er 100% forkastelige. For så vidt Danmark er krigsførende nation, identificerer jeg ikke mig selv som dansker.

Georg Christensen

Til Carsten Jensen, tag det bare roligt, om ikke så mange år, lukkes der op for uhørlighederne i Iraqkrigen, ikke fordi "magtbegærdet" ønsker det, men fordi "verdensfolket" ikke længere vil følge "beærdet´s" løgne og bedragerier.

Det Arabiske forår har allerede vist os begyndelsen, vi har bare ikke i vores "selvbehag", forstået meddelelsen. Vi er nok veluddannede, men uden "viden om?". Her er netop vores problem: Verden udenom os selv, er meget større som vi anede, på grund af manglende oplysning.

Søren Johannesen

.... en dekade med massiv hjernevask!! Og at høre udtalelser fra de ansvarlige politikere (hele vejen rundt) er dog det mest ynkelige. De fortsætter jo ad samme spor LØGN LØGN LØGN ......

Også en lektor fra KU som gud hjælpe mig mener det hele ligger i "forberedelsen"!! Ja for kuglerne og bomberne dræber ikke, når bare man har forberedt sig. Og til den gode lektor: det magt tomrum som opstod var OGSÅ en del af planen - eller kune man jo ikke retfærdiggøre at blive der så længe VEL!!!! - det totale kaos i Irak var merer end velkomment - det var GOOD BUSINESS!!!

Dorte Sørensen

Tak til DR2 for dokumentaren i går aftes.

Det er pinligt, at Fogh Rasmussen altid siger, at Danmark ikke brugte masseødelæggelsesvåbene som grund for krigen. Men Fogh Rasmussen brugte det argument med at Irak ikke ville samarbejde - hvilket også var forkert, da FN havde Hans Brix og hans mænd i fuld gang og de bare bad om et par måneder til for at undersøge om der var masseødelæggelsesvåben.

PS: Fogh Rasmussen har ellers flere gang udtalt - at Irak har masseødelæggelsesvåben - det er ikke noget vi tror men noget vi VED.

Søren Sommer, Jette Abildgaard og Troels H. Poulsen anbefalede denne kommentar

Hussein-regimet kostede op imod 1½ million irakere og iranere livet. Det bliver omtrent 170 dræbte pr. dag.
Spørgsmålet er derfor, hvor Vesten forbrød sig mest.
I de år, hvor vi støttede regimet, solgte det militært isenkram og hjalp det med at udvikle kemiske våben, da vi invaderede og fjernede regimet, eller da vi efterfølgende passivt så til, mens Bush & venner plyndrede landet og skabte grundlaget for den sekteriske vold og opløsningen af landet?

Jette Abildgaard

Jeg kom lige tilbage til kommentarerne her og, kom til at kigge paa fotoet...

Det minder mig om et foto som burde vaere placereret i en bog af Stephen King eller Bret Easton Ellis (American Psycho)....og, det gyser faktisk ned ad ryggen....Fogh ligner en robot....helt stive arme - langt uden for kroppen og.....oejnene.....de stirrer jo...han kigger slet ikke paa noget...stirrer bare.....det er det jeg ser som det vaerste her...den totale fiksering (vrede/raseri/galskab??) der saa tydeligt lyser ud af oejnene......ikke malingen....men maaske det blot er mig!??

Philip B. Johnsen

@ Jette Abildgaard

Nej Jette Abildgaard du har ret.

Fogh tænker, jeg skal være NATO's generalsekretær, jeg SKAL være NATO's generalsekretær!