Læsetid: 4 min.

Kina søger råstoffer og en ny verdensorden

På sin første udlandsrejse som præsident søger Xi Jinping at slukke Kinas energitørst og gøre op med den vestligt dominerede verdensorden. Han har allerede haft succes i Rusland, nu gælder det Afrika og BRIKS-landene
Efter et ophold i Rusland er Kinas nye præsident Xi Jinping i dag i Sydafrika. Præsidenten ønsker et samarbejde mellem BRIKS-landene, der kan udfordre vestlig dominans. Xi Jinpings første udlandsrejse handler ligeledes om at sikre Kina råstoffer som fra denne mine i Johannesburg.

Siphiwe Sibeko

26. marts 2013

Xi Jinping rejser i en bue udenom Vesten. Og det lader ikke til at være en tilfældig ruteplan. Det er et forsøg på at »opbygge en ny verdensorden«, skriver kinesiske statsmedier. På sin første udlandstur som Kinas præsident var Xi Jinping i weekenden i Moskva, hvor han opfordrede til et forstærket kinesisk-russisk samarbejde for at dæmme op for vestlig indflydelse. Derfra er han taget til Afrika, kontinentet som en kinesisk handelsminister sidste år forudså vil overgå både USA og EU som Kinas største handelspartner inden for 3-5 år. I dag er Xi Jinping i Sydafrika, hvor han vil deltage i et topmøde blandt BRIKS-landene, som har et forslag på bordet om at etablere en ny udviklingsbank, som skal rivalisere med den vestligt kontrollerede Verdensbanken.

Samtidig handler Xi Jinpings ni dage lange tur i høj grad om råstoffer. Siden han i november blev kommunistpartiets leder, har han talt om sin ’store kinesiske drøm’ om et stærkt Kina, der fortsætter sin hastige udvikling.

Og hvis den drøm skal opfyldes, kræver det i høj grad, at Kina får adgang til russiske og afrikanske energiressourcer.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Jesper Wendt
  • Anders Feder
  • Heinrich R. Jørgensen
  • Holger Madsen
  • Claus Sønderkøge
  • Jette Abildgaard
Jesper Wendt, Anders Feder, Heinrich R. Jørgensen, Holger Madsen, Claus Sønderkøge og Jette Abildgaard anbefalede denne artikel

Kommentarer

Claus Sønderkøge

Det bliver hårde tider for Danida og Folkekirkens Nødhjælp.

Brøndgraveri kan fremover formentlig kun ske i Vendsyssel og på Lolland. Heller ikke Grønland vil have de fjolser rendende rundt med deres gode viljer og overklassemanerer men uduelige til udvikling.

Hvorfor har Vesten ikke set den nye verdensorden komme?

Når Mogens Lykketoft om et par år har tænkt sig at blive formand for FNs generalforsamling er medlemmerne formodentlig udvandret til et forum som i højere grad afspejler verdensordenen af i dag.

Claus Sønderkøge
7990 Øster Assels, Mors
csdenmark@gmail.com
www.bridgefiles.net
SKYPE: csdenmark

Henrik Brøndum

"...DR Congo, hvorfra Kina sidste år importerede 5,9 mia. tons olie – 2 procent af Kinas samlede olieimport."

Kina har jo ogsaa egen olieproduktion, saa mon ikke de forbruger den olie de importerer? I saa fald bruger hver kineser saa 500 liter om dagen i foelge artiklen. Man kan godt nok smoere nogle cykelkaeder, koere en del i bil og fyre grundigt op i wok'erne med alt den olie. Det er lige foer en CO2 skeptiker som jeg begynder at blive overbevist - eller ogsaa burde Information ansaette en matematisk student til at holde oeje med at tallene i artiklerne ikke er helt ude i hampen.

Martin Gøttske

Tak for at du goer opmaerksom paa fejlen, Henrik Broendum. Det er 5,9 MILLIONER tons olie, som Kina importerede fra Congo sidste aar. Beklager.

Jørn Stjerneklar

Problemet med Kina er at de ikke bare "udvikler" Afrika, men også eksporterer kinesere til Afrika. I de syv år plus jeg har boet i en relativ lille by i RSA, har vi fået adskillige kinesiske butikker, grillbarer osv. Alle med kinesere bag disken. Selv i vores lokale township er der åbnet to kinesiske supermarkeder, som lige sælger deres produkter lidt billigere end de lokale gør. Det skaber absolut gnidninger.

Der må være en pointe. Uden at være paranoid, tror jeg desværre, at mange afrikanske nationer en dag vågner op og finder ud af, at kineserne har overtaget deres økonomier, deres jord, deres fabrikker. Det vil få den vestlige kolonisering der engang smadrede kontinentet til at være ren børnehave. Men lige nu kører det fint og kineserne gør jo rigtig meget for at "udvikle" landene syd for Sahara. Deres investeringer i infrastruktur er svær at sige nej til. Det virker.

Hvis I har set Blade Runner, der foregår i LA en gang ude i fremtiden, så har I set hvordan Afrika vil blive overtaget af vennerne fra øst. Der vil være kinesere over alt.
Men selvfølgelig kan de lokale lære at spise nudler. Italienerne lærte Somalierne at spise spaghetti. Og de smager bedre end majsgrød, gør nudlerne. Så måske det ikke er så dårligt alligevel?

Anders Lund, Michael Madsen, Peter Nielsen og Anders Feder anbefalede denne kommentar

På mange måder er verden faktisk meget simpel. Og det går til syende og sidst jo nok som det altid gør.

De stærke udnytter de svage :o(

Jette Abildgaard

Menneskeheden er ofte(st) en meget trist stoerrelse..............helt specielt den oeverste ene procent..

Paa den ene side er det forfaerdeligt at Kineserne i den grad udnytter Afrika - og andre og, paa den anden side, er det paa hoeje tide, at ''lederne''* af den Vestlige verden faar et ordentligt hak i tuden, for om nogen mener de er verdens herrer, da er det da dem......den Vestlige Verdens eneste ''lille'' problem er, at de mennesker der skulle forestille at vaere ''ledere'' ikke paa nogen maade er bedre end Kineserne eller andre...tvaertimod...

Forestil Jer om vi kunne indfange alle verdens saakaldte ledere...bure dem inde i kz og flygtningelejre (stort set det samme), og tvinge dem til at leve af Kinesiske nudler i 10 - 15 aar...altsaa i lige saa lang tid, som Danmark lader flygtninge bo i flygtningelejre i Danmark (for en stor del bestaaende af de mennesker Danmark selv har gjort til flygtninge med landets ulovlige krige)......sikke en dejligt velsignet fred vi andre saa ville faa i alle disse aar.....men ak, dette er og forbliver en droemmeverden...

*ledelse har intet - absolut ingenting - at goere med den maade den Vestlige verden i dag tyraniserer og torturerer blot sine egne paa......noget er gaaet helt og aldeles galt med disse saakaldte ''ledere''.............

Martin Gøttske, er der nogen grund til, at tallet opgøres i tons olie, og ikke i tønder, som synse at være standard?

Kina er ved at slå vesten på vestens hjemmebane. Det kan kun resultere i en bedre verden end vi har nu, at hegemonien brydes.

Mads Christensen

Om Congo og om olie - et par korrektioner og præciseringer:

Efter min bedste opfattelse tager Martin Gøttske fejl, når han sender Mr Xi til DR Congo. Dette land, som tidligere hed Zaire, er ikke med på programmet for denne første udlandsrejse. Mr. Xi er derimod taget til Republic of Congo eller Congo-Brazzaville. DRC producerer ikke olie, men har mange mineraler, som Kina er interesseret/involveret i, så et besøg hertil er nok snart på programmet.

Congo-Brazzaville derimod producerer olie, ca. 15 mio. tons i 2011 iflg. BP’s seneste årsoversigt. Det lyder sandsynligt, at man har eksporteret 5.9 millioner tons olie til Kina. Ifølge samme BP-oversigt var Kinas olieforbrug i 2011 på 462 mio. tons, hvoraf 258 mio. blev importeret. Ergo udgjorde importen fra Congo-Brazzaville 2.3 procent af Kinas samlede olieimport.

Bonusinformation: Kinas samlede energiforbrug steg i 2010 til 2400 mio. tons olieækvivalenter (Mtoe), hvorved man snuppede førstepladsen fra USA, der nøjedes med 2280 Mtoe. I 2011 brugte Kina 2613 Mtoe (+8.8%), mens USA gled lidt ned til 2269 Mtoe. Det svarer til, at hver amerikaner bruger 7 tons olie/år, mens hver kineser bruger under 2 tons olie/år.

Kina er storforbruger af kul, som står for 70% af det samlede energiforbrug, De gamle industrilande som USA, Japan og EU har kulandele på lidt over hhv. lidt under 20% af deres respektive totaler. Derfor udledte Kina i 2011 9 milliarder kbm. CO2-ækvivalenter, mens USA på andenpladsen 'kun' udledte 6 milliarder kbm, og EU på 3.pladsen udledte 4 milliarder tons. Japan er nr. 6 efter Indien og Rusland.

'Takket være' den store kulandel udleder Kina 3400 tons CO2 pr. tons bruttoenergiforbrug, mens USA udleder 2650 tons og EU 2400 tons pr. tons energiforbrug. Hver amerikaner udleder 17 tons CO2/år, mens hver kineser nøjedes med 3 tons i 2010.

Anders Feder, Holger Madsen, Michael Kongstad Nielsen og Ulf Timmermann anbefalede denne kommentar

'Kina tager vores primære varer, og sælger os fabrikerede varer istedet'.

Det minder om Nigeria i 70-erne, da landet var kommet til store olieindtægter. Dengang var det bare Vesten der aftog olie, og til gengæld leverede alt muligt skrammel af forbrugsvarer. I bedste neo-kolonialistiske stil.

Nu vil kommunisten Maos kapitalistiske efterkommere også være kolonister. Gad vide om man af og til kan høre en skramlen fra Maos glaskiste i hans mausolæum på Tien An Men pladsen?

Isoleret set er Kina ikke et problem, det globale økonomiske system er, og Kina er åbenbart enig. I Kina løfter man mennesker ud af fattigdom - i Vesten, skubber man dem ned i fattigdom. En betragtelig forskel.

Uanset race, og andet ligegyldigt pjat, så har vi grundlæggende, de samme behov.

Udviklingen bekymrer mig, men i mindre grad hvor tragedien vil udspille sig - den vil komme, uanset hvem der skubber på.

Håbet er, en eller flere stopper op.

Man kan diskutere kampen mod narko i en evighed, eller man kan fjerne ulighed i et hidtil uset omfang. Jo mindre man deler, jo mere øges incitamentet til selv at tage.

Det er ret beset dyrenes abc.

Dyrene er klogere selv uden ABC!

Selv hyæner bekymrer sig først om ulighed/fordeling i flokken EFTER de har nedlagt eller fundet et bytte/ressource!

Michael Kongstad Nielsen

Hvor er det dog en sund og god udvikling for verden, det vi ser her. USA´s status som eneste supermagt brydes ned, og vi får en mere ligelig fordeling af magt og indflydelse svarende til verdens faktiske forhold og behov. Som Jinping siger: »Intet land eller nogen blok af lande vil igen være i stand til på egen hånd at dominere verden.« Sådan, det er virkelig godt. Nu mangler vi bare, at FN tilpasses til de nye realiteter, hvor i hvert fald Indien bør med ind som permanent medlem af Sikkerhedsrådet, og initiativerne med et alternativ til Verdensbanken og IMF er også supergode.

Med hensyn til Afrika og Kina er der mange vanskeligheder. Kinas udgangspunkt har været, at de ville handle, ikke stille betingelser. Ikke desto mindre tror jeg, at det vigtigste for Afrika lige nu er bedre regeringsførelse på alle niveauer. Kunne man dertil sikre lokalbefolkningens rettigheder til jorden, udbrede rigdommen til en større del af befolkningen, finde på koncepter, hvor minedrift og anden råstoftudvinding kom den afrikanske befolkning mere til gode (indtægterne - ikke nødvendigvis arbejdspladserne, jf. Grønlands situation), ville meget være nået, men ingen tvivl om, at infrastrukturinsvesteringerne. som Kina har stået for, kommer Afrika til gode. En vej er en vej, og den kan bruges af mange andre end dem, der byggede den.

Jette Abildgaard, Peter Nielsen, Holger Madsen, Heinrich R. Jørgensen, Nic Pedersen og Ulf Timmermann anbefalede denne kommentar

@ Jesper Wendt:

Nu er fattigdom jo et relativt begreb, og det betyder i alt fald ikke det samme her som i Kina.

Der er en nøje sammenhæng mellem at vi bliver 'fattigere' og at nogle i Kina bliver 'rigere'. Der har i tre årtier været en kraftig overførsel af velstand fra Vesten til Mellemøsten, og i godt et par årtier er der tilkommet visse lande i Øst- og Sydasien, som f.eks. Kina, Vietnam og Indien. De største tabere i det spil, er de såkaldte 'Arabiske forårslande', og Vesten, hvilke sidste dog trods alt (endnu) kan klare udfordringen bedre end 'forårslandene'.

Det er ærgerligt at det ikke er velfærd, der skal konkurreres på.

"Det er ærgerligt at det ikke er velfærd, der skal konkurreres på."

Det er NETOP forudsætningerne for velfærd, der konkurreres på og om (som altid)!

Den er ikke kommet dryssende ned fra himlen siden israelitterne tågede rundt i ørkenen og samlede manna.
(det er der bare mange, der har glemt eller aldrig forstået)

@ Nic

Det er HELT korrekt, at det er forudsætningerne for velfærd det drejer sig om. Kan vi konkurrere på de forudsætninger?

@ Ole

Det vil vise sig. Vi slipper ihvertfald ikke!
Vi vil under alle omstændigheder komme stærkt forandrede ud af den kamp/konkurrence.

Hvis du med spørgsmålet mener, om "vi" kan opretholde vores tilvante relative magt/position/velfærd/selvfedme globalt set med vores nuværende modeller og tilgange, så er min prognose klart NEJ!

Jesper Wendt,

du har sikkert også mødt nogle disse små tåber, som regel håbefulde mellemledere, fra erhvervslivet, som altid praler med: " vi omsætter for XXX millioner".

Man kan som regel hutigt få dem til at tie med ordene: " Og?. Hvordan ser jeres bundlinie og egenkapitalforrentning ud?"

BNP er kun et mål på omsætning og et i virkeligheden et ret ligegyldigt tal, hvis man ikke bare sidder og prøver at imponere nogle sild, som ikke ved bedre. ;-)

@ Jesper

BNP er både privat og offentlig, og nedskæringerne i Europa er indtil nu primært gået ud over private, og i langt mindre grad offentligt. Croydon har ikke desto mindre netop været refereret i Information for at sige, at der kommer flere offentligt ansatte. Det er vækst, men bare ikke den vækst der er brug for. Lige nu er der 'negativ vækst'(!) i Danmark. Samtidig Danmark dratter ned af listen internationalt på BNPpp og ligger nu nr. 30 (CIA fb).

Hvis du har været i Kina eller Vietnam eller Indien inden for de sidste ti år, vil du ikke være i tvivl om hvor der er tale om vækst og socio-økonomisk fremgang sammenlignet med Europa.

Peter Nielsen

Jeg ved ikke, om man kan sige, at kineserne udnytter afrikanerne. Kineserne har altså alle dage været rundt i landene omkring dem, altså andre asiatiske lande, og lavet forretning. Så vidt jeg husker, drives 90% af Thailands økonomi af kinesere, selv om kineserne kun udgør 14% af befolkningen. Noget i den retning. Og mig bekendt finder de to kulturer da udmærket ud af det. Jeg ved med sikkerhed, at der blandt de thailandske folkefærd ikke findes nogen specific antipati over for kinesere. Snarere tværtimod. Vi skal passe lidt på med at tro, at kinesernes kommen vil føre til verdens undergang. Det vil den ikke. De vil bare lave business, her. Så lad dem dog. Sådan er deres kultur.

Man kan sådan set godt koge det ned til besiddelse og kontrol af fysiske ressourcer og produktionsmidler plus handel dermed og udbyttet af disse.
Det ER faktisk, hvad det handler og altid har handlet om.
Alt det andet er bare kulisser og udenomssnak.

Holger Madsen

BRICS-landene er på topmødet i dag blevet enige om at oprette en udviklingsbank for at finansiere infrastrukturprojekter, - det er dagens gode nyhed.
Detaljer i aftalen er dog ikke helt på plads endnu.

Georg Christensen

Hallo "KINA", fra en lille dansker som også gerne vil være med, Men husk først jers eget "folk", som slider bukserne ud af røven på sig selv, for bare at følge med?, i den "kapitalistiske tankegang",hvor "viden om" er blevet betydningsløs, hovedsagen er, at "guldbaren" ligger trygt i "graven". Det kunne nok ikke jeres "kon fusius" ikke have sagt bedre.

NB: Hellere et par "kloge ord" med på vejen, som en flok forvirrede "prædikanters" selvforherligende værdiløsheder, hvor "døden" altid er målet,og prædikantens uvidenhed derom , så tydelig, at "medlidenheden", som foragten derfor breder sig.

Mads Christensen

Nullerne driller - også mig.

Kinas CO2-intensitet er høj, men jeg havde fået 3 nuller for meget med: Kina udleder 3.4 tons CO2 for hver tons bruttoenergiforbrug, omregnet til olieækvivalenter (toe). Og så videre for de øvrige lande. Undskyld.

Det er tydeligt at lande, hvor kul spiller hovedrollen, har høj CO2-intensitet. Blandt BRICS-landene ligger Indien på 3.2 tons CO2/toe (kulandelen er godt 50%) og Sydafrika med 3.7 tons (kulandelen er 75%). Rusland bruger forholdsvis meget mere naturgas (gasandelen er 55%) og udleder derfor kun 2.4 tons. Takket være masser af vandkraft og kun lidt kulforbrug udleder Brasilien kun 1.8 tons CO2/toe. EU's eget 'sorte får', Polen udleder 3.4 tons CO2/toe, mens Danmark nøjes med 2.5 tons CO2/toe.

Det er spændende hvorledes to demokratier, en etpartistat, et autokrati og et kommunistisk diktatur (BRIKS) vil samarbejde om en ny verdensorden, som de siger. Der er tale om lande med meget høj økonomisk ulighed, som ikke bliver mindre med deres nuværende vækst.

En etpartistat (om end et demokrati) som Sydafrika er tyve år efter ANC's magtovertagelse, stadig et af de absolut mest økonomisk ulige lande i verden, som det også var under apartheid. Samtidig er arbejdsløsheden steget og landets valuta kun gået een vej, nedad.

Den eneste fællesnævner man kan få øje på, er en økonomisk vækst i større eller mindre grad. Er det nok, må man spørge.