Interview
Læsetid: 1 min.

Ingen grund til at bombe

Udland
19. marts 2013
Salar Walid, arbejder for et pladeselskab. Barn af forældre, der flygtede til Danmark af politiske grunde. Foto: Tine Sletting

Salar Walid, arbejder for et pladeselskab. Barn af forældre, der flygtede til Danmark af politiske grunde. Foto: Tine Sletting

– Var invasionen en rigtig beslutning?

»Man havde allerede Saddam Hussein med bukserne nede. Det var et spørgsmål om tid, før han var færdig. Metoden, man brugte til at fjerne ham med, var ekstremt forkert. Man kan ikke fjerne pest med kolera. I dag har Irak stadig død og ødelæggelse, og samfundet er banket 300 år tilbage.«

– Hvad skulle man have gjort dengang?

»Der var andre metoder. Man har jo set, hvordan Det Arabiske Forår har ændret samfund. Der var ingen grund til at bombe landet – det var langt fra sidste udvej.«

– Hvordan ser du landet i dag?

»Jeg spørger ofte familiemedlemmer i Irak, om folk har økonomiske muligheder. De svarer, at ja, det er der, hvis man er med på den værste og kender en milits eller har forbindelser i regeringen. Men så skal man sælge sin sjæl på samme måde, som man skulle under Baath-regimet. Før havde du én diktator, men nu har du en masse militser og politiske grupperinger i stedet.«

– Tror du landet er delt om 10 år?

»Der bliver jo arbejdet ihærdigt på det. Særligt kurderne vil gerne have deres eget, så det er så småt ved at ske. Det er selvfølgelig ikke vejen frem. Jeg har altid haft en drøm om, at Irak kan blive det nye Dubai, men jeg er ved at miste håbet. Men hvem ved?«

Serie

Irak-krigen – 10 år efter

I anledning af tiåret for invasionen af Irak har Information sat fokus på Irak-krigens konsekvenser. Hvor er Irak i dag? Hvad har Danmarks deltagelse i krigen betydet for danskernes selvforståelse? Hvilke konsekvener har krigen haft for briterne, amerikanerne og ikke mindst FN? Og hvordan ser fremtiden ud? Er Irak på vej mod en ny borgerkrig? hvem er Irak-krigens egentlige vindere? Og hvad kommer krigens udfald til at betyde for evt. fremtidige interventioner?

Seneste artikler

 • Er Irak på kanten af en ny borgerkrig?

  21. marts 2013
  De etniske og sekteriske spændinger vokser i dagens Irak, hvor shiitterne har sat sig tungt på magten. Men spørgsmålet er, om risikoen for en ny, blodig borgerkrig er overhængende
 • ’Hvordan kan vi skabe en sammenhængende, meningsfuld fortælling om de seneste ti år?’

  20. marts 2013
  USA’s invasion i 2003 nedbrød det gamle Irak. Men nu har flere af det irakiske samfunds mest ondartede kræfter samlet sig på ny. Resultatet er et frustrerende og demoraliserende dødvande, der har taget landets fremtid som gidsel
 • Tre lande i ét

  19. marts 2013
  Der er i virkeligheden tre lande i ét land. Kurdere i nord, shiaer i syd, og i midten er det primært sunnier. Nogle prøver at spille de forskellige grupper ud mod hinanden Men vi tror alle sammen på gud, og det er det vigtigste. Jeg er hverken sunni eller shia – jeg er muslim. Der er en opdeling på vej
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her