Læsetid: 2 min.

Grønlands nye politiske stjerne vandt storsejr

Alt tyder på, at Grønland får sin første kvindelige regeringsleder. De 47-årige leder af Siumut, Aleqa Hammond, fik det største antal personlige stemmer
Aleqa Hammond ses her med hendes kæreste Tom Ostermann. Begge har været kandidater for Siumut ved valget. Foto: Scanpix

Aleqa Hammond ses her med hendes kæreste Tom Ostermann. Begge har været kandidater for Siumut ved valget. Foto: Scanpix

13. marts 2013

Valget i Grønland tirsdag blev en knusende sejr for oppositionsleder og formand for Siumut, Aleqa Hammond.

Hun fejede alle af banen og opnåede det højeste antal personlige stemmer.

Med løfter om at ville hjælpe de svage i det grønlandske samfund og en klar besked om, at selskaber, der ønsker at udvinde mineraler i undergrunden, med det samme skal betale royalties til Grønland, fik hun 6818 personlige stemmer.

Det betyder, at den 47-årige Aleqa Hammond skal lede de kommende forhandlinger om en ny regering, naalakkersuisut. Onsdag morgen dansk tid var det endnu for tidligt at spekulere i en sammensætning af den konstellation.

Efter fire år ved roret i Grønland måtte koalitionen mellem Inuit Ataqatigiit (IA), Demokraterne og Kandidatforbundet afgive magten og overdrage ledelsen til det socialdemokratiske Siumut - eller rettere dets leder, Aleqa Hammond.

Meget tyder på, at hun bliver Grønlands første kvindelige regeringsleder. Det er ubetinget hendes fortjeneste, at det socialdemokratiske Siumut fik 42,8 procent af stemmerne.

Aleqa Hammond indtog med sine 6818 personlige stemmer, hvilket svarer til 22,6 procent, en suveræn førsteplads. Næstflest stemmer i Siumut fik tidligere landsstyreformand og partileder Hans Enoksen. Han fik 623 personlige stemmer.

Lars-Emil Johansen, der var med til at etablere hjemmestyret i 1979 og også har siddet som landsstyreformand, havde egentlig trukket sig fra aktiv politik, men stillede alligevel op. Med 400 personlige stemmer blev han den tredjestørste stemmesluger i Siumut.

Formand for Grønlands selvstyre gennem de seneste fire år, Kuupik Kleist, fik næsten 2500 stemmer færre end Aleqa Hammond. 4369 satte kryds ved IA-lederen, der måtte notere en tilbagegang på 4,7 procentpoint siden sidste valg i 2009.

Siumut og Aleqa Hammond gik til valg på krav om royalties for at udvinde og eksportere mineraler fra Grønland. Hun mener, at Grønland skal have penge fra første dag, udenlandske virksomheder begynder at udnytte ressourcerne i undergrunden.

Hun er også en varm fortaler for konkrete planer til bekæmpelse af arbejdsløsheden i Grønland, der skaber store skel i befolkningen. Og hun vil have afskaffet gebyr for fiskelicenser og øget bearbejdning af fisk i Grønland.

Over for det stod en koalitionsregering, der i en presset situation for Grønland har truffet en række upopulære beslutninger og stramninger i form af eksempelvis huslejestigninger, som har været vanskelige for vælgerne at sluge.

Det gavner både Danmark og Grønland, at Siumut og Aleqa Hammond vandt valget, fordi hun i landstinget vil revidere storskalaloven, som regulerer investeringerne i undergrunden.

Det vurderer Dansk Folkepartis grønlands- og udenrigsordfører Søren Espersen.

»Aleqa Hammond er et karismatisk menneske, som har ført en fantastisk valgkamp. Det betyder formentlig, at vi får et lille pusterum i Grønlands landsting, hvis hun gør det, hun sagde i valgkampen,« siger Søren Espersen.

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Tillykke til Aleqa Hammond med et kanon flot valgresultat.
Håber for grøndlædernes skyld,og demokratiets skyld, at Aleqa Hammond ikke er inspireret af DK´s socialdemokrater, og fører modsat politik af det lovede.

Filo Butcher, Georg Christensen, Karsten Aaen, Viggo Okholm, Tove Lodal, morten Hansen og Rune Petersen anbefalede denne kommentar

"Lars-Emil Johansen, der var med til at etablere hjemmestyret i 1979 og også har siddet som landsstyreformand, havde egentlig trukket sig fra aktiv politik, men stillede alligevel op. Med 400 personlige stemmer blev han den tredjestørste stemmesluger i Siumut."

Man kunne tilføje at han 2009-2011 var bestyrelsesformand for Greenland Minerals and Energy A/S, som står for Kvanefjelds-projektet, der har til hensigt at udvinde sjældne jordarter og uran ved Narsaq i Sydgrønland. Al respekt for demokratiet, men det er dog påfaldende, Lars Emils vaner for at sammenblande personlige og offentlige interesser taget i betragtning.

Radiodokumentar om Kvanefjeldet: http://www.dr.dk/P1/P1Dokumentar/Udsendelser/2012/10/31150929.htm

Mads Christensen

Stemmetal. Kig her: http://valg.gl/V41.aspx?SiteMapTreeExpanded=e95396a9-0774-4faa-abfc-47a4...

Ifølge denne 'officielle' oversigt er nr. 2 stemmesluger i Siumut altså Hans Enoksen, 623. Nr. 3 er Lars Emil Johansen, 400 og nr. 4 er Kim Kielsen, 393.

En ny rocksanger, Nikku Olsen, formand/stifter af Partiit Inuit, med 1116 stemmer har 'afløst' en gammel en af slagsen, Per Berthelsen fra Siumut, der måtte nøjes med 112 stemmer. Av.

Georg Christensen

Jeg glæder mig over det nye "Grønland", som åbenbart er ved at rejse sig, at selvstændiggøre sig selv.

Et folk, som i så mange år, faktisk er blevet umyndiggjort af danmark.

Med Aleqa Hammond (Siumut) i spidsen, er muligheden tilstede.

NB: Til "grønlænderne": Fald ikke i den samme fælde, som danskerne gjorde, da nordsøolien var på dagsordnen.

Georg Christensen

Et stort "tillykke", til Grønland, især "Aleqa Hammond" (SIUMUT), som slet ikke ligner det danske socialdemokrati. fra en udkants dansker fra Sønderborg, tilhørende "enhedslisten". Fra mit nok lidt indsnævrede synspunkt, ser jeg kun ligheder, som let med mulige forskelligheder let kan afslibes, hvis viljen er tilstede.

Tillykke "Grønlændere". (især med en påminding om, at jeres "kultur"), dannes af jeres sprog og forståelsen deraf..