Læsetid: 4 min.

Er Irak på kanten af en ny borgerkrig?

De etniske og sekteriske spændinger vokser i dagens Irak, hvor shiitterne har sat sig tungt på magten. Men spørgsmålet er, om risikoen for en ny, blodig borgerkrig er overhængende
Resultatet af en af tirsdagens bomber i Bagdad – på 10 årsdagen for de vestlige magters invasion, som ødelagde dele af Mashtal-kvarteret. Den var blot én i en serie koordinerede bilbomber, der eksploderede og dræbte mindst 25 personer i shia-dominerede kvarterer. Ingen har taget ansvaret, og bomber og drab hører stadig til dagligdagen.

Mohammed Ameen

21. marts 2013

15 bilbomber, 52 dræbte, over 170 sårede. Det var den virkelighed, Bagdad vågnede op til på tiårsdagen for Irak-krigen.

Næsten alle bomberne eksploderede i shiamuslimske boligområder, og næsten alle ofrene var civile. Selv om ingen har taget ansvaret for bombeorgiet, er de færreste i tvivl om, at det er sunniekstremister, der står bag. Frygten for, at Irak igen er på vej ud i en altødelæggende sekterisk borgerkrig blusser op, når dødstallene stiger, som de har gjort her i marts.

Ifølge det franske nyhedsbureau AFP er mindst 202 irakere blevet dræbt i denne måned og 680 såret. Det er næsten lige så mange som i hele februar måned. Men trods den omsiggribende vold er eksperterne langtfra enige om, hvor stor risikoen for en ny borgerkrig er.

Der er dog ingen tvivl om, at Iraks sunni-muslimer er dybt frustrerede og vrede over at være blevet kørt ud på et sidespor af ministerpræsident Nouri al-Malikis shiadominerede regering.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu